Program Sarjana Muda HSE dan University of London Program Ijazah Sarjana Muda Ekonomi '

Umum

Penerangan Program

ICEF menyediakan pelajar dengan peluang istimewa untuk belajar untuk dua darjah, seorang Rusia dan satu orang Inggeris, dari HSE dan dari University of London. Graduan program ini mempunyai kelebihan unik dalam meneruskan pengajian mereka atau memulakan kerjaya mereka di mana sahaja di dunia.

Program ini dilaksanakan dengan sokongan akademik Sekolah Ekonomi dan Ilmu Politik London, menggabungkan piawaian pendidikan tinggi tinggi di Rusia dan Inggeris dalam bidang ekonomi dan kewangan.

Keperluan

Peperiksaan kemasukan:

Pemohon antarabangsa perlu lulus 2 peperiksaan: Bahasa Inggeris dan Matematik. Peperiksaan matematik boleh diambil sama ada dalam bahasa Inggeris atau dalam bahasa Rusia.

Matematik:

 • Format: ujian bertulis
 • Tempoh: 180 minit

Bahasa Inggeris:

 • Format: ujian bertulis
 • Tempoh: 180 minit

Untuk maklumat: pemohon juga boleh mengambil Ujian Negeri Bersepadu Rusia (EGE) dalam Bahasa Inggeris dan Matematik. Skor boleh dikemukakan untuk menggantikan skor peperiksaan dalaman.

Keperluan untuk pemohon antarabangsa

Kami menjangkakan pemohon berkemahiran tinggi dan bermotivasi yang memiliki pengetahuan bahasa Inggeris yang tinggi dan latar belakang matematik yang baik. Pemohon mestilah lulusan sekolah menengah. Kami menerima pelajar dengan sijil sekolah tinggi dari seluruh dunia. Tahap pendidikan sekolah menengah yang diterima harus setara dengan pendidikan sekolah menengah AS, British atau Rusia.

Kemahiran dalam bahasa Inggeris:

Kami meminta pemohon untuk memberikan bukti arahan bahasa Inggeris. Pengalaman menunjukkan bahawa pelajar yang mahir dalam bahasa Inggeris adalah yang terbaik untuk memanfaatkan semua yang ditawarkan oleh ICEF, baik dari segi akademik dan sosial. Kami menjangkakan tahap kemasukan pemohon bahasa Inggeris bersamaan dengan skor keseluruhan sekurang-kurangnya 5.5 Sistem Ujian Bahasa Inggeris Antarabangsa (IELTS). Pemohon Rusia mesti memberikan skor Peperiksaan Unified State (USE) mereka dalam bahasa Inggeris; skor minimum untuk permohonan yang layak adalah 70 daripada 100.

Kemahiran dalam Matematik:

Kami sedang mencari pemohon dengan latar belakang matematik yang kuat. Ini disebabkan oleh struktur program ijazah di ICEF yang mana tahap keupayaan matematik yang tinggi adalah penting. Oleh itu, adalah syarat bahawa pemohon telah menyelesaikan kursus Matematik di sekolah menengah di Amerika Syarikat, UK, Rusia atau setara lain. Gred akhir untuk kursus Matematik sekolah menengah mestilah 70% daripada skor maksimum atau lebih tinggi. Pemohon Rusia mesti memberikan skor Peperiksaan Unified State (USE) mereka dalam Matematik; skor minimum untuk permohonan yang layak adalah 60 daripada 100.

Keperluan minimum untuk pemohon ialah 130 markah daripada 200 untuk jumlah 2 peperiksaan USE.

Cara memohon

Terima kasih kerana minat anda dalam program Ijazah Sarjana Muda HSE dan University of London Program Bachelor dalam Ekonomi.

Program ini diajar sepenuhnya dalam bahasa Inggeris dan terdiri daripada empat tahun pengajian di Higher School of Economics di Moscow, Rusia.

Yuran tuisyen pada 2018/2019 ialah 715 000 RUR *. Beasiswa boleh didapati berdasarkan keputusan peperiksaan masuk. Untuk mendapatkan maklumat: peraturan peruntukan biasiswa dan syarat menandatangani kontrak untuk tahun akademik 2018/2019 boleh didapati dengan pautan. ** Pelajar antarabangsa boleh tinggal di asrama yang mampu dimiliki oleh HSE untuk tempoh pengajian mereka.

Cara memohon

Proses permohonan terdiri daripada dua peringkat:

1. STAGE PREPARATORY (REMOTE)

 1. Langkah pertama proses permohonan adalah mendaftar di sistem aplikasi dalam talian. Tempoh permohonan dan pemeriksaan pada 2018/2019 adalah dari 15 Oktober 2018, sehingga 10 Ogos 2019.
  Borang ini memerlukan imbasan dokumen pendidikan anda.
 2. Selepas pertimbangan awal oleh program, status permohonan anda akan dikemas kini.
 3. Seorang pemohon harus mengisi permohonan untuk mengiktiraf kelayakan asing.

Borang ini memerlukan imbasan dokumen pendidikan dan ID anda.

2. STANDAR PEPERIKSAAN (dalam talian atau dalam MOSCOW)

Tahap berikutnya proses permohonan terdiri dari mengambil ujian. Anda boleh mengambil peperiksaan dalam talian, di luar talian (di tempat) atau menyertai Olimpik Remaja Antarabangsa. Maklumat terperinci tentang peringkat peperiksaan boleh didapati di sini. Keputusan calon dibuat mengikut keputusan peperiksaan masuk. Pemohon mesti mengambil dua peperiksaan:

 • Matematik;
 • Bahasa Inggeris.

Markah minima ialah 60 dalam Matematik dan 70 dalam bahasa Inggeris.

Sila, daftar untuk tarikh peperiksaan mudah dalam talian dalam akaun peribadi anda.

