Kerjaya anda dalam kejuruteraan awam

Jurutera awam dan infrastruktur merancang, merekabentuk, membina, mengawasi, mengurus dan menyelenggara infrastruktur penting komuniti moden kita.

Mengapa mengkaji kejuruteraan awam di RMIT?

Universiti RMIT menduduki ranking 100 universiti teratas di dunia untuk kejuruteraan awam.
Mempelajari Sarjana Muda Kejuruteraan (Kejuruteraan Awam) (Kepujian) menawarkan faedah berikut:

Siap sedia

Dengan sekurang-kurangnya 12 minggu penempatan industri yang dijalankan di dalam dan di luar negara, anda akan siap bekerja apabila anda lulus. Anda juga akan mempunyai peluang untuk menangani projek penyelidikan dalam perkongsian dengan industri, termasuk Jurutera Tanpa Borders Challenge.

Diiktiraf secara global

Sebagai seorang siswazah, anda layak untuk menjadi ahli Jurutera Australia, dan kelayakan anda akan diiktiraf oleh 18 negara yang menandatangani Perjanjian Perikatan Antarabangsa, Perjanjian Washington. Ini termasuk Amerika Syarikat, Inggeris, China, New Zealand, Jepun, Korea, dan Singapura.

Industri yang berkaitan

Anda akan mempunyai beberapa peluang untuk terlibat dengan industri sebagai sebahagian daripada kajian anda termasuk penempatan kerja dan projek berasaskan industri. Guru kami adalah profesional berpengalaman dan kami bekerjasama rapat dengan industri untuk memastikan program kami memenuhi keperluan tempat kerja.

Salah satu sebab yang saya pilih untuk belajar di RMIT adalah penekanan pembelajaran bersepadu, sesuatu yang banyak universiti lain tidak memberi penekanan. Pembelajaran terintegrasi telah membantu saya memperoleh pengalaman yang cukup dan memberi saya pemahaman mengenai bagaimana industri ini berfungsi. - Agnes George , pelajar Sarjana Muda Kejuruteraan (Sivil dan Infrastruktur) (Kepujian)

Pendidikan yang dikaitkan dengan keperluan industri

RMIT terkenal kerana tumpuannya kepada pembelajaran praktikal berasaskan industri. Pendekatan ini diterangkan dalam program kejuruteraan kami. Hubungan kuat dengan pemimpin industri tempatan dan antarabangsa memastikan bahawa program dan kemudahan pengajaran kami relevan dengan tempat kerja kontemporari dan masa depan.

Hubungan industri ini juga membolehkan kami memberi pengalaman kepada pelajar yang membuat mereka sangat dicari oleh majikan termasuk peletakan kerja, projek industri, mentor dan peluang untuk bekerja dengan organisasi rakan kongsi di luar negara.

Butiran

Mempelajari ijazah awam dan infrastruktur di barisan hadapan pendidikan kejuruteraan, dan direka untuk memenuhi permintaan industri.

Anda akan dapat pakar dalam projek infrastruktur awam, kerja geoteknik, struktur, pengangkutan atau sumber air.

Terdapat juga pilihan-pilihan yang luas supaya anda boleh menyesuaikan pelajaran anda untuk memenuhi minat anda.

Program ini mengekalkan fokus kelestarian alam sekitar, selaras dengan trend berterusan dalam profesi kejuruteraan global.

Anda akan berpeluang untuk merancang penyelesaian kreatif melalui reka bentuk yang inspiratif dan mampan dan membina projek-projek, serta mengambil bahagian dalam Engineers Without Borders Challenge - kursus berfokus kemanusiaan yang ditawarkan dalam semua darjah kejuruteraan RMIT.

Untuk memastikan anda menamatkan kerja siap, anda juga akan berpeluang menjalankan pembelajaran terpadu (pengalaman industri) elektif.

Bagaimana anda akan belajar

Anda akan merapatkan jurang antara teori dan amalan, dengan pembelajaran berasaskan projek, menyelesaikan masalah dan kemahiran kerja berpasukan.

