Program Ijazah Sarjana Muda dalam Pembangunan Bandar Lestari - Sains Sosial

Umum

Baca selanjutnya tentang program ini di laman web institusi

Penerangan Program

Ke arah persekitaran bandar yang sosial

Bandar-bandar menjadi arena inspirasi untuk perniagaan, budaya dan kehidupan seharian. Namun, mereka menghadapi cabaran yang kompleks berkaitan dengan persekitaran dan kesejahteraan individu. Program Ijazah Sarjana Muda dalam Pembangunan Bandar Lestari - Sains Sosial adalah program pelbagai disiplin yang mengembangkan kemahiran yang diperlukan untuk menangani cabaran ini.

Perbandaran merupakan salah satu trend terbesar dalam dunia global. Dianggarkan 2/3 manusia akan hidup di kawasan bandar menjelang tahun 2050. Transformasi ini perlu dipenuhi dengan penyelesaian mampan yang memperhatikan bukan sahaja perubahan iklim tetapi juga keadilan sosial di antara banyak kriteria lain.

Program Ijazah Sarjana Muda dalam Pembangunan Bandar Lestari menawarkan satu cara untuk membangunkan kepakaran multidisiplin yang berkaitan dengan pembangunan bandar dan kemampanan. Program multidisiplin ini terdiri daripada tiga bidang kajian: sains pentadbiran, sains sosial dan teknologi. Program ini merangkumi kajian asas dan perantaraan dalam setiap bidang. Pengetahuan bidang ini akan membantu anda memahami fenomena kompleks yang berkaitan dengan pembangunan bandar lestari dari beberapa perspektif. Sebagai tambahan kepada kajian yang biasa untuk semua pelajar, program ini termasuk kajian pakar, yang mengembangkan asas teoretikal bidang pengajian yang dipilih dan untuk membuat profil profesional.

Sebagai tambahan kepada pelbagai disiplin, aspek unik dari program ini adalah gaya pembelajaran. Setiap tahun pelajar terlibat dalam projek pembangunan bandar sebenar. Projek-projek ini dijalankan dengan kerjasama syarikat-syarikat dan organisasi awam seperti Bandar Tampere. Sebagai contoh, kami menggunakan makmal dunia sebenar, Hiedanranta, yang merupakan sebuah daerah bandar raya masa depan dan satu projek yang diperiksa untuk projek-projek inovatif yang berkaitan dengan perumahan, tenaga, pengangkutan dan perniagaan yang cerdas dan mampan.

Pelajar program multidisiplin ini memilih bidang pengajian mereka sendiri (sains pentadbiran, sains sosial atau teknologi) sudah ketika mendaftar untuk program ini. Walaupun sebahagian besar kandungan program ini umum untuk semua pelajar, namun terdapat variasi dalam kriteria permohonan, isi pelajaran dan nama ijazah yang diberikan setelah menyelesaikan program ini.

Semua pelajar yang diterima untuk Program Sarjana Muda ini secara automatik diberi hak untuk meneruskan pengajian mereka untuk ijazah Sarjana jika mereka ingin berbuat demikian.

Maklumat mengenai kajian

 • Jenis: Ijazah Sarjana Muda
 • Ijazah yang diperolehi: Ijazah Sarjana Muda Sains Sosial
 • Tempoh dirancang: 3 tahun
 • Takat pengajian: 180 ECTS
 • Bandar: Tampere
 • Kampus: Kampus Pusat Bandar
 • Yuran pengajian untuk warga bukan EU / EEA: 10000 €

Objektif kajian

Selepas melengkapkan program Ijazah Sarjana Muda dalam graduan Pembangunan Bandar Lestari akan:

 • Memahami pelbagai aspek persekitaran binaan, pembangunan bandar yang mampan dan kepentingan masyarakatnya.
 • Ketahui konsep dan terminologi utama dan dapat mengikuti perkembangan dalam bidang pembangunan bandar.
 • Kenali pelaku pusat, persoalan, konflik dan penyelesaian yang berkaitan dengan pembangunan bandar yang mampan.
 • Mampu menjalankan projek pembangunan secara individu dan berpasukan yang berkaitan dengan pembangunan bandar yang mampan.
 • Memahami prinsip asas penyelidikan akademik dan dapat merancang, menjalankan dan melaporkan projek penyelidikan akademik secara bebas.

