Mengenai

  • Sarjana Muda dalam Program Kewartawanan Antarabangsa adalah program satu tahun untuk pelajar yang mempunyai ijazah Sarjana Muda atau Sarjana dalam bidang media dan komunikasi.
  • Program ini bertujuan untuk pelajar yang ingin menghabiskan tahun tambahan mengkaji kewartawanan dalam konteks antarabangsa, dengan fokus yang jelas mengenai pembelajaran dengan melakukan.
  • Ia memperkenalkan pelajar kepada rangkaian kewartawanan antarabangsa.
  • Semua kursus dalam program ini diajar dalam bahasa Inggeris dan pelajar bekerja dalam suasana bilik berita berbahasa Inggeris.
  • Kami mempunyai pelajar dari seluruh dunia! Sweden, Peru, Indonesia, Jerman, Belanda dan United Kingdom. Datang dan sertai kami!

Semester pertama

Semester pertama program satu tahun ini bermula pada pertengahan bulan September. Kursus utama dalam kurikulum adalah projek Crossmedia. Dalam projek ini, anda akan bekerjasama dengan pelajar dari pelbagai bangsa mengenai artikel dan laporan, yang akan diterbitkan di bahagian bahasa Inggeris di platform 21bis.be kami. Ia membolehkan anda bekerja untuk penonton yang disasarkan dan sebenar. Anda belajar bagaimana untuk mencari topik dan sudut yang sesuai untuk cerita anda, cara melakukan penyelidikan dan wawancara dan bagaimana untuk menyusun maklumat dan visual ke dalam bahagian jurnalistik yang seimbang. Anda juga akan mengambil bahagian dalam projek untuk organisasi kewartawanan antarabangsa. Ini akan memberi anda banyak peluang untuk membangunkan rangkaian antarabangsa anda.

Kursus-kursus lain akan memberi anda gambaran dan kemahiran yang boleh anda gunakan semasa anda menghasilkan cerita untuk projek Crossmedia. Kursus Pelaporan Antarabangsa membuat anda mengetahui bagaimana koresponden asing dan meja berita asing berfungsi, tetapi juga membantu anda untuk mengetahui kisah-kisah antarabangsa di depan pintu anda sendiri. Transmedia Storytelling menunjukkan kepada anda bagaimana teknologi baru yang berbeza boleh digunakan untuk menghasilkan produk-produk jurnalistik inovatif. Pelaporan Media Mudah Alih dan Sosial melatih anda menggunakan telefon pintar anda sebagai alat kewartawanan dengan cara profesional. Fokus adalah untuk menghasilkan kandungan video.

Semua kursus dan projek akhir semester pertama lewat Disember. Peperiksaan diadakan pada awal bulan Januari.

Semester kedua

Semasa semester kedua, yang berlangsung dari Januari hingga Jun, anda menghasilkan Kerja Akhir. Ini terdiri daripada satu portfolio artikel dan laporan jurnalistik yang anda kerjakan selama 6 minggu dalam rangka bilik berita di sekolah kami. Anda juga mempunyai latihan selama 10 minggu di pejabat editorial atau ruang berita sebuah syarikat media.

Pelatih

Latihan magang anda pada semester kedua akan berlaku dalam persekitaran antarabangsa. Anda boleh memilih antara peluang menarik di syarikat media antarabangsa di Brussels, atau pergi lebih jauh dan melakukan latihan di negara lain, bukan sahaja di Eropah tetapi juga di Utara atau Selatan Amerika, Asia atau Afrika.

Pembangunan peribadi

Kami fikir kejurulatihan peribadi sangat penting, jadi ada dialog rapat antara guru dan pelajar. Anda mendapat maklum balas langsung mengenai kerja anda dan anda sedang membangun sikap profesional.

Dalam kursus dan projek praktikal, anda bekerja dalam kumpulan kecil. Kerja berpasukan adalah bahagian penting dalam kaedah kajian.

Keperluan diploma khusus

Sebagai tambahan kepada keperluan kemasukan umum untuk program sarjana bahasa Inggeris, ini adalah syarat diploma khusus untuk ijazah singkatan / satu tahun.

Berdasarkan EOQ untuk pelajar dengan Ba ​​/ Ma yang memperolehi kelayakan dalam:

  • Media
  • Asas Ekonomi, Politik, Sosiologi

Berdasarkan EOQ

  • Media
  • Asas Ekonomi, Politik, Sosiologi
  • Pengetahuan kemahiran asas kewartawanan

Apa yang akan datang?

Dengan ijazah Sarjana Muda dalam Kewartawanan Antarabangsa, anda sudah bersedia untuk bidang ini! Syarikat-syarikat media tahu anda fleksibel bekerja sebagai editor dan wartawan. Anda tahu bagaimana ia berfungsi dalam persekitaran antarabangsa dan anda sudah mula membina rangkaian antarabangsa. Anda akrab dengan konsep, perkembangan dan teknologi kewartawanan yang baru, jadi anda akan selesa dalam dunia media yang pantas berkembang.

Tetapi juga syarikat dan kerajaan menawarkan perspektif yang baik kerana mereka juga mencari orang yang kreatif dan kritikal yang mempunyai pandangan luas di dunia dan dengan mudah boleh bekerja dengan alat komunikasi terbaru.

Program diajar dalam:
English
Thomas More University of Applied Sciences

Lihat 13 lagi program yang ditawarkan oleh Thomas More University of Applied Sciences »

Tarikh Akhir Kemaskini October 2, 2018
Kursus ini Lokasi Kampus
Start Date
Sep 2019
Duration
Sepenuh masa
Price
6,100 EUR
Ikut lokasi
Ikut tarikh
Start Date
Sep 2019
Tarikh tutup permohonan

Sep 2019

Location
Tarikh tutup permohonan
End Date