Sarjana Muda Sains Komputer

Umum

2 lokasi tersedia

Penerangan Program

Ringkasan kursus

Ijazah ini

Ahli sains komputer memberi tumpuan kepada asas-asas teori dan pendekatan praktikal untuk pengiraan dan aplikasinya. Mereka merancang kaedah dan alat dan menulis program untuk aplikasi komputer. Aplikasi ini boleh digunakan dalam bidang seperti sistem komputer untuk mengawal jentera, pengurusan maklumat dan data besar, aplikasi untuk peranti mudah alih, analisis trend pasaran saham, reka bentuk permainan, visualisasi tindak balas kimia, reka bentuk rangkaian neural, geometri pengiraan untuk navigasi robot, pemantauan pesakit di hospital, dan banyak lagi.

Apa yang anda akan belajar

Cari kekuatan dan minat anda semasa anda mempelajari asas-asas sains komputer dan IT: pengaturcaraan, penyelesaian masalah, rangkaian dan komunikasi, teknologi web, pengurusan data, analisis sistem, interaksi manusia-komputer, dan pengurusan projek. Sepanjang tahun pertama anda, anda akan mengkaji teras subjek yang sama yang menghubungkan sains komputer, IT dan sistem maklumat darjah. Terdapat peluang untuk menjadi pakar utama di kampus Wollongong dari tahun kedua pengajian dengan memilih satu atau lebih jurusan berikut:

 • Data besar
 • Keselamatan siber
 • Keselamatan Sistem Digital
 • Permainan dan Pembangunan Mudah Alih
 • Kejuruteraan perisian

Bagi pelajar yang tidak ingin mengkhususkan diri dengan major, anda akan menyelesaikan subjek lanjutan yang memberikan anda pengetahuan khusus sementara juga menanamkan ilmu pengetahuan dan kemahiran profesional dalam sains komputer. Pada tahun terakhir anda, anda akan membangunkan aplikasi anda sendiri sebagai sebahagian daripada projek pasukan pelajar tahunan, membangunkan penyelesaian kepada masalah dunia nyata yang disediakan oleh rakan industri kami.

Hasil Pembelajaran Kursus

Hasil Pembelajaran Kursus adalah pernyataan pencapaian pembelajaran yang dinyatakan dari segi apa yang diharapkan oleh pelajar, tahu dan dapat dilakukan setelah selesai kursus. Pelajar lulus dari kursus ini akan dapat menunjukkan:

 1. Menunjukkan pemahaman pengetahuan inti tentang asas komputer dan keupayaan untuk menerapkan asas teoritis sains komputer untuk menyelesaikan pelbagai masalah praktikal.
 2. Merancang dan membangunkan penyelesaian perisian inovatif untuk pelbagai aplikasi.
 3. Reka bentuk, membangun dan menggunakan pendekatan novel dan algoritma dalam menyelesaikan masalah praktikal.
 4. Menggunakan teori, amalan, dan alat yang sesuai untuk spesifikasi, reka bentuk, pelaksanaan, dan penyelenggaraan serta penilaian sistem berasaskan komputer.
 5. Fungsi secara efektif sebagai sebahagian daripada pasukan untuk mencapai satu set matlamat dan tujuan bersama dan berkomunikasi dengan pihak berkepentingan projek.
 6. Mengamalkan pendekatan profesional dan etika untuk membuat keputusan dan tanggungjawab sosial yang berkaitan.

Struktur Kursus

Pelajar yang mendaftarkan diri dalam Sarjana Muda Sains Komputer akan memperoleh agregat sekurang-kurangnya 144 mata kredit dengan penyelesaian yang memuaskan:

1. Subjek teras berikut:

Kod Subjek

2. Untuk dianugerahkan major, calon mestilah menyelesaikan empat (4) mata pelajaran (24cp) dengan memuaskan untuk disenaraikan.

3. Pelajar yang tidak melengkapkan major mesti menyiapkan 12 mata kredit 300 mata pelajaran CSCI atau ISIT, dan tambahan 12 mata kredit sama ada 200 atau 300 peringkat CSCI, CSIT atau subjek ISIT yang tidak disenaraikan dalam inti.

4. Untuk dianugerahkan major ganda, calon mesti memastikan bahawa empat subjek dipilih untuk memenuhi keperluan setiap major. Peraturan Kursus Umum membolehkan satu mata pelajaran maksimum dikira untuk lebih daripada satu kajian utama.

5. Mata pelajaran elektif, untuk membawa jumlah itu kepada 144 mata kredit yang dipilih dari Senarai Pengajian Komputer dan Teknologi Maklumat yang mana mana-mana mata pelajaran CSIT, CSCI atau ISIT, atau dari Jadual Am.

Nota: Maksimum 60 mata kredit subjek tahun pertama.

Fakulti menggalakkan pembangunan kemahiran ICT dan pengetahuan di tempat kerja melalui penempatan industri. Penyiapan Penempatan Industri ISIT200, yang merupakan minimum satu tempoh 8 minggu penempatan industri yang diluluskan, yang dinilai dalam bentuk laporan bertulis, sangat disyorkan kepada semua pelajar.