Di samping itu, mereka yang memfokuskan diri pada bidang Sains Sosial akan memahami tujuan dan kepentingan sosial penyelidikan sosial. Mereka juga akan mengetahui teori dan konsep utama dalam sains sosial. Setelah menamatkan program ini, anda layak untuk melanjutkan pengajian ke peringkat Sarjana Sains Sosial. Anda secara automatik berhak untuk melanjutkan pengajian dalam Program Sarjana dalam Dasar dan Kebajikan Sosial Perbandingan.

Setelah menamatkan Program Ijazah Sarjana, pelajar akan dapat:

 • Memahami dimensi Eropah dasar dan kebajikan sosial.
 • Terlibat dalam peperiksaan terbuka dan kritikal dalam bidang dasar dan kebajikan sosial.
 • Menggunakan dan melaksanakan penyelidikan dalam bidang dasar dan kebajikan sosial di negara-negara yang mewakili model kebajikan yang berbeza.
 • Memenuhi tuntutan profesional yang berbeza dalam bidang dasar sosial, kebajikan, statistik sosial dan kebajikan, sistem keselamatan sosial, dasar buruh, kemiskinan, jantina dan sebagainya.
 • Bincangkan kesusasteraan semasa yang relevan, mendekati biasiswa baru, dan secara kritis hadir di khalayak ramai.
 • Kembangkan, lengkap dan terkini kertas saintifik.

Lebih banyak mengenai bahasa pengajaran

Bahasa rasmi program ini adalah bahasa Inggeris, yang bermaksud bahawa semua kursus, peperiksaan dan perkhidmatan pelajar disusun dalam bahasa Inggeris. Akibatnya, kemahiran dalam bahasa Inggeris yang ditulis dan bertutur adalah prasyarat mutlak.

Kandungan kajian

Skop program sarjana muda adalah 180 ECTS. Ia terdiri daripada unsur berikut:

 • Pengajian Am 35 ECTS: seperti ekonomi, teknologi maklumat, kajian bahasa dan komunikasi dan pengenalan kepada pembangunan bandar yang mampan.
 • Pengajian Asas 50 ECTS: seperti kaedah penyelidikan, politik pembangunan lestari, kajian bandar dan kajian pilihan dalam sains sosial.
 • Kajian pertengahan dalam pembangunan bandar lestari 70 ECTS: seperti pembaharuan ekonomi bandar dan wilayah, politik dan penyertaan, perubahan organisasi, sistem pengangkutan, pengurusan air dan Tesis Sarjana Muda.
 • Kajian Pilihan Percuma 25 ECTS: anda boleh memilih secara bebas dari tawaran komuniti Tampere University .

Yuran tuisyen

Yuran pengajian Sarjana Muda dan Program Sarjana berikut adalah 10,000 euro setiap tahun akademik untuk pelajar bukan EU / EEA dengan sistem biasiswa untuk pelajar yang membayar yuran.

Struktur pengajian

Program Ijazah Sarjana Muda 180 ECTS
 • Pengajian Am 35 ECTS
 • Pengajian Asas dalam Sains Sosial 50 ECTS
 • Pengajian Perantaraan dalam Pembangunan Bandar Lestari 70 ECTS
 • Pengajian Pilihan Percuma / Pengajian Persiapan 25 ECTS

Peluang kerjaya

Lulusan program Sarjana Muda akan memperoleh kemahiran pelbagai disiplin yang kuat dan mereka akan berpengalaman untuk bekerja dalam persekitaran berbilang budaya. Program ini mempersiapkan para graduan untuk menjadi profesional dalam hal-hal yang berkaitan dengan pembangunan bandar yang mampan, kawasan yang berkembang dan diminati.

Kelayakan

Dengan melengkapkan Program Sarjana Muda dalam Pembangunan Bandar Lestari (Sains Sosial), anda akan mendapat Ijazah Sarjana Muda Sains Sosial. Selepas tamat pengajian dari Program Sarjana Muda anda secara automatik akan mempunyai hak untuk melanjutkan pengajian dalam Program Ijazah Sarjana dalam Persatuan Global (lagu: Dasar Sosial dan Kebajikan Perbandingan).

