Sarjana Muda Komunikasi dalam Kewartawanan

Umum

Penerangan Program

Laman web program: href = "http://www.jour.hkbu.edu.hk/

Semua pelajar Kewartawanan melanjutkan pelajaran dalam tiga bidang utama:

(1) kewartawanan profesional, di mana pelajar mempelajari prinsip dan kemahiran mengumpulkan, membentangkan dan menghasilkan laporan berita dan urusan semasa;

(2) asas teori profesion, di mana pelajar mengembangkan pemahaman konsep mengenai profesion dan peranannya dalam masyarakat melalui kursus teori komunikasi undang-undang, etika, politik, sejarah, ekonomi dan media; dan

(3) kajian pelengkap hubungan antara kewartawanan dan masyarakat serta cara politik, pemerintahan, perniagaan dan undang-undang beroperasi di masyarakat lokal dan internasional.

Dalam semua bidang ini, penekanan diberikan pada Hong Kong dan Daratan China dengan memperhatikan konteks internasional di mana kedua-dua komuniti beroperasi. Tertakluk kepada kekangan sumber dan kuota, semua pelajar mempunyai pilihan untuk menggunakan aliran menengah:

  • Kewartawanan Siaran (BJ),
  • Kewartawanan Kewangan (FJ)
  • atau Aliran Umum

masing-masing mempunyai kursus yang berkaitan. Pada akhir program, setiap pelajar harus menghasilkan projek tahun akhir yang mengintegrasikan pengetahuan kewartawanan konsep dan praktikal mereka.

105815_L3JOURNAL_COVER_2835BNNstudiostuwork.jpg

Ciri-ciri yang unik

Komponen penting dalam pendidikan kewartawanan adalah mengembangkan kemampuan pelajar untuk menulis dan menyunting dengan baik, dan untuk menghasilkan berita, cetak, siaran dan multimedia yang berkualiti. Amalan untuk semua pelajar kewartawanan disediakan oleh bengkel yang berlainan dalam format yang berbeza, termasuk San Po Yan (dalam bahasa Cina), Rangkaian Berita Siaran (dalam bahasa Cina), The Young Reporter (dalam bahasa Inggeris), The Young Financial Post (dalam bahasa Cina dan Inggeris) dan DataStory (dalam Bahasa Inggeris). Walaupun pengawasan yang diperlukan disediakan, pelajar diizinkan mempunyai tahap autonomi yang tinggi dalam menentukan kisah mana yang akan dilalui.

Setiap tahun, banyak pelajar memperluas cakrawala mereka dengan bertukar ke universiti di Eropah, Amerika Utara dan Asia serta Tanah Besar dan Taiwan. Sebilangan besar pelajar asing juga datang untuk belajar bersama dengan pelajar tempatan di Jabatan ini, memberikan suasana yang pelbagai budaya. Jabatan ini secara berkala mengatur perjalanan pelaporan ke luar negara untuk membolehkan pelajar meneroka kewartawanan di luar sempadan dan budaya. Dalam beberapa tahun kebelakangan ini, pelajar kami telah mengunjungi Sepanyol, Jerman, Taiwan dan Rwanda.

105811_BNN-makingofovercontrolpanel.JPG

105813_AO8K5497.JPG

Program Double Degree dengan University of Queensland di Australia

Program Double Degree antara School of Communication, Hong Kong Baptist University (HKBU), dan Fakulti Sains Kemanusiaan dan Sains Sosial, University of Queensland (UQ), adalah program sarjana sepenuh masa selama empat tahun di mana pelajar belajar di dua universiti dan lulus dari kedua-duanya. Setelah memenuhi syarat program, pelajar akan memperoleh dua ijazah sarjana muda, iaitu Sarjana Muda Komunikasi (Kepujian) yang diberikan oleh HKBU dan Sarjana Muda Kewartawanan atau Sarjana Komunikasi yang dianugerahkan oleh UQ. Program ini sepenuhnya menggunakan struktur yang sama dari program yang ada yang ditawarkan oleh HKBU dan UQ. Untuk maklumat lanjut, sila lawati href = "http://www.comm.hkbu.edu.hk/comd-www/english/academic_programmes/m_ug_double_degree.htm


Program Double Degree dengan University of Missouri di Amerika Syarikat

Program Double Degree antara School of Communication, Hong Kong Baptist University (HKBU), dan School of Journalism, The University of Missouri (MU), adalah program sarjana sepenuh masa selama empat tahun di mana pelajar belajar di dua universiti dan lulus dari kedua-duanya. Pelajar HKBU akan menghabiskan dua tahun pertama di HKBU dan dua tahun berikutnya di MU. Setelah memenuhi syarat program, pelajar akan memperoleh dua ijazah sarjana muda, iaitu Sarjana Muda Komunikasi (Kepujian) yang diberikan oleh HKBU dan Sarjana Muda Kewartawanan yang diberikan oleh MU.

Untuk maklumat lanjut, sila lawati href = "http://www.comm.hkbu.edu.hk/comd-www/english/academic_programmes/m_ug_double_degree.htm


Pengalaman Pembelajaran Pelajar

Pelajar dalam kepekatan Kewartawanan Cina dan Kewartawanan Antarabangsa diminta untuk menjalani latihan profesional semasa percutian musim panas selepas tahun ketiga pengajian. Magang tidak diperlukan untuk pelajar dalam konsentrasi Komunikasi Data dan Media, tetapi akan diatur untuk mereka jika mereka mahu, bergantung pada ketersediaan jawatan magang. Pelajar bekerja sebagai pelatih dalam pelbagai organisasi media di seluruh dunia. Mereka juga digalakkan untuk melanjutkan pengajian di salah satu daripada banyak universiti yang kami bekerjasama di seluruh dunia.


