Sarjana Muda Komunikasi dalam Kewartawanan

Umum

Penerangan Program

Mengenai

Pelajar dalam Kewartawanan Utama mengejar kajian dalam tiga bidang utama: (1) kewartawanan profesional, di mana pelajar mempelajari prinsip dan kemahiran mengumpul, membentangkan, dan mengeluarkan berita dan urusan semasa; (2) asas teori profesion, di mana pelajar membangunkan pemahaman konsep tentang profesion dan peranannya dalam masyarakat melalui kursus teori komunikasi, etika, politik, sejarah, ekonomi dan komunikasi media; dan (3) kajian komplementer mengenai hubungan antara kewartawanan siaran atau cetak atau internet dan masyarakat serta cara politik, kerajaan, perniagaan, dan undang-undang beroperasi di dalam masyarakat tempatan dan antarabangsa.

Konsentrasi

Majoriti Kewartawanan menawarkan tiga kepekatan: Kewartawanan Antarabangsa, Kewartawanan Cina, dan Komunikasi Data dan Media.

 • Jurnalisme Antarabangsa

Konsep Jurnalisme Antarabangsa menyediakan pelajar untuk bekerja untuk media antarabangsa yang beroperasi dalam bahasa Inggeris. Membangunkan penulisan pelajar, dan kemahiran pelaporan dalam Bahasa Inggeris adalah salah satu misi utama. Pelajar menerima pendidikan komprehensif dalam teknik-teknik cetakan, siaran dan kewartawanan berasaskan web. Kursus teori dalam sistem media, berita global dan undang-undang akhbar juga ditawarkan. Pelajar antarabangsa boleh melengkapkan pelajaran mereka dalam Konsentrasi ini sepenuhnya dalam bahasa Inggeris. *

 • Kewartawanan Cina

Konsep Kewartawanan Cina menyediakan pendidikan profesional untuk pelajar yang bercita-cita untuk bekerja di media berbahasa Cina. Selain memperoleh kemahiran penulisan dan pelaporan berita dalam Bahasa Cina (Kanton / Mandarin), pelajar membangunkan kemahiran berfikir analitik mereka dengan mengambil kursus dalam literasi media, akhbar dan penyelidikan akhbar. *

 • Komunikasi Data dan Media

Konsentrasi Komunikasi Data dan Media secara bersama ditawarkan oleh Jabatan Kewartawanan dan Jabatan Sains Komputer. Konsentrasi ini menyediakan pelajar dengan pengetahuan dan kemahiran interdisiplin yang canggih dalam komunikasi data dan media yang diperlukan untuk perubahan industri media hari ini. Pelajar dilengkapi dengan kemahiran penting dalam kewartawanan data, termasuk pengumpulan berita, pelaporan penyiasatan, penceritaan berunsur data dan visualisasi berita.

* Pelajar Konsentrasi Kewartawanan Cina dan Kepelbagaian Kewartawanan Antarabangsa perlu mengkhususkan diri dalam salah satu daripada tiga aliran berikut: Kewartawanan Siaran, Kewartawanan Kewangan atau Aliran Umum.

Latihan

Pelajar Konsentrasi Kewartawanan Cina dan Kepelbagaian Kewartawanan Antarabangsa dijangka menjalankan latihan praktikal pada musim panas selepas tahun ketiga pengajian mereka. Kami bekerjasama rapat dengan industri untuk menyusun kedudukan latihan untuk pelajar kami. Latihan ini biasanya berlangsung selama sekurang-kurangnya dua bulan, dari awal Jun hingga akhir bulan Ogos, tetapi beberapa majikan mungkin memerlukan tempoh yang sedikit berbeza. Pelajar kewartawanan telah melengkapkan latihan di organisasi berikut:

 • Agensi Perancis-Presse
 • AM730
 • Apple Daily
 • Berita Televisyen Associated Press
 • Majalah Boom
 • TV kabel
 • FevaWorks Solutions (HK) Ltd
 • Majalah Myanmar Frontier
 • Jabatan Perkhidmatan Maklumat Kerajaan
 • HK01
 • Hong Kong Commercial Broadcasting Co. Ltd.
 • Jurnal Ekonomi Hong Kong
 • Hong Kong Times Ekonomi
 • Initium Media
 • Metro Harian
 • Metro Radio
 • Ming Pao
 • Digital seterusnya
 • Sekarang TV
 • Radio Televisyen Hong Kong
 • Sky Post
 • Post China Morning Post
 • Television Broadcasts Ltd.
 • The New York Times
 • Piawaian
 • Thomson Reuters Hong Kong Ltd.
 • Wen Wei Po

Pertukaran / Pelaporan Lawatan

Pelajar kewartawanan digalakkan untuk bertukar semester di salah sebuah universiti yang kita bekerjasama dengan seluruh dunia, termasuk di Amerika Syarikat, Australia dan Eropah. Pelajar boleh mengambil kelas kewartawanan dan pengalaman hidup dalam budaya lain. Lebih-lebih lagi, pelajar boleh menyertai lawatan laporan luar negara yang mana mereka dikehendaki untuk menyiarkan berita di tanah asing. Dalam beberapa tahun kebelakangan ini, kami telah membawa pelajar ke Taiwan, Myanmar, Korea Utara, Jerman, dan Sepanyol.


