Sarjana Muda Kejuruteraan Komputer

Umum

Penerangan Program

Kejuruteraan komputer adalah salah satu profesion yang paling digemari.

Oleh kerana ia adalah pertumbuhan pesat, "Kejuruteraan Komputer" berada dalam kedudukan utama dalam masa depan profesion. Falsafah utama jabatan kami adalah untuk mendidik para jurutera yang dilengkapi pengetahuan terkini yang dapat menghasilkan pengetahuan dan menanggapi keperluan kehidupan akademik dan sektor perniagaan yang berjaya. Bidang penyelidikan ahli akademik kami adalah analisis dan reka bentuk algoritma, sistem mikropemproses, sistem terbenam, seni bina komputer, rangkaian komputer, sistem pangkalan data dan pembangunan aplikasi pangkalan data, geometri pengkomputeran, pengaturcaraan selari, kejuruteraan perisian, dan pengkomputeran prestasi tinggi.

Tujuan Jabatan Kejuruteraan Komputer adalah untuk menjadi pemimpin dalam bidang pendidikan dan penyelidikan di kalangan jabatan kejuruteraan negara kita dan menjadi jabatan kejuruteraan komputer terkenal di arena antarabangsa.

Misi kami adalah menawarkan pendidikan kejuruteraan berkualiti tinggi di peringkat dunia dengan mencipta ilmu pengetahuan terkemuka dengan penyelidikan asli di kawasan kami dan jurutera siswazah yang:

 1. boleh bekerja di bidang perindustrian dan akademik, di rumah atau di luar negara, dengan pelbagai tanggungjawab pekerjaan dan menjadi calon untuk kerjaya yang berjaya,
 2. boleh mempunyai latar belakang kejuruteraan yang kuat yang dilengkapi dengan pengetahuan teknologi moden,
 3. boleh menyusuli kemajuan sains dan teknologi dan memperbaharui dirinya secara berterusan,
 4. boleh menjadi responsif kepada masalah tempatan dan global dan menyedari tanggungjawab profesional, sosial dan etika,
 5. boleh melakukan komunikasi bertulis dan lisan dengan baik.

Para graduan Kadir Has University of Computer Engineering dijangka:

 1. mempunyai latar belakang kejuruteraan yang kuat dan dilengkapi dengan pengetahuan teknologi moden,
 2. menjadi calon untuk kerjaya yang berjaya di institusi kebangsaan dan antarabangsa, perindustrian dan akademik,
 3. terlibat dalam, terutamanya, projek-projek perisian dan rangkaian komputer.

Saya mengucapkan tahniah kepada jurutera alumni kami yang berpendidikan berdasarkan infrastruktur yang kukuh ini kerana pencapaian mereka yang besar dalam sektor perniagaan dan dalam kehidupan akademik. Saya ingin kejayaan pelajar dan pelajar masa kini di jabatan kami.

Kelayakan dianugerahkan / Tahap Kelayakan

Setelah berjaya menyelesaikan program ini, pelajar akan dianugerahkan Ijazah Sarjana Muda Kejuruteraan Komputer (Rangka Kerja Kelayakan di Kawasan Pendidikan Tinggi Eropah (QF-EHEA): Tahap 1, Rangka Kerja Kelayakan Eropah (EQF): Tahap 6)

Syarat Kemasukan

Pemohon perlu mendapatkan markah yang diperlukan dari Peperiksaan ke Peperiksaan Pendidikan Tinggi (YGS), Ujian Penempatan Kitaran Pertama (LYS / MF 4), dan Ujian Pemindahan Langsung (DGS). Peletakan dipusatkan di Pusat Pemilihan dan Penempatan Pelajar (ÖSYM). Pelajar antarabangsa yang memohon untuk mengikuti program ini mesti mengikuti kriteria kemasukan yang ditentukan oleh Kadir Has University . Pelajar boleh memindahkan ke dalam program dengan mengikuti peraturan Kadir Has University atas asas mengenai pemindahan mendatar.

Pengiktirafan Pembelajaran Terdahulu

Pelajar boleh dikecualikan daripada beberapa kursus yang telah mereka tunjukan dalam program yang dihadiri sebelum ini, jika mereka tidak dikira ke tahap yang sudah ada, memandangkan Peraturan Pengecualian Kadir Has University . Adakah kursus yang diambil oleh pelajar datang? Ujian Pemindahan Langsung? (DGS) dari program ijazah bersekutu juga akan dinilai berdasarkan Peraturan Pengecualian Kadir Has University .

