Program Sarjana Muda dalam Reka Bentuk

Umum

Penerangan Program

Dalam ekonomi pengetahuan global kita, idea mengalir dengan cepat dan cepat, mewujudkan sistem hubungan manusia yang sangat terperinci. Sebagai pereka, kami memfasilitasi pemahaman melalui merancang objek, persekitaran, dan platform inovatif untuk interaksi.

Di Jabatan Reka Bentuk AMPD, pelajar secara aktif meneroka dan memperluas batasan reka bentuk dalam mengurus dan menyampaikan maklumat yang kompleks untuk pengalaman manusia yang bermakna dalam dunia visual kita yang semakin meningkat. Berdasarkan pemahaman tentang pengetahuan, kaedah, dan kemahiran khusus pereka, pelajar belajar mengenali masalah yang kompleks kerana terdiri daripada sistem jaringan sosial, budaya, dan teknologi. Dengan mengenal pasti titik masuk untuk intervensi reka bentuk, pelajar memperoleh agensi untuk menentukan peranan mereka sebagai penemu, pengarang, kurator, usahawan, penyokong, dan inovator sosial dalam dunia peluang reka bentuk yang berkembang pesat.

Program Bachelor of Design (Kepujian Khas BDes) York menyedari bahawa reka bentuk secara semula jadi merupakan usaha antara disiplin. Reka Bentuk York memperoleh kekuatan dari rumahnya di universiti penyelidikan yang mantap, yang menawarkan peluang pendedahan dan kerjasama kepada pelajar dalam bidang seperti perniagaan, kejuruteraan, teknologi, kesihatan, dan lebih luas lagi, sains, sains sosial, dan kemanusiaan. Pelajar di Jabatan Reka Bentuk mencari penyelesaian kreatif untuk masalah dunia nyata yang melibatkan pengguna, konteks mereka, dan interaksi; reka bentuk untuk pengalaman mendalam dan teknologi pintar; penemuan pengetahuan baru melalui persembahan visual maklumat yang kompleks.

Struktur Program

Kursus studio reka bentuk disimpan sangat kecil untuk memupuk pembelajaran intensif dan intensif. Melalui kurikulum reka bentuk yang komprehensif, pelajar boleh memilih untuk memusatkan kajian mereka bersama dengan salah satu dari tiga Pathways : komunikasi visual, reka bentuk maklumat, reka bentuk interaksi, yang semuanya ditambah dengan kajian reka bentuk yang mempertimbangkan sejarah, niaga hadapan, dan amalan profesional reka bentuk. Dari bekerja dengan sensor dan maklumat 3D hingga antara muka pengguna untuk peranti mudah alih hingga mencipta pengalaman penjenamaan untuk 21stCentury, pelajar mempunyai peluang dan sumber untuk memperibadikan pendidikan reka bentuk mereka dalam konteks dunia nyata.

Makmal Fabrikasi mengekalkan output dan peralatan pengeluaran standard industri untuk pelajar Reka bentuk agar idea mereka terbentuk. Peralatan fotografi, audio, dan visual canggih memungkinkan percubaan dengan pelbagai format media. Kemudahan studio reka bentuk dikhaskan untuk penggunaan pelajar reka bentuk 24/7.

Peluang pendidikan yang berpengalaman merangkumi penempatan profesional di studio reka bentuk yang aktif pada musim panas antara tiga hingga empat tahun. Pelajar boleh mengikuti pengajian reka bentuk di luar negara sehingga satu tahun penuh. Ceramah oleh pereka profesional, bengkel dengan pendidik reka bentuk terkenal, dan lawatan dari pemimpin industri meningkatkan pendedahan pelajar York Design terhadap pelbagai mod amalan reka bentuk.

146759_146618_CompArts_MakerDay_2017_4.jpeg

Selepas tamat pengajian

Pelajar York Design lulus sebagai pemimpin reka bentuk, dilengkapi dengan pengetahuan dan kemahiran yang diperlukan untuk cemerlang dalam profesion ini. Pelajar sarjana kami sangat dicari di dalam dan luar negara untuk pekerjaan di studio reka bentuk, syarikat berasaskan teknologi, dan syarikat besar. Alumni memegang jawatan dalam pelbagai syarikat antarabangsa termasuk Facebook, Google, Wikimedia, Amazon, IDEO, Barney's New York, majalah Visionaire, LinkedIn, W Network, Wieden + Kennedy, Majalah The New York Times, The Toronto Star, Pentagram, Bloomberg Businessweek, Bruce Mau Design (BMD). Alumni juga telah menjadi usahawan berjaya, menggunakan generasi baru alumni York Design di seluruh GTA dan seterusnya.

* Program York / Sheridan dalam Reka Bentuk dihentikan hingga tahun 2022. Sejak tahun 2019, pelajar yang memasuki program Sarjana Muda Reka Bentuk York mengalami kurikulum baru yang menarik. York Design akan dapat menerima pelajar perpindahan dalaman dan luaran dan pelajar darjah kedua pada musim gugur 2021.

Pilihan Kerjaya dalam Reka Bentuk

Senarai ini tidak lengkap tetapi memberikan idea kukuh tentang apa yang telah dilakukan oleh rakan siswazah dan kerjaya berpotensi yang dapat ditawarkan oleh ijazah Reka Bentuk. Beberapa pilihan lebih berkaitan langsung dengan bidang Reka bentuk tertentu daripada yang lain.

 • Artis
 • Pengarah Galeri Seni
 • Perunding Artistik
 • Perunding Komunikasi
 • Pereka Permainan Komputer
 • Kurator
 • Editor / Penerbit
 • Pereka Editorial
 • Pereka Freelance
 • Pereka grafik
 • Pereka Maklumat
 • Illustrator
 • Pereka Media Interaktif
 • Wartawan
 • Pengarah Pemasaran
 • Wartawan Media
 • Perunding Media
 • Pengarah Muzium
 • Pembungkus Pembungkus
 • Painter
 • Juru gambar
 • Pereka Produk
 • Set Designer
 • Perunding Seni Visual

Sebilangan pilihan kerjaya ini mungkin memerlukan pendidikan atau persiapan tambahan dalam bentuk pengajian siswazah, pendidikan pengalaman atau kursus formatif profesional dan peperiksaan.

146758_146619_CompArts_Showcase_2019_27.jpeg

Tarikh Akhir Kemaskini Dis 2020

Latar Belakang Pusat Pengajian

Our world increasingly needs creative thinkers to ignite bold new ideas, invent transformative experiences, and develop innovative solutions for global challenges. As one of North America’s premier ce ... Baca lebih lanjut

Our world increasingly needs creative thinkers to ignite bold new ideas, invent transformative experiences, and develop innovative solutions for global challenges. As one of North America’s premier centers for education in the arts, York University’s School of the Arts, Media, Performance and Design (AMPD) will unleash your creativity and prepare you to thrive in a world where the single most valuable asset is creativity. This is your opportunity to join Debra Brown (Cirque du Soleil choreographer), David Quilico (Vice-President of Sony/ATV Music Publishing Canada), Georgiana Uhlyarik (Associate Curator of Canadian Art, Art Gallery of Ontario), and Hael Kobayashi (Executive Director of Creative Intelligence, University of Technology, Sydney), as York AMPD graduates, uniquely defining what creativity means today and how it will be imagined tomorrow. Our School is committed to excellence, experimentation, and leadership. Learning by doing is the hallmark of our programs. We offer intensive professional training and in-depth academic studies in dance, design, digital media, film, music, theatre, and visual arts. Baca Ringkas