Reka Bentuk Perindustrian BEng

Umum

Baca selanjutnya tentang program ini di laman web institusi

Penerangan Program

Pereka industri menggabungkan visi dan kreativiti untuk mengubah konsep menjadi produk dan perkhidmatan yang berjaya. Fikirkan contoh aplikasi Augmented Reality yang membantu keluarga muda untuk merancang kereta masa depan mereka. Atau bagaimana dengan exoskeleton autonomi untuk orang tua yang kurang upaya berjalan? Atau kempen pemasaran untuk menarik lebih banyak orang ke jenama minuman ringan? Kemungkinannya tidak berkesudahan.

Ekonomi China dengan cepat berubah dari 'buatan China' menjadi 'Dibuat di China'. Pereka mendapat permintaan tinggi. Program Reka Bentuk Perindustrian BEng yang berpusatkan studio mendidik generasi baru pereka. Ia menggunakan pendekatan interdisipliner, menggabungkan kejuruteraan, reka bentuk, perniagaan, interaksi manusia-komputer, antropologi, dan estetika.

Reka Bentuk Perindustrian BEng menggunakan amalan terbaik dan trend pembangunan terkini dalam reka bentuk. Anda berpeluang bekerja dengan syarikat tempatan dan multinasional dan memperoleh pengalaman reka bentuk dunia nyata. Dengan melakukan ini, anda belajar untuk merapatkan perbezaan budaya antara China dan negara-negara lain. Bagaimanapun, peluang pekerjaan dalam reka bentuk ada di seluruh dunia!

Mengapa Saya Perlu Mengetahui Reka Bentuk Industri di XJTLU ?

 • Belajar bagaimana menerjemahkan keperluan pengguna ke dalam penyelesaian reka bentuk yang dibenarkan, mulai dari perkhidmatan hingga reka bentuk produk;
 • Eksperimen dengan pencetak 3D terkini, pemotong laser dan mesin CNC di bengkel kami;
 • Mengambil bahagian dalam projek kolaborasi dan / atau peluang magang di syarikat nasional dan multinasional;
 • Belajar di Suzhou, salah satu bandar yang paling pelbagai budaya di China, yang memberikan perspektif unik berdasarkan syarikat teknologi tinggi terkemuka di dunia dan warisan budaya yang kaya;
 • Dapatkan dua ijazah: ijazah XJTLU dari Kementerian Pendidikan China dan ijazah yang diiktiraf secara global dari University of Liverpool, ahli dari Russell Group universiti terkemuka di UK.

construction, plans, square

Pengetahuan dan kemahiran

Pada masa anda lulus dari BEng Industrial Design, anda akan mempunyai:

 • keupayaan untuk menggunakan kaedah teknologi dan kemahiran kreatif untuk pengembangan dan pengeluaran produk, barangan pengguna dan produk dan perkhidmatan interaktif;
 • pengetahuan mengenai aspek sosial, budaya dan sejarah yang mempengaruhi reka bentuk produk dan perkhidmatan;
 • pemahaman mengenai aspek merentas budaya merancang untuk pasaran China dan konteks lain;
 • kemahiran berfikir secara kreatif, inovatif dan rasional;
 • penyelidikan pengguna, visualisasi dan kemahiran membuat model;
 • keupayaan untuk merancang produk dan perkhidmatan interaktif;
 • kemahiran dalam mempersembahkan dan mendokumentasikan proses pembangunan reka bentuk.

"Saya adalah pelajar XJTLU pertama yang menerima tawaran untuk pengajian pascasiswazah dari The Royal College of Art di London, UK. Saya teruja dengan masa depan yang indah."

Xiaoyi Hu
Alumna, BEng Industrial Design, China

Modul

Tahun Pertama

Ijazah UK adalah tiga tahun sedangkan di China mereka empat, oleh itu kami menerima pelajar dengan kelayakan tertentu terus ke Tahun Dua, yang merupakan permulaan program akademik utama. Sebilangan besar pelajar, bagaimanapun, memasuki Tahun Satu , yang menyediakan pelajar dengan pelbagai modul menarik, kelas bahasa dan kemahiran teras untuk ijazah anda. Pada Tahun Satu, pelajar Reka Bentuk Perindustrian BEng mengambil modul termasuk kalkulus (MTH013), kalkulus pelbagai pembolehubah (MTH008), fizik (PHY004) dan ungkapan reka bentuk (2D) I dan II (IND001 dan IND002).

Tahun Kedua

Tahun Tiga

Tahun Empat

Kerjaya

Anda akan bersedia bekerja dalam bidang reka bentuk, dan penyelidikan dan pembangunan perusahaan multinasional atau sebagai perunding reka bentuk dan pereka bebas. Oleh kerana fokus program antara budaya, anda berada dalam kedudukan yang baik untuk bekerja di peringkat antarabangsa.

Anda juga akan memperoleh asas yang kukuh untuk pengajian pascasiswazah atau kerjaya profesional lain dalam bidang yang menekankan pemikiran konseptual, kemahiran komunikasi dan penghayatan lintas budaya terhadap kreativiti, proses inovasi, keperluan dan tingkah laku pengguna dan pasaran pengguna.

Bayaran

Pelajar antarabangsa

RMB 88,000 setiap tahun akademik.

Diskaun awal burung

Semua pemain antarabangsa yang menerima tawaran mereka pada 1 Mei 2020 secara automatik akan layak mendapat potongan harga awal RMB 8,000

Sertailah kursus bahasa Cina percuma

Kami kini menawarkan kursus bahasa Cina musim panas percuma untuk semua pelajar sarjana dan pascasiswazah mulai ijazah mereka pada bulan September 2020.

