Sarjana Muda Sains, Teknologi, Kejuruteraan dan Matematik

Umum

Penerangan Program

Penyelesaian Pulau Lestari melalui Sains, Teknologi, Kejuruteraan, dan Matematik

Kemapanan telah menjadi kata sepakat kerajaan, perniagaan dan institut penyelidikan. Keberlanjutan memerlukan kerjasama antara institusi dan disiplin, ia tidak boleh diterjemahkan ke dalam istilah teknologi sahaja. Walau bagaimanapun, sains, teknologi, kejuruteraan dan matematik (STEM) mempunyai peranan penting dalam pembangunan mampan pada abad ke-21.

Kelemahan negara-negara pulau kecil terhadap kejutan alam sekitar dan ekonomi memerlukan tindak balas pelbagai disiplin ke arah pembangunan mampan. Dalam perspektif ini, jelas bahawa negara-negara, masyarakat dan industri kita menuntut inovator, pendidik, penyelidik dan pemimpin masa depan yang dapat menyelesaikan cabaran yang paling mendesak hari ini dan esok.121314_IMG_9793.jpg

Penyelesaian Pulau Lestari melalui sains, teknologi, kejuruteraan dan matematik akan mewujudkan dasar kemapanan di peringkat akademik, menyokong daya tahan di negara pulau kecil sambil mendidik tenaga kerja yang mempunyai kemahiran dan keupayaan untuk membuat dasar ini menjadi kenyataan.

SISSTEM akan menyediakan kemahiran dan disiplin (penyelidikan) yang disokong oleh pusat-pusat penyelidikan dan makmalnya, dalam lingkup mencapai pembangunan lestari dengan tumpuan kepada tenaga lestari, kesedaran bio-alam sekitar, teknologi mampan, dan kejuruteraan, serta maklumat dan data sains.

Untuk tujuan ini, University of Aruba , dengan kerjasama KU Leuven dan dengan pembiayaan yang disediakan oleh Kesatuan Eropah, telah menubuhkan SISSTEM: Penyelesaian Pulau Lestari melalui Sains, Teknologi, Kejuruteraan, dan Matematik.

Program Sarjana Muda

University of Aruba menawarkan program bachelor inovatif (BA-STEM) dengan kerjasama rakan terkenal seperti KU Leuven (Belgium). Ia memberi tumpuan kepada pembangunan mampan dalam konteks negara pulau kecil. Program kredit BA-STEM selama tiga tahun ini, 180 direka untuk menyediakan generasi jurutera, penganalisis, pembuat dasar dan penyelidik untuk menghadapi cabaran yang dihadapi pencapaian pembangunan mampan. Ia berdasarkan kurikulum yang menggabungkan asas menyeluruh dan menyeluruh dalam teori STEM dengan amalan yang diterapkan di negara pulau kecil.

The BA-STEM akan menarik pelajar tempatan, serantau dan antarabangsa yang berusaha untuk membangunkan asas yang mantap dalam STEM-fields dengan fokus pada kemapanan.

Kumpulan sasaran

  1. Kumpulan sasaran pertama program ini adalah pasar Aruba. Bagi Aruba / Caribbean VWO-graduan dengan latar belakang dalam sains yang tepat dan untuk alumni UA Tahun Akademik Yayasan yang telah mengikuti penerimaan STEM elektif adalah tanpa syarat.
  2. Kumpulan sasaran kedua adalah pasaran serantau. Tumpuan khusus program ini kemungkinan besar akan menarik pelajar Caribbean.
  3. Kumpulan sasaran ketiga adalah pasaran antarabangsa: pelajar bahasa Inggeris yang mahir dari negara pulau kecil seperti Pasifik dan di Lautan Hindi, serta pelajar dari negara-negara yang bekerja dengan Negara dan Wilayah Luar Negara.
  4. Keempat, dan paling pelbagai, kumpulan sasaran adalah pasaran pertukaran antarabangsa. Pelajar dari rakan akademik UA dan KU-Leuven - Caribbean, Erasmus dan antarabangsa lain - boleh menyertai program BA-STEM melalui pertukaran.

Syarat kemasukan

Kemasukan berdasarkan darjah yang tidak disenaraikan di atas akan dinilai berdasarkan rangka kerja pengiktirafan diploma Belanda NUFFIC.

https://www.nuffic.nl/en/subjects/your-foreign-diploma-in-the-netherlands/

Tahap VWO / IB / AFY dengan trek sains yang tepat:

Bagi graduan program ini dengan latar belakang dalam sains yang tepat, kemasukan tidak bersyarat.

Tahap VWO / IB / AFY tanpa sains yang tepat:

Bagi graduan program ini tanpa latar belakang dalam sains yang tepat, program musim panas dan peperiksaan pemulihan akan dianjurkan.

Tahap HAVO / CXC:

Bagi graduan program ini, kemasukan selepas tamat AFY dengan garis pilihan STEM adalah tanpa syarat.121315_CopyofIMG_0359.jpg

Profil Siswazah

Secara umum, graduan akan layak untuk jawatan peringkat BA di makmal, industri, sektor awam serta agensi-agensi alam sekitar dan pembangunan. Oleh kerana sifat program ini, graduan akan memiliki latar belakang yang cukup luas untuk menyesuaikan diri dengan dan membangunkan dalam pelbagai kedudukan sederhana dan tinggi. Pengkhususan akan menentukan daya saing graduan untuk jawatan yang lebih khusus.

Tumpuan khusus program pembangunan lestari di negara pulau kecil akan memberi graduan kelebihan yang kuat dalam kedudukan yang memerlukan kemahiran tertentu dan pengetahuan kontekstual untuk cabaran di negara pulau kecil, di Caribbean dan seterusnya. BA-STEM akan memudahkan akses kepada program MA dalam pelbagai kajian STEM dan kemampanan.

University of Aruba dengan kerjasama KULeuven akan menawarkan program tuan multidisiplin dalam pembangunan mampan di negara pulau kecil yang juga akan memberikan akses kepada graduan program BA-STEM.

Kurikulum

STEM bujangan dengan memberi tumpuan kepada pembangunan mampan di negara pulau kecil akan menawarkan asas yang luas untuk calon peserta yang membolehkan para pelajar untuk mengembangkan pengetahuan dan kemahiran dalam bidang STEM serta mengkhususkan diri dalam satu bidang pengajian tertentu. Pelbagaian program ini akan berakar umbi dalam pertukaran antarabangsa dan serantau untuk kerja makmal, pengkhususan dan kerja lapangan dengan kerjasama rakan UA. Mobiliti pelajar akan menjadi kunci dalam mencapai kepelbagaian ini dalam 180 program kredit. Bahasa program ini akan menjadi bahasa Inggeris.

Setiap tahun program mengandungi komponen praktikal (projek bersepadu 1, projek integratif 2 dan tesis) yang memastikan penggunaan pengetahuan pelajar.

Garis Program dan Kredit

120087_Capture12.JPG

Tarikh Akhir Kemaskini Sep 2019

Latar Belakang Pusat Pengajian

The University of Aruba (UA) is a modern university offering higher education, research, and social services to Aruba and the surrounding regions. Embedded in the Aruban society, the UA is a model in ... Baca lebih lanjut

The University of Aruba (UA) is a modern university offering higher education, research, and social services to Aruba and the surrounding regions. Embedded in the Aruban society, the UA is a model in cultural diversity that represents the make-up of the Aruban culture itself, with students from the Caribbean, European, Latin, Asian, and American family backgrounds. Baca Ringkas