Peluang kerjaya

Banyak lulusan Jurnalisme Major menjadi wartawan, penyunting, koresponden dan pengeluar di media cetak, elektronik dan dalam talian. Yang lain bergerak ke bidang yang berkaitan seperti perhubungan awam, pemasaran, perniagaan dan perdagangan, perkhidmatan kerajaan dan pendidikan. Ada yang melanjutkan pelajaran ke Hong Kong atau luar negara. Kami mempunyai sejumlah besar pemenang anugerah dan biasiswa media tempatan dan serantau yang berprestij untuk pengajian pascasiswazah di luar negara.


Syarat kemasukan

Kami mengamalkan pendekatan holistik dalam memilih pemohon untuk merit individu. Pemohon dikehendaki memenuhi Syarat Kemasukan Universiti dan Syarat Bahasa Inggeris.

Pemohon mengakui dengan kedudukan lanjutan untuk Tahun 1 pengajian dengan kelayakan antarabangsa seperti GCE, IB dan SAT boleh memohon pemindahan unit.

105812_VRstudio148kbIMG-20181122-WA0013.jpg

Keperluan Kemasukan Am

Pendidikan bercorak Amerika

Diploma Kelulusan Sekolah Menengah dan salah satu daripada yang berikut:

SAT: Skor minimum 1,190 (daripada 1,600) dalam SAT baru

AP: Gred 3 dalam sekurang-kurangnya dua mata pelajaran AP

AKTA: Skor komposit minimum 23

Pendidikan bercorak British

Tahap Lanjutan GCE (AL) / Tahap Lanjutan Antarabangsa (IAL) • Gred E atau lebih tinggi dalam tiga mata pelajaran AL / IAL; atau • Gred E atau lebih tinggi dalam dua mata pelajaran AL / IAL ditambah dua mata pelajaran ASL (Tidak termasuk mata pelajaran Bahasa Cina dan Bahasa Inggeris. Subjek yang sama tidak boleh dikira di AL dan ASL.)

Diploma IB

Baccalaureate Antarabangsa

Lain-lain

href = "http://admissions.hkbu.edu.hk/ug/internationalOther

Keperluan Bahasa Inggeris

Keputusan peperiksaan awam yang berikut diiktiraf sebagai memenuhi syarat Bahasa Inggeris yang ditetapkan oleh Universiti:

Ujian Kemahiran

Keperluan Minimum

TOEFL

Ujian berasaskan internet (iBT) - Markah: 79; atau
Ujian berasaskan kertas (PBT) - Markah: 550

Akademik IELTS

Band Keseluruhan: 6.0

SAT

Skor minimum 550 dalam kedua-dua Membaca dan Menulis Kritikal dengan sub-skor 8 atau ke atas dalam Essay dalam SAT lama; atau
Skor minimum 590 dalam Pembacaan dan Penulisan Berasaskan Bukti di SAT baru

AKTA

Skor minimum 23 dalam kedua-dua ACT Bahasa Inggeris dan Bacaan

GCE O-Level / GCSE English / English Language / English Literature

Gred C / Gred 4

IGCSE Bahasa Inggeris Pertama

Gred C / Gred 4

IGCSE Bahasa Inggeris sebagai Bahasa Kedua

Gred B / Gred 5

GCE AS atau A-Level Bahasa Inggeris

Gred E

Bahasa Inggeris HKDSE

Tahap 3

Penggunaan HKALE Bahasa Inggeris

Gred E

IB

Gred 4 dalam:
IB Bahasa Inggeris A (Tahap Tinggi atau Standard); atau
IB Bahasa Inggeris B (Tahap Tinggi); atau
Sastera dan Kinerja Bahasa Inggeris IB (Tahap Standard)

ATAU

Gred 5 dalam:
IB Bahasa Inggeris B (Tahap Standard)

Lain-lain

Kelayakan bahasa Inggeris lain yang dianggap diterima oleh Universiti

105816_J2Spain.JPG

Biasiswa Kemasukan

Pemohon yang mempunyai prestasi akademik yang cemerlang akan berpeluang menerima biasiswa kemasukan:

 

HKD

Dolar Amerika

Beasiswa penuh *

190,000 setiap tahun

24,000 setiap tahun

Setengah beasiswa *

95,000 setiap tahun

12,000 setiap tahun

* Tertakluk kepada kelulusan Universiti.

Tarikh Akhir Kemaskini Sep 2020

Biasiswa Keystone

Terokai pilihan yang ditawarkan oleh biasiswa kami

Latar Belakang Pusat Pengajian

The School of Communication of Hong Kong Baptist University was founded in 1968. It provides a comprehensive range of programmes in communication available in Hong Kong at the undergraduate and postgr ... Baca lebih lanjut

The School of Communication of Hong Kong Baptist University was founded in 1968. It provides a comprehensive range of programmes in communication available in Hong Kong at the undergraduate and postgraduate levels. Baca Ringkas