Keperluan Pengijazahan

Pelajar dikehendaki melengkapkan semua kursus dalam kurikulum yang diterima oleh Senat (Kredit 240 ECTS) dan mempunyai Purata Purata Gred Kumulatif minimum 2.00 / 4.00. Di samping itu, setiap pelajar mestilah menyelesaikan 40 hari magang wajib.

Takrif Program

Falsafah dasar program ini adalah untuk mendidik jurutera yang dilengkapi dengan pengetahuan terkini, yang boleh bertindak balas terhadap keperluan sektor profesional dan kehidupan akademik dan dapat menghasilkan pengetahuan. Para pelajar mengkhususkan diri dalam kejuruteraan perisian, perancangan rangkaian komputer, dan aplikasi mudah alih. Selain itu, kursus yang diperlukan untuk Cisco Certified Network Associate (CCNA), Pembangunan Aplikasi Oracle, Microsoft CRM Dynamics, sijil EMC Terbukti Profesional tertanam dalam kurikulum.

Hasil Program

 1. Keupayaan untuk menggunakan pengetahuan matematik, sains, dan kejuruteraan untuk memodelkan dan menyelesaikan masalah dalam kejuruteraan komputer.
 2. Kebolehan memahami dan memohon matematik diskret.
 3. Keupayaan untuk menentukan masalah kejuruteraan kompleks, mengumpul, menganalisis data, menganalisis masalah dan membangunkan model dan melaksanakan penyelesaian untuk masalah kejuruteraan.
 4. Keupayaan untuk menganalisis, merekabentuk dan mengurus keperluan sistem komputer perkakasan / perisian dengan sumber dan syarat yang terhad oleh prinsip kejuruteraan moden.
 5. Keupayaan untuk menggunakan teknik kejuruteraan moden, peralatan, dan teknologi maklumat dan membangunkan peralatan dan perisian perisian.
 6. Keupayaan untuk menjalankan eksperimen makmal dengan menggunakan komputer dan mempunyai keupayaan untuk mengumpul data, menganalisis, menafsirkan data dan menyelesaikan masalah kejuruteraan.
 7. Keupayaan untuk mengendalikan topik pelbagai disiplin dengan pasukan serta individu.
 8. Keupayaan untuk berkomunikasi dalam bahasa Turki dan Bahasa Inggeris dengan baik dalam bentuk bertulis dan lisan.
 9. Keupayaan untuk mengikuti kerja-kerja antarabangsa di dalam bidangnya.
 10. Keupayaan untuk mengikuti inovasi teknologi dan melibatkan diri dalam pembelajaran sepanjang hayat untuk menyesuaikan diri dengan keadaan yang berubah masa depan dengan tanggungjawab profesional dan etika.
 11. Keupayaan untuk membuat perbezaan dalam pengurusan projek, keusahawanan, dan kawalan kualiti.
 12. Pengertian isu semasa / kontemporari dan kesan penyelesaian kejuruteraan dalam tahap undang-undang dan etika.

Profil Profesional Graduan

Graduan boleh digunakan dalam pelbagai bidang kejuruteraan komputer seperti yang termasuk aktiviti projek dalam, contohnya pembangunan aplikasi mudah alih Android dan Apple iOS berasaskan, pengurusan hubungan pelanggan, perancangan sumber perusahaan, sistem terbenam, infrastruktur rangkaian komputer, dan pembangunan aplikasi pangkalan data .

Akses kepada Pengajian Lanjut

Apabila berjaya menamatkan program sarjana, calon boleh memohon kepada program siswazah untuk mengikuti ijazah sarjana atau, bergantung kepada IPK mereka, ijazah kedoktoran.

Soal Selidik Penilaian

Soal Selidik Kursus dan Instruktor, Soal Selidik Pengijazahan, Soal Selidik Kepuasan.

Kerjasama Antarabangsa

Pertukaran (Amerika Utara, Eropah, Asia), sarjana berganda (Montana State University, Purdue University di Indianapolis) dan ERASMUS (13 universiti di sembilan negara) program.

Tarikh Akhir Kemaskini Mac 2020

Latar Belakang Pusat Pengajian

Kadir Has University (KHU) was founded in 1997, in Istanbul. The university, with its five faculties of Engineering and Natural Sciences, Economics and Administrative Sciences, Communication, Law and ... Baca lebih lanjut

Kadir Has University (KHU) was founded in 1997, in Istanbul. The university, with its five faculties of Engineering and Natural Sciences, Economics and Administrative Sciences, Communication, Law and Fine Arts, as well as its several vocational schools, is dedicated to becoming a leader in educational and cultural fields in Turkey, as well as establishing itself as an international center for research and scientific development. Baca Ringkas