Sarjana Muda Pengajian Senibina

Umum

Penerangan Program

Ringkasan Program

Pengajian Sarjana Muda Pengajian Senibina Carleton memberi tumpuan kepada pengetahuan, pengalaman, kreativiti dan imaginasi. Program kami menggalakkan anda untuk meneroka idea-idea melalui membuat, menilai idea dalam konteks pengalaman manusia, dan menjalankan kreativiti melalui penulisan, pembuatan model, lukisan, media digital dan persembahan.

Sekolah Seni Bina dan Perbandaran Azrieli Carleton menerima ijazah Sarjana Muda Pengajian Senibina (BAS) sebelum membuat kejayaan program pengajian selama empat tahun. Jika anda berniat untuk mengamalkan seni bina, anda kemudiannya boleh memohon untuk meneruskan program Master of Architecture profesional di Carleton, atau latihan profesional yang setara di universiti lain. Program BAS juga merupakan ijazah yang sangat baik untuk pelbagai kerjaya atau kajian lanjut dalam reka bentuk, urbanisme, atau pemuliharaan dan kemampanan.

Program ini menyediakan asas yang luas di mana kajian seni bina dibina. Anda akan mengambil kursus dalam bidang seni bina, reka bentuk, lukisan dan aplikasi multimedia, serta pengajian umum yang ditetapkan dalam kejuruteraan, sejarah seni dan sains sosial. Anda akan memfokuskan kajian arkitek anda dengan memilih bidang pengajian di:

 • Reka bentuk
 • Urbanisme
 • Pemuliharaan dan Kemapanan

Kelebihan Carleton

Penyediaan yang sangat baik

Di Carleton, anda akan bersedia untuk kerjaya dalam profesion seni bina. Anda juga akan memperoleh asas yang luar biasa untuk banyak bidang reka bentuk antara disiplin dan yang berkaitan.

Imajinasi anda akan menjadi aset terbesar anda sebagai arkitek. Di Carleton, kebolehan imaginatif anda akan dibangunkan apabila anda belajar mengimbangi kraf pembuatan imej dengan kemampuan "untuk melihat" dan "untuk melihat" imej yang anda bina. Dari awal, anda akan berpeluang untuk:

 • meneroka idea-idea melalui membuat;
 • berfikir secara kreatif dengan tangan dan fikiran anda; dan
 • menilai idea dalam konteks pengalaman manusia.

Pengetahuan dan pengalaman

Hasil daripada pendekatan "praktikal" ini, anda akan:

 • belajar untuk menangani permintaan yang bercanggah fungsi, estetika, teknologi dan ekonomi;
 • menerima latihan dalam pelbagai cara ungkapan, termasuk menulis, membuat model, lukisan, fotografi, video, media digital dan persembahan lisan; dan
 • memperoleh pengetahuan dan pengalaman yang anda perlukan untuk masa depan.

Menyemarakkan suasana

Di Carleton, kami menekankan penemuan melalui membuat, disiplin melalui kraf, imaginasi melalui lukisan dan seni media lain, disabitkan melalui penulisan dan advokasi melalui persembahan awam.

Sebagai pelajar Pengajian Senibina Carleton, anda akan diajar oleh fakulti terkenal di peringkat antarabangsa dan berpeluang untuk menyertai atau mempunyai akses kepada:

 • program co-op supaya anda boleh mendapat pengalaman dunia nyata;
 • pertukaran antarabangsa;
 • studio reka bentuk dengan ruang kerja peribadi;
 • pusat sumber elektronik;
 • melawat studio dan ceramah pengkritik, diajar oleh arkitek antarabangsa;
 • perpustakaan teknikal dan bilik bacaan;
 • kursus bengkel unik seperti reka bentuk perabot, reka bentuk peringkat, lukisan dan reka bentuk maju, urbanisme, kajian bahan dan pembangunan hartanah; dan
 • program bersama dengan jabatan lain.

