Sarjana Muda Pengurusan Sumber Manusia

Umum

Penerangan Program

Oleh kerana program ini diajar sepenuhnya dalam bahasa Portugis, calon harus dapat bercakap dan menulis bahasa Portugis atau bersedia belajar bahasa tersebut.

121099_EdificiosISMTbanner_1185x350_a.jpg

Seperti yang dinyatakan oleh Peter Drucker, "orang adalah satu-satunya kelebihan daya saing yang mampan dalam jangka masa panjang" dan oleh itu, Pengurusan Sumber Manusia adalah bidang strategik organisasi, yang bertujuan mencapai kejayaan dan peningkatan daya saingnya. Oleh itu, kita boleh mengatakan bahawa objektif utama kitaran pengajian ini adalah seperti berikut:

 • Sediakan pelajar peranan semasa yang dimainkan oleh pengurus sumber manusia dalam organisasi secara umum.
 • Sediakan pelajar dengan pengetahuan mengenai alat terkini dalam bidang Pengurusan Sumber Manusia.
 • Melatih pakar dalam Pengurusan Sumber Manusia yang menguasai teknik utama dan instrumen Pengurusan Sumber Manusia, dengan mengambil kira konteks organisasi yang sedia ada, di mana terdapat perubahan dalam model organisasi kerja, terutamanya disebabkan oleh kemunculan realiti buruh baru dan di mana kata laluan adalah "perubahan" dan "penyesuaian".

Peluang Profesional

Peluang kerjaya bagi pemegang ijazah dalam Pengurusan Sumber Manusia adalah pelbagai, bagaimanapun, menyoroti perkara-perkara berikut:

 • Menjalankan tugas sebagai pengurus / juruteknik HR Sumber Manusia Jabatan perniagaan dan organisasi secara amnya.
 • Melaksanakan peranan penasihat dalam bidang HR sebagai seorang profesional.
 • Melatih fungsi perundingan syarikat perundingan, pengambilan dan pemilihan, pekerjaan sementara, penempatan, dll.
 • Latihan perundingan fungsi khusus dalam bidang Kesihatan dan Keselamatan di tempat kerja.

Perhatikan juga bahawa para profesional ini dapat mengusahakan aktiviti mereka dalam pelbagai jenis organisasi, tanpa mengira saiz, sektor atau kawasan aktiviti perniagaan, kerana pengurusan orang bersifat transversal kepada organisasi dari pelbagai jenis dan sektor kegiatan.

Syarat kemasukan

Calon antarabangsa mesti memenuhi salah satu syarat berikut:

 • Mempunyai kelayakan yang memberi mereka hak untuk memohon dan mengakses pendidikan tinggi di negara tempat ia diperolehi. Dokumen yang dikemukakan mestilah menyatakan klasifikasi terakhir dan mesti disahkan oleh pihak berkuasa yang kompeten di negara itu.
 • Mempunyai diploma pendidikan menengah Portugis atau ijazah setara. Kes yang kedua memerlukan penyerahan dokumen yang membuktikan kesetaraan kursus bukan Portugis ke sistem pendidikan Portugis, yang menyatakan klasifikasi akhir.

121101_imagem2.jpg

Berikut ini hanya berlaku untuk calon Portugis tempatan:

Syarat-syarat untuk mengakses dan mendaftar dalam Ijazah Sarjana Muda dalam Komunikasi Perniagaan dilindungi oleh Surat Keputusan-Undang-undang 296-A / 98 dari 25 September, yang diubah oleh Undang-undang Keputusan no. 99/99 30 Mac, 26/2003 7 Februari, 76/2004 27 Mac, 158/2004 30 Jun, 147 -A / 2006 31 Julai, 40/2207 20 Februari dan 45/2007 23 Februari , dan oleh Undang-Undang Keputusan 90/2008 pada 30 Mei.

Klasifikasi akhir dari Sekolah Menengah 50%

Pengelasan Peperiksaan Kemasukan 50%

Senarai peperiksaan kemasukan (peperiksaan kebangsaan dalam disiplin berikut):

 • 04 Ekonomi
 • 11 Sejarah
 • 18 orang Portugis

(Dari senarai ini, satu peperiksaan adalah mencukupi)

Tarikh Akhir Kemaskini Mac 2020

Latar Belakang Pusat Pengajian

One of the oldest University Institutions of Private Higher Education in Portugal, with more than seven decades of existence.

One of the oldest University Institutions of Private Higher Education in Portugal, with more than seven decades of existence. Baca Ringkas