Baca keterangan rasmi

Radboud University - Pilihan yang jelas

Kerana ia melibatkan kerja di antara muka kimia, biologi dan perubatan, dengan matematik dan fizik sebagai subjek sokongan, program Sarjana Sains Kehidupan Molekul di Radboud University memberi anda pandangan yang luas mengenai disiplin. Anda belajar untuk mengenal pasti sambungan, yang seterusnya memberi anda perspektif yang luas yang diperlukan untuk membangunkan penyelesaian inovatif yang diperlukan oleh masyarakat.

Sains Hayat Molekul adalah kawasan yang menarik, di mana penemuan baru terus dibuat. Radboud University berada di barisan hadapan perkembangan ini. Sebagai contoh, saintis Radboud sedang membangunkan bahan penyembuhan diri yang sentiasa dapat menyesuaikan diri dengan persekitaran mereka, seperti yang berlaku secara semula jadi di dalam tubuh manusia. Sebagai seorang siswazah, anda akan menjadi sebahagian daripada barisan hadapan ini, dapat memberikan sumbangan penting kepada terapi penjagaan kesihatan dan penyelesaian alam sekitar yang lebih baik.

Kenapa Mempelajari Sains Hayat Molekul di Radboud University ?

Anda akan menerima pendidikan yang baik, dengan kombinasi sains dan perubatan yang unik, yang mempunyai banyak pilihan untuk dipilih.

 • Ia adalah program Belanda terbaik seumpamanya dan juga kepunyaan yang terbaik dari semua Sarjana Muda Belanda, menurut Sarjana Muda Keuzegids 2017
 • Berbanding dengan program sains hayat yang lain, Sarjana Muda ini menawarkan asas kimia yang kuat: anda bukan sahaja mengetahui bagaimana molekul berkelakuan dalam sel, tetapi anda juga akan faham mengapa ia berkelakuan seperti itu
 • Anda boleh melakukan penyelidikan di institut terkenal Radboud Institut Sains Molekul dan Institut Donders untuk Otak, Kognisi dan Perilaku
 • Dengan program kecil dan pelbagai kursus elektif, anda boleh menyesuaikan program dengan tepat kepada minat peribadi anda
 • Anda akan mendapat pengawasan yang sangat baik oleh penasihat pelajar dan mentor
 • Kursus dan latihan makmal memberi anda pengalaman penyelidikan yang luas
 • Anda akan mempunyai hubungan peribadi dengan pensyarah anda, yang sangat mudah didekati
 • Penubuhan Sarjana Muda ini membolehkan anda beralih ke Kimia atau Sains dalam tahun pertama, tanpa sebarang kelewatan.

Program Ijazah dalam Sains Hayat Molekul

Setiap tahun akademik dibahagikan kepada empat suku sepuluh minggu. Anda akan mempunyai kelas lapan minggu, diikuti dengan dua minggu peperiksaan, yang memastikan beban kajian sama rata di seluruh tahun. Sebagai pelajar Sains Hayat Molekul, anda mempunyai seminggu belajar sepenuh masa selama 40 jam, di mana anda akan mengalami mod arahan yang berlainan.

Kebanyakan kursus melibatkan kedua-dua kuliah dan seminar, yang mencakup kira-kira 40% masa belajar anda. Seminar melibatkan kira-kira 20 pelajar. Anda juga menghabiskan kira-kira sepertiga dari masa anda pada praktikal, yang termasuk praktik komputer. Praktikal dilakukan secara individu, berpasangan atau dalam kumpulan sebagai sebahagian daripada projek, yang membantu anda mengenali rakan-rakan anda. Praktik dikaitkan dengan perkara dalam kuliah. Anda juga dijangka menghabiskan kira-kira seperempat minggu belajar anda dalam kajian bebas.

Mempelajari bersama pelajar Sains dan Kimia

Program Sains Hayat Kimia, Sains dan Molekul rapat sejajar dan telah dibawa bersama dalam satu kelompok. Semasa tiga suku pertama tahun akademik anda mengambil kursus di samping pelajar Kimia dan Sains.

Bukan sahaja anda dapat bertemu dengan pelbagai pelajar lain, ini juga bermakna anda boleh dengan mudah beralih dari Sains Hayat Molekul ke program Kimia atau Sains semasa tahun pertama anda atau sebaik sahaja anda berjaya menyelesaikannya. Anda tidak akan kehilangan masa dan ini adalah pilihan berguna jika anda tidak pasti program mana yang anda mahu ambil. Bagi pelajar antarabangsa, hanya mungkin untuk beralih dari Sains Hayat Molekul ke Kimia.