Prospek kerjaya

Ramai graduan Majalah Kewartawanan menjadi wartawan, editor, wartawan dan pengeluar dalam media cetak, elektronik dan dalam talian. Orang lain boleh terus bekerja dalam bidang berkaitan seperti perhubungan awam, pemasaran, perniagaan dan perdagangan, perkhidmatan kerajaan dan pendidikan. Ada yang melanjutkan pengajian di Hong Kong atau di luar negara. Kami mempunyai sejumlah besar pemenang anugerah media berprestij dan biasiswa untuk pengajian pasca siswazah di luar negara.

Syarat kemasukan

Kami mengamalkan pendekatan holistik dalam memilih pemohon untuk merit individu. Pemohon dikehendaki memenuhi Syarat Kemasukan Universiti dan Syarat Bahasa Inggeris.

Pemohon mengakui dengan kedudukan lanjutan untuk Tahun 1 pengajian dengan kelayakan antarabangsa seperti GCE, IB dan SAT boleh memohon pemindahan unit.

Sekolah mengamalkan dasar kemasukan yang luas untuk pelajar yang ingin belajar Kewartawanan atau Perhubungan Awam dan Pengiklanan. Pelajar tidak perlu memilih utama sebelum kemasukan. Sebaliknya, pada tahun pertama mereka belajar, mereka dikehendaki untuk mengambil kursus utama yang memperkenalkan mereka kepada teknik-teknik bercerita multimedia, undang-undang media dan etika serta kursus lain yang memberi mereka rasa pelbagai bidang komunikasi komunikasi. Pada akhir tahun satu, pelajar akan ditugaskan ke Major mengikut keutamaan peribadi mereka dan prestasi akademik. Pada tahun kedua, mereka akan diberikan kepada Konsentrasi berdasarkan pilihan dan skor mereka dalam kursus yang berkaitan.

Keperluan Bahasa Inggeris

Keputusan peperiksaan awam yang berikut diiktiraf sebagai memenuhi syarat Bahasa Inggeris yang ditetapkan oleh Universiti:

Ujian Kemahiran

Keperluan Minimum

TOEFL

Ujian berasaskan internet (iBT) - Markah: 79; atau
Ujian berasaskan kertas (PBT) - Markah: 550

Akademik IELTS

Band Keseluruhan: 6.0

SAT

Skor minimum 550 dalam kedua-dua Membaca dan Menulis Kritikal dengan sub-skor 8 atau ke atas dalam Essay dalam SAT lama; atau
Skor minimum 590 dalam Pembacaan dan Penulisan Berasaskan Bukti di SAT baru

AKTA

Skor minimum 23 dalam kedua-dua ACT Bahasa Inggeris dan Bacaan

GCE O-Level / GCSE English / English Language / English Literature

Gred C / Gred 4

IGCSE Bahasa Inggeris Pertama

Gred C / Gred 4

IGCSE Bahasa Inggeris sebagai Bahasa Kedua

Gred B / Gred 5

GCE AS atau A-Level Bahasa Inggeris

Gred E

Bahasa Inggeris HKDSE

Tahap 3

Penggunaan HKALE Bahasa Inggeris

Gred E

IB

Gred 4 dalam:
IB Bahasa Inggeris A (Tahap Tinggi atau Standard); atau
IB Bahasa Inggeris B (Tahap Tinggi); atau
Sastera dan Kinerja Bahasa Inggeris IB (Tahap Standard)

ATAU

Gred 5 dalam:
IB Bahasa Inggeris B (Tahap Standard)

Lain-lain

Kelayakan bahasa Inggeris lain yang dianggap diterima oleh Universiti

Biasiswa Kemasukan

Pemohon yang mempunyai prestasi akademik yang cemerlang akan berpeluang menerima biasiswa kemasukan:

HKD

Dolar Amerika

Beasiswa penuh *

190,000 setiap tahun

24,000 setiap tahun

Setengah beasiswa *

95,000 setiap tahun

12,000 setiap tahun

* Tertakluk kepada kelulusan Universiti.


Pertanyaan

Telefon: 852 3411-5200
E-mel: commadmission@hkbu.edu.hk

Tarikh Akhir Kemaskini Dis 2018

Latar Belakang Pusat Pengajian

The School of Communication of Hong Kong Baptist University was founded in 1968. It provides a comprehensive range of programmes in communication available in Hong Kong at the undergraduate and postgr ... Baca lebih lanjut

The School of Communication of Hong Kong Baptist University was founded in 1968. It provides a comprehensive range of programmes in communication available in Hong Kong at the undergraduate and postgraduate levels. Baca Ringkas