Program Sarjana Muda dalam Kejuruteraan Elektrik (Ijazah berganda)

Umum

Baca selanjutnya tentang program ini di laman web institusi

Penerangan Program

Gelar berganda dari LUT dan HEBUT, Sarjana Muda Sains dalam Teknologi

Elektrik memainkan peranan penting dalam mengurangkan perubahan iklim global. Tenaga yang boleh diperbaharui, revolusi global dalam pengeluaran tenaga dan keperluan untuk meningkatkan kecekapan penggunaan tenaga memberi pekerjaan kepada profesional kejuruteraan elektrik sekarang dan di masa depan.

Kejuruteraan elektrik adalah untuk anda sekiranya anda tidak takut menghadapi cabaran, anda berminat dengan cara kerja dan anda berharap dapat menjadi sebahagian daripada peralihan tenaga. Minat dalam sains semula jadi juga merupakan ciri penting: dalam bidang kejuruteraan elektrik, anda menggunakan matematik dan fizik untuk meneroka fenomena yang berbeza. Sebagai pakar dalam bidang kejuruteraan elektrik, anda akan mempunyai peluang besar untuk menyumbang kepada revolusi teknologi dan masa depan elektronik.

Di LUT University , anda akan menggunakan kemahiran anda untuk mereformasi masyarakat elektronik. Dengan teknologi moden, misalnya, tenaga suria dapat digunakan untuk menghasilkan bahan bakar, dan kesejahteraan manusia dipromosikan melalui pelbagai aplikasi elektronik. Di samping itu, digitalisasi dan Internet Tenaga membawa peluang baru untuk memanfaatkan grid elektrik.

Program Sarjana Muda dalam Kejuruteraan Elektrik adalah program ijazah berkembar antarabangsa yang unik yang dikembangkan dengan kerjasama Universiti Teknologi Hebei (HEBUT) di China. Pelajar yang mengikuti Program Sarjana Muda Kejuruteraan Elektrik di LUT University akan menerima sijil ijazah dari dua universiti setelah mereka memenuhi syarat ijazah kedua-dua universiti. Anda akan melengkapkan keseluruhan ijazah di Lappeenranta, Finland.

Setelah menamatkan Ijazah Sarjana Muda dalam bidang kejuruteraan elektrik, anda akan mempunyai hak untuk melanjutkan pelajaran ke Program Sarjana Kejuruteraan Elektrik di LUT.

Hasil pembelajaran

Anda akan belajar memahami bagaimana tenaga elektrik dihasilkan, bagaimana ia dihantar dan digunakan, bagaimana sistem elektrik dikawal, dan bagaimana pasaran elektrik berfungsi.

Anda juga akan belajar mengembangkan peralatan dan sistem elektroteknik baru.

Kajian anda akan menekankan kecekapan tenaga dan pengeluaran dan penggunaan tenaga bersih. Ini melibatkan pemahaman mendalam mengenai teknologi yang muncul seperti grid pintar, tenaga angin dan solar, mesin elektrik, automasi dan elektronik kuasa, antara lain. Anda akan mengembangkan pemahaman yang sangat baik mengenai fenomena yang berkaitan dengan elektrik dan prinsip operasi kejuruteraan elektrik dan elektronik.

Penekanan program telah dipilih berdasarkan kemahiran yang diperlukan dalam dunia pekerjaan. Program ini menonjol dalam skala luas kerana kerjasama erat dengan program ijazah kejuruteraan lain.

Pada akhir program, anda akan dapat menggunakan kemahiran asas dalam matematik dan sains dan menyelesaikan masalah dengan menggunakan kaedah matematik yang sesuai. Anda akan mengetahui undang-undang fizik yang penting dan dapat menerapkannya pada pelbagai proses fizikal, memahami fenomena fizikal dan dapat menyelesaikan masalah yang berkaitan dengannya, menerangkan sistem dinamik mudah menggunakan persamaan pembezaan masa berterusan dan mensimulasikannya, dan menggunakannya persekitaran penyelesaian digital dalam aplikasi praktikal kaedah.

