Program Sarjana Muda dalam Rekabentuk

Umum

Baca selanjutnya tentang program ini di laman web institusi

Penerangan Program

The Aalto School of Arts, Design and Architecture adalah salah satu sekolah reka bentuk yang paling berprestij di dunia dan sekolah reka bentuk terkemuka di Eropah Utara. Program Sarjana Muda dalam Rekaan menyediakan pelajar untuk merekabentuk produk, perkhidmatan dan sistem masa depan dengan cara yang kreatif dan kritikal. Reka bentuk sebagai konsep tidak lagi dikaitkan dengan objek semata-mata fizikal tetapi pengalaman digital dan konsep abstrak juga, meningkatkan kuasa untuk membentuk dunia. Oleh itu, para pelajar diberi kebebasan untuk menentukan diri mereka sebagai pereka, masing-masing mencari cara dan arah mereka sendiri semasa meneroka masalah, membangun penyelesaian dan membentuk peluang. Setelah menamatkan pengajian sarjana muda mereka, pelajar menerima hak untuk meneruskan pengajian mereka di salah satu daripada lima Program Sarjana yang ada.

Objektif kajian

Program Sarjana Muda dalam Reka Bina membina etos reka bentuk Finland dan Scandinavia: membangunkan penyelesaian yang berpusatkan manusia, bersesuaian dengan alam sekitar dan alam sekitar. Melukis dari pendekatan Nordic ini untuk merancang pendidikan, pelajar digalakkan untuk mencari identiti mereka sendiri, cara kerja dan niche profesional sebagai pereka. Graduan rekabentuk mempunyai:

 • Pandangan pereka dunia. Graduan sangat sensitif terhadap konteks, bertanya apa, bagaimana, dan terutamanya mengapa, kerana mereka mencadangkan arahan baru untuk membentuk dunia di sekeliling mereka.
 • Identiti pereka unik dan peribadi. Graduan mengukir identiti profesional mereka sendiri dan cara kreatif bekerja sebagai pereka.
 • Kotak peralatan reka bentuk yang komprehensif. Graduan dilatih untuk menggunakan alat kontemporari, kaedah dan proses untuk reka bentuk serta menjalankan penyelidikan dalam reka bentuk.
 • Idea dan kemahiran prototaip. Graduan menghasilkan idea-idea yang kuat, dapat membawa mereka ke dalam hidup dan menjadi kenyataan mereka tanpa mengira jika mereka merangkul masalah dan peluang perniagaan, budaya atau masyarakat.
 • Kepakaran dan pengetahuan reka bentuk di kawasan yang berbeza. Graduan dilatih untuk merekabentuk produk, perkhidmatan, sistem kreatif dan sintesis kesemua tiga.
 • Kemahiran berkumpulan, penciptaan bersama dan pemudah cara. Graduan berkembang dengan bekerja dengan pelbagai orang, budaya dan pandangan dunia, membolehkan mereka meneruskan pelbagai kerjaya rekabentuk.
 • Kesedaran kesan. Graduan dimaklumkan tentang tanggungjawab mereka untuk menghormati kemampanan, alam sekitar dan nilai-nilai sosial dalam reka bentuk mereka.

Apabila tamat pengajian dari Program Sarjana Muda dalam Reka bentuk, graduan akan mempunyai asas yang kukuh untuk mencerminkan dunia dan membentuknya dengan lebih baik: memikirkan apa yang boleh, mencadangkan bagaimana ia boleh, dan menjelaskan mengapa ia sepatutnya.

Bahasa arahan

Bahasa pengantar dalam Program Sarjana Muda Aalto dalam Reka Bentuk adalah Bahasa Inggeris.

Yuran tuisyen

Yuran pengajian adalah € 12 000 untuk pelajar bukan EU / EEA setiap tahun akademik. Maklumat lebih lanjut mengenai halaman Biasiswa dan Yuran Pengajian ( Aalto .fi).

Kandungan kajian

Kurikulum yang berpusatkan pelajar merangkumi ciri reka bentuk dan peranannya dalam masyarakat. Khususnya, para pelajar dipandu untuk menganalisis dan menerangkan makna reka bentuk untuk pengguna, perniagaan, masyarakat dan alam sekitar. Program ini merangkumi perspektif abstrak dan tematik pada reka bentuk: bermula dari tema masyarakat yang lebih besar, menyiasat apa yang boleh, dan meneroka apa yang boleh melalui reka bentuk produk, perkhidmatan dan sistem yang akan meningkatkan status quo.

