Baca keterangan rasmi

Program Sarjana Muda dalam Psikologi

Tingkah laku manusia adalah sumber inspirasi dan malu. Kenapa kita manusia melakukan apa yang kita lakukan? Apa yang mencetuskan fikiran dan perasaan kita? Adakah tingkah laku kita disebabkan oleh personaliti, persekitaran sosial, atau dipengaruhi oleh gen, hormon dan neuron?

Jika anda berminat dengan soalan-soalan ini, belajar Psikologi di Nijmegen adalah pilihan yang tepat untuk anda. Iaitu, jika anda tidak dilemparkan dengan idea untuk menimbang semula pandangan anda terhadap orang, dunia dan diri anda sendiri!

Sebagai ahli psikologi, anda komited terhadap kualiti hidup, untuk individu, kumpulan, dan seterusnya kepada masyarakat. Psikologi adalah tentang menganalisis tingkah laku, pemikiran dan emosi orang. Di Nijmegen, anda akan belajar untuk melakukannya dari perspektif psikologi neurobiologi, perkembangan, klinikal, dan sosio-kebudayaan.

Psikologi mempunyai peluang pekerjaan yang sangat berbeza: penjagaan kesihatan, pendidikan, pengurusan sumber manusia, maklumat dasar kerajaan, latihan dan pembinaan, sukan, komunikasi, pemasaran, pengiklanan dan penyelidikan.

Garis besar program

Program Sarjana Muda dalam Psikologi terdiri daripada jalur pembelajaran teoritis (100 EC) dan jalur belajar dalam kemahiran penyelidikan dan kemahiran akademik dan profesional (80 EC).

Badan pengetahuan teori

Laluan pembelajaran teoritis menggabungkan tiga subdomain:

 • Otak dan Kognisi: Anda akan belajar bagaimana otak kita disusun, bagaimana ia berfungsi dan menyokong fungsi seperti pergerakan, ingatan, pembelajaran, bahasa dan kognisi.
 • Pembangunan dan Psikopatologi: Anda akan mempelajari perkembangan pesat perkembangan orang semasa menjalani kehidupan mereka. Dan anda akan belajar mengiktiraf gangguan psikologi pada kanak-kanak, orang dewasa dan orang tua, dan bagaimana merawat gangguan ini.
 • Kelakuan dan Alam Sekitar: Anda akan belajar bagaimana orang berkaitan, dan mempengaruhi satu sama lain, contohnya, dalam keluarga mereka, kelas mereka, kelab sukan atau di tempat kerja. Anda juga akan mempelajari bagaimana tingkah laku manusia dan budaya / subkultur mempengaruhi satu sama lain.

Kemahiran akademik dan profesional

Anda akan membangunkan sikap kerja yang ingin tahu, kritis, sistematik dan bebas. Kemahiran yang anda akan belajar untuk menguasai semasa program:

 • Kemahiran penyelidikan: anda bermula dengan soalan mudah dan reka bentuk penyelidikan; langkah-demi-langkah kaedah penyelidikan menjadi lebih kompleks. Teknik analisis data, di antaranya statistik, adalah bidang subjek metodologi yang penting.
 • Kemahiran akademik: menulis akademik, menyampaikan dan membahaskan; mencari secara sistematik dan kritikal membaca kesusasteraan; menganalisis paradigma saintifik dan dilema etika; menyediakan dan memproses maklum balas.
 • Kemahiran profesional: menganalisis masalah psikologi setiap hari dan merangka dan mewajarkan penyelesaian dan intervensi yang relevan dan berkesan. Anda akan berlatih: memerhati; temu ramah; ujian diagnostik; bercakap untuk menjelaskan masalah, memberikan nasihat dan bimbingan; dan berunding dengan rakan sekerja.