Pengantarabangsaan

Kajian yang termasuk dalam program ijazah bahasa Inggeris di Tampere University bersifat antarabangsa, kerana kumpulan pelajar terdiri daripada pelajar dari seluruh dunia. Tampere University juga menawarkan banyak peluang lain untuk pengantarabangsaan, seperti tutor pelajar antarabangsa, pembelajaran bahasa tandem, pertukaran pelajar dan / atau magang di luar negara.

Kerjasama dengan pihak lain

Sebagai tambahan kepada pengajian dalam program ijazah sendiri, para pelajar dapat memanfaatkan sepenuhnya pengajaran yang ditawarkan oleh komunitas pendidikan tinggi Tampere mulai dari bidang teknik hingga ke bidang kejuruan dalam berbagai bidang.

Peluang belajar pasca siswazah

Ijazah Sarjana Muda memberikan kelayakan untuk memohon kemasukan ke peringkat ijazah sarjana.

Kriteria kelayakan

Kelayakan am

 • Pemohon yang layak memiliki sijil pendidikan menengah atas:
 • Peperiksaan matrikulasi Finland
 • Ijazah Baccalaureate Antarabangsa (IB)
 • Ijazah Baccalaureate Eropah (EB)
 • Ijazah Deutsches Internationales Abitur (DIA) atau Reifeprüfung (RP) di Finland
 • Kelayakan menengah atas vokasional Finland, kelayakan vokasional lebih lanjut atau kelayakan vokasional pakar seperti yang ditetapkan dalam Akta Pendidikan Vokasional (531/2017)
 • sebarang kelayakan pendidikan menengah atas yang setanding yang memberikan kelayakan untuk pengajian Sarjana Muda peringkat Universiti di negara yang dimaksudkan.
 • Ijazah Sijil Pelajaran Antarabangsa Lanjutan (AICE) di Finland, mempunyai hak untuk belajar ke peringkat ijazah universiti di Finland atau memegang ijazah yang dianugerahkan oleh institusi pendidikan tinggi Finland atau sekurang-kurangnya ijazah peringkat Sarjana yang dianugerahkan oleh institusi asing.

Pemohon yang berada dalam semester akhir pendidikan menengah atas juga layak memohon. Mereka mesti melengkapkan ijazah terdahulu sebelum memulakan pengajian dalam program. Pemohon mesti mengikuti arahan khas berkenaan dokumen pendidikan yang dinyatakan di bawah.

Kemasukan untuk program ini dianjurkan dalam dua kumpulan kemasukan.

Kemasukan kumpulan I - kemasukan berdasarkan keputusan ujian SAT

Ujian Subjek SAT dan SAT dalam Matematik 2 adalah wajib dalam kumpulan kemasukan I. Kemasukan adalah berdasarkan keputusan SAT (bahagian Pembacaan dan Penulisan Berbasis Bukti dan Matematik) dan Ujian Subjek SAT dalam Matematik 2. Anda boleh mendapatkan maklumat pada SAT dan Ujian Subjek SAT di laman web Lembaga Kolej.

Semua ujian perlu diambil selepas 1 Januari 2019 untuk dipertimbangkan. Pemohon mesti melengkapkan Ujian SAT mereka pada 13 Mac 2021 selambat-lambatnya dan Ujian Subjek SAT dalam Matematik Tahap 2 selewat-lewatnya pada 5 Disember 2020. Hasilnya mesti dihantar ke Tampere University secara langsung oleh Dewan Kolej, yang menguruskan ujian. Hasilnya mesti tersedia selewat-lewatnya pada April 2021 setelah keputusan ujian yang diambil pada bulan Mac tersedia.

Anda boleh mendapatkan lebih banyak maklumat mengenai tarikh ujian, pusat ujian dan cara mendaftar di laman web pendaftaran SAT.

Pemohon yang telah lulus atau lulus peperiksaan matrikulasi Finland / diploma IB / EB / RP / DIA boleh memohon di kedua-dua kumpulan kemasukan, I dan II. Dalam penerimaan berdasarkan keputusan ujian SAT, kriteria kelayakan untuk kemasukan langsung tidak akan diterapkan dan nilai peperiksaan (disebutkan di bawah) tidak akan berpengaruh pada penerimaan. Kemasukan akan berdasarkan keputusan ujian SAT dan Ujian Subjek SAT dalam Matematik Tahap 2.

