Sarjana Muda Bahasa Inggeris

Umum

Baca lebih lanjut mengenai program ini di laman web sekolah

Penerangan Program

Program ijazah Sarjana Muda "Bahasa Inggeris Philology" adalah versi Bahasa Inggeris versi program "Anglická filologie" (kurikulum "completus"). Program ini menggabungkan arahan teoritis dengan aplikasi praktikal pengetahuan dan kemahiran. Matlamatnya adalah untuk menghasilkan graduan dengan tahap kecekapan bahasa yang lebih maju - pengguna bahasa Inggeris yang mahir (C1 dalam Rangka Kerja Bahasa Rujukan Eropah untuk Bahasa) yang mampu berkomunikasi dalam bahasa Inggeris dalam pelbagai konteks komunikatif dan dalam pelbagai jenis institusi. Program ini hanya wujud dalam versi "completus".

111161_Kopie-souboru-Ostrava.jpg

Profil Siswazah

Graduan program mempunyai pengetahuan luas tentang disiplin filologi bahasa Inggeris, yang mewakili asas pemahaman, pemikiran, dan kemahiran teoritis; graduan memaparkan pengetahuan utama teoretikal dan empirikal asas disiplin linguistik (termasuk istilah linguistik), membolehkan mereka menganalisis dan mentafsirkan fenomena linguistik. Dalam bidang ilmu-teoretikal dan budaya / sejarah, para siswazah memperoleh pengetahuan budaya dan sejarah penting yang mewakili asas untuk memahami hubungan antara kesusasteraan dan konteks sosial budaya dalam budaya berbahasa Inggeris. Graduan mahir dalam bahasa Inggeris di peringkat CEFR C.

Pengetahuan spesifik disiplin

Graduan mempunyai pengetahuan tentang prinsip-prinsip teori dan empirikal utama yang berkaitan dengan analisis sistematik fungsional bahasa dan wacana komprehensif, termasuk konsep utama dan terminologi khusus disiplin yang berkaitan (Pengenalan kepada kajian Bahasa Inggeris; Fonetik dan fonologi; Bahasa Inggeris tatabahasa dalam wacana 1, 2; Lexicology dan stylistics). Mereka mempunyai pengetahuan mengenai media baru, genre dan domain wacana (media dan komunikasi baru) dari spektrum genre semasa dalam persekitaran digital di internet. Mereka memaparkan pengetahuan tentang konteks bersejarah dan budaya masyarakat berbahasa Inggeris (Sejarah dan budaya negara berbahasa Inggeris, Sejarah sosial dan budaya Great Britain / Amerika Syarikat, kajian British, Amerika kajian) dan mereka mempunyai kesedaran yang luas Peringkat utama dalam pembangunan kesusasteraan dalam bahasa Inggeris, genre sastera dan konteks budaya-sejarah (Sastra dan masyarakat 1, 2, kesusasteraan Inggeris 1, 2, kesusasteraan Amerika 1, 2).

Kemahiran khusus disiplin

Graduan dapat menganalisis dan mentafsir bahasa kesusasteraan / bukan kesusasteraan (Analisis wacana; Seminar linguistik), dan mereka dilengkapi dengan kemahiran dalam pendekatan berasaskan korpus moden untuk mengkaji teks; kemahiran ini membolehkan mereka menilai pilihan sumber linguistik sebagai strategi pengarah yang disasarkan (kajian bahasa Inggeris berasaskan Corpus). Mereka dapat secara bebas menilai dan mentafsirkan media baru, domain wacana, dan komunikasi dalam media / domain ini dalam konteks yang sentiasa berubah. Mereka dapat menerangkan perkembangan genre sastera menggunakan terminologi sastera dan menggunakan pengetahuan ini dalam menganalisis karya-karya kesusasteraan Inggeris dan Amerika serta penulisan bahasa Inggeris dari kesusasteraan etnik dan minoriti (kesusasteraan Yahudi Amerika 1, 2). Berdasarkan pengetahuan mereka mengenai konteks sejarah dan budaya, para siswazah dapat menilai hubungan antara kesusasteraan dan konteks sosio-budaya dalam budaya berbahasa Inggeris (Seminar kebudayaan, bab-bab dari sejarah British dan Amerika). Mereka mampu membaca, mentafsir dan menulis teks akademik dalam bahasa Inggeris (Kemahiran akademik / penulisan 1, 2).