Kursus wajib dan pilihan

Kebanyakan kursus tahun pertama adalah wajib. Bagaimanapun, anda bebas memilih subjek esei anda dalam Kemahiran Akademik dan Praktik Penyelidikan anda 1. Dalam program tahun kedua, anda boleh memilih dua topik khas (dari 12; 12 EC) dan anda akan memilih yang pertama Pilihan Pengkhususan anda (4 EC; 16 EC secara keseluruhannya). Jika anda lebih suka berbuat demikian, pilihan ini boleh menjadi permulaan satu atau lebih anak di bawah umur (44 EC secara total). Dalam program tahun ketiga, anda boleh menyusun 28 EC keseluruhan program anda sendiri: Pilihan Utama (12 EC) dan Pilihan Bebas (16 EC): di dalam atau di luar Psikologi, di seluruh negara atau di universiti rakan kongsi antarabangsa yang anda pilih .

Kenapa belajar di Radboud University

 • Kampus hutan di pusat Nijmegen, dengan kemudahan pengajian dan sukan yang cemerlang.
 • Anda akan dididik oleh penyelidik terkemuka yang bekerja pada penemuan hari ini yang dalam masa lima hingga sepuluh tahun akan menjadi 'standard' pengetahuan. Oleh itu pendidikan di Radboud University adalah pendidikan dalam Psikologi Masa Depan.
 • Sebagai pelajar tahun pertama, anda akan mempunyai pensyarah mentor anda sendiri yang akan membantu anda menyelesaikan pelajaran anda di Nijmegen.
 • Rata-rata, anda akan mempunyai lima belas jam pengajaran setiap minggu dan anda akan menghabiskan lebih kurang 25 jam dalam kajian bebas.
 • Dari tahun kedua, selain kursus wajib, anda akan mengumpulkan trek belajar sendiri yang sesuai dengan minat peribadi dan cita-cita profesional anda.
 • Pada tahun ketiga, anda boleh belajar di luar negara selama enam bulan di salah satu daripada 130 universiti rakan kongsi kami.
 • Setiap tahun, anda akan melaksanakan projek penyelidikan yang mencabar dalam kumpulan kecil: anda akan memutuskan apa yang perlu disiasat dan bagaimana. Dengan cara ini, anda akan menjadi profesional bebas, sistematik, kritikal dan kreatif yang dicari majikan masa depan.
 • Adakah anda sangat bermotivasi dan mendapat cabaran tambahan? Radboud Honors Academy menawarkan anda peluang untuk mengikuti program kepujian pada peringkat pertama Sarjana dan Sarjana.
 • Program Sarjana Muda selama tiga tahun dengan kemasukan langsung dijamin kepada program Sarjana selepas selesai.
 • Pelajar-pelajar semasa telah menilai program BSc kami jauh lebih baik daripada program-program serupa di Belanda.

Belajar di luar negara

Nijmegen adalah tempat yang bagus untuk belajar, tentu saja, tetapi dunia jauh lebih besar. Sebagai pelajar Psikologi, anda mempunyai pilihan untuk mengambil bahagian dalam tahun ketiga atau sarjana Magister di luar negara.

Dengan menghabiskan masa belajar di luar negara, anda akan dapat mengetahui pendekatan yang berbeza untuk kawasan subjek anda, membuat kawan baru, mempunyai pengalaman yang tidak dapat dilupakan dan menambahkan sesuatu yang lebih kepada CV anda!

130 destinasi di seluruh dunia

Berikut adalah beberapa daripada 130 lokasi pertukaran di mana pelajar Psikologi kami telah menghabiskan enam bulan belajar: Glasgow, Bergen, Berlin, Münster, Kraków, Budapest, Padua, Barcelona. Pelajar juga belajar di universiti di Amerika Syarikat, Australia, Jepun, Korea dan Afrika Selatan. Program Erasmus menawarkan geran. Untuk pertukaran tiada bayaran tambahan diperlukan. Dengan membuat perjanjian pembelajaran kami menjamin bahawa kursus yang dibawa ke luar negara akan diakui.

Prospek kerjaya

Oleh kerana tingkah laku manusia memainkan peranan penting di mana-mana, psikologi menyumbang dengan kepakaran mereka kepada semua bidang masyarakat dan dalam banyak konteks pekerjaan yang berbeza.

Keperluan kemasukan

Sebagai pelajar antarabangsa, pendidikan terdahulu anda mesti memenuhi keperluan tertentu.