Kumpulan kemasukan II - kemasukan terus

Kemasukan adalah berdasarkan skor kemasukan yang dikira berdasarkan gred yang diperolehi dalam peperiksaan matrikulasi Finland, Baccalaureate Antarabangsa, Baccalaureate Eropah, atau Reifeprüfung / Die Deutsche Internationale Abiturprüfung. Harap maklum bahawa kemasukan langsung Reifeprüfung / Die Deutsche International Abiturprüfung mesti diselesaikan di Finland untuk dipertimbangkan.

Untuk dipertimbangkan untuk kemasukan langsung, anda mesti memenuhi syarat kemasukan minimum berikut: anda telah menyelesaikan peperiksaan matrikulasi dalam matematik peringkat lanjutan DAN menerima dalam peperiksaan matrikulasi sekurang-kurangnya gred E untuk matematik peringkat lanjutan atau fizik ATAU gred L di kimia.

Gred setanding dalam diploma IB / EB / RP / DIA:

dalam International Baccalaureate

 • 6 dalam Matematik HL atau SL ATAU
 • 6 dalam Fizik HL atau SL

di European Baccalaureate

 • 8.0 dalam Matematik 5h ATAU
 • 8.0 dalam fizik

di Reifeprüfung / Die Deutsche Internationale Abiturprüfung

 • 10 dalam Matematik ATAU
 • 10 dalam Fizik. Kedua-dua subjek mesti dimasukkan dalam "Leistungen in der Reifeprüfung"

Mata pemohon yang menamatkan ijazah IB pada musim bunga 2021 dikira berdasarkan Gred Prediksi Calon mereka. Mata pemohon yang menamatkan Ijazah EB pada musim bunga 2021 dikira berdasarkan gred ramalan rasmi. Sekiranya pemohon diterima berdasarkan nilai yang diramalkan, pemilihan adalah bersyarat sehingga pemohon menyerahkan sijil rasmi gred akhir ke Pejabat Kemasukan Tampere University . Kemasukan dibatalkan sekiranya mata yang dikira berdasarkan nilai akhir lebih rendah daripada nilai yang diramalkan dan pemohon tidak lagi memenuhi skor kemasukan minimum yang diterima masuk ke program ini.

Keperluan kemahiran bahasa

Semasa memohon program Sarjana Muda di Tampere University , anda mesti mengemukakan bukti penguasaan bahasa Inggeris yang baik untuk tujuan akademik. Anda mempunyai dua pilihan untuk menunjukkan kecekapan berbahasa Inggeris anda: ujian bahasa atau kajian sebelumnya.

Dalam kedua kes tersebut, anda mesti menyerahkan dokumen sebagai bukti kemahiran berbahasa.

Ujian bahasa Inggeris dan syarat keputusan minimum:

Nama ujian Keputusan ujian minimum untuk program Sarjana Muda di Tampere University
SAT Sekiranya kemasukan dibuat berdasarkan skor SAT, tidak diperlukan demonstrasi penguasaan bahasa yang berasingan
TOEFL iBT / TOEFL iBT Edisi Rumah Khas 78 keseluruhan dengan minimum 20 dalam Penulisan
Petunjuk IELTS (akademik) / IELTS 6.0 keseluruhan dengan minimum 5.5 dalam Penulisan
PTE (akademik) 54
C1 Lanjutan * C
Kemahiran C2 * C1
Sijil Penguasaan Bahasa Kebangsaan (Bahasa Inggeris) Tahap penguasaan 4 (membaca, menulis, mendengar dan bertutur). Hasil ujian bahasa yang berasingan dapat digabungkan.

* CAE dan CPE sebelumnya telah diganti namanya menjadi C1 Advanced dan C2 Proficiency

Kajian terdahulu

Anda boleh dikecualikan daripada menghantar skor ujian bahasa jika anda telah menyelesaikan kajian tertentu yang disenaraikan oleh Tampere University yang menunjukkan penguasaan bahasa Inggeris anda dengan baik. Hanya kajian yang memenuhi kriteria yang akan diterima, jadi jika anda mengajukan permohonan tanpa keputusan ujian bahasa yang sah, periksa dengan teliti pengecualian yang disenaraikan oleh Tampere University dan cara menyerahkan dokumen.

