Sarjana Muda Kejuruteraan Mekanikal Dengan Kepujian

Umum

Penerangan Program

Sebagai institusi pendidikan kejuruteraan tertiari, Fakulti Kejuruteraan Mekanikal (FKM) kini menawarkan program akademik di peringkat ijazah pertama, program sarjana dengan penyelidikan serta program diploma untuk melatih orang-orang dalam Kejuruteraan Mekanikal.

Program sedia ada diiktiraf oleh Majlis Akreditasi Kejuruteraan (EAC) untuk ijazah pertama dan Jabatan Perkhidmatan Awam (JPA) untuk diploma. Tempoh kursus yang ditawarkan adalah 4 tahun di peringkat ijazah pertama dan syarat kemasukan adalah program Sijil Tinggi Pelajaran Malaysia (STPM) atau Matrikulasi atau kelayakan lain yang diluluskan oleh Senat UTeM . Sementara itu, tempoh program diploma adalah 3 tahun. Bahan pengajaran dan bahan rujukan dalam Bahasa Melayu dan Bahasa Inggeris.

Dalam pengajaran dan pembelajaran, FKM mempunyai pensyarah dan penyelidik yang pakar dalam bidang masing-masing serta mempunyai pengalaman industri yang luas. Di masa depan, diharapkan kebanyakan kakitangan akademik di setiap jabatan adalah berkelayakan secara akademik dan profesional. Program diploma disokong oleh semua staf akademik yang juga terlibat dalam program sarjana muda. Semua program ijazah pertama menjalani struktur kurikulum yang sama untuk empat semester pertama. Kurikulum ini terdiri daripada teras dan kursus wajib universiti. Di Tahun ke-3, pelajar akan menjalani program kurikulum teras yang meliputi pakar mata pelajaran serta subjek universiti wajib. Pelajar kemudian dikehendaki menjalani latihan industri sekurang-kurangnya 12 minggu, pada semester pendek (selepas semester 6) dalam industri terpilih. Objektifnya adalah untuk meningkatkan lagi pengetahuan dan teori kejuruteraan serta kemahiran praktikal mereka. Diharapkan latihan ini akan melengkapkan graduan dengan pengetahuan teknikal Kejuruteraan Mekanikal dan kemahiran maju alam sekitar dan kerjaya sebenar dalam industri. Pelajar tahun keempat akan menjalankan projek akhir tahun mereka dalam bidang Kejuruteraan Mekanikal.

Tarikh Akhir Kemaskini Mac 2020

Latar Belakang Pusat Pengajian

As a Focus University, UTeM boasts strengths in technical fields – namely Engineering, IT, and Management Technology. UTeM has cemented a reputation of being a source of high-quality engineering gradu ... Baca lebih lanjut

As a Focus University, UTeM boasts strengths in technical fields – namely Engineering, IT, and Management Technology. UTeM has cemented a reputation of being a source of high-quality engineering graduates with the capability of meeting the requirements of high-tech industries. UTeM also has research competencies in areas that it has identified as being key to enhancing the University’s unique proposition and also contributes to the nation such as Green Technology, Systems Engineering, Human-Technology Interaction, and Emerging Technology. UTeM Engineering programs are also accredited by Washington Accord. In addition to the Bachelor programs, UTeM offers also Master, PhD and Engineering Doctorate Program. Baca Ringkas