Teori dan praktik saling memberi maklumat dan saling memperkuat, berdasarkan penyelidikan bertaraf dunia dalam reka bentuk dan media di Pusat Pengajian Seni, Reka Bentuk dan Senibina. Oleh itu, kursus dan studio didasarkan pada kombinasi kerja reka bentuk langsung, kuliah, seminar, bengkel, projek kumpulan, kajian diri dan kritikan. Topik yang dibincangkan berbeza dari reka bentuk strategik dan lestari hingga reka bentuk produk dan pembangunan dan pembuatan digital. Contoh pemilihan kursus yang luas merangkumi:

 • Projek Reka Bentuk Pengenalan (9 ECTS)
 • Projek Reka Bentuk Perkhidmatan Digital (9 ECTS)
 • Niaga Hadapan Reka Bentuk (6 ECTS)
 • Reka bentuk dan budaya media (3 ECTS)
 • Identiti dan Reka Bentuk Strategik (5-6 ECTS)
 • Reka Bentuk Lestari (6 ECTS)
 • Studio Thematic (12 ECTS)

Di Sekolah Seni, Reka Bentuk dan Senibina, pelajar mempunyai akses ke kemudahan bertaraf dunia, termasuk studio dan bengkel baru untuk projek fizikal (percetakan, logam, kayu) dan digital (percetakan 3D, elektronik, web). Penyelia dan master bengkel dan pakar adalah pakar dalam bidangnya, bersedia untuk menyokong pelajar apabila diperlukan. Selanjutnya, pelajar bekerjasama rapat dengan pasukan guru, yang memfasilitasi mod pembelajaran yang berkembang maju di dalam kelas, termasuk maklum balas, kritikan, komen dan perbincangan terbuka semasa kursus.

Struktur kajian

Program Sarjana Muda dalam Reka bentuk dianjurkan oleh Sekolah Seni, Reka Bentuk dan Seni Bina dan terdiri daripada 180 kredit ECTS. Program tiga tahun ini terdiri daripada:

 • Kajian utama (111 ECTS)
 • Kajian umum biasa (26 ECTS)
 • Kajian kecil (min 15 ECTS)
 • Kajian elektif (maksimum 28 ECTS)

Dua tahun pertama pengajian adalah pantas dan pada tahun ketiga, pelajar biasanya menyelam untuk menyiapkan tesis dan kajian kecil mereka. Selepas melengkapkan program Sarjana Muda dalam Rekaan, pelajar berhak meneruskan pengajian mereka di salah satu Program Sarjana berikut:

 • Reka Bentuk Kolaboratif & Perindustrian
 • Kemapanan Kreatif
 • Pengurusan Perniagaan Reka Bentuk Antarabangsa
 • Reka Bentuk & Pengeluaran Media Baru
 • Reka Bentuk Komunikasi Visual

Peluang antarabangsa

Apabila menyertai program ini, para pelajar dialu-alukan kepada masyarakat antarabangsa yang kompeten, kreatif dan bertanggungjawab. Pelajar dan fakulti datang dari seluruh dunia, menjembatani pelajar dengan rangkaian reka bentuk global. Pelajar digalakkan memohon kajian pertukaran dan latihan untuk memperkayakan perjalanan mereka ke arah seorang pereka. Untuk memastikan pilihan peluang yang luas, Sekolah Seni, Reka Bentuk dan Seni Bina mempunyai hubungan yang kuat dengan sekolah dan universiti reka bentuk terkemuka lain di seluruh dunia.

Aalto University bersifat antarabangsa, mengalu-alukan ribuan ijazah dan pertukaran pelajar dari luar negara setiap tahun. Pelajar-pelajar ini menyertai komuniti Aalto pelbagai bukan sahaja melalui kajian tetapi pelbagai acara, aktiviti dan perayaan masa lapang di sekitar kampus. Pentadbir program, tutor pelajar aktif dan perkhidmatan sokongan pelajar bekerja keras untuk membantu pelajar antarabangsa menggabungkan budaya Nordik dan mengalu-alukan mereka di rumah di Finland.

