Sarjana Muda Sains Psikologi

Umum

Penerangan Program

Ringkasan kursus

Psikologi adalah kajian saintifik fikiran manusia dan fungsinya, dan bagaimana mereka mempengaruhi tingkah laku. Penyelidikan psikologi bertujuan untuk mengenal pasti mekanisme yang menerangkan tingkah laku dalam pelbagai konteks. Ahli psikologi menggunakan penemuan penyelidikan untuk membantu kita memahami siapa kita dan bagaimana kita berfikir, merasa, bertindak dan berubah. Dengan memahami aspek-aspek tingkah laku manusia, psikologi dapat mempromosikan kesejahteraan dan memahami masalah psikologi yang mempengaruhi orang. Pelanggan psikologi termasuk kanak-kanak, orang dewasa, pasangan, keluarga dan organisasi.

Ijazah ini

Sarjana Muda Sains Psikologi adalah ijazah sarjana muda tiga tahun. Anda boleh membuat pilihan untuk mendalami pengajian dalam bidang psikologi dengan matlamat untuk menjadi seorang ahli psikologi berdaftar atau anda boleh mengambil kajian pelengkap Pelbagai UOW ini disiplin untuk membangunkan kerjaya lain Pathways mana pengetahuan psikologi adalah berfaedah.

Pelajar yang mempunyai rekod akademik yang cemerlang dan psikologi utama yang diperluas boleh memohon untuk masuk ke ijazah Sarjana Muda Sains Psikologi (Kepujian) satu tahun tambahan, prasyarat untuk pendaftaran profesional.

Jika anda menggabungkan pengajian anda dengan pilihan kedua atau kecil dari Sains Sosial, Kesenian, Perdagangan atau Sains, anda boleh menyediakan pelbagai kerjaya yang melibatkan sumber manusia, pemasaran, penyelidikan sosial, kesihatan dan keselamatan kerja dan banyak lagi.

Apa yang anda akan belajar

Semasa ijazah ini anda akan mengkaji asas-asas psikologi dan belajar tentang kaedah penyelidikan dan statistik. Anda juga akan menjalankan kajian dalam bidang berikut:

 • keperibadian
 • psikologi dan pembelajaran biologi
 • kognisi dan persepsi
 • pembangunan dan psikologi sosial, dan
 • psikologi kelainan

Pathway Pengajaran

Anda juga boleh mengambil kanak-kanak dalam Pengajian Pendidikan dan melengkapkan Sarjana Muda Sains Psikologi ( Pathway ke Pendidikan Rendah) (UAC: 753225).

Ijazah Pathway menawarkan kemasukan keutamaan kepada Master of Teaching (Primary) dan beban belajar yang dikurangkan semasa menjalankan ijazah induk anda. Anda akan lulus dengan ijazah sarjana muda dan ijazah, serta kelayakan dan kemahiran untuk mengajar kanak-kanak berumur 5-12 tahun.

Sekiranya anda ingin menjadi Penasihat Sekolah, anda perlu menjadi guru yang terlatih serta ahli psikologi berdaftar. Ijazah Pathway dalam Sarjana Muda Sains Psikologi tidak akan melayakkan anda untuk pujian Psikologi dan pendaftaran profesional tetapi akan membolehkan anda mencapai matlamat dengan cepat pada masa akan datang dengan beberapa kajian tambahan.

Hasil Pembelajaran Kursus

Hasil Pembelajaran Kursus adalah kenyataan pencapaian pembelajaran yang dinyatakan dalam bentuk apa yang diharapkan oleh pelajar, mengetahui dan dapat dilakukan setelah selesai kursus. Pelajar lulus dari kursus ini akan dapat:

 1. Menunjukkan pengetahuan luas dan koheren tentang topik teras dalam disiplin psikologi, aplikasi mereka, dan tingkah laku beretika dalam konteks penyelidikan dan profesional.
 2. Menunjukkan pengetahuan dasar tentang metode penyelidikan, termasuk penilaian ciri-ciri ilmu psikologi / metode ilmiah.
 3. Menunjukkan keupayaan untuk menerapkan kaedah penyelidikan untuk menangani soalan psikologi yang berkaitan dengan tingkah laku dan proses mental.
 4. Tulis laporan penyelidikan standard dan maklumat secara lisan dalam pelbagai format.
 5. Mempamerkan kapasiti untuk pembelajaran bebas untuk mengekalkan perkembangan peribadi dan profesional dalam dunia perubahan sains dan amalan psikologi.
 6. Memohon kemahiran berfikir kritis dan pengetahuan kaedah saintifik untuk menilai tuntutan mengenai fenomena psikologi.
 7. Gunakan maklumat secara etika dan gunakan pengetahuan tentang keperluan etika dan perundangan untuk menentukan kelakuan etika yang sesuai dalam pelbagai konteks.

Struktur Kursus

Sarjana Muda Sains Psikologi memerlukan kejayaan menyiapkan 144 mata kredit seperti yang dinyatakan dalam jadual di bawah, yang terdiri daripada:

1. 78 mata kredit subjek Psikologi teras;

2. Sekurang-kurangnya salah satu daripada:

 • tambahan 24 mata kredit subjek Psikologi untuk kelayakan penghormatan; atau
 • utama dari senarai yang diluluskan; atau
 • kecil daripada senarai yang disyorkan; atau
 • pelajar yang mendaftar dalam Sarjana Muda Sains Psikologi ( Pathway ke Pendidikan Rendah) dikehendaki melengkapkan Yayasan dalam Pengajaran kecil;

3. Mengekalkan mata kredit elektif dari Jadual Am;

4. Tidak lebih dari 60 mata kredit akan berada di tahap 100.

Pelajar yang mendaftar dalam Sarjana Muda Sains Psikologi ( Pathway ke Pendidikan Rendah) dikehendaki mengekalkan markah purata berwajaran (WAM) sebanyak 65 dalam setiap tahun pendaftaran untuk memenuhi syarat untuk kemasukan ke Master of Teaching (Primary).

