Sarjana Muda Perubatan Veterinar

Umum

Baca selanjutnya tentang program ini di laman web institusi

Penerangan Program

Fakulti dengan kawasan seluas 18.000 meter persegi dan dilengkapi dengan hospital haiwan terluas di Asia Tenggara. Fakulti Perubatan Veterinar IPB University (FKH-IPB) menyokong program pendidikan sarjana, profesional, pascasiswazah dan berterusan di pelbagai cabang perubatan veterinar. Kurikulum sarjana dan profesion menggunakan kurikulum berdasarkan kompetensi yang diatur dan ditetapkan oleh FKH Indonesia dan Persatuan Veterinar Indonesia (PDHI). Kurikulum FKH IPB juga merancang sesuai dengan Rangka Kerja Kompetensi Nasional Indonesia yang memenuhi kesesuaian untuk lulusan FKH IPB untuk bekerja dan melanjutkan pelajaran di luar negeri.

Penggajian

Pekerjaan untuk graduan perubatan veterinar dan veterinar sangat pelbagai. Pekerjaan ini akan diperluaskan bersama dengan pertumbuhan ekonomi dan kemajuan gaya hidup masyarakat. Kini, graduan FKH IPB bekerja di beberapa bidang, antaranya:

 • Amalan veterinar, sama ada di bandar besar atau luar bandar sebagai Veterinar Bebas.
 • Penyelidik, perunding, dan pensyarah di pelbagai institusi kerajaan dan swasta.
 • Pekerja Kerajaan Awam, di pelbagai institusi kerajaan, sama ada di pusat atau tempatan.
 • Perusahaan swasta, terutamanya dalam pengeluaran ternakan yang berkaitan dengan proses produk ternakan, dan syarikat makanan dan minuman.
 • Usahawan dalam bidang perniagaan tani, yang berkaitan dengan industri pengeluaran input, dan produk dalam pelbagai komoditi ternakan.
 • Polis dan Tentera.
 • Pertubuhan Bukan Kerajaan (NGO) yang berkaitan dengan profesion dan pemberdayaan sosial.

Kampus Fakulti

Kampus Perubatan Veterinar terletak di Kota Bogor. Stesen kereta api terdekat adalah Stesen Bogor. Dengan akses mudah ke bandar-bandar jiran, kampus itu hanya 60 minit dari Jakarta di laluan komuter, menjadikannya mudah bagi pelajar untuk berulang dari luar bandar. Alam semulajadi yang kaya memberikan pelajar satu persekitaran yang ideal untuk belajar.

Visi

Menjadi institusi pengajian tinggi yang sangat baik yang berkaitan dengan pembangunan sains, teknologi, dan sumber manusia di bidang sains perubatan perubatan dan biomedin di peringkat serantau dan antarabangsa.

Misi

 • Untuk menjalankan pendidikan perubatan dan biomedikal veterinar untuk memenuhi keperluan semasa dan masa depan.
 • Untuk menyokong pembangunan ternakan yang mampan melalui bidang kesihatan haiwan, manusia, dan alam sekitar.
 • Meningkatkan taraf hidup masyarakat melalui peningkatan kesihatan haiwan dan ternakan.

Skor Purata Kecekapan Negara

Skor purata tertinggi dalam Ujian Kompetensi Nasional semua graduan Perubatan Veterinar (Doktor Perubatan Veterinar, Drh) di Indonesia sejak 2012. Kadar lulus untuk graduan mencapai 100% pada tahun 2016.

Kemudahan

Kemudahan lain yang menyokong FVM IPB termasuk bangunan tingkat keempat di kawasan 18,000 m2, Unit Pemulihan Reproduktif (URR), Unit Pengeluaran Bahan Vaksin dan Biologi, Unit Makmal dan Penyelidikan Haiwan (UPHL), Unit Jaminan Daging, Unit Makmal Bersepadu. Kemudahan tambahan adalah perpustakaan, kafe, kedai alumni, cyber pelajar (unit pengkomputeran), dan pusat untuk aktiviti pelajar. Ini memberikan suasana kondusif dalam menyokong proses pendidikan.

Makmal Bersepadu

Makmal bersepadu mempunyai peralatan / kemudahan yang menyokong penyelidikan mikrobiologi ke tahap molekul yang boleh digunakan oleh pelajar Sarjana dan Siswazah.

Kemudahan di Makmal Bersepadu termasuk beku kering, ultrasentrifuge, spektrofotometer, peti sejuk dalam, elektroforesis, SDS-halaman, FPLC, PCR, transilluminator, pembaca ELISA dan Instron Warner-Brätzler Shear boleh digunakan secara optimum untuk aktiviti penyelidikan.

