Pertama, objektif latihan

Sistem latihan menguasai pengetahuan asas ekonomi dan pengurusan, teori asas perdagangan antarabangsa dan kemahiran operasi perniagaan perdagangan asing, dan akrab dengan peraturan ekonomi dan perdagangan antarabangsa, mekanisme operasi dan undang-undang pembangunan. Ia mempunyai wawasan antarabangsa yang luas dan pertukaran antarabangsa yang kuat. Bakat kompaun dalam keupayaan latihan perdagangan. Pada masa yang sama, tumpuan utama memupuk keupayaan komunikasi bahasa Cina pelajar, pemahaman dan pemahaman ekonomi dan budaya Cina kontemporari, memupuk etika profesional yang baik pelajar, kesesuaian sosial dan keupayaan perintis dan inovatif. Selepas tamat pengajian, pelajar boleh terlibat dalam perniagaan antarabangsa, pengurusan antarabangsa, pemasaran perdagangan luar negeri dan kerja lain yang berkaitan di negara asal mereka, pelbagai organisasi antarabangsa dan syarikat multinasional dan jabatan-jabatan lain yang berkaitan, dan boleh menyertai dan mempromosikan hubungan persahabatan antara China dan negara-negara yang menjadi tuan rumah.

Ciri-ciri profesional dan cara untuk dicapai

1. Kedua-dua pengajaran bahasa dan pengajaran profesional adalah penting

Kursus-kursus profesional diajar dalam Bahasa Inggeris, pada masa yang sama, kursus Bahasa Cina dan kursus budaya Cina ditawarkan kepada pelajar-pelajar antarabangsa. Melalui penyepaduan budaya bahasa Cina dan kursus-kursus profesional, kualiti profesional pelajar Cina dan kemampuan komunikasi bahasa Cina ditanam.

2. Pelbagai latar belakang guru

Untuk memastikan pelaksanaan sistem kurikulum yang lancar, pihak utama dilengkapi dengan pasukan pengajar dengan struktur dan usia akademik yang berpatutan, dan kualiti profesional yang baik. Ia terdiri daripada guru-guru asing, tuan yang kembali, doktor dan guru Cina kelas pertama.

3. Kandungan pengajaran profesional pragmatik

Ini menghubungkan secara aktif strategi "Satu Belt, Satu Jalan", bergantung pada kelebihan wilayah kami dan industri China, dan mengoptimumkan model latihan bakat. Melampirkan penting kepada pengenalan budaya Cina dan dasar ekonomi dan perdagangan asing China. Orientasi pengajaran profesional adalah jelas, termasuk pemasaran antarabangsa, amalan perdagangan antarabangsa, pengeluaran dan audit dokumen import dan eksport, pembayaran perdagangan dan pembiayaan antarabangsa, rundingan perniagaan, kerjasama ekonomi antarabangsa dan kandungan pengajaran pragmatik yang lain.

4. Sistem pengajaran amalan bersama sekolah-syarikat

Perkara utama ini memberi perhatian kepada hubungan pengajaran praktikal perdagangan antarabangsa, penting untuk memupuk keupayaan pelajar untuk menyambung teori dengan amalan, dan mempunyai pusat amalan simulasi perdagangan antarabangsa untuk menyerlahkan kedudukan penting keupayaan amalan profesional dalam keseluruhan sistem latihan. Mewujudkan platform pengajaran praktikal "empat-dalam-satu" yang menggabungkan platform latihan kelas, platform makmal, platform latihan komprehensif latihan dan amalan latihan amalan sosial; menubuhkan latihan kemahiran kelas, amali kognitif profesional, amalan penyelidikan pasaran, rentas sempadan Latihan dan latihan pelbagai peringkat seperti latihan e-dagang, latihan simulasi perdagangan antarabangsa yang komprehensif, dan latihan tamat pengajian. Bekerjasama dengan sejumlah perusahaan lokal di Wilayah Hunan untuk mendirikan pangkalan magang, melaksanakan kerjasama mendalam antara sekolah dan perusahaan, dan mengembangkan proyek pelatihan yang diamanahkan.

Keperluan latihan dan perlindungan

Keperluan latihan

1. Menguasai prinsip asas ekonomi dan teori asas pengurusan perusahaan moden, dan memahami trend pembangunan disiplin.

2. Menguasai pengetahuan teoritis asas dan peraturan perdagangan antarabangsa yang lazim dan memahami status terkini pembangunan ekonomi dan perdagangan antarabangsa kontemporari.

