Sarjana muda dalam bidang kejuruteraan informatik

Umum

Penerangan Program

Penerangan Program

Program sarjana muda ini memberi syarahan sepenuhnya dalam bahasa Inggeris dan profil program ini merangkumi perkembangan pengetahuan teknikal-saintifik dan profesional kemahiran dalam bidang-bidang kajian Informatik Kejuruteraan: Kejuruteraan Komputer; Sains Komputer; Sistem Maklumat; Projek.

Profil program

Profil program ini terdiri daripada pembangunan pengetahuan teknikal-saintifik dan profesional kemahiran dalam bidang-bidang kajian Informatik Kejuruteraan: Kejuruteraan Komputer; Sains Komputer; Sistem Maklumat; Projek.

Hasil pembelajaran utama

Darjah "Licenciado" (Sarjana Muda) dalam Informatika diberikan kepada pelajar-pelajar yang menunjukkan, dalam bidang ini, keupayaan untuk:

  1. membangunkan dan meningkatkan ilmu diperoleh;
  2. menggunakan pengetahuan yang diperolehi dan keupayaan pemahaman untuk jelas menunjukkan pendekatan profesional untuk kerja-kerja yang dijalankan;
  3. menyelesaikan masalah berdasarkan hujah-hujah mereka sendiri;
  4. mengumpul, memilih, dan mentafsir maklumat yang berkaitan yang akan membolehkan mereka untuk menyatukan penyelesaian mereka yang hadir dan pendapat yang telah dikemukakan, termasuk analisis aspek sosial, saintifik dan etika yang berkaitan;
  5. menyampaikan maklumat, idea, masalah dan penyelesaian, kedua kepada pakar dan bukan pakar;
  6. membangunkan kecekapan yang membolehkan mereka mendapat manfaat daripada pembelajaran sepanjang hayat dengan tahap yang tinggi autonomi.

Untuk melengkapkan kelayakan, pelajar dikehendaki untuk lulus semua unit kursus wajib pelan kajian.

Profil Pekerjaan Graduan

Darjah "Licenciado" (Sarjana Muda) dalam Informatika tergolong dalam kawasan pendidikan dan latihan Technologies. Graduan yang berkelayakan untuk membangunkan pakar-pakar dalam profil program.

Akses kepada Pengajian lanjut

Darjah "Licenciado" membolehkan untuk meneruskan ke pengajian siswazah, sesuai dengan gambar rajah Sistem Pendidikan Portugis tinggi, yang disediakan oleh NARIC (http://www.dges.mctes.pt/DGES/pt/Reconhecimento/NARICENIC/ ) dan dibentangkan dalam seksyen 8 Tambahan Diploma.

Peraturan peperiksaan, penilaian dan penggredan

Peperiksaan dan penilaian diatur dengan peraturan IPB.

Kelayakan dianugerahkan (dalam bahasa asal)

"Licenciatura em Engenharia Informática". Gelaran "Licenciado".

Tahap kelayakan

Kitaran 1 Pengajian. Tahap EQF 6. ISCED tahap 5.

Pengiktirafan pembelajaran terdahulu

Berikutan pelaksanaan Proses Bologna dan undang-undang yang berbangkit mengenai mobiliti pelajar antara darjah dan institusi pengajian tinggi, pembelajaran terdahulu hendaklah diketahui dan dikreditkan. Konsep pembelajaran terdahulu terdiri daripada semua pembelajaran / latihan sebelumnya yang dijalankan dalam kitaran kajian pengajian tinggi yang lain di institusi kebangsaan atau antarabangsa (mengkredit latihan disahkan), serta pengalaman profesional sebelumnya dan apa-apa latihan sekolah lepasan menengah atau pendidikan. Oleh itu, IPB menggalakkan pengkreditan pembelajaran terdahulu pelajar apabila tiba di institusi. Bertujuan untuk integrasi yang cepat dan penuh dengan pelajar dalam program pendidikan / beliau baru, prosedur pengiktirafan hendaklah dikemukakan apabila mendaftar di IPB.

Syarat-syarat kelayakan dan peraturan

6 semester (3 tahun). 20 Minggu dalam kajian, setiap semester, sepenuh masa (40 setahun). 40 jumlah jam seminggu. 810 jumlah Waktu setiap semester (1620 setahun). 180 ECTS Kredit (30 satu semester); 1 kredit bersamaan dengan 27 jam. Ia termasuk projek akhir terdiri daripada 12 kredit. Pemegang kelayakan ini dimasukkan dalam ANET - Persatuan Kebangsaan Jurutera Teknikal. Gelaran profesional dianugerahkan oleh institusi ini, mengikut peraturan dalamannya. Program ini termasuk dalam INDEX FEANI - Persekutuan Eropah Persatuan Kejuruteraan Kebangsaan.

KEPERLUAN

Kemasukan pelajar antarabangsa dengan Ijazah Sarjana Muda darjah dalam IPB dibuat melalui Pelajar Antarabangsa Status. Pemohon mestilah lepasan kursus pendidikan menengah atau kursus sisi undang-undang yang setaraf daripada mana-mana negara asing, yang dikeluarkan oleh pihak berkuasa undang-undang yang membuktikan kelulusan dalam bahawa tahap pendidikan, dan memberikan mereka kemungkinan memohon untuk kursus pendidikan yang lebih tinggi di negara mereka .

Pengalaman kerja

Tiada pengalaman kerja diperlukan.

Pengarah Program

Jose Carlos Rufino Amaro (rufino@ipb.pt)

Tarikh Akhir Kemaskini Mac 2020

Biasiswa Keystone

Terokai pilihan yang ditawarkan oleh biasiswa kami

Latar Belakang Pusat Pengajian

The Polytechnic Institute of Bragança (IPB) is a Portuguese Higher Education Public Institution with 7000 undergraduate and master students, embracing a wide area of knowledge and technology.

The Polytechnic Institute of Bragança (IPB) is a Portuguese Higher Education Public Institution with 7000 undergraduate and master students, embracing a wide area of knowledge and technology. Baca Ringkas