Anda akan memahami prinsip kawalan maklum balas dan menerapkan kaedah asas teknik kawalan dalam peranti dan mesin.

Garis panduan dan peraturan keselamatan elektrik akan menjadi biasa bagi anda: anda akan belajar mengenai pemasangan elektrik dan keserasian elektromagnetik dan bertindak mengikutnya sekiranya berlaku kemalangan elektrik.

Struktur darjah

Program Sarjana Muda dalam Kejuruteraan Elektrik adalah program ijazah dua tahun tiga tahun. Program ini dikembangkan dengan kerjasama Universiti Teknologi Hebei (HEBUT) di China. Program ini membawa kepada ijazah Sarjana Muda Sains dalam Teknologi, M.Sc. (Tech.), Yang merupakan 180 kredit ECTS.

Program ini merangkumi pengkhususan umum, perantaraan menengah, minor, bahasa dan elektif serta tesis Sarjana pada akhir pengajian. Anda akan melengkapkan keseluruhan ijazah di Lappeenranta, Finland .

Pengajian umum (79 kredit ECTS) merangkumi kajian dalam matematik, fizik, reka bentuk kejuruteraan, mekanik, sistem kawalan, pengaturcaraan dan elektrik.

Kajian pengkhususan pertengahan (49 kredit ECTS) memberi tumpuan kepada topik dalam sistem kuasa, pemacu elektrik, litar elektrik, reka bentuk digital, kawalan digital, IoT, keselamatan elektronik dan elektrik.

Pilihan untuk kajian kecil (20 kredit ECTS) merangkumi ekonomi tenaga; sains kemampanan; kejuruteraan praktikal; inovasi dan keusahawanan; dan perniagaan, budaya dan teknologi Cina.

Kajian bahasa (19 kredit ECTS) merangkumi bahasa Cina, Finlandia dan Inggeris dan diketengahkan dengan tujuan untuk meningkatkan kebolehan komunikasi antara budaya serta pekerjaan di Finland, China dan di seluruh dunia.

Dalam kajian elektif (3 kredit ECTS), anda boleh memilih mana-mana kursus di LUT.

Tesis Sarjana, 10 kredit ECTS.

Setelah menamatkan program Ijazah Sarjana Muda dalam bidang Kejuruteraan Elektrik, anda boleh meneruskan pengajian secara langsung dalam program Sarjana dalam Kejuruteraan Elektrik di LUT.

Dalam program ini, semua yang anda lakukan adalah berdasarkan menguasai asas-asas kejuruteraan elektrik. Pengajian anda akan terdiri lebih daripada sekadar kuliah. Tutorial dalam kumpulan kecil memungkinkan interaksi yang fleksibel antara guru dan pelajar. Kerja berpasangan, berkumpulan dan seminar juga membawa variasi tersendiri dalam kajian. Di samping itu, program ijazah menggunakan banyak teknik pembelajaran yang mapan dan ilustratif, seperti perdagangan pertukaran kuasa dan tugas menyelesaikan masalah berasaskan syarikat.

Anda boleh menguji teori dalam praktik di makmal pengajaran canggih. Dalam latihan makmal, anda dapat mengukur parameter kejuruteraan elektrik asas, seperti voltan, arus, kuasa dan rintangan, dan menggunakan pelbagai alat ukur.

Kerja projek semakin dititikberatkan dalam pengajaran dan sering dijalankan dengan kerjasama program ijazah lain. Projek telah menangani sejumlah masalah, seperti mencari cara untuk mengurangkan pelepasan di kota Lappeenranta dan peralatan yang dirancang dan dibina, termasuk alat audio mudah alih untuk kegunaan pesta. Anda juga boleh memilih topik projek yang berkaitan dengan minat anda sendiri.

Kepelbagaian kajian Sarjana Muda juga meningkat dengan peluang bekerja sebagai pembantu penyelidik dalam projek penyelidikan jabatan Kejuruteraan Elektrik. Sebagai tambahan kepada gaji, anda akan memperoleh pengalaman profesional dan pengalaman penyelidikan saintifik yang berharga.

