Sarjana Muda Pelancongan, Hospitaliti dan Ekonomi Makanan
Singidunum University
Maklumat Utama
Lokasi kampus
Belgrade, Serbia
Bahasa
Inggeris,
Format kajian
Di kampus
Tempoh
4 tahun
laju
Sepenuh masa
Yuran tuisyen
EUR 3,000 / per year
Tarikh akhir permohonan
Minta maklumat
Tarikh mula paling awal
Minta maklumat
biasiswa
Terokai peluang biasiswa untuk membantu membiayai pengajian anda
pengenalan
Singidunum University adalah institusi pengajian tinggi terkemuka di rantau ini yang mendidik pakar pelancongan dan hospitaliti. Kajian empat tahun di Fakulti Pelancongan dan Pengurusan Hospitaliti dirancang untuk memenuhi keperluan mereka yang telah membuat keputusan untuk meneruskan kerjaya yang berjaya dalam industri pelancongan - kini yang paling luas dan industri yang paling pesat berkembang di seluruh dunia.
Proses pengajaran dalam program pengajian ini adalah berdasarkan pendekatan multidisiplin. Iaitu, perhatian khusus ditumpukan untuk memperoleh pengetahuan dan kemahiran dalam bidang ekonomi, IT dan pembelajaran bahasa asing. Latihan ini merupakan bahagian penting dalam program pengajian ini. Program pengajian Pelancongan dan Hospitaliti akan memberi peluang kepada pelajar untuk membangunkan kemahiran profesional dan peribadi, dan berjaya mempersiapkan kedudukan utama dalam bidang masing-masing. Selain pilihan pilihan yang berkaitan dengan pelancongan dan perhotelan, kami juga telah mula mendidik pakar dalam bidang ekonomi makanan.
Selain pilihan yang ada sekarang dalam program pengajian Pelancongan dan Hospitaliti, Singidunum University telah mula mendidik pakar dalam bidang ekonomi makanan. Sebagai tambahan kepada kursus umum yang berkaitan dengan ekonomi dan pelancongan, pelajar yang memilih pilihan ini akan menghadiri beberapa kursus pakar, seperti industri restoran, gastronomi antarabangsa, teknologi makanan, makanan dan pembangunan mampan, prinsip rekreasi dan pemakanan, dan sebagainya. Pelajar pada pilihan kajian Ekonomi Makanan harus menjadi pandai dengan kualiti mikrobiologi, kimia, fizikal dan deria makanan. Mereka juga harus mempelajari tentang proses teknologi penghasilan makanan, nilai pemakanan mereka, sistem kualiti makanan di restoran dan rantaian runcit, aspek budaya dan geografi makanan. Selain itu, mereka juga akan memperoleh pengetahuan dan kemahiran yang diperlukan dalam bidang ekonomi, untuk dapat berjaya mengurus pengedaran makanan dan jualan.
Pertubuhan Pelancongan Dunia Pertubuhan Bangsa-bangsa Bersatu menganugerahkan sijil kualiti kepada program pengajian Sarjana dan Sarjana dalam Pelancongan dan Perhotelan.