Pilih dari kursus bahasa dua minggu, empat minggu atau enam minggu.

Pelajar Hong Kong, Macao dan Taiwan

RMB 88,000 setiap tahun akademik.

Diskaun awal burung

Semua pelajar Hong Kong, Taiwan dan Makau yang menerima tawaran mereka menjelang 1 Mei 2020 secara automatik akan layak mendapat potongan harga awal RMB 8,000.

Pelajar Hong Kong, Makau dan Taiwan yang mendaftar ke XJTLU melalui Pemeriksaan Masuk Bersama pada sistem aplikasi dalam talian kerajaan (Lembaga Pemeriksa Pendidikan Provinsi Guangdong) secara automatik akan layak mendapat potongan harga awal RMB 8,000.

Pelajar Cina daratan

RMB 88,000 setiap tahun akademik.

Syarat kemasukan

Pelajar antarabangsa

Masuk ke Tahun Satu

Kami mengalu-alukan permohonan daripada calon berkualiti tinggi dalam semua mata pelajaran dengan sekolah menengah yang sesuai atau kelayakan yang setaraf. Pelajar biasanya dijangka mempunyai kedudukan tinggi dalam prestasi sekolah tinggi dengan purata 'B' minimum dalam semua subjek serta subjek yang berkaitan.

Masuk ke Tahun Dua

Pelajar yang telah menamatkan A-level atau Baccalaureate Antarabangsa (atau setaraf) akan dipertimbangkan untuk masuk ke Tahun Dua, program yang berbeza mempunyai keperluan yang berkaitan dengan subjek yang berbeza.

 • A-level: BBB
 • Diploma IB: 30 mata
 • Ujian Penempatan Terperinci / Subjek SATS - Diploma sekolah tinggi dengan IPK 3.0 atau ke atas, ditambah:
  • SAT yang direka semula: 1280 (pelajar yang mengambil SAT sebelum 2016 memerlukan peperiksaan 1800) atau ACT: 27, dan 2 AP: Ujian subjek 4 atau 2 SAT: 600 atau
  • 3 peperiksaan AP: 4 atau
  • 3 subjek SAT: 600

Pelajar Hong Kong, Macao dan Taiwan

Pelajar dari Hong Kong, Macao dan Taiwan boleh memohon dengan yang berikut:

 • Gred minimum 400 pada Peperiksaan Masuk Bersama ke Universiti Cina untuk Pelajar dan Pelajar China Luar Negara dari Hong Kong, Makao dan Taiwan, atau
 • Peringkat Ujian Kemampuan Scholastic Umum (GSAT) sekurang-kurangnya 50 peratus teratas untuk 4 mata pelajaran, termasuk Bahasa Inggeris dan Matematik. Untuk maklumat terperinci, lihat maklumat dalam bahasa Cina .

Keperluan bahasa Inggeris

Bagi pemohon antarabangsa, jika anda penutur bahasa Inggeris bukan asli, atau jika anda belum pernah belajar dalam bahasa Inggeris, anda mesti mempunyai kemahiran berbahasa Inggeris yang memuaskan untuk belajar di XJTLU . Pelbagai kelayakan Bahasa Inggeris diterima:

Kemasukan Tahun Satu

 • IELTS: 5.0
 • TOEFL: 62 (iBT)

Kemasukan Tahun Dua

 • IELTS 6.5
 • TOEFL: 90 (iBT)

Kelayakan Bahasa Inggeris tidak diperlukan untuk pelajar dari Hong Kong, Makau dan Taiwan yang mengikuti Peperiksaan Bersama atau GSAT.

Pelajar yang memasuki Tahun Satu dengan kurang daripada IELTS 6.0 atau setaraf dalam penguasaan bahasa Inggeris mereka akan mengambil 10 kredit EAP, dan pelajar dengan IELTS 6.5 atau lebih tinggi akan mengambil lima kredit EAP.

"Reka Bentuk Perindustrian BEng memberi anda persiapan yang baik untuk menghadapi hampir setiap cabaran reka bentuk dalam bidang produk, interaksi manusia dan reka bentuk budaya. Kami berdedikasi untuk membantu anda mengembangkan produk dan perkhidmatan canggih."

Richard Appleby
Pengarah Program

Cara memohon

Permohonan hendaklah dihantar melalui sistem permohonan dalam talian kami:

 1. Klik / ketik memohon link
 2. Buat akaun atau log masuk ke akaun anda yang ada
 3. Lengkapkan permohonan anda

Setelah akaun aplikasi anda berjaya dibuat, masukkan semua maklumat yang diperlukan dalam borang permohonan dengan teliti dan pastikan maklumat yang anda berikan betul, lengkap dan terkini. Muat naik dokumen yang diperlukan ke medan yang sesuai.

Anda boleh log masuk untuk melihat borang permohonan anda pada bila-bila masa.

Untuk keterangan lebih lanjut mengenai bagaimana untuk berjaya mendaftar untuk belajar di XJTLU , sila lawati halaman cara memohon .

Tarikh Akhir Kemaskini Apr. 2020

Latar Belakang Pusat Pengajian

Xi’an Jiaotong-Liverpool University (XJTLU) is an international joint venture university founded by Xi’an Jiaotong University in China and the University of Liverpool in the United Kingdom in 2006. ... Baca lebih lanjut

Xi’an Jiaotong-Liverpool University (XJTLU) is an international joint venture university founded by Xi’an Jiaotong University in China and the University of Liverpool in the United Kingdom in 2006. Baca Ringkas