Pengambilan

10 orang pelajar dimasukkan ke dalam program ini.

49% pelajar dipilih antara kumpulan Kemasukan I dan 51% pelajar terpilih di kalangan Kumpulan Masuk II.

70% daripada tempat kajian di kedua-dua kumpulan kemasukan adalah dikhaskan untuk pemohon yang tidak memiliki kelayakan pendidikan tinggi atau tempat pengajian tinggi di Finland. Pemohon yang telah menerima tempat belajar dalam program ijazah di universiti sains gunaan atau universiti di Finland yang bermula pada musim gugur 2014 atau selepas tidak akan dianggap sebagai pemohon kali pertama.

Sebarang tempat yang tidak diisi boleh diperuntukkan kepada pemohon dalam kumpulan kemasukan lain untuk memenuhi pengambilan.

Prosedur kemasukan

Kemasukan untuk program Sarjana Muda yang dijalankan dalam Bahasa Inggeris di Tampere University diatur sekali setahun dalam permohonan Bersama ke pengajian tinggi, musim bunga 2021, selama tempoh permohonan pertama. Tempoh permohonan pengajian bermula pada bulan Ogos 2021 akan bermula pada 7 Januari jam 8.00 GMT +2 dan berakhir pada 20 Januari 2021 pada pukul 15.00 GMT +2.

Sila lihat maklumat tambahan mengenai permohonan Bersama Finland untuk pengajian tinggi, musim bunga 2021 di laman web studyinfo.

Pelajar yang diterima masuk dan berjaya menyelesaikan program ini layak melanjutkan pelajaran ke peringkat ijazah sarjana. Subjek utama yang dipilih pelajar menentukan program tuan yang mana mereka layak.

Kemasukan untuk program ini dianjurkan dalam dua kumpulan kemasukan.

Dalam kumpulan kemasukan I, kemasukan dibuat berdasarkan keputusan SAT dan Ujian Subjek SAT dalam Matematik Tahap 2. Pemohon yang memiliki ijazah peringkat menengah yang menjadikan mereka layak melanjutkan pelajaran ke peringkat tinggi boleh meminta kemasukan berdasarkan Subjek SAT dan SAT mereka Ujian. Mereka mesti memegang salah satu gelar sebelumnya yang diharapkan dari pemohon yang ingin masuk melalui sistem permohonan nasional Finland. Mereka mesti melengkapkan ijazah sebelumnya sebelum memulakan pengajian dalam program ini.

Dalam kumpulan kemasukan II, kemasukan dibuat berdasarkan skor kemasukan, yang dikira berdasarkan nilai yang dicapai dalam peperiksaan matrikulasi Finlandia, International Baccalaureate, European Baccalaureate, atau Reifeprüfung / Die Deutsche Internationale Abiturprüfung. Anda layak untuk memohon kemasukan langsung jika salah satu dari yang berikut berlaku:

 1. Anda telah menyelesaikan peperiksaan matrikulasi Finlandia.
 2. Anda akan mengambil peperiksaan matrikulasi Finland pada musim bunga 2021 dan akan menyelesaikan peperiksaan dan menerima diploma anda pada 5 Jun 2021.
 3. Anda telah dianugerahkan diploma European Baccalaureate (EB) atau International Baccalaureate (IB) di Finland atau luar negara pada musim bunga 2021 atau sebelumnya.
 4. Anda telah dianugerahkan diploma Reifeprüfung (RP) / Die Deutsche Internationale Abiturprüfung (DIA) di Finland pada musim bunga 2021 atau sebelumnya.

Cara memohon

Sila lihat maklumat tambahan mengenai permohonan Bersama Finland untuk pengajian tinggi, musim bunga 2021 di laman web studyinfo.