3. Memahami sejarah dan keadaan semasa perdagangan luar negeri China, memahami budaya perniagaan China dan peraturan perniagaan, dan akrab dengan dasar, dasar dan peraturan ekonomi asing China.

4. Menggunakan kaedah analisis kuantitatif untuk tinjauan dan analisa ekonomi perdagangan; gunakan peraturan dan amalan perdagangan untuk menjalankan amalan perdagangan antarabangsa dan menyelesaikan masalah praktikal.

5. Ia mempunyai wawasan antarabangsa yang luas dan rasa inovasi yang kuat, ia mempunyai komunikasi yang kuat dan kemahiran komunikasi. Ia boleh menggunakan bahasa Cina untuk melibatkan diri dalam ekonomi, budaya dan budaya yang berkaitan dengan China dan menjadi kerjasama yang mesra dan pertukaran antara China dan negara asalnya. Bakat.

Perlindungan

1. Jaminan Dasar: Kementerian Pelajaran "Pelan Kerja Luar Negara 2015-2017" menegaskan bahawa China akan menanam lima jenis bakat: "bakat inovatif yang terkemuka, bakat bahasa bukan universal, bakat organisasi antarabangsa, bakat penyelidikan negara serantau, dan bakat muda yang luar biasa yang datang ke China". Mengikut analisis Laporan Pembangunan Abroad China (2017), China telah membuat kejayaan besar dalam menyokong dasar kajian di luar negeri dan biasiswa untuk pelajar antarabangsa di China. Satu siri dasar yang menggalakkan telah diperkenalkan seperti mempromosikan inisiatif "One Belt and One Road". Menubuhkan persekutuan "Belt dan Jalan" universiti, menandatangani perjanjian dua hala dan pengiktirafan bersama darjah, dan menubuhkan beasiswa kerajaan Cina "Silk Road". Pada masa yang sama, pada bulan Mac 2017, Kementerian Pendidikan, Kementerian Luar Negeri dan Kementerian Keselamatan Awam mengeluarkan No 42 Peraturan mengenai "Langkah-Langkah Pentadbiran untuk Pengambilan dan Penanaman Pelajar Antarabangsa" untuk mengawal selia tingkah laku sekolah untuk merekrut, melatih dan mengurus pelajar antarabangsa. Dasar-dasar ini telah menunjukkan arah untuk perkembangan kajian di luar negara.

2. Perlindungan Guru: Major ini dilengkapi dengan pasukan guru profesional dengan kualiti yang baik. Terdapat 63 guru sepenuh masa (termasuk beberapa kolej ekonomi dan guru sekolah perniagaan), termasuk 22 tajuk kanan, mencakupi 34.9% daripada jumlah keseluruhan. 11 orang dengan ijazah kedoktoran, menyumbang 17.7% daripada jumlah keseluruhan, 50 tuan, menyumbang 79.4% daripada keseluruhan, di mana 13 adalah doktor.

3. Sokongan perkakasan: dilengkapi dengan 4 bilik komputer, melaksanakan aplikasi perisian komputer, sistem maklumat pengurusan, kaedah kuantiti perniagaan dan kursus-kursus lain; mengkonfigurasi perisian latihan profesional ekonomi dan perdagangan antarabangsa (seperti latihan perdagangan antarabangsa, latihan import, Pengauditan, e-dagang merentasi sempadan, dan lain-lain, telah memenuhi keperluan praktikal semua aspek ekonomi antarabangsa dan profesion perdagangan. Ia dilengkapi dengan 5 bilik bahasa dan menawarkan kursus bahasa dan budaya Cina. Bilik Maklumat Kolej Antarabangsa mempunyai 8,000 buku dan lebih daripada 60 majalah dalam dan luar negara. Ini semua memberikan jaminan kukuh untuk penanaman bakat dalam profesion ini.

Subjek utama

Ekonomi

kursus utama

Ekonomi Mikro, Macroekonomi, Ekonomi Antarabangsa, Pengantar Perdagangan Antarabangsa, Amalan Perdagangan Antarabangsa, Pengantar Ekonomi Dunia, Undang-undang Perniagaan Antarabangsa, Pemasaran Antarabangsa, Kewangan Antarabangsa, Pembayaran dan Pembiayaan Antarabangsa, Perakaunan Perniagaan, E-Perdagangan, Geografi Perdagangan Antarabangsa, Perdagangan Asing Surat-menyurat, rundingan perniagaan, pelaburan antarabangsa, pengenalan perdagangan asing China, dan sebagainya.