Anda perlu mempunyai pendidikan terdahulu yang mencukupi di Belanda atau di luar negara, seperti yang ditunjukkan oleh diploma. Untuk trek program bahasa Inggeris, anda juga memerlukan penguasaan yang mencukupi dalam bahasa Inggeris.

Diploma antarabangsa akan dinilai secara individu untuk menentukan sama ada pendidikan terdahulu membolehkan kemasukan. Jika diploma anda membenarkan kemasukan, maka anda boleh diterima secara langsung atau syarat-syarat tambahan yang mungkin dikenakan (seperti ujian temuduga atau matematik). Sekiranya anda boleh diterima atau menerima syarat, maka permohonan anda akan dimasukkan ke dalam prosedur pemilihan.

Program ini kini mempunyai pengambilan bilangan tetap dan melibatkan prosedur pemilihan yang kompetitif. Sekiranya anda boleh diterima atau secara kondusif, maka permohonan anda akan dimasukkan ke dalam prosedur pemilihan.

Keperluan bahasa

Untuk program bahasa Inggeris, anda memerlukan penguasaan yang mencukupi dalam bahasa Inggeris. Keperluan ini dipenuhi apabila anda memenuhi salah satu syarat berikut:

 • Memperoleh diploma Belanda VWO;
 • Memperolehi Zeugnis der Allgemeinen Hochschulreife dari Jerman, termasuk Grundkurs atau Leistungskurs Englisch di Abitur;
 • Memperoleh diploma Baccalaureate Antarabangsa;
 • Memperoleh diploma Baccalaureate Eropah, di mana sekurang-kurangnya kursus Bahasa Inggeris 1 telah diambil;
 • Memperoleh diploma di mana bahasa Inggeris telah menjadi sebahagian daripada peperiksaan akhir dari negara-negara Eropah yang disebut dalam senarai diploma (lihat laman web kami untuk maklumat lanjut);
 • Memperoleh diploma bersamaan atau lebih tinggi daripada tahap VWO Belanda dengan melengkapkan pendidikan di institusi di salah satu negara anggota EU / EEA, Australia, Kanada, New Zealand, atau Amerika Syarikat, di mana bahasa pengajaran adalah Bahasa Inggeris;
 • Anda adalah warganegara Australia, Kanada (kecuali Quebec), Ireland, New Zealand, UK, atau Amerika Syarikat.

Pelajar yang tidak memenuhi salah satu syarat bahasa di atas mesti memenuhi salah satu syarat berikut:

 • Mendapat sijil akademik IELTS dengan hasil sekurang-kurangnya 6.0 sebagai skor keseluruhan dan pada setiap empat sub ujian sekurang-kurangnya 6.0;
 • Mendapat sijil TOEFL iBT dengan jumlah skor sekurang-kurangnya 80, serta skor sekurang-kurangnya 20 dalam keempat bahagian;
 • Memperolehi Sijil Bahasa Inggeris Lanjutan Cambridge dengan tanda sekurang-kurangnya C;
 • Memperolehi Sijil Kemahiran Cambridge dalam Bahasa Inggeris dengan tanda sekurang-kurangnya C.

Ingin tahu lagi?

Adakah anda ingin mengetahui lebih lanjut tentang program ini dan Radboud University ? Sertai kami untuk Hari Terbuka Ijazah pada 30 Mac 2019! Untuk mengetahui lebih lanjut dan mendaftar untuk acara menarik ini, layari www.ru.nl/bachelors/openday.

Program diajar dalam:
English

Lihat 12 lagi program yang ditawarkan oleh Radboud University »

Tarikh Akhir Kemaskini February 26, 2019
This course is Campus based
Start Date
Sept. 2019
Duration
Sepenuh masa
Price
2,083 EUR
€ 2,083 untuk EEA / € 8,342 untuk pelajar bukan EEA
Ikut lokasi
Ikut tarikh
Start Date
Sept. 2019
Tarikh tutup permohonan

Sept. 2019

Location
Tarikh tutup permohonan
End Date

Bachelor's programme in Psychology