111165_JD8C0810.jpg

Kecekapan am

Graduan dapat memperoleh dan mengaplikasikan pengetahuan, kemahiran dan kecekapan umum khusus dalam bahasa Inggeris: mereka dapat menghasilkan wacana bertulis dan bercakap dalam pelbagai genre dan dalam pelbagai situasi komunikatif, mencapai tahap CEFR C1

(Bahasa Praktik 1 - 3; Pemahaman Mendengarkan; Pemahaman Membaca), dan mereka mampu menggunakan bahasa Inggeris untuk tujuan kerja, sosial dan belajar. Di bawah bimbingan pakar, mereka dapat merumuskan hipotesis penyelidikan, menjalankan penyelidikan linguistik dan sastera asas, dan mengemukakan tafsiran yang cogent mengenai penemuan penyelidikan mereka (Seminar Bachelor thesis 1, 2). Pemeriksaan akhir negeri mengesahkan terutamanya tahap pengetahuan dan kemahiran khusus disiplin pelajar. Kerja-kerja pelajar dalam tesis Sarjana Muda - termasuk pembelaan tesis dan sumbangan mereka kepada dialog ahli mengenai tesis dan perkara-perkara yang berkaitan sebagai sebahagian daripada pembelaan dan pemeriksaan akhir negara - juga mengesahkan kecekapan umum pelajar.

Kemasukan

Prosedur kemasukan tidak termasuk pemeriksaan masuk. Pemohon akan dinilai atas dasar sijil penguasaan bahasa mereka. Pemohon perlu mengemukakan sijil kecekapan bahasa Akademik atau ToEFL iBT IELTS yang membuktikan bahasa Inggeris mencapai tahap B2 (dalam CEFR - Rangka Kerja Bahasa Rujukan Eropah Common)

Sijil Akademik IELTS atau ToEFL iBT mesti memasukkan skor mata yang boleh dilihat dalam jadual berikut:

Akademik IELTS ToEFL iBT
Sekurang-kurangnya 6.0 Sekurang-kurangnya 80
Sekurang-kurangnya 5.5 dalam setiap bahagian Sekurang-kurangnya 18 dalam setiap bahagian

Ujian ini mestilah telah diambil di pusat ujian yang disahkan dan ujian restriks (skor) tidak boleh dicapai sebelum 1 Mei 2019.

Pemohon juga perlu membuktikan pendidikan menengah terdahulu. Penyempurnaan pendidikan menengah dengan sekolah menengah yang meninggalkan peperiksaan dibuktikan dengan salinan asli atau disertifikasi dari sekolah menengah yang meninggalkan sijil atau diploma pendidikan tinggi.

111159_JD8C3860.jpg

Maklumat lanjut

Untuk kajian dalam bahasa Inggeris, kami mengenakan yuran € 2000 untuk tahun akademik.

Program pengajian University of Ostrava juga tersedia untuk orang kurang upaya melainkan dinyatakan sebaliknya dalam maklumat mengenai program pembelajaran konkrit. Sekiranya terdapat sebarang pertanyaan mengenai ketersediaan program pengajian individu untuk orang kurang upaya, jangan ragu untuk menghubungi Pusat Pyramid University of Ostrava ("Centrum Pyramida OU"):

E-mel: referent.pyramida@osu.cz
Telefon: 420 553 46 1234
Telefon bimbit: 420 733 784 095

Sekiranya pertanyaan, pemohon tanpa keperluan khusus hendaklah menghubungi Pusat Kerjasama Antarabangsa di admission@osu.cz

Tarikh Akhir Kemaskini Mac 2020

Biasiswa Keystone

Terokai pilihan yang ditawarkan oleh biasiswa kami

Latar Belakang Pusat Pengajian

The University of Ostrava (UO), with over 10,000 students, offers a very high-quality level of education and research in the humanities, social and natural sciences, health studies, medicine, and the ... Baca lebih lanjut

The University of Ostrava (UO), with over 10,000 students, offers a very high-quality level of education and research in the humanities, social and natural sciences, health studies, medicine, and the fine arts. Its 6 faculties (Faculty of Science, Faculty of Arts, Faculty of Fine Arts, Faculty of Medicine, Faculty of Social Studies, Pedagogical Faculty) offer an extremely wide range of fields of study as well as unconventional combinations of majors. Baca Ringkas