Sarjana Muda Sains (BSc) dalam Psikologi

Umum

Penerangan Program

IPU memahami manusia sebagai bentuk biologi, sosial dan budaya. Semasa pengajian, anda akan belajar memahami individu dengan mempertimbangkan latar belakang sejarah peribadi dan pengaruh ketidaksadaran. Bagaimana orang membangun dalam konteks sosial dan sosial, bagaimana mereka membentuk persekitaran mereka dan bagaimana ikatan hubungan yang bermanfaat boleh diwujudkan dengan cara psikologi - ini adalah komponen utama ajaran dalam program Psikologi Bachelor PLUS .

Sebagai lulusan program ini, anda amat bersedia untuk melanjutkan pelajaran dan peluang latihan. Anda akan menerima kelayakan tambahan dalam bidang campur tangan psikodinamik dan Bahasa Inggeris psikologi khusus.

Dengan belajar di IPU, anda memilih universiti kelas satu dengan pengawasan yang baik oleh profesor, pensyarah dan kakitangan Pejabat Pelajar dan Pejabat Antarabangsa.

Dari awal lagi, penekanan yang besar dilakukan dengan menggabungkan kajian dengan amalan dan penyelidikan. Fokusnya adalah psikologi psikoanalitik yang diasaskan. Ramai pensyarah adalah psikoterapi atau psikoanalisis dan menyampaikan pengetahuan mereka berdasarkan pengalaman bertahun-tahun. IPU terletak di tengah-tengah Berlin, namun dalam suasana hijau, secara langsung di sungai Spree.

Di IPU, kita tidak hanya memandang ke belakang pada masa lalu yang kaya, tetapi juga mempunyai masa depan yang mantap: Memandangkan pembaharuan undang-undang psikoterapi yang akan datang akan memberi impak yang besar ke atas aspek formal dan akademik gelar Sarjana Muda, kita secara berterusan mengikuti perkembangan ini dan apabila peraturan perlesenan yang baru dilaksanakan, akan mewujudkan kemungkinan peralihan yang sama dalam program ijazah yang baru dibangunkan, yang dijangka bermula di seluruh negara buat kali pertama pada musim sejuk 2020/21. Kurikulum baru akan direka untuk memenuhi kriteria untuk ijazah dalam Pengajian Psikoterapi, gabungan program Sarjana dan Sarjana, di mana pelajar akan menerima lesen untuk psikoterapeutikal praxis.

127411_BScMAPsychology.jpg

Kandungan dan Struktur

Sarjana Sains Psikologi PLUS direka sebagai enam semester sepenuh masa dengan 180 mata kredit. Kurikulumnya meliputi asas-asas psikologi klasik, seperti psikologi umum, psikologi perkembangan, psikologi sosial, psikologi perbezaan, kaedah empirik, dan biopsychologi.

Pengalaman menunjukkan bahawa kebanyakan pelajar psikologi bermula dengan keinginan untuk bekerja dalam bidang kaunseling dan psikoterapi. Bidang subjek yang berkaitan dengan psikologi klinikal - psikologi, diagnostik dan teori serta kaedah campur tangan psikologi - membentuk titik fokus kurikulum semester pertama dan mendalami semester yang lebih tinggi.

PLUS dalam Program Sarjana Muda IPU

Psikologi IPU Sarjana Muda IPU menawarkan pengkhususan bebas dan diperakui dalam teknik kaunseling psikodinamik.

Psikologi IPU Sarjana Muda IPU menawarkan pengkhususan bebas dan diperakui dalam teknik kaunseling psikodinamik.

Selain kandungan kursus asas program Sarjana Muda, anda boleh:

  • memperolehi sijil dalam Psikodinamik Pimpinan Pertembungan, yang diberikan apabila anda melengkapkan minggu blok latihan yang diselia dalam kombinasi dengan modul yang berkelayakan dari kurikulum tetap.
  • mengambil kursus Bahasa Inggeris di mana seorang pembicara asli yang berkelayakan mengajar bahasa Inggeris psikologi dan psikoanalitikal.

Sijil ini "Kepimpinan Pemasaran Psikodinamik" dan pengambilalihan kemahiran Bahasa Inggeris khusus subjek adalah modul kurikulum, yang boleh diambil secara percuma dan boleh memberi kelebihan kepada aplikasi dan prospek kerjaya anda selepas anda menamatkan ijazah Sarjana Muda anda.

126108_126092_BScPsychology.jpg

Matlamat Kursus

Di tengah-tengah Ijazah Sarjana Muda dalam Psikologi adalah integrasi kemanusiaan dan psikologi psikoanalisis dengan sains semulajadi dan psikologi akademik. Dengan ijazah Sarjana Muda ini, kami di IPU menawarkan kursus pengajian yang berorientasikan dan berorientasikan penyelidikan yang mencerminkan kedua-dua kemanusiaan dan sains semulajadi dalam menyelidik jiwa dan menyediakan anda secara optimum untuk masa depan, latihan anda sebagai psikoterapi dan semua perubahan undang-undang yang mengelilingi padang pada masa ini.