Kehidupan Kampus & Pelajar yang meriah

Aalto University terletak di Otaniemi, sepuluh minit dari pusat bandar Helsinki. Kampus yang baru, dengan kemudahan canggihnya berhampiran alam semula jadi, adalah asas rumah yang selesa untuk lebih daripada 12,000 pelajar. Pelajar bertemu antara satu sama lain bukan sahaja semasa pelajaran tetapi juga pada pelbagai acara dan aktiviti rekreasi. Beratus-ratus kelab pelajar dan persatuan yang berkaitan dengan budaya, sukan dan hobi lain boleh didapati - sesuatu untuk semua orang, sebagai peserta atau penganjur. Secara keseluruhannya, kehidupan seharian di kampus dipenuhi dengan pertemuan yang menggalakkan di kalangan pelajar, fakulti dan rakan kongsi masyarakat yang ingin disewa.

Setiap tahun, dua puluh pelajar yang dimasukkan ke dalam Program Sarjana Muda dalam Reka bentuk membentuk kumpulan yang ketat. Ini membolehkan bukan sahaja sokongan rakan sebaya yang kuat sepanjang pengajian mereka tetapi juga persahabatan sepanjang hayat dan kenangan yang tidak dapat dilupakan. Terima kasih kepada saiz kumpulan kecil dan kaedah pengajaran yang dekat, fakulti mengenali dan menyokong setiap pelajar semasa pengajian mereka.

Peluang pelbagai disiplin

Pelajar digalakkan untuk berfikiran terbuka terhadap domain lain, contohnya dengan memilih kursus elektif mereka dan anak di bawah sekolah Aalto lain. Pelajar boleh memilih mana-mana kursus yang mereka rasa akan menyokong jalan mereka sebagai pereka.

Aalto University terkenal untuk disiplin ilmu perniagaan, seni, teknologi dan sains. Kampus meriah dan kebebasan memilih kursus pilihan di seluruh universiti membawa pelajar dari pelbagai bidang di bawah satu bumbung. Persekitaran multidisiplin spontan ini mencetuskan idea baru mengumpulkan peminat di sekeliling mereka dan melahirkan persahabatan, rangkaian, dan setiap projek yang sering dikongsi semasa tamat pengajian.

Peluang kerjaya

Sekolah Seni, Reka Bentuk dan Senibina mempunyai tradisi panjang untuk berjaya bekerjasama dengan rakan kongsi luar dalam projek dan kursus dan memupuk hubungan rapat dengan beberapa syarikat dan organisasi sektor awam. Syarikat-syarikat, bukan keuntungan dan organisasi awam kerap mendekati Aalto University sebagai sekolah reka bentuk terkemuka di rantau Nordic untuk bekerja dengan pelajar mengenai masalah sosial dunia dan peluang perniagaan. Sarjana dari program Sarjana Muda dalam Reka Bentuk memberi graduan sebagai asas untuk mengejar kerjaya profesional di sektor swasta, awam, kebudayaan dan akademik dan meneroka masalah dan peluang dengan profesional rekaan lain dalam bidang seperti:

 • Reka bentuk komunikasi
 • Reka bentuk digital
 • Rekabentuk industri
 • Reka bentuk interaksi
 • Rekaan produk
 • Reka bentuk perkhidmatan
 • Reka bentuk strategik
 • Reka bentuk yang mampan

Di samping itu, sebagai pereka masa depan yang berorientasikan, graduan dijangka menjadi keusahawanan dan mengarahkan diri dalam usaha mereka dan meneroka peluang dalam bidang reka bentuk baru dan muncul. Ini boleh melibatkan bekerja dengan pelanggan secara bebas sebagai perunding reka bentuk, usahawan atau sebagai anggota pasukan dalam organisasi yang lebih besar.

Aalto University mempunyai perkhidmatan kerjaya yang mantap yang membantu anda mendapatkan pekerjaan di Finland dan di luar negara. Pelajar Aalto cenderung untuk mencari jawatan yang menarik dengan mudah apabila tamat pengajian. Jika kerjaya akademik menarik minat, program sarjana dalam reka bentuk bersedia untuk kajian tuan yang menjadi asas yang baik untuk program doktor.

Tarikh Akhir Kemaskini Okt 2020

Latar Belakang Pusat Pengajian

At Aalto University, we believe in curiosity and we encourage our students to explore the unknown and do things in a totally new way. We offer the highest level of education in business, art and desig ... Baca lebih lanjut

At Aalto University, we believe in curiosity and we encourage our students to explore the unknown and do things in a totally new way. We offer the highest level of education in business, art and design, architecture, and technology in Finland. Baca Ringkas
Espoo , Helsinki , Pori , Mikkeli + 3 Lagi Kurang