V. Tahun pengajian

Tempoh kajian standard ialah 4 tahun, tempoh pengajian fleksibel adalah 3-6 tahun

6. Kredit graduasi

164 kredit (tidak termasuk kredit kelas 12 yang kedua)

7. Memberi ijazah

Sarjana Muda Ekonomi

Lapan , terutamanya pautan pengajaran amalan pekat

1. Kem Amalan Bahasa dan Budaya Cina

2. Kem Kebudayaan Xiangchu

3. Pelatih Kognisi Profesional

4. Amalan penyelidikan pasaran

5. Amalan e-dagang merentas sempadan

6. Latihan simulasi proses perdagangan antarabangsa

7. Latihan Komprehensif dalam Jawatan Profesional Perdagangan Antarabangsa

8. Mahasiswa dan pelatih dalam bidang ekonomi dan perdagangan antarabangsa.

Sembilan, keperluan aktiviti bilik darjah kedua

Kelas kedua bertujuan untuk membimbing para pelajar untuk belajar secara bebas dan menggalakkan pelajar untuk aktif dalam penyelidikan saintifik, pembangunan teknologi, persaingan subjek, penciptaan sastera dan seni, pelbagai pertandingan kemahiran vokasional dan pelbagai aktiviti amalan sosial, untuk merangsang minat dan potensi pelajar, dan untuk memupuk inovasi pelajar. Roh, kesedaran keusahawanan dan keupayaan praktikal.

Pelajar dikehendaki melengkapkan Kredit Kreatif Kreatif dalam pelbagai format (di bilik darjah kedua yang memenuhi ciri-ciri profesional dan boleh mengenal pasti kredit). Pelajar dikehendaki memperoleh 12 kredit untuk kredit kelas kedua untuk siswazah. Di samping pendidikan pendaftaran, 2 kredit, "amalan sosial dan kerja" (2 kredit, wajib), "Latihan kemahiran pembelajaran ekstrakurikuler Cina" (4 kredit, wajib), kelas amalan pendidikan kesihatan mental (1 kredit, wajib) Di samping itu, 3 kredit lain dibahagikan kepada aktiviti-aktiviti ekstrakurikuler yang inovatif dan keusahawanan.

Sepuluh, kurikulum, peruntukan kredit dan keperluan kredit tamat pengajian

Pelajar dalam bidang ini dikehendaki melengkapkan kredit asas pelbagai kursus yang dinyatakan dalam jadual di bawah sebelum mereka boleh lulus.

Kurikulum, kredit dan kredit tamat pengajian

XI, pelan proses pengajaran profesional sarjana muda

Lihat Jadual 1, Jadual 2, Jadual 3, Jadual 4, Jadual 5

Jadual 1 pelan proses pengajaran bimbingan profesional sarjana muda Universiti Teknologi Perhutanan dan Teknologi (kursus wajib)

Major: Ekonomi dan Perdagangan Antarabangsa (Pelajar Antarabangsa Inggeris)

Jadual 2 merancang pelan proses pengajaran profesional di Universiti South Forestry and Technology (Kursus elektif)
Major: Ekonomi dan Perdagangan Antarabangsa (Pelajar Antarabangsa Inggeris)
Jadual 3 merancang pelan proses pengajaran profesional di Universiti South Forestry and Technology (pengajaran praktikal)
Major: Ekonomi dan Perdagangan Antarabangsa (Pelajar Antarabangsa Inggeris)
Jadual 4: Pelan Proses Pengajaran Bimbingan Profesional Sarjana Universiti Selatan Perhutanan dan Teknologi (Kelas Kedua)
Major: Ekonomi dan Perdagangan Antarabangsa (Pelajar Antarabangsa Inggeris)
Jadual 5 jadual peruntukan kredit semester profesional Universiti Perhutanan dan Teknologi Universiti Selatan Perhutanan
Major: Ekonomi dan Perdagangan Antarabangsa (Pelajar Antarabangsa Inggeris)
Program diajar dalam:
English

Lihat 1 lagi program yang ditawarkan oleh Central South University of Forestry & Technology »

Tarikh Akhir Kemaskini November 6, 2018
Kursus ini Lokasi Kampus
Start Date
Sep 2019
Duration
3 - 6 
Sepenuh masa
Ikut lokasi
Ikut tarikh
Start Date
Sep 2019
Tarikh tutup permohonan

Sep 2019

Location
Tarikh tutup permohonan
End Date