Kemudahan yang luar biasa

Pelajar Carleton mendapat manfaat daripada kemudahan terbaik mana-mana sekolah seni bina di Amerika Utara. Ini termasuk kedai kayu dan logam yang luas, makmal penyuntingan komputer dan video, kemudahan fabrikasi digital (pemotong laser, pencetak 3D dan mesin penggilingan CNC). Semua ditempatkan di Sekolah Seni Bina yang terkenal di dunia, di tengah-tengah kampus Carleton.

Pengalaman antarabangsa

Pelajar dalam program BAS Carleton mempunyai beberapa pilihan untuk belajar di luar negara. Carleton mengekalkan perjanjian pertukaran dengan pelbagai sekolah seni bina di seluruh dunia. Ramai pelajar menghabiskan masa penuh di luar negara di salah satu institusi ini. Pada tahun ketiga pengajian mereka, semua pelajar BAS juga mempunyai pilihan untuk menyertai program pengajian Luar Negara (DSA) Satu hingga Dua minggu yang dipimpin oleh profesor studio mereka. Lawatan DSA baru-baru ini telah merangkumi China, Jepun, Eropah dan India.

Peluang kerjasama

Walaupun tidak wajib di Carleton, ko-op tersedia untuk semua pelajar Seni Bina. Opsyen pendidikan koperasi kami menawarkan anda sehingga 20 bulan pengalaman kerja berbayar dan menyediakan anda kerjaya dalam seni bina. Pelajar kolej biasanya menyelesaikan empat syarat kerja: yang pertama pada musim panas antara tahun kedua dan ketiga kajian mereka dan keseimbangan antara tahun ketiga dan terakhir mereka. Anda boleh mendapati diri anda bekerja dalam organisasi kerajaan, firma antarabangsa yang besar atau amalan tempatan kecil.

Kelebihan modal

Ottawa adalah tempat yang luar biasa untuk belajar dan hidup. Terutama bagi pelajar dari GTA, ibu negara Kanada dan bandar terbesar kedua di Ontario mewakili peluang untuk melangkah jauh dari yang biasa dan mengalami persekitaran yang baru. Di rumah untuk komuniti seni bina bertenaga, kader berdedikasi pereka bandar, muzium bertaraf dunia, galeri dan tempat persembahan seni, Ottawa adalah makmal yang sangat baik untuk belajar tentang reka bentuk dan bangunan bandar.

Pelajar Carleton juga mendapat manfaat daripada kedekatan organisasi yang terletak di Wilayah Ibu Negara, seperti:

 • Majlis Penyelidikan Kebangsaan Kanada
 • Perbadanan Gadai Janji dan Perumahan Kanada
 • Suruhanjaya Modal Negara
 • Pusat Seni Kebangsaan
 • Galeri Nasional Kanada
 • Muzium Sejarah Kanada, Alam, Fotografi Kontemporari, Penerbangan, dan Sains dan Teknologi

Program yang

Walaupun berbeza dengan penekanan, ketiga-tiga jurusan itu berasaskan studio, berkongsi tahun pertama yang biasa dan berkumpul lagi untuk studio rekabentuk pada peringkat keempat tahun. Menamatkan pengajian dengan ijazah yang sama, pelajar dari ketiga-tiga jurusan sama-sama bersedia untuk pelbagai kerjaya atau meneruskan pengajian profesional di peringkat Sarjana. Kepelbagaian penekanan menggalakkan tahap wacana dan pengkhususan yang tidak mungkin dalam program seni bina sarjana lain. Ia meningkatkan julat dan kekayaan penerokaan yang berlaku di Sekolah.