Tahun 1

Kod Subjek

Plus 24 mata kredit subjek yang menyumbang kepada kredit kedua utama, kecil, dan / atau elektif.

Tahun 2

Kod Subjek

Plus 18 mata kredit subjek yang menyumbang sama ada major kedua, kecil, Kelayakan Kepujian, dan / atau kredit elektif.


Tahun 3

Kod Subjek

Pilih TIGA daripada yang berikut, termasuk sekurang-kurangnya SATU PSYC327, PSYC328 atau PSYC329:

Kod Subjek

Tambahan pula 24 perkara mata pelajaran kredit yang menyumbang kepada kedua-dua major, kecil, kelayakan Kepujian, dan / atau kredit elektif.

Akreditasi

Penyiapan empat tahun dalam Psikologi merupakan langkah penting untuk pendaftaran sebagai seorang psikologi di Australia. Sarjana Muda Sains Psikologi diiktiraf sebagai tiga tahun pertama pengajian. Untuk melengkapkan empat tahun, pelajar mesti melengkapkan tahun Kepujian untuk memenuhi keperluan akademik untuk kelayakan untuk pendaftaran sementara sebagai seorang ahli psikologi. Dua tahun tambahan amalan yang diselia adalah perlu untuk memohon pendaftaran sebagai ahli psikologi profesional dengan Lembaga Psikologi Australia. Ini boleh melalui dua tahun amalan diselia dalam komuniti, atau tahun kelima di universiti ditambah satu tahun amalan yang diawasi dalam komuniti atau melalui ijazah Sarjana yang terakreditasi atau ijazah kedoktoran profesional.

Kenapa pilih kursus ini

Sekolah Psikologi UOW menawarkan kemudahan dan kakitangan yang cemerlang, yang menjamin pendidikan berkualiti dan peluang untuk penyelidikan pertama. Klinik Northfields (Psikologi) yang terletak di kampus menyediakan latihan dan pengawasan para siswazah dalam psikologi klinikal melalui perkhidmatan psikologi kepada masyarakat. Klinik menawarkan pelbagai penilaian, intervensi dan perkhidmatan kaunseling untuk kanak-kanak, remaja dan orang dewasa.

Peluang kerjaya

 • Perkhidmatan Personel
 • Sumber Manusia
 • Kelakuan Organisasi
 • Agensi Kerajaan atau Syarikat Swasta
 • Hubungan Industri
 • Penganalisis Data
 • Jurulatih Kehidupan
 • Pengurus Jenama
 • Pemasaran Dan Pengiklanan
 • Pegawai Pendidikan
 • Pegawai Pembangunan
 • Perkhidmatan Komuniti atau Sosial

Kemasukan

Pelbagai pilihan kemasukan boleh didapati untuk pelajar semua peringkat umur dan latar belakang akademik. Prosedur yang mengawal kemasukan ditakrifkan dalam Prosedur Kemasukan UOW dan dasar Pengambilan Kolej UOW.

Untuk sebarang nasihat atau soalan khusus mengenai permohonan, sila hubungi Pasukan Pelajar Masa Depan.

Kredit untuk Pembelajaran Terdahulu

Jika anda dapat menunjukkan bahawa anda telah memenuhi hasil pembelajaran untuk mata pelajaran kami melalui pembelajaran terdahulu, seperti kelayakan tertiari atau TAFE terdahulu, anda layak mendapat kredit ke arah ijazah anda. Jika berkaitan dengan gelar UOW, kredit yang dinyatakan boleh diberikan untuk subjek tertentu; jika tidak berkaitan dengan ijazah, kredit yang tidak ditentukan mungkin diberikan.

Keperluan Bahasa Inggeris untuk pelajar antarabangsa

Tahap bahasa Inggeris berikut diperlukan untuk mendapatkan kemasukan ke program ini:

Akademik IELTS

 • Skor Keseluruhan: 6.5
 • Membaca: 6.0
 • Penulisan: 6.0
 • Mendengar: 6.0
 • Bercakap: 6.0

TOEFL (berasaskan Internet)

 • Skor Keseluruhan: 86
 • Membaca: 18
 • Menulis: 18
 • Mendengarkan: 17
 • Bercakap: 17

UOW College: Bahasa Inggeris untuk Pengajian Tertiari: Kredit (markah purata tertimbang sebanyak 65 keseluruhan dan minimum 50 dalam Bacaan Akademik dan Penulisan)

Kelayakan lain juga boleh dipertimbangkan. Butiran lengkap boleh didapati di laman web Syarat Bahasa Inggeris kami.

Tarikh Akhir Kemaskini Mac 2020

Latar Belakang Pusat Pengajian

In just 40 years, University of Wollongong has become a benchmark for Australia’s new generation of universities; dynamic, agile, innovative and prominent in national and international rankings for th ... Baca lebih lanjut

In just 40 years, University of Wollongong has become a benchmark for Australia’s new generation of universities; dynamic, agile, innovative and prominent in national and international rankings for the quality of our teaching and research. The University began as an institute for the then the New South Wales University of Technology, Sydney at a single location in Wollongong. Since gaining independence in 1975, UOW has grown into an international multi-campus University, expanding to occupy two Sydney campuses and five regional campuses, as well as locations in Hong Kong and Dubai. With now over 36,000 students, more than 2,400 staff, and an economic impact of around $2 billion in activity annually, UOW is an influential part of its communities and the catalyst for Wollongong’s transformation into a University city. Baca Ringkas
Wollongong , Liverpool + 1 Lagi Kurang