Objektif kajian

Jurutera dan saintis sekarang sangat bergantung pada teknik simulasi komputasi untuk membangunkan teknologi baru dan membentuk dunia yang kita tinggal. Kapal, loji kuasa geotermal, turbin angin dan peranti bioperubatan adalah beberapa contoh produk di mana model komputer digunakan untuk meramalkan bagaimana reka bentuk baru idea akan bersikap realitinya. Major Kejuruteraan Komputasi akan memberi anda pengetahuan dan kemahiran yang diperlukan untuk memahami, menggunakan dan mengembangkan alat pengiraan ini, menyediakan anda untuk membuat ramalan yang tepat mengenai masalah fizikal yang kompleks.

Sepanjang pengajian anda, anda akan mengembangkan kemahiran anda dalam matematik yang diterapkan dan menjadi biasa dengan teori-teori yang paling biasa dalam fizik, mekanik dan kejuruteraan. Anda akan belajar menggunakan beberapa pakej perisian kejuruteraan yang paling popular, dan mengembangkan kemahiran pengaturcaraan anda dengan melaksanakan algoritma untuk menyelesaikan masalah reka bentuk.

Anda juga akan berpeluang untuk menerapkan pengetahuan anda untuk menangani masalah kejuruteraan dunia sebenar dalam projek pelbagai disiplin. Projek-projek ini akan membawa anda lebih dekat kepada amalan kejuruteraan profesional dan membolehkan anda mengembangkan kebolehan anda untuk bekerja sebagai satu pasukan, menguruskan projek, dan menyampaikan hasil anda dengan berkesan.

Selepas menamatkan pengajian, anda akan mempunyai latar belakang yang kuat dalam matematik, kejuruteraan dan pengkomputeran. Anda bukan sahaja akan mengenali kaedah pengiraan yang sedia ada, tetapi juga mempunyai pengetahuan yang diperlukan untuk mengikuti perkembangan masa depan dalam disiplin yang berkembang pantas ini. Program ini akan memberi anda asas untuk menjadi pakar pengkomputeran yang bersedia menangani masalah kejuruteraan lanjutan dalam pelbagai bidang.

Kejuruteraan Komputasi adalah salah satu jurusan dalam Program Bachelor Aalto University baru dalam Sains dan Teknologi yang terdapat dalam bahasa Inggeris.

Bahasa pengajaran

Bahasa pengajaran dalam Program Aalto Bachelor dalam Sains dan Teknologi dan Kejuruteraan Komputasi utama adalah Bahasa Inggeris. Program ini dijalankan sepenuhnya dalam bahasa Inggeris, yang bermaksud bahawa semua kursus dan peperiksaan adalah dalam bahasa Inggeris. Bagi pelajar yang mempunyai kecekapan yang mencukupi di Finland, ia juga boleh mengkaji 20-25 mata pelajaran kredit kecil gelaran sarjana muda dalam bahasa Finland.

Pengajian di peringkat tuan juga boleh diselesaikan sepenuhnya dalam bahasa Inggeris.

Yuran pengajian dan biasiswa

Pelajar bukan-EU / EEA yang dipilih untuk major Kejuruteraan Komputasi akan dikenakan yuran tuisyen sebanyak € 12 000. Mereka layak memohon biasiswa yang dianugerahkan daripada program Biasiswa Aalto University .

Kelayakan

Dengan melengkapkan Program Bachelor Aalto dalam Sains dan Teknologi, anda akan memperoleh Ijazah Sarjana Muda Sains (Teknologi) (180 ECTS), atau tekniikan kandidaatti dalam bahasa Finland. Ijazah ini dirancang untuk disiapkan dalam tempoh tiga tahun.

Selepas tamat pengajian dari Program BSc, pelajar secara automatik mempunyai hak untuk meneruskan pengajian dalam program sarjana yang dipilih. Dengan melengkapkan program Sarjana dalam bidang Teknologi di Aalto University , anda akan memperoleh ijazah Sarjana Sains (Teknologi) (120 ECTS), atau diploma-insinööri dalam bahasa Finland.

Peluang kerjaya

Simulasi komputasi kini merupakan bahagian penting dari semua industri teknologi. Ini bermakna anda akan dapat meneruskan kerjaya dalam pelbagai bidang termasuk tenaga, pembinaan, pembuatan, sistem mekanik dan banyak lagi.