Perkhidmatan yang disediakan oleh Makmal Bersepadu

 • Pemeriksaan bakteriologi: TPC, coliform, dan lain-lain
 • Pemeriksaan serologi: HI AI, HI ND, ELISA IB, ELISA IBD
 • Pengasingan dan Pengenalpastian virus
 • Pemeriksaan molekul menggunakan PCR dan PCR masa nyata
 • Pengeluaran antibodi spesifik

130438_5ee5dc414f4fad0bffd8992cc02f3e7a1338d8f852547949722979d69444_1280.jpg12019 / Pixabay

Tiga Jabatan Fakulti

Sejak 2005, FVM IPB mempunyai tiga jabatan, iaitu Jabatan Fisiologi Anatomi dan Farmakologi (AFF), Jabatan Penyakit Haiwan dan Kesihatan Awam Veterinar (IPHK), dan Jabatan Klinik, Reproduksi dan Patologi (KRP).

Jabatan Fisiologi Anatomi dan Farmakologi

Menjadi jabatan utama dalam pembangunan sains dan teknologi dalam bidang anatomi, histologi, dan embriologi, fisiologi, farmakologi, dan toksikologi veterinar.

Jabatan Fisiologi Anatomi dan Farmakologi terbahagi kepada tiga bahagian:

 1. Bahagian Histologi Anatomi
 2. Bahagian Fisiologi
 3. Bahagian Farmakologi dan Toksikologi

Jabatan Pembiakan dan Patologi Klinik

Menjadi jabatan utama dalam pembangunan sains dan teknologi dalam bidang diagnostik klinikal, ubat dalaman, pembedahan veterinar, radiologi, pembiakan haiwan, dan patologi. Jabatan Pembiakan dan Patologi Klinik dibahagikan kepada tiga bahagian:

 1. Bahagian Pembahagian Perubatan Dalaman Farmasi
 2. Bahagian Pembedahan dan Radiologi
 3. Bahagian Pembiakan dan Obstetrik 4. Bahagian Patologi

Jabatan Penyakit Haiwan dan Kesihatan Awam Veterinar

Menjadi jabatan utama dalam pembangunan sains dan teknologi dalam bidang mikrobiologi, parasitologi, imunologi, epidemiologi dan kesihatan awam veterinar (kebersihan makanan dari asal haiwan, kebersihan dan zoonosis) untuk kepentingan kawalan penyakit haiwan, peningkatan kualiti kesihatan haiwan, alam sekitar, dan masyarakat.

Jabatan Penyakit Haiwan dan Kesihatan Awam Veterinar dibahagikan kepada tiga bahagian:

 1. Bahagian Kesihatan Awam Veterinar
 2. Bahagian Mikrobiologi Perubatan
 3. Bahagian Parasitologi & Entomologi

Program Pendidikan Profesion Sarjana dan Veterinar

Program di FVM IPB dibahagikan kepada dua program iaitu Program Sarjana (8 semester, 158 kredit) dengan ijazah Sarjana Muda Kedokteran Hewan dan Program Pendidikan Profesi Veterinar (18 bulan, 37 kredit) dengan ijazah 'Doktor Perubatan Veterinar' (Dokter Hewan). Program ini dilaksanakan melalui kurikulum: mata pelajaran pra-segi, paraklinikal, dan klinikal. Melalui kaedah ini, pelajar akan sedar bahawa sains dan teknologi dalam perubatan veterinar sentiasa berkembang.

Kurikulum disampaikan dalam kedua-dua kaedah iaitu kelas tutorial dan pembelajaran berpusatkan pelajar. Kebanyakan mata pelajaran dalam program sarjana dibekalkan dalam kelas tutorial, bagaimanapun, kerja praktikal, kerja lapangan, dan subjek klinikal dihantar menggunakan kaedah pembelajaran berpusatkan pelajar. Sebaliknya, semua mata pelajaran dalam program pendidikan profesion veterinar dihantar menggunakan pembelajaran berpusatkan pelajar, untuk merangsang mereka untuk menjadi pelajar lama.

Ekstrakurikuler

Terdapat empat kelab pelajar dengan minat khusus (hewan peliharaan dan haiwan akuatik, ayam, ruminan, dan hidupan liar) di FVM IPB, yang memudahkan para pelajar dengan latihan dan mendedahkan mereka ke setiap bidang veterinar tertentu. FVM IPB juga menyediakan program pendidikan berterusan untuk doktor haiwan.

Tarikh Akhir Kemaskini Mac 2020

Latar Belakang Pusat Pengajian

IPB University is a higher education institution that produces innovations with a nationally and internationally acknowledged quality. For ten years straight (2008-2018), IPB has the most innovation c ... Baca lebih lanjut

IPB University is a higher education institution that produces innovations with a nationally and internationally acknowledged quality. For ten years straight (2008-2018), IPB has the most innovation compared to other universities in Indonesia base on appraisement from the Business Innovation Center – Ministry of Research, Technology, and Higher Education of Indonesia in Indonesia’s Most Prospective Innovation. Baca Ringkas
Dramaga , Bogor , Bogor , Bogor , Bogor + 4 Lagi Kurang