Sebagai lulusan Sarjana Muda Sains, anda akan dapat bekerja dengan cekap dan autonomi dalam bidang psikologi yang berlainan. Anda akan dapat menilai secara kritis dan memohon hasil penyelidikan saintifik. Banyak pusat kaunseling suka bekerja dengan lulusan psikologi, contohnya dalam bidang ketagihan, di sekolah atau bantuan kemanusiaan.

Kami menjamin setiap graduan program Sarjana Muda dalam program Master dalam Psikologi di IPU. Ijazah Sarjana yang diselesaikan adalah prasyarat untuk latihan sebagai psikoterapi psikologi mengikut undang-undang dan peraturan semasa.

Program Pertukaran Antarabangsa

Melalui Pejabat Antarabangsa, IPU disambungkan ke banyak universiti di Eropah dan di seluruh dunia. Semua pelajar berdaftar boleh menghabiskan magang atau semester keseluruhan di salah satu universiti rakan kongsi di luar negara. Pengiktirafan mata kredit yang dicapai dalam Sistem Pemindahan dan Pengumpulan Kredit Eropah (ECTS) sudah dikawal secara kontrak.

126109_126094_ipu_general1.jpg

Permohonan

Sarjana Sains dalam Psikologi bermula pada musim panas dan musim sejuk. Untuk program Sarjana Muda dalam bidang Psikologi, anda memerlukan kelayakan kemasukan pendidikan tinggi umum atau kelulusan masuk pendidikan tinggi yang berkaitan dengan subjek mengikut § 11 Akta Pendidikan Tinggi Berlin (BerlHg). Undang-undang ini membenarkan beberapa pilihan kemasukan yang berbeza, yang diterangkan secara terperinci dalam peraturan kemasukan IPU § 4 (2).

IPU berusaha untuk prosedur pemilihan peribadi dengan temubual dengan semua pemohon. Anda boleh didaftarkan pada semester yang lebih tinggi selaras dengan § 23a BerlHg, jika anda boleh membuktikan bahawa anda telah menyelesaikan kursus yang cukup sama dalam bidang dan orientasi tematik kepada Sarjana Muda Sains dalam Psikologi di IPU. Kompetensi yang diperoleh di luar universiti juga boleh dipertimbangkan dalam proses pengkreditan. Jawatankuasa Peperiksaan dan Kemasukan menilai pencapaian awal.

Harap maklum tentang aspek-aspek berikut dari prosedur permohonan: Pengurusan universiti berhak menangguhkan atau menolak sebarang permohonan. Dalam membuat keputusan ini, ia mengambil kira gambaran keseluruhan permohonan: motivasi pemohon untuk memilih profesion, kepentingannya dan, jika ada, pengalaman dan komitmen sosialnya yang terdahulu. Kebanyakan pemohon akan dijemput untuk temuduga. Hasil temu duga itu dibuat dengan syor kepada pihak pengurusan universiti yang memutuskan kemasukan atau penolakan.

Yuran tuisyen

Yuran pengajian berjumlah € 4,750 setiap semester. Sebagai alternatif, bayaran € 820 sebulan adalah mungkin. Anda boleh membayar untuk keseluruhan kajian anda (6 semester) seperti berikut:

  • dengan pilihan penamatan (semester semester): € 26,400
  • tanpa pilihan penamatan (terlebih dahulu): € 23,000

Di atas yuran ini, semua pelajar sepenuh masa pada masa ini akan dikenakan tambahan € 298.80 setiap semester, yang bermaksud bahawa pelajar boleh menggunakan perkhidmatan Studierendenwerk (Kesatuan Pelajar). Ini juga termasuk tiket semester, yang membolehkan para pelajar menggunakan semua pengangkutan awam di Berlin. Sila ambil perhatian bahawa bayaran semester tambahan ini adalah tertakluk kepada perubahan.

Sokongan kewangan

IPU menyertai program Deutschlandstipendium, program biasiswa yang dibiayai oleh kerajaan Jerman dan dibuka kepada aplikasi dari semua pelajar. Kriteria yang paling penting untuk menerima biasiswa ini sebanyak € 300 sebulan adalah prestasi sebelumnya, komitmen sosial, dan keperluan kewangan yang mungkin.

Di samping itu, IPU menawarkan perbincangan dengan Chancen eG. Dengan "kontrak penjanaan balik" mereka, anda boleh membiayai pengajian anda dengan kredit, tetapi hanya perlu memulakan pembayaran sebaik sahaja anda benar-benar memperoleh wang yang cukup.

Dan yang terbaru pada tahun 2019, IPU telah menjadi ahli Studentische Darlehenskasse Berlin eV (DAKA). Ini bermakna, sebagai pelajar IPU, anda mendapat pinjaman dengan beberapa syarat terbaik di seluruh Berlin.

Tarikh Akhir Kemaskini Mac 2020

Latar Belakang Pusat Pengajian

The IPU is a state-recognized private university with its campus and administration in Berlin. The International Psychoanalytic University Berlin gGmbH limited liability company is the body responsibl ... Baca lebih lanjut

The IPU is a state-recognized private university with its campus and administration in Berlin. The International Psychoanalytic University Berlin gGmbH limited liability company is the body responsible for the university, and the sole shareholder of the company is currently the Foundation to Promote University Psychoanalysis. Baca Ringkas