Pelajar kami biasanya meneruskan pendidikan mereka ke peringkat Sarjana. Selepas menamatkan pengajian mereka, graduan kami biasanya bekerja untuk syarikat kecil, sederhana atau besar, organisasi kerajaan atau institusi penyelidikan. Kedudukan akademik juga mungkin dilakukan selepas melengkapkan ijazah kedoktoran. Gelaran profesional yang biasanya merangkumi kemungkinan untuk kemajuan dalam tugas pengurusan termasuk:

 • Jurutera awam
 • Geoengineer
 • Jurutera mekanikal
 • Arkitek laut
 • Pereka produk
 • Jurutera Pengeluaran
 • Jurutera perisian
 • Jurutera struktur

Pilihan kajian lanjut

Setelah melengkapkan ijazah Sarjana Muda, kebanyakan graduan kami melanjutkan pendidikan mereka ke peringkat Sarjana sebelum memulakan kerjaya profesional mereka. Graduan dari Kejuruteraan Komputasi utama akan berhak meneruskan ijazah Sarjana Sains (Tech) di Aalto University . Anda juga akan dapat memohon program Sarjana di universiti lain di Finland dan di luar negara.

Kandungan kajian

Kejuruteraan komputasi akan membantu anda untuk menjadi pakar dalam membangun dan menggunakan teknik simulasi canggih untuk menganalisis masalah fizikal yang kompleks.

Kejuruteraan komputasi adalah bidang multidisiplin yang menggabungkan matematik, prinsip kejuruteraan dan tanggapan pengkomputeran. Pengetahuan dan kemahiran yang akan anda perolehi sepanjang pengajian anda akan berada di tiga tonggak ini.

Matematik merupakan bahagian penting dari major kerana ia merupakan alat penting untuk menyelesaikan masalah kejuruteraan. Semasa pengajian anda, anda akan membangunkan kebolehan anda di:

 • Kalkulus integral dan berbeza
 • Algebra linear
 • Analisis statistik

Prinsip kejuruteraan. Anda akan terbiasa dengan teori kejuruteraan asas dalam pelbagai bidang termasuk:

 • Mekanik fluida
 • Termodinamik
 • Mekanik bahan

Pengkomputeran. akan belajar untuk melaksanakan teknik simulasi anda sendiri dan mendapat pengalaman dengan pakej perisian kejuruteraan yang paling relevan. Topik teras yang anda akan pelajari termasuk:

 • Prinsip dan algoritma pengaturcaraan
 • Kaedah berangka
 • Kaedah Elemen Finite

Akhirnya, anda akan berpeluang untuk menggunakan pengetahuan anda untuk menyelesaikan masalah dunia sebenar sebagai sebahagian daripada projek pasukan.

Struktur kajian

Ijazah Sarjana Muda (180 ECTS) terdiri daripada kajian asas program (65 ECTS matematik, pengaturcaraan, kejuruteraan industri dan pengurusan, bahasa wajib, kajian Aalto , orientasi), utama kejuruteraan komputasi (65 ECTS termasuk tesis BSc dan seminar) , kecil (20-25 ECTS) dan kajian elektif (25-30 ECTS).

Kerjasama korporat dan lain-lain

Aalto University mempunyai hubungan rapat dengan dunia korporat: kakitangan akademik kami bekerjasama dengan syarikat terbesar Finland dan Universiti menyokong penciptaan startup yang lebih kecil di sekitar kampusnya. Kerjasama ini memastikan pendidikan kami hampir dengan keperluan syarikat kejuruteraan dan membantu graduan kami memulakan karier profesional mereka.

Aalto University juga mempunyai beberapa perjanjian pertukaran pelajar dengan universiti lain di seluruh dunia. Anda akan berpeluang untuk mengambil bahagian dalam pertukaran pelajar dan kakitangan kami akan dapat membimbing anda melalui proses ini.

Tumpuan penyelidikan

Major Kejuruteraan Komputasi mempunyai skop yang luas. Sepanjang pengajian anda, anda akan berinteraksi dengan profesor yang menjalankan penyelidikan dalam pelbagai disiplin termasuk mekanik bahan, geoengineering, dinamik bendalir pengkomputeran, mekanik struktur, pembakaran dan banyak lagi.

Pengantarabangsaan

Persekitaran kajian di Aalto University sangat bersifat antarabangsa dan kajian dilakukan dalam kumpulan multikultural.

Aalto University juga menawarkan pelbagai peluang untuk membangunkan kecekapan global seseorang, contohnya, menyelesaikan sebahagian darjah di luar negara di universiti rakan kongsi antarabangsa, mengambil kursus musim panas di luar negara atau bertindak sebagai tutor untuk pelajar tahun pertama.

Program diajar dalam:
 • English
 • Finland

Lihat 7 lagi program yang ditawarkan oleh Aalto University »

Kursus ini Lokasi Kampus
Start Date
Ogo 2020
Duration
3 - 5 
Sepenuh masa
Price
12,000 EUR
Bagi warganegara bukan EU / EEA, setiap tahun. Sarjana pelajaran: € 15000 / tahun.
Ikut lokasi
Ikut tarikh
Start Date
Ogo 2020
Tarikh tutup permohonan

Ogo 2020

Location
Tarikh tutup permohonan
End Date