Mulai tahun pertama, anda akan berpeluang menyertai projek industri yang dijalankan melalui Jurutera Tanpa Sempadan (EWB). Cabaran EWB menyediakan anda peluang untuk belajar tentang reka bentuk, kerja berpasukan dan komunikasi melalui projek-projek pembangunan lintas-budaya yang mampan dan mampan. Anda akan diberi peluang untuk merancang penyelesaian kreatif kepada masalah dunia sebenar.

Pada tahun ketiga dan terakhir pengajian anda, anda akan menjalankan projek besar yang sama ada berasaskan industri atau meniru keadaan perindustrian. Menggabungkan dan terus mengembangkan pengetahuan teoritikal dan praktikal utama yang diperlukan untuk bidang anda - seperti ditakrifkan oleh Engineers Australia - anda akan bekerjasama dengan pemimpin industri untuk menyelesaikan cabaran projek.

Sebelum tamat pengajian dari program ini, anda amat digalakkan untuk melengkapkan pengalaman selama 12 minggu pengalaman industri kejuruteraan. Ini membolehkan anda untuk mendapatkan pengalaman pertama dalam persekitaran amalan kejuruteraan di bawah pengawasan jurutera profesional yang mengamalkan. Sifat dan masa pengalaman kejuruteraan ini boleh mengambil pelbagai bentuk.

Peluang wujud untuk penempatan kerja di luar negara antara enam dan 12 bulan (ini memenuhi keperluan pengalaman kerja). Penempatan ini biasanya diambil semasa istirahat setahun di tengah atau pada akhir tahun ketiga darjah.

Sambungan industri

Sekolah Kejuruteraan mempunyai Jawatankuasa Penasihat Industri untuk program Sivil dan Infrastruktur, dan hubungan kukuh dikekalkan dengan industri, organisasi dan jabatan kerajaan yang berkaitan dengan kejuruteraan awam.

Sebagai ahli Jawatankuasa Penasihat Industri, majikan dan profesional dari bidang ini telah menyumbang kepada pembangunan awal dan penambahbaikan berterusan program ini. Penglibatan mereka memastikan bahawa program ini tetap relevan dengan keperluan anda sebagai lulusan, dan keperluan majikan siswazah.

Ramai staf pengajar dalam program ini (atau telah) mengamalkan profesional industri dengan pengalaman industri dan rangkaian hubungan yang luas. Pengalaman ini, apabila diintegrasikan ke dalam amalan pengajaran dan pembelajaran, memperkayakan persekitaran pembelajaran dan rangkaian anda.

Rangkaian ini dipertingkatkan lagi oleh program Pembelajaran Bersepadu Kerja Sekolah (WIL), yang memberikan anda peluang untuk mengalami mod pengajaran berasaskan projek dalam beberapa kursus.

Peluang antarabangsa

Di RMIT terdapat pelbagai peluang global untuk pelajar kejuruteraan.

Peluang pertukaran antarabangsa membolehkan anda belajar di luar negara untuk semester atau tahun. RMIT mempunyai perjanjian program pertukaran pelajar kejuruteraan awam dan infrastruktur dengan universiti di Amerika Syarikat, Kanada, Eropah, dan Asia.

Lawatan belajar pilihan juga boleh didapati seperti bandar-bandar Lestari masa depan - lawatan belajar Perancis.

Melalui organisasi rakan kongsi di Eropah, Asia dan Amerika Syarikat, Program Pengalaman dan Penyelidikan Industri Antarabangsa RMIT (RIIERP) menawarkan penempatan tempat kerja dan penempatan penyelidikan akademik antara enam dan 12 bulan.

Terdapat juga peluang untuk kerja global, pertukaran dan pengalaman belajar.

Pelbagai kampus

Kebanyakan kelas anda akan diadakan di kampus Melbourne City; Walau bagaimanapun, beberapa kelas makmal akan diadakan di kampus Bundoora.