Pemohon boleh tinggal di asrama HSE semasa tempoh peperiksaan.

Untuk maklumat: Anda juga boleh mengambil Peperiksaan Negeri Bersepadu Rusia (EGE) dalam Bahasa Inggeris dan Matematik. Skor boleh dikemukakan menggantikan skor peperiksaan dalaman.

Sekiranya kemasukan, penyelaras program akan menghubungi anda dan meminta untuk menghantar pakej dokumen yang diimbas yang diperlukan.

* - yuran pengajian untuk tahun 2019/2020 akan diwujudkan tidak lama lagi. Kos tahun-tahun berikutnya boleh sedikit berubah mengikut kadar inflasi, perubahan nilai mata wang yang ketara atau dasar kewangan University of London.

(bahagian berikut diambil dari Arahan untuk pelajar pendaftaran biasa yang berjaya)

** - peraturan boleh diubah sedikit untuk tahun 2019/2020 akademik.

Yuran Pengajian dan Biasiswa untuk Pelajar Antarabangsa

Yuran tuisyen

Yuran tuisyen HSE dan Program Program Gelagat Ganda Universiti London adalah 715 000 RUB setahun dalam tahun akademik 2018/2019.

Diskaun tuisyen dan biasiswa

Program BS ICEF menawarkan sistem fizikal diskaun yuran tuisyen untuk calon pelajar antarabangsa dan pelajar antarabangsa BSc dengan pencapaian akademik yang tinggi. Menurut statistik ICEF, setiap tahun lebih daripada 50% pelajar tahun pertama menerima diskaun dari 15% hingga 100% dari yuran pengajian (62% pada tahun 2017).

Saiz diskaun untuk mahasiswa baru berdasarkan keputusan peperiksaan pintu masuk (purata wajaran) dan keputusan pelbagai Olimpik akademik. Pada tahun-tahun berikutnya, diskaun bergantung kepada hasil akademik seorang pelajar antarabangsa di ICEF dan kedudukannya dalam ranking pelajar akhir.

Purata wajaran dikira sebagai jumlah tanda peperiksaan untuk Matematik didarab dengan 2, dan markah peperiksaan untuk Bahasa Inggeris.

Kehidupan di Moscow

Penginapan

Semua pelajar ICEF disediakan dengan tempat di salah satu asrama HSE . Pada masa ini, terdapat 9 kediaman pelajar HSE yang terletak di bahagian yang berlainan di bandar. Majoriti pelajar antarabangsa tinggal di penduduk di Studencheskaya Ulitsa, 33/1. Namun pilihan lain juga tersedia. Yuran bulanan berbeza untuk asrama yang berbeza tetapi tidak melebihi 1560 RUB sebulan. Sekiranya anda bukan pelajar HSE tetapi anda datang ke Moscow untuk mengambil peperiksaan atau mengambil bahagian dalam sekolah musim panas, anda juga boleh tinggal di salah satu asrama HSE , dalam kes itu, yuran itu akan menjadi 5400 RUB sebulan. Semua asrama HSE mempunyai akses internet berwayar dan tanpa wayar (Wi-Fi).

Untuk maklumat lanjut mengenai asrama HSE sila lawati halaman ini.

Pengangkutan

Kad pengangkutan pelajar menawarkan diskaun besar ke atas pengangkutan bawah tanah, bas, troli dan sebagainya. Peluang bulanan bawah tanah pelajar kos 380 RUB. Lulus bulanan pelajar untuk pengangkutan darat (bas, trem, troli, dan lain-lain) berharga 250 RUB. Perjalanan teksi purata di dalam Moscow: 300 - 1000 RUB bergantung pada jarak perjalanan dan kesesakan lalu lintas. Kami mengesyorkan anda menggunakan aplikasi mudah alih teksi rasmi untuk perjalanan yang lebih murah dan selamat.

Kampus ICEF terletak di pusat Moscow dalam jarak 5 minit berjalan kaki dari stesen bawah tanah Shaboloskaya (garisan 6). Terdapat juga stesen trem trem №14, 26, 47, А.

Makanan

Di sarapan pagi / makan tengahari HSE HOG akan menelan kos kira-kira 150-200 RUB. Terdapat juga menu set yang berharga sekitar 125 RUB. Moscow mempunyai pelbagai jenis restoran dan kafe untuk setiap selera. Biasanya, ada makan tengahari perniagaan untuk 350-500 RUB; makan malam yang baik akan dikenakan biaya kira-kira 800-1200 RUB setiap orang. Walau bagaimanapun, restoran makanan segera lebih murah.

Perbelanjaan untuk membeli makanan dan minuman dan memasak di rumah adalah kira-kira 2000 RUB setiap minggu.

Telefon mudah alih dan internet

Internet mudah alih yang tidak terhad dan panggilan di seluruh Rusia akan dikenakan biaya sekitar 500-1000 RUB sebulan, bergantung kepada pembekal.

Tarikh Akhir Kemaskini Mac 2020

Biasiswa Keystone

Terokai pilihan yang ditawarkan oleh biasiswa kami

Latar Belakang Pusat Pengajian

Consistently ranked as one of Russia’s top three universities, HSE University sets itself apart by its internationally-minded, research-driven approach to higher education. Based in the vibrant centre ... Baca lebih lanjut

Consistently ranked as one of Russia’s top three universities, HSE University sets itself apart by its internationally-minded, research-driven approach to higher education. Based in the vibrant centre of Moscow, with campuses in St. Petersburg, Nizhny Novgorod and Perm, HSE offers outstanding academics at all levels and includes more than 40 English-taught Master’s programmes and 8 English-taught Bachelor's degree programmes. Baca Ringkas
Moscow , Saint Petersburg + 1 Lagi Kurang