Sarjana Muda Kejuruteraan (Kimia)

Umum

Penerangan Program

Kejuruteraan kimia adalah bidang yang berkembang secara meluas di seluruh dunia. Kepakaran sangat diperlukan untuk memenuhi permintaan untuk menjalankan tugas yang tidak dapat dilakukan oleh jurutera mekanik dan ahli kimia. Bidang ini telah matang dan kini merangkumi banyak aspek kejuruteraan seperti reka bentuk sistem dan pemprosesan produk pertanian, petroleum dan petrokimia, polimer, farmaseutikal, biofuel, biokimia dan banyak lagi. Dalam keadaan semasa di dunia, di mana sumber yang terhad dan pembangunan mampan merupakan cabaran utama, keperluan untuk kepakaran dalam kejuruteraan kimia lebih penting lagi.

Di samping bidang asas seperti sains dan matematik, kemanusiaan dan sains sosial dan kejuruteraan asas, terdapat empat bidang utama dalam kursus Sarjana Muda Kejuruteraan Kimia, iaitu teknologi pemisahan, kejuruteraan reaksi, kejuruteraan alam sekitar dan kejuruteraan sistem proses.

Dalam teknologi pemisahan, pelajar terdedah kepada proses dan peralatan operasi unit dalam kejuruteraan kimia. Untuk memahami proses pemisahan. genggam yang kuat terhadap fenomena pengangkutan, yang termasuk pemindahan momentum, jisim dan pemindahan haba, adalah perlu. Teori pemindahan massa dan haba adalah penting dalam merancang atau memilih penukar haba yang sesuai untuk digunakan di kilang kimia. Sementara itu, subjek operasi unit meliputi teori dan reka bentuk peralatan utama dalam pemisahan cecair-cecair, gas-cecair, pepejal-cecair dan sistem pepejal-gas. Antara peralatan adalah penyulingan, penyejatan, pengeringan, penyerapan, larutan dan teknik pemisahan lain seperti teknologi membran dan penapisan. Pengetahuan dalam teori pemisahan dan operasi unit diperlukan dalam merekabentuk loji optimum dan selamat.

Kejuruteraan kimia juga memberi tumpuan kepada termodinamik dan aspek tindak balas kimia selain merangka sistem reaksi. Antara topik yang dibincangkan ialah reaksi-kinetik dalam reaktor, jenis reaktor dan reka bentuk reaktor. Para pelajar akan mempelajari aspek termodinamik kimia kimia, yang menjelaskan ciri-ciri cecair tulen, kesan haba, ciri-ciri termodinamik cecair, termodinamik homogen, keseimbangan fasa dan keseimbangan reaksi kimia. Pengetahuan seterusnya akan digunakan dalam pembelajaran reaksi kimia proses. Satu lagi aspek penting dalam kejuruteraan kimia ialah keselamatan alam sekitar. Subjek kejuruteraan alam sekitar meliputi jenis pencemaran udara dan air, dan juga kaedah analisis untuk pengukuran pencemaran, rawatan sisa dan pengurusan sisa. Aspek keselamatan pekerja juga akan diperkenalkan.

Dalam proses kejuruteraan sistem, jisim massa dan tenaga adalah perkara asas. Dalam subjek ini, para pelajar akan diperkenalkan kepada proses-proses dalam kejuruteraan kimia dan kaedah pengiraan bagi jisim massa dan tenaga bagi proses yang berbeza. Ini termasuk proses yang mempunyai tindak balas kimia dan juga proses dengan transformasi fizikal sahaja. Kemahiran dalam mengira baki massa dan tenaga sangat penting dalam banyak subjek kejuruteraan kimia yang lain.

Inti dari kursus kejuruteraan kimia adalah reka bentuk dan sintesis tumbuhan, termasuk pemilihan proses, membina lembaran aliran, jisim dan tenaga, reka bentuk terperinci, pemilihan peralatan dan bahan mentah, kawalan proses, arahan operasi, kos dan ekonomi serta aspek alam sekitar dan keselamatan dalam loji.

Pelajar juga dikehendaki melengkapkan projek reka bentuk kilang pemprosesan dalam kumpulan. Di sini, semua teknik belajar pada tahun-tahun sebelumnya akan digabungkan dalam mencadangkan reka bentuk untuk kilang yang ditugaskan.

Selain teori kejuruteraan kimia, pelajar juga terdedah kepada aspek praktikal bidang. Setiap kawasan yang disebut sebelum ini mempunyai sesi praktikal atau makmal sendiri.

Para pelajar juga perlu menyediakan laporan projek untuk melatih mereka untuk mengintegrasikan pengetahuan teknikal dengan komunikasi dan pengurusan dalam menjalankan tugas. Bagi latihan kumpulan, pelajar dikehendaki melengkapkan reka bentuk tumbuhan seperti yang dinyatakan sebelum ini. Di samping itu, pelajar juga akan menjalankan projek penyelidikan peringkat sarjana muda, di mana mereka akan bekerja secara individu di bawah pengawasan pensyarah. Pada akhir kerja reka bentuk dan penyelidikan, pelajar dikehendaki menyediakan tesis dan memberikan persembahan lisan, yang akan dinilai oleh pemeriksa dalaman dan luaran.

Kurikulum UTM menghendaki pelajar menjalani latihan industri selama 10-12 minggu pada waktu rehat semester selepas tahun ketiga pendidikan. Laporan bertulis tentang kerja yang dilakukan dan pengalaman semasa latihan mesti dibentangkan pada akhir masa latihan.

Tarikh Akhir Kemaskini Mac 2020

Biasiswa Keystone

Terokai pilihan yang ditawarkan oleh biasiswa kami

Latar Belakang Pusat Pengajian

In the early years of its establishment, Universiti Teknologi Malaysia, School of Professional and Continuing Education (UTMSPACE) offered professional development programs such as short courses, semi ... Baca lebih lanjut

In the early years of its establishment, Universiti Teknologi Malaysia, School of Professional and Continuing Education (UTMSPACE) offered professional development programs such as short courses, seminars, workshops and in-house training. However, due to an overwhelming demand for part-time and full-time educational programs in both private and public sectors, UTMSPACE took the initiative of offering mainstream academic programs starting from the academic year 1995/96. Baca Ringkas
Kuala Lumpur , Skudai + 1 Lagi Kurang