Apa yang anda akan belajar

Anda akan dapat pakar dalam projek infrastruktur awam, kerja geoteknik, struktur, pengangkutan atau sumber air.

Terdapat juga pilihan-pilihan yang luas supaya anda boleh menyesuaikan pelajaran anda untuk memenuhi minat anda.

Sub-disiplin termasuk:
 • Pembinaan / pengurusan projek
 • Kejuruteraan geoteknik
 • Kejuruteraan struktur
 • Kejuruteraan pengangkutan
 • Kejuruteraan sumber air
Tahun 1

Tahun pertama program anda memperkenalkan keupayaan siswazah utama dalam kelestarian, penyelesaian masalah, analisis kejuruteraan, kerja berpasukan, kepimpinan, dan komunikasi. Anda akan memperluaskan kemahiran matematik anda untuk menampung beberapa konsep asas di sekitar aplikasi kejuruteraan.

Semua pelajar kejuruteraan juga akan mengkaji kursus Pengenalan kepada Kejuruteraan, menggabungkan Jurutera Tanpa Jurulatih Tanpa Had yang berasaskan kemanusiaan. Anda akan berpeluang untuk melanjutkan aspek kajian ini dengan melengkapkan Jurutera Tanpa Sempadan elektif, membolehkan anda mengalami kejuruteraan kemanusiaan secara langsung.

Tahun 2

Tahun kedua memberi tumpuan kepada idea teoritis besar di sekitar kejuruteraan praktikal, termasuk penyiasatan tapak, kejuruteraan geoteknik, air dan pengangkutan, dan kejuruteraan struktur dan matematik yang lebih banyak.

Tahun 3 dan 4

Tahun ketiga dan keempat meliputi kawasan permohonan struktur, sumber air, geomekanik, dan pengangkutan. Pengkhususan dan kepelbagaian pada tahun-tahun ini juga mungkin. Sub-disiplin termasuk:

 • pembinaan / pengurusan projek: projek infrastruktur awam
 • geoteknik: kerja tanah, terowong, empangan dan pembaikan tanah
 • struktur: jambatan, stesen janakuasa, stadium sukan, menara, kilang, dan bangunan besar lain
 • pengangkutan: jalan, kereta api, lapangan terbang, terusan, dan pelabuhan
 • sumber air: bekalan air, rawatan air buangan, perlindungan pantai dan tebing sungai.

Projek akhir tahun (batu permata) anda akan membangunkan dan mengukuhkan kemahiran dan pengetahuan yang anda perlukan - sebagaimana ditakrifkan oleh Engineers Australia - untuk memulakan kerjaya kejuruteraan profesional anda.

Anda juga akan melengkapkan pembelajaran bersepadu (pengalaman industri) pilihan dalam Tahun 2, 3 atau 4.Pelan program

Pelan adalah variasi yang ditawarkan untuk program seperti pengkhususan, mod penghantaran atau lokasi. Semak pelan untuk melihat kursus yang pelajar-pelajar kami sedang mengkaji.

Kerjaya

Jurutera awam dan infrastruktur merancang, merekabentuk, membina, mengawasi, mengurus dan menyelenggara infrastruktur penting komuniti moden kita.

Ini termasuk jalan raya, jambatan, skim bekalan air, sistem pembetungan, sistem pengangkutan, pelabuhan, lapangan terbang, kereta api, kilang, dan bangunan besar. Mereka mencari cara untuk memanjangkan hayat struktur sedia ada melalui pengenalan kesalahan dan mewujudkan jadual penyelenggaraan yang proaktif.

Mereka bertujuan untuk memberi respons kepada keperluan komuniti yang lebih luas dan mencerminkan nilai-nilai yang berkaitan dengan kesan ekonomi, alam sekitar dan sosial projek.

Jurutera awam bekerja sebagai pengurus projek, jurutera rekabentuk dan pengurus aset kejuruteraan dengan:

 • perundingan
 • kerajaan Tempatan
 • pihak berkuasa jalan raya
 • syarikat perlombongan
 • syarikat pembinaan.