Majors

Program BAS menawarkan peluang kepada pelajar untuk melengkapkan yang utama dalam bidang minat tertentu:

 • Reka bentuk utama menumpu pada reka bentuk bangunan. Utama dalam Reka bentuk akan merayu kepada mereka yang berminat terutamanya dalam kerjaya profesional dalam seni bina dengan penekanan pada reka bentuk.
 • A utama dalam Urbanisme memberi tumpuan kepada reka bentuk bandar dan pembangunan mampan. Yang utama dalam Urbanisme meneroka seni bina dalam konteks yang lebih besar di bandar dan meningkatkan kesedaran dan mempromosikan pengawasan persekitaran yang dibina melalui pemeriksaan urbanisasi massa pada abad ke-20.
 • Satu utama dalam Pemuliharaan dan Kemapanan memberi tumpuan kepada pemeliharaan dan penyesuaian transformasi stok bangunan sedia ada. Yang penting dalam Konsentrasi dan Kemapanan akan merayu kepada pelajar yang berminat dalam pemuliharaan seni bina sejarah dan prinsip reka bentuk bangunan yang mapan serta fabrik bandar.

Kurikulum

Kursus teras tahun pertama program terdiri daripada lukisan, reka bentuk studio, multimedia, sejarah / teori dan teknologi. Pada tahun-tahun berikutnya, anda akan mengambil kursus dalam amalan profesional, dan pilihan dalam pemuliharaan dan kemampanan, urbanisme, dan falsafah dan kritikan.

Kursus teras ditambah dengan pilihan yang diambil dari disiplin lain, seperti sejarah seni, reka bentuk perindustrian, geografi bandar dan kejuruteraan.

Keperluan tambahan

Portfolio juga diperlukan sebagai sebahagian daripada permohonan anda.

Peluang masa depan

Tempat kerja

Lulusan Carleton bekerja di seluruh dunia dalam amalan seni bina tradisional dan nontradisional, serta disiplin dari pembuatan filem dan reka bentuk fesyen ke bidang yang sangat teknikal seperti animasi komputer, sains bangunan, reka bentuk alam sekitar dan pengurusan projek. Kebanyakan graduan memilih untuk berlatih di padang, sementara yang lain melanjutkan pelajaran dan pengajaran. Yang lain adalah pengasas reka bentuk / firma pembina yang mengkhususkan diri dalam mempersiapkan rekaan mereka sendiri.

Sekolah siswazah

The Azrieli School of Architecture

Sarjana Pengajian Senibina adalah ijazah sarjana berasaskan penyelidikan (dan tidak terakreditasi) untuk pelajar yang berminat dalam mengejar penyelidikan seni bina mendalam. Master of Architecture Professional adalah program sarjana berasaskan studio. Pelajar yang memasuki program dengan BAS in Design akan mengikuti kurikulum kredit 8.0. Pelajar yang masuk dengan BAS dalam Urbanisme, BAS dalam Pemuliharaan dan Kemapanan, atau gelar kehormatan bukan seni bina akan mengikuti kurikulum 15.5 kredit (1 Mac). Ph.D. Carleton University dalam Senibina adalah program yang maju dan kompetitif di peringkat antarabangsa yang membahas sejarah, teori, dan amalan seni bina melalui biasiswa yang berwawasan dan menuntut.

Kerjaya

 • Sejarah Seni Bina
 • Seni bina
 • Reka bentuk
 • Pendidikan
 • Reka Bentuk Perabot
 • Reka bentuk grafik
 • Pemuliharaan Warisan
 • Reka bentuk dalaman
 • Reka Bentuk Multimedia
 • Pengurusan projek
 • Perancangan Bandar dan Desa

Apa yang dikatakan oleh pelajar tentang Pengajian Senibina

"Dalam senibina, anda belajar dengan membuatnya. Anda sentiasa digalakkan untuk menolak diri sendiri di luar teori, membina model dan butir-butir, dan untuk mengkaji bagaimana komponen dan bahan berkumpul."

Tom Svilans, pelajar Pengajian Senibina

Tarikh Akhir Kemaskini Feb 2019

Latar Belakang Pusat Pengajian

Carleton University is a community of talented, committed and enthusiastic faculty and staff, dedicated to excellence and to supporting the education and research that distinguishes Carleton as Canada ... Baca lebih lanjut

Carleton University is a community of talented, committed and enthusiastic faculty and staff, dedicated to excellence and to supporting the education and research that distinguishes Carleton as Canada’s Capital University. We know that it is our people that are key to Carleton’s success. Baca Ringkas