Syarat Kemasukan

Sekiranya anda telah menyelesaikan atau akan menyiapkan program pengajian di luar negara, pendidikan terdahulu anda akan dinilai oleh Pegawai Kemasukan Fakulti Sains untuk menentukan sama ada tahap yang mencukupi. Sekiranya tahap itu mencukupi, maka anda boleh diterima secara langsung atau syarat tambahan yang mungkin dikenakan (seperti mengambil ujian Bahasa Inggeris atau Matematik). Untuk ujian Bahasa Inggeris yang diterima, sila lihat di bawah. Untuk ujian Matematik: kami menerima ujian Matematik B dari CCVX dan Boswell-Bèta. Sekiranya anda mempunyai sebarang soalan sama ada anda memenuhi syarat untuk masuk, sila hantar e-mel ke: admissions@science.ru.nl

Sekiranya anda memperoleh diploma Jerman, satu dari UK atau Amerika Syarikat, Baccalaureate Antarabangsa atau Baccalaureate Eropah, sila muat turun keperluan kemasukan khusus diploma (pdf, 122 kB) untuk memeriksa sama ada anda boleh diterima secara langsung atau perlu mengambil ujian tambahan .

Keperluan Bahasa

Anda harus mempunyai penguasaan yang mencukupi dalam bahasa Inggeris. Keperluan ini dipenuhi apabila anda memenuhi salah satu syarat berikut:

 • memperolehi diploma Belanda VWO;
 • memperoleh Zeugnis der Allgemeinen Hochschulreife dari Jerman , dan bahasa Inggeris mempunyai gred minimum 08 sebagai subjek tahun akhir (sama ada "geprüft" atau "ungeprüft")
 • memperoleh ijazah Baccalaureate Antarabangsa;
 • memperoleh ijazah Diploma Baccalaureate Eropah, di mana kursus Bahasa Inggeris 2 atau 1 telah diambil;
 • memperoleh GCE A-level dari AQA, Edexcel, OCR, WJEC atau CCEA di UK atau di luar UK
 • memperolehi Diploma Sekolah Tinggi Amerika di Amerika Syarikat atau di luar AS
 • memperoleh diploma di mana bahasa Inggeris telah menjadi sebahagian daripada peperiksaan akhir dari negara-negara Eropah yang disebut dalam senarai diploma
 • memperoleh diploma bersamaan atau lebih tinggi daripada tahap VWO Belanda dengan melengkapkan pendidikan di institusi di salah satu negara anggota EU / EEA, Australia, Kanada, New Zealand, atau Amerika Syarikat, di mana bahasa pengajaran adalah Bahasa Inggeris; anda adalah warganegara Australia, Kanada (kecuali Quebec), Ireland, New Zealand, UK, atau Amerika Syarikat.

Jika anda tidak memenuhi salah satu syarat di atas, maka anda mesti memenuhi syarat berikut:

 • mendapatkan sijil akademik IELTS dengan hasil sekurang-kurangnya 6.5 pada band keseluruhan dan skor sekurang-kurangnya 6.0 pada semua empat sub-band
 • dapatkan sijil TOEFL iBT dengan jumlah skor sekurang-kurangnya 90 dan skor sekurang-kurangnya 20 pada semua empat bahagian
 • dapatkan Sijil Bahasa Inggeris Lanjutan Cambridge dengan tanda sekurang-kurangnya C
 • dapatkan Sijil Kemahiran Cambridge dalam bahasa Inggeris dengan tanda sekurang-kurangnya C

Keperluan tambahan:

 • Kimia diperlukan pada peringkat lanjutan, diambil sebagai sebahagian daripada peperiksaan akhir.
 • Sekurang-kurangnya dua daripada tiga mata pelajaran berikut: Matematik / Fizik / Biologi pada peringkat lanjutan, diambil sebagai sebahagian daripada peperiksaan akhir.

Semua permohonan hendaklah diluluskan oleh Lembaga Peperiksaan. Dalam keadaan khas, Lembaga Peperiksaan boleh menyimpang dari keperluan seperti yang dinyatakan di atas. Semak laman web kami untuk maklumat lengkap.

Ingin tahu lagi?

Adakah anda ingin mengetahui lebih lanjut tentang program ini dan Radboud University ? Sertai kami untuk Hari Terbuka Ijazah pada 30 Mac 2019! Untuk mengetahui lebih lanjut dan mendaftar untuk acara menarik ini, layari www.ru.nl/bachelors/openday.

Program diajar dalam:
English

Lihat 12 lagi program yang ditawarkan oleh Radboud University »

Tarikh Akhir Kemaskini February 24, 2019
This course is Campus based
Start Date
Sept. 2019
Duration
Sepenuh masa
Price
2,083
€ 2,083 setahun - pelajar EEA; € 11,471 setahun - pelajar bukan EEA
Deadline
Apr. 1, 2019
1 April (non-EEA students) or 1 May (EEA students)
Ikut lokasi
Ikut tarikh
Start Date
Sept. 2019
Tarikh tutup permohonan
Apr. 1, 2019
1 April (non-EEA students) or 1 May (EEA students)

Sept. 2019

Location
Tarikh tutup permohonan
Apr. 1, 2019
1 April (non-EEA students) or 1 May (EEA students)
End Date