Prospek kerjaya

Sistem tenaga yang muncul, teknologi cekap tenaga, grid pintar, pengangkutan elektrik dan pasaran elektrik menjamin lulusan kejuruteraan elektrik bekerja sekarang dan di masa depan.

Pakar baru diperlukan untuk pengembangan produk, kejuruteraan projek, penjualan dan pemasaran, dan posisi pengurusan. Tanggungjawab pekerjaan anda mungkin merangkumi, misalnya, reka bentuk, pengembangan produk, penjualan teknikal atau pengurusan pengeluaran peralatan elektroteknik dan pengeluarannya.

Terdapat juga keperluan yang semakin meningkat di pasaran untuk jurutera perdagangan elektrik dan pengurus kerja elektrik. Oleh kerana loji tenaga solar dan angin swasta menjadi lebih umum, loji janakuasa juga mengalami masa perubahan. Oleh itu, lulusan kejuruteraan elektrik akan mempunyai pekerjaan yang cukup baik di kedua-dua kedudukan industri dan perbandaran.

Lulusan Sarjana dalam bidang kejuruteraan elektrik telah menjadi:

 • pengurusan peringkat atasan dalam sektor elektrik
 • jurutera ujian
 • jurutera automasi
 • pereka grid elektrik untuk syarikat pengedaran
 • pengurus pembangunan pengeluaran untuk syarikat elektronik
 • menguruskan pengarah syarikat elektrik
 • jurutera rekabentuk

Cara memohon

Tempoh permohonan seterusnya adalah 7 Januari - 20 Januari 2021 jam 15:00 (UTC + 2).

Terdapat 2 laluan yang berbeza untuk diikuti semasa memohon:

 • Memohon dengan Ujian SAT
  Pemegang apa-apa kelayakan yang setanding lain pada peringkat pendidikan menengah atas yang memberikan anda kelayakan ke peringkat Sarjana Muda di peringkat universiti di negara tempat gelar itu disiapkan.
  Tiada ujian bahasa diperlukan.
 • Memohon dengan Peperiksaan Matrikulasi Finland atau hasil yang berkaitan
  Pemegang Peperiksaan Matrikulasi Finland, Baccalaureate Antarabangsa, Baccalaureate Eropah atau Reifeprüfung.
  Ujian Bahasa diperlukan dengan beberapa pengecualian kepada peraturan.

Kampus Lappeenranta

LUT University terletak di daerah Skinnarila, tujuh kilometer dari pusat bandar. Kawasan kampus yang padat terletak di tepi tasik Saimaa yang indah dan menawarkan kepada LUT pelajar semua perkhidmatan pelajar yang diperlukan.

Sebilangan besar pangsapuri pelajar terletak dalam jarak berjalan kaki, dan premis universiti menawarkan segalanya dari makmal hingga perkhidmatan perpustakaan, restoran hingga penjagaan kesihatan - secara harfiah di bawah satu bumbung.

Fakta mengenai kampus Lappeenranta

 • Akses internet 100 MB percuma di semua pangsapuri pelajar
 • Semangat kebersamaan Skinnarila yang terkenal
 • Kemudahan sukan seperti gimnasium, gelanggang badminton dan tenis, gelanggang luncur ais
 • Kesatuan Pelajar Aktif dengan lebih daripada 30 kelab
 • Akses 24/7 ke bangunan universiti
 • Diskaun pelajar untuk makan di restoran kampus
 • Kampus 200 m dari tepi Tasik Saimaa
Tarikh Akhir Kemaskini Nov 2020

Latar Belakang Pusat Pengajian

LUT University is a pioneering science university in Finland, bringing together the fields of science and business since 1969.

LUT University is a pioneering science university in Finland, bringing together the fields of science and business since 1969. Baca Ringkas
Lappeenranta , Lahti + 1 Lagi Kurang