Sarjana Muda Sains dalam Fizik

Umum

Penerangan Program

Jabatan Fizik menawarkan program pengajian yang kaya dan menyeluruh yang membawa kepada B.Sc. ijazah dalam fizik. The B.Sc. Pelajar fizik mempunyai pilihan untuk memilih dari dua trek berasingan, iaitu Fizik Umum dan Sains Angkasa, selepas mengambil satu kursus wajib Fizik. Trek Fizik Umum ditawarkan sebagai trek Fizik piawai, dan trek Sains Angkasa menumpukan perhatian khusus pada tema Fizik yang berkaitan dengan ruang. Program ini bertujuan untuk melatih dan menamatkan pakar dalam fizik untuk memenuhi keperluan tenaga kerja dalam bidang utama kepentingan negara. Program ini menawarkan kurikulum fizik yang direka dan dikemaskini dengan baik yang membolehkan para graduan untuk mengambil bahagian secara berkesan di tempat kerja mereka atau meneruskan pengajian pascasiswazah mereka dan menjalankan penyelidikan. Pelajar fizik dikehendaki mengambil kursus tambahan dalam bidang matematik, sains, pendidikan am, dan teknologi maklumat untuk mengembangkan lagi pengetahuan, latar belakang dan kemahiran mereka.

133022_flash-tesla-coil-experiment-faradayscher-cage-68173.jpeg

Objektif Program

  • Mewujudkan diri mereka sebagai profesional dan pakar yang berkesan dari segi kerja berpasukan, komunikasi, penyelesaian masalah, kreativiti dan etika profesi.
  • Untuk meneruskan pembangunan profesional mereka dengan mendapatkan ijazah lanjutan dan mengembangkan kemahiran dan kebolehan belajar sepanjang hayat.
  • Untuk terlibat dalam dan menggunakan kepakaran mereka kepada isu-isu sosial yang penting seperti kemampanan dan perlindungan alam sekitar, kesihatan dan keselamatan pekerjaan, pengurusan sumber, dan perundingan pendidikan dan perniagaan serta kepimpinan.

Hasil Pembelajaran Program

Apabila berjaya menyiapkan program ini, pelajar akan dapat:

  • Mengenalpasti, merumuskan dan menyelesaikan masalah saintifik dengan menggunakan pengetahuan fizik dan matematik.
  • Membangun dan menjalankan eksperimen, menganalisis dan mentafsir data untuk membuat kesimpulan
  • Reka bentuk sistem, komponen, atau proses untuk memenuhi spesifikasi yang dikehendaki dalam fizik pengkomputeran dan percubaan.
  • Berkomunikasi dengan berkesan dalam bentuk bertulis dan lisan dengan pelbagai khalayak.
  • Mengiktiraf tanggungjawab profesional dan etika dan kesan penyelesaian fizik terhadap tenaga global dan kebimbangan alam sekitar.
  • Bekerja secara berkesan pada pasukan untuk mencapai matlamat yang sama, merancang tugas, memenuhi tenggat waktu, dan menganalisis risiko dan ketidakpastian.
Tarikh Akhir Kemaskini Mac 2020

Latar Belakang Pusat Pengajian

The United Arab Emirates University (UAEU) is a comprehensive, research-intensive university enrolling approximately 13,900 students, with more than 900 faculty and 65,000 alumni holding key positions ... Baca lebih lanjut

The United Arab Emirates University (UAEU) is a comprehensive, research-intensive university enrolling approximately 13,900 students, with more than 900 faculty and 65,000 alumni holding key positions in government, industry, commerce, and all business areas throughout the region. Baca Ringkas