Kajian Utama

Pelajar yang mendaftar dalam ijazah ini boleh menjadi major dalam:

 • Data besar
 • Keselamatan siber
 • Keselamatan Sistem Digital
 • Permainan dan Pembangunan Mudah Alih
 • Kejuruteraan perisian

Ambil perhatian bahawa subjek tahap 300 yang dikehendaki sebagai sebahagian daripada major mungkin mempunyai subjek tahap seratus 100 dan 200 yang tidak disenaraikan sebagai sebahagian utama.

Semua calon dijangka berunding dengan penasihat Sekolah dan Fakulti sebelum melakukan apa-apa corak pengajian tertentu, sama ada yang digariskan di atas atau tidak.

Akreditasi

Ijazah Sarjana Muda Sains Komputer diakreditasi oleh Australian Computer Society sebagai memenuhi keperluan untuk keahlian di Peringkat "Profesional".

Kenapa pilih kursus ini

UOW mempunyai pakar-pakar yang merangkumi keseluruhan bidang sains, IT, kejuruteraan dan metodologi matematik dalam industri ICT. Kami mempunyai salah satu sekolah yang paling kuat untuk membina, mengerahkan dan menguruskan teknologi pengkomputeran terkini dan sistem pengkomputeran perniagaan.

Bekerja rapat dengan rakan industri kami memastikan semua program kekal relevan dengan trend dan perkembangan industri. Pelajar mempelajari projek dunia sebenar dan berinteraksi dengan dan belajar daripada para profesional industri untuk memastikan kesediaan kerjaya mereka apabila tamat pengajian.

Peluang kerjaya

 • Animator Analis
 • Jurutera Komputer atau Perisian
 • Pentadbir Pangkalan Data
 • Jurutera Elektronik
 • Permainan atau Pemaju Apl
 • Bank Pelaburan
 • Perunding IT
 • Programmer Arkitek atau Jurutera Rangkaian
 • Jurutera Keselamatan
 • Pereka Web atau Pembangun

Kemasukan

Pelbagai pilihan kemasukan boleh didapati untuk pelajar semua peringkat umur dan latar belakang akademik. Prosedur yang mengawal kemasukan ditakrifkan dalam Prosedur Kemasukan UOW dan dasar Pengambilan Kolej UOW.

Untuk sebarang nasihat atau soalan khusus mengenai permohonan, sila hubungi Pasukan Pelajar Masa Depan.

Kredit untuk Pembelajaran Terdahulu

Jika anda dapat menunjukkan bahawa anda telah memenuhi hasil pembelajaran untuk mata pelajaran kami melalui pembelajaran terdahulu, seperti kelayakan tertiari atau TAFE terdahulu, anda layak mendapat kredit ke arah ijazah anda. Jika berkaitan dengan gelar UOW, kredit yang dinyatakan boleh diberikan untuk subjek tertentu; jika tidak berkaitan dengan ijazah, kredit yang tidak ditentukan mungkin diberikan.

Apabila berjaya menamatkan Diploma Teknologi Maklumat UOW College, anda akan menerima kredit sebanyak 48 mata kredit ke arah Sarjana Muda Sains Komputer (BCompSc) di UOW. Anda dikehendaki memenuhi syarat subjek minimum untuk maju dari Diploma IT ke tahun kedua BCompSc.

Keperluan Bahasa Inggeris untuk pelajar antarabangsa

Tahap bahasa Inggeris berikut diperlukan untuk mendapatkan kemasukan ke program ini:

Akademik IELTS

 • Skor Keseluruhan: 6.0
 • Membaca: 6.0
 • Penulisan: 6.0
 • Mendengar: 6.0
 • Bercakap: 6.0

TOEFL (berasaskan Internet)

 • Skor Keseluruhan: 70
 • Membaca: 18
 • Menulis: 18
 • Mendengarkan: 17
 • Bercakap: 17

UOW College: Bahasa Inggeris untuk Pengajian Tertiari: Kredit (markah purata berwajaran 50 keseluruhan dan minimum 50 dalam Bacaan dan Penulisan Akademik)

Kelayakan lain juga boleh dipertimbangkan. Butiran lengkap boleh didapati di laman web Syarat Bahasa Inggeris kami.

Tarikh Akhir Kemaskini Mac 2020

Latar Belakang Pusat Pengajian

In just 40 years, University of Wollongong has become a benchmark for Australia’s new generation of universities; dynamic, agile, innovative and prominent in national and international rankings for th ... Baca lebih lanjut

In just 40 years, University of Wollongong has become a benchmark for Australia’s new generation of universities; dynamic, agile, innovative and prominent in national and international rankings for the quality of our teaching and research. The University began as an institute for the then the New South Wales University of Technology, Sydney at a single location in Wollongong. Since gaining independence in 1975, UOW has grown into an international multi-campus University, expanding to occupy two Sydney campuses and five regional campuses, as well as locations in Hong Kong and Dubai. With now over 36,000 students, more than 2,400 staff, and an economic impact of around $2 billion in activity annually, UOW is an influential part of its communities and the catalyst for Wollongong’s transformation into a University city. Baca Ringkas
Wollongong , Liverpool + 1 Lagi Kurang