Kemasukan langkah demi langkah

 1. Periksa kriteria kelayakan, prosedur kemasukan dan dokumen yang diperlukan.
 2. Baca melalui arahan bagaimana untuk memohon dan mula menyediakan dokumen permohonan anda seawal mungkin!
 3. Cari pusat ujian dan daftar ujian SAT lebih awal (jika mendaftar dalam kumpulan kemasukan I) atau ikuti ujian bahasa jika diperlukan (jika mendaftar dalam kumpulan kemasukan II dan jika berkenaan).
 4. Apabila tempoh permohonan dibuka, isi aplikasi dalam talian di Studyinfo.fi selama tempoh permohonan dan muat naik lampiran yang diperlukan ke aplikasi. Tempoh permohonan bermula pada 7 Januari jam 8.00 GMT +2 dan berakhir pada 20 Januari 2021 jam 15.00 GMT +2.
 5. Ingatlah untuk memohon biasiswa, jika ada.
 6. Tunggu keputusan kemasukan yang akan diumumkan.
 7. Sekiranya anda ditawarkan tempat belajar, ingatlah untuk menerimanya dan hantarkan salinan dokumen pendidikan anda yang diperakui melalui pos pada tarikh akhir yang ditentukan. Bayar yuran pengajian jika diperlukan.
 8. Sekiranya anda dimasukkan ke dalam senarai menunggu, tempat belajar mungkin ditawarkan selewat-lewatnya pada 2 Ogos 2021. Setelah itu, penerimaan dari senarai menunggu berakhir.
 9. Mula bersiap untuk kedatangan anda di Finland, jika tiba dari luar negara.
 10. Daftar sebagai pelajar dan sertai komuniti Tampere University apabila pengajian bermula pada bulan Ogos 2021!

Lampiran

Dokumen permohonan

Anda perlu memuat naik salinan semua dokumen yang diperlukan sebagai penutup pada borang permohonan.

1. Salinan sijil pendidikan menengah atas dan terjemahan bahasa Inggeris rasmi.

2. Salinan transkrip rekod (menyenaraikan kursus yang diselesaikan semasa pendidikan menengah atas) dan terjemahan rasmi bahasa Inggerisnya.

Maklumat tambahan mengenai dokumen pendidikan

Pada masa permohonan, hanya salinan dokumen yang diunggah di borang permohonan yang diperlukan. Sekiranya ditawarkan tempat belajar, pemohon mesti menyerahkan salinan dokumen pendidikan seperti yang diperintahkan di bahagian "Dokumen pendidikan untuk diposkan setelah pemilihan pelajar" di bawah.

Sekiranya dokumen asal tidak dalam bahasa Finland, Sweden atau Bahasa Inggeris, mereka perlu diterjemahkan ke dalam salah satu bahasa yang disebutkan di atas sama ada oleh pihak berkuasa yang mengeluarkan dokumen asal atau penterjemah rasmi.

Pemohon pada tahun akhir pendidikan menengah atas mereka juga layak untuk memohon. Sebagai ganti sijil cuti sekolah menengah atas / cuti sekolah, mereka perlu menyerahkan dokumen yang dikeluarkan oleh sekolah mereka yang menunjukkan kelayakan yang hendak dilengkapkan oleh pemohon dan tarikh tamat pengajian yang diharapkan. Mereka mesti melengkapkan ijazah sebelumnya sebelum memulakan pengajian dalam program ini. Harap maklum bahawa jika terpilih, pemohon mesti menyerahkan salinan dokumen pendidikan yang disahkan ke Pejabat Kemasukan Tampere University melalui pos seperti yang dinyatakan di bawah.

Pemohon dalam kumpulan kemasukan II:

Semua keputusan Peperiksaan Matrikulasi Finland yang diselesaikan selepas tahun 1990 tersedia untuk Tampere University dalam pangkalan data nasional. Ini juga berlaku untuk pemohon pada tahun terakhir pengajian mereka.

Semua pemohon yang ingin memohon pada semester terakhir pendidikan IB, EB atau RP / DIA mereka diminta untuk menyerahkan dokumen Prediction Grades ke Tampere University dengan memuat naik dokumen tersebut ke borang permohonan selewat-lewatnya pada 7 April 2020 15.00 GMT +3. Selain itu, setelah tamat pengajian, mereka perlu memuat naik salinan diploma akhir ke borang permohonan selewat-lewatnya pada 16 Julai 2021 15.00 GMT +3.

Ingatlah bahawa jika mata masuk anda telah dikira berdasarkan nilai yang diramalkan, kemungkinan kemasukan anda adalah bersyarat. Apabila anda menyerahkan nilai akhir anda ke Pejabat Kemasukan Tampere University , mata anda dikira semula berdasarkan nilai akhir. Penerimaan dicabut anda tidak menyerahkan dokumen atau jika mata yang dikira berdasarkan nilai akhir lebih rendah daripada nilai yang diramalkan dan anda tidak lagi memenuhi skor kemasukan minimum yang diterima dalam program ini.