Mengikut kaji selidik yang dijalankan di kalangan graduan yang merupakan ahli ALUMNI, para pelajar yang berjaya menyelesaikan program ini boleh mendapatkan pekerjaan dalam pelbagai bidang:
- Pemandu pelancong
- Pengurus jualan di agensi pelancongan
- Pengurus agensi pelancongan
- Pengurus pemasaran agensi pelancongan
- Pengurus sektor perancangan dan analisis
- Pengurus kawalan dalaman di perusahaan hotel
- Pengurus audit dalaman di perusahaan hotel
- Resepsionis
- Pengurus pejabat hadapan
- Pengurus Sektor Makanan dan Minuman
- Pengurus Sektor Pemasaran dan Jualan
- Pengurus Besar Hotel
- Penolong Pengurus Besar
- Pengurus Agensi Rent-a-car
- Pengurus syarikat penerbangan
- Pengurus Katering
- Pengurus Sistem Pengedaran Global
- Pengurus Syarikat Cruise
- Pengurus Organisasi Pelancongan
- Bersekutu dalam organisasi pelancong tempatan, serantau dan kebangsaan
- Pengurus Pusat Kesihatan
- Pengurus Biro Konvensyen
- Pengurus Taman Negara
- Pengurus Taman Aqua
- Pengurus Taman Tema
- Pengurus pemasaran
- Eksekutif Sektor Pelancongan dalam syarikat pengangkutan
- Pengurus Village Ethno
- Eksekutif Operasi Komersial dalam syarikat pengangkutan
- Pengurus Perjalanan Korporat
- Pengurus Syarikat Pengurusan Destinasi
- Bersekutu untuk isu berkaitan pelancongan di sektor awam
- Perancangan acara bersekutu-awam
- Guru di sekolah menengah vokasional
- Pengurus Restoran dan Katering
- Bersekutu dalam institusi kebudayaan
- Pengurus Perhubungan Awam
- Pengurus Sumber Manusia
Semua bahan kursus dimasukkan ke dalam yuran pengajian.
Peperiksaan masuk untuk program pengajian Pelancongan dan Pengurusan Hospitaliti terdiri daripada bahagian-bahagian berikut:
- satu temu bual dalam bahasa Inggeris dan Serbia mengenai topik-topik yang dicadangkan dalam bidang Pelancongan dan Perhotelan
Apabila pendaftaran dalam talian, pelajar akan menerima topik pilihan untuk dibincangkan semasa peperiksaan kemasukan.
Apabila berjaya menamatkan pengajian, pelajar akan dianugerahkan gelaran Sarjana Muda Seni dalam bidang Ekonomi (BA dalam Ekonomi) .
Legend
Program pengajian ini terdiri daripada tiga modul:
- Pelancongan
- Hospitaliti
- Ekonomi Makanan
Kurikulum
Saya tahun
- Ekonomi
- Psikologi
- Ekonomi Pelancongan
- Kaedah kuantitatif
- Perakaunan
- Teknologi Maklumat Perniagaan
- Bahasa Inggeris 1
- Bahasa Asing Kedua 1
II tahun
- Pengurusan
- Pemasaran dalam Pelancongan dan Hospitaliti
- Kursus Elektif 1
- Pengurusan Destinasi Pelancongan
- Pengurusan Sumber Manusia dalam Hospitaliti
- Gastronomi Antarabangsa
- Undang-undang Pelancongan
- Pelancongan dan Angkasa
- Tingkah Laku Organisasi dan Budaya Korporat
- Bahasa Inggeris 2
- Bahasa Asing Kedua 2
III tahun
- Pengurusan hotel
- Pengurusan Agensi Pelancongan dan Pengendali Pelancongan
- Kursus Elektif 2
- Perniagaan Kewangan dalam Pelancongan
- Perniagaan Kewangan dalam Hospitaliti
- Perkhidmatan Restoran
- Sistem Maklumat dalam Pengurusan Pelancongan dan Hospitaliti
- Pengurusan Sumber Asli dan Kebudayaan
- Bahasa Inggeris 3
- Bahasa Asing Kedua 3
- Latihan Vokasional di Bidang Pelancongan, Hospitaliti dan Ekonomi Makanan
IV tahun
- Aspek Pelancongan Kesihatan
- Tingkah Laku dan Perlindungan Pengguna Dalam Pelancongan
- Kursus Elektif 3
- Pelancongan Mampan
- Reka bentuk dan Perancangan Hotel
- Sains Makanan dan Teknologi
- Kursus Elektif 4
- Analisis Ekonomi dan Kewangan dalam Pelancongan
- Analisis Ekonomi dan Kewangan dalam Hospitaliti
- Kursus Elektif 5
- Pelancongan Thematic
- Pengurusan Kualiti di Industri Hotel
- Keselamatan makanan
- Bahasa Inggeris 4
- Bahasa Asing Kedua 4
- Penyelidikan Praktikal dan Kemahiran Perniagaan