Di dalam organisasi mereka, graduan mengambil peranan seperti:

 • pengurus projek
 • jurutera rekabentuk
 • pengurus pembinaan
 • jurutera alam sekitar
 • pengurus aset kejuruteraan

Pengiktirafan profesional dan akreditasi

Sarjana Muda Kejuruteraan (Sivil dan Infrastruktur) (Kepujian) diiktiraf sepenuhnya oleh Jurutera Australia.

Jurutera Australia adalah badan profesional yang bertanggungjawab untuk akreditasi program pendidikan tinggi yang mempersiapkan para pelajar untuk mengamalkan sebagai jurutera profesional.

Jurutera Australia adalah penandatangan kepada Perjanjian Washington. Ini bermakna program ini diiktiraf di peringkat antarabangsa, dan graduan dapat berlatih sebagai jurutera profesional di banyak negara di seluruh dunia.

Graduan Sarjana Muda Kejuruteraan (Sivil dan Infrastruktur) (Kepujian) layak mendapat keahlian siswazah dan / atau profesional Jurutera Australia.

Kemasukan

* ATAR merujuk kepada pangkat pemilihan terendah yang mana tawaran telah dibuat (termasuk pertimbangan sebarang pelarasan).

RMIT komited untuk menyediakan ketelusan kepada proses kemasukan. Sejajar dengan komitmen ini, kami memberikan anda maklumat yang akan membantu membuat pilihan yang tepat mengenai pilihan kajian sarjana anda.

RMIT mengaku pelajar dari pelbagai Pathways pendidikan, termasuk keputusan Tahun 12, pendidikan tinggi terdahulu atau kajian pendidikan vokasional, pengalaman kerja, dan untuk beberapa program - wawancara, audisi atau portfolio.

Untuk mendapatkan pemahaman yang lebih baik tentang kemasukan pada RMIT, lihat maklumat ATAR kami.

Bayaran

Pada tahun 2019, jumlah sumbangan pelajar tahunan (yuran pengajian) yang anda akan bayar untuk tahun pengajian sepenuh masa adalah antara AU $ 6,566 hingga AU $ 10,958 *.

* Amaun yang disebut harga adalah yuran indikatif setahun, dan berdasarkan tahun pengajian sepenuh masa (96 mata kredit). Yuran berkadar dikenakan untuk lebih atau kurang daripada beban belajar sepenuh masa.

Perbelanjaan tambahan

Yuran perkhidmatan dan kemudahan pelajar (SSAF): Yuran maksimum AU $ 303 untuk 2019.

Perkara-perkara lain yang berkaitan dengan program anda, termasuk perjalanan lapangan, buku teks dan peralatan.

Yuran diselaraskan setiap tahun dan yuran ini hanya boleh digunakan sebagai panduan.

Menangguhkan pembayaran anda

Anda mungkin layak memohon pinjaman HECS-HELP, yang boleh digunakan untuk menangguhkan bayaran sehingga jumlah penuh yuran sumbangan pelajar anda. Anda juga layak memohon untuk menangguhkan pembayaran SSAF anda melalui skim pinjaman SA-HELP.

Program diajar dalam:
English

Lihat 3 lagi program yang ditawarkan oleh RMIT - Royal Melbourne Institute of Technology »

Tarikh Akhir Kemaskini November 19, 2018
Kursus ini Lokasi Kampus
Start Date
Duration
4 - 8 
Sambilan
Sepenuh masa
Price
10,958 AUD
Pada tahun 2019, jumlah sumbangan pelajar tahunan (yuran pengajian) yang anda akan bayar untuk tahun pengajian sepenuh masa adalah antara AU $ 6,566 hingga AU $ 10,958.
Ikut lokasi
Ikut tarikh
Start Date
Tarikh tutup permohonan
Start Date
Julai 2019
Tarikh tutup permohonan
Location
Tarikh tutup permohonan
End Date

Julai 2019

Location
Tarikh tutup permohonan
End Date