Sarjana Muda Reka Bentuk Fesyen

Umum

Penerangan Program

Program Reka Bentuk Fesyen di Universiti Dar Al Hekma (di bawah Fakulti Reka Bentuk dan Senibina) menawarkan pelbagai kursus profesional dalam reka bentuk fesyen, jualan, tekstil, dan studio reka bentuk. Program ini menggabungkan kursus-kursus teori dengan aplikasi praktikal. Sejak ditubuhkan pada tahun 1999, Jabatan Fesyen telah berminat menggunakan metodologi pengajaran inovatif yang mendedahkan kecenderungan kreatif pelajar dan menanamkan teknologi yang diperlukan dalam dunia reka bentuk fesyen. Program ini menawarkan pendidikan berkualiti tinggi melalui kepakaran dan teknologi terkini oleh ahli fakulti, yang termasuk pereka dan pakar kelas dunia dalam bidang reka bentuk fesyen yang memindahkan pengalaman praktikal mereka ke dalam bilik darjah, memberikan pelajar ruang yang unik untuk kreativiti. Pelajar wanita ditawarkan latihan vokasional sebelum menamatkan program, seperti bekerja dengan pereka atau pereka fesyen, Haute Couture, seperti perancang Tony Ward, di Paris, atau di Harper's Bazaar, sebuah majalah yang berpangkalan di Dubai. Para pelajar turut mengambil bahagian dalam perjalanan lapangan dan menghadiri acara-acara minggu fesyen di dalam dan di luar negara. Penceramah fesyen profesional sering dijemput untuk mendidik dan membimbing pelajar semasa pengajian mereka. Para pelajar Jabatan Reka Bentuk Fesyen menikmati kemudahan yang berkualiti tinggi, moden, makmal untuk fabrik dan pelanggan, di mana pelajar merekabentuk koleksi dan reka bentuk mereka sendiri dalam suasana yang menyenangkan dan selesa. Program ini termasuk perunding profesional dari luar universiti. Program ini telah menandatangani memorandum persefahaman dengan universiti antarabangsa yang berprestij dan institut fesyen. Pelajar reka bentuk fesyen turut mengambil bahagian dalam pameran fesyen tempatan, dan program ini menawarkan bengkel profesional dan profesional untuk komuniti.

Mesej program

Graduan dan ahli perniagaan dalam reka bentuk fesyen dilengkapi dengan pengetahuan teknikal dan kemahiran teknikal yang tinggi yang mengambil kira nilai dan warisan Islam.

Ciri-ciri program reka bentuk fesyen di Universiti Dar al-Hekma

Industri fesyen Arab Saudi berkembang dengan pesat, dan Dar Al-Hikma University adalah universiti pengajian tinggi pertama di Arab Saudi untuk menawarkan gelar sarjana dalam reka bentuk fesyen. Adalah universiti terkemuka dalam bidang pendidikan dan latihan siswazah profesional dalam bidang fesyen untuk memenuhi tuntutan pasaran buruh. Graduan program reka bentuk fesyen di Dar Al Hekma di dunia fesyen telah muncul sebagai pereka, ahli perniagaan dalam pemasaran, dan mempunyai tapak rangkaian sosial yang penting, pengurus kedai, butik fesyen dan projek lain.

Beratus-ratus siswazah wanita di Arab Saudi menyertai industri yang menarik, berdaya saing dan pantas ini setiap tahun dengan harapan untuk membuat tanda dan meninggalkan tanda tersendiri. Industri fesyen dicirikan oleh reputasi yang luar biasa dan oleh itu memerlukan profesional pintar bersedia untuk mengabdikan diri mereka dalam reka bentuk dan inovasi.

Peluang kerjaya atau prospek kerjaya

  • Pereka Fesyen
  • Pegawai Perolehan
  • Pengarah kedai
  • Pemasar Fesyen
  • Penyelaras fesyen
  • Tekstil yang direka
  • Fasiliti kedai-kedai yang direka
Tarikh Akhir Kemaskini Mac 2020

Biasiswa Keystone

Terokai pilihan yang ditawarkan oleh biasiswa kami

Latar Belakang Pusat Pengajian

Located in the heart of the metropolitan city of Jeddah, Dar Al-Hekma is one of Saudi Arabia's leading teaching and research universities for young women. Since its opening in 1999, Dar Al-Hekma is de ... Baca lebih lanjut

Located in the heart of the metropolitan city of Jeddah, Dar Al-Hekma is one of Saudi Arabia's leading teaching and research universities for young women. Since its opening in 1999, Dar Al-Hekma is dedicated to endowing its pupils with the skills and knowledge they need to flourish and succeed in a rapidly changing world.?? Baca Ringkas