Interaksi antara sastera dan masyarakat

Fokus program ini adalah kepada interaksi antara sastera dan masyarakat, dan sastera dan budaya visual. Anda akan membaca karya British kanun, dan juga meneroka novel kontemporari dari negara-negara berbahasa Inggeris yang berbeza. Dalam kursus-kursus kami, anda akan menganalisis ayat-ayat ini dari dua perspektif canggih: sastera Inggeris dalam dunia yang berubah-ubah, dan sastera Inggeris dalam budaya visual.

Bagaimanakah sastera bertindak balas kepada perubahan besar dalam masyarakat? Fikirkan serangan terhadap Menara Berkembar dan novel yang sangat kuat dan Incredibly Close. Dalam kursus-kursus kami, anda akan mengetahui bagaimana kesusasteraan juga boleh menyebabkan perubahan sosial. Satu contoh yang terkenal adalah Kabin Uncle Tom, yang memainkan peranan penting dalam pemansuhan perhambaan. Sastera mempunyai kuasa untuk mengubah sikap pembaca untuk melihat dunia. Novel 1984 menimbulkan kebimbangan terhadap pengawasan kerajaan rakyatnya. Dalam erti kata lain, sastera tidak diletakkan di keluarkan dari masyarakat, tetapi di pusat yang sangat. Belajar sastera Inggeris itu juga melibatkan mengkaji perkembangan sosial utama di pelbagai negara berbahasa Inggeris.

Program kami diajar oleh kakitangan muda, dinamik, dan memenangi anugerah yang mengajar kursus interaksi antara sastera, budaya visual, dan perubahan sosial. Anda akan bekerja dalam kumpulan seminar yang agak kecil, di mana anda akan terdorong untuk melibatkan diri dalam perbincangan kritikal, dan di mana anda mempunyai peluang untuk berkembang dalam pembangunan peribadi anda dan ikut kepentingan individu anda. komuniti pelajar bersemangat kami menjemput anda untuk menyertai mereka dalam pelbagai aktiviti kurikulum.

Jika anda berminat untuk melakukan satu BA dalam kesusasteraan Inggeris di luar negara, VU Amsterdam merupakan pilihan yang terbaik! VU Amsterdam dikenali sebagai universiti yang berkualiti tinggi dengan hati yang sosial. Anda akan mendapat manfaat daripada suasana peribadi dan akses mudah ke semua kemudahan kerana suasana kampus kami, dan masih mempunyai bandar meriah Amsterdam - termasuk muzium, perpustakaan dan bar - dekat.

Prospek masa depan

Setiap tahun, graduan kita memilih daripada pelbagai laluan kerjaya yang berbeza. graduan kita menjadi guru sekolah tinggi; bekerja dalam terjemahan dan penyuntingan; menjadi penganjur festival sastera; bekerja dalam industri penerbitan; menjadi penyelidik kedua-duanya dalam bidang akademik (yang menulis disertasi Ph.D. selepas menamatkan ijazah sarjana Research) dan bekerja untuk institusi kebudayaan, agensi-agensi kerajaan, atau badan bukan kerajaan. Jika anda sedang mempertimbangkan melanjutkan pelajaran, BA dalam Sastera dan Masyarakat akan melayakkan anda untuk mendaftar dalam beberapa program Master.

Program pengajian

BA-program Sastera dan Masyarakat (English) menawarkan peluang yang unik untuk menggabungkan kajian sastera klasik dengan dua pengkhususan canggih. Anda akan membaca karya British kanun, seperti William Shakespeare, Jane Austen, Charles Dickens, Oscar Wilde, en Virginia Woolf. Tetapi juga meneroka novel kontemporari dari negara-negara berbahasa Inggeris yang berbeza. Dalam kursus-kursus kami, anda akan menganalisis ayat-ayat ini dari dua perspektif canggih: sastera Inggeris dalam dunia yang berubah-ubah, dan sastera Inggeris dalam budaya visual.

Tahun pertama

Pada tahun pertama anda diperkenalkan kepada analisis sastera dan teori sastera. Anda belajar bagaimana untuk membaca novel Brontë serta versi filem yang bermain Shakespeare. Kami melatih kemahiran akademik am anda dan juga menyalakan amalan penulisan kreatif anda.

Tahun kedua

Selepas tahun pertama, anda mempunyai asas yang kukuh untuk memulakan hubungan antara sastera, budaya dan masyarakat. Kami membawa anda dari Renaissance abad ke dua puluh satu, membaca karya-karya bahasa Inggeris kanun sastera serta genre baru dan kurang dikenali seperti sastera perjalanan, novel grafik dan genre gothic.

Tahun ketiga

Anda menjadi seorang pakar sama ada dalam 'kesusasteraan Inggeris dalam dunia yang berubah' atau 'sastera Inggeris dalam budaya visual, dan menjalankan projek penyelidikan anda sendiri, menyebabkan BA tesis anda.

Syarat Kemasukan

  • A diploma bersamaan dengan VWO diploma Belanda; - Bukti penguasaan yang mencukupi dalam Bahasa Inggeris;
Program diajar dalam:
English

Lihat 17 lagi program yang ditawarkan oleh Vrije Universiteit Amsterdam »

Kursus ini Lokasi Kampus
Start Date
Duration
Sepenuh masa
Price
2,083 EUR
untuk pelajar EEA; € 7,500 untuk Bukan EEA
Ikut lokasi
Ikut tarikh