Di samping itu, anda mesti menghantar salinan diploma akhir melalui pos, seperti yang diperintahkan di bawah. Bagi pemohon yang telah menyelesaikan diploma IB, adalah mungkin untuk berkongsi nilai akhir secara elektronik melalui sistem dalam talian IBIS.

Dokumen pendidikan yang akan diposkan selepas pemilihan pelajar

Sekiranya anda ditawarkan tempat belajar, anda mesti menghantar salinan dokumen pendidikan anda yang diperakui melalui pos, sila lihat pengecualian di bawah. Penerimaan anda adalah bersyarat sehingga anda menghantar dokumen. Kami meminta anda untuk menghantar dokumen secepat mungkin setelah pemilihan pelajar, kerana mereka perlu tiba selewat-lewatnya pada 16 Ogos 2021. Pendaftaran untuk pengajian hanya boleh dilakukan setelah dokumen tersebut sampai di Pejabat Kemasukan.

Salinan sijil cuti sekolah menengah atas / sekolah menengah, transkrip rekod, dan terjemahannya ke dalam bahasa Inggeris mesti disahkan oleh orang notari, Kedutaan / Konsulat Finland di negara asal anda, atau institusi yang mengeluarkan yang asli dokumen dengan cap institusi pada dokumen.

 • Peperiksaan matrikulasi Finland
 • Pemohon yang telah mengikuti Peperiksaan Matrikulasi Finland setelah tahun 1990 tidak perlu menyerahkan dokumen pendidikan ke Tampere University , kerana nilai dalam peperiksaan matrikulasi akan dipindahkan ke Tampere University secara elektronik. Ini juga berlaku untuk pemohon pada tahun terakhir pengajian mereka.
 • Sekiranya anda telah menyelesaikan peperiksaan matrikulasi sebelum tahun 1990, anda mesti menghantar salinannya melalui pos.
 • Ijazah Baccalaureate Antarabangsa (IB)
 • Bagi pemohon yang telah menamatkan diploma IB, bukannya menghantar salinan yang disahkan ke Tampere University , adalah mungkin dan disyorkan untuk berkongsi hasilnya secara elektronik melalui sistem dalam talian IBIS.
 • Pemohon pada tahun akhir kelayakan pendidikan menengah atas yang setanding yang memberikan kelayakan untuk pengajian Sarjana Muda peringkat universiti di negara yang berkenaan.
 • Anda perlu lulus selewat-lewatnya pada 31 Julai dan perlu menghantar salinan dokumen pendidikan yang disahkan melalui pos selewat-lewatnya pada 16 Ogos 2021 15.00 GMT +3.

3. Salinan halaman ID pasport dan kemungkinan permit kediaman ke Finland

Pemohon dikehendaki memuat naik salinan ID halaman pasport mereka untuk borang permohonan di studyinfo.fi. Di samping itu, salinan imbasan permit kediaman diperlukan daripada pemohon yang bukan penduduk EU / EEA tetapi mempunyai permit kediaman di Finland. Salinan digunakan untuk menentukan sama ada anda dikenakan yuran pengajian atau tidak.

4. Keputusan ujian SAT dan ujian Subjek SAT Matematik Tahap 2

Dalam kumpulan kemasukan I, ujian SAT adalah wajib. Semua ujian perlu diambil selepas 1 Januari 2019 untuk dipertimbangkan. Ujian Subjek SAT dalam Matematik Tahap 2 mesti diambil selewat-lewatnya pada 5 Disember 2020. SAT mesti diambil selewat-lewatnya pada 13 Mac 2021.

Anda boleh mendapatkan lebih banyak maklumat mengenai tarikh ujian, pusat ujian, dan cara mendaftar di laman web pendaftaran SAT.

Keputusan ujian mesti dihantar ke Tampere University secara langsung dari Dewan Kolej menjelang April 2021 sebaik sahaja keputusan ujian untuk SAT Mac dikeluarkan. Kod Lembaga Kolej untuk Tampere University ialah 0599.

Anda tidak perlu memuat naik keputusan untuk borang permohonan anda di Studyinfo.fi kerana hasilnya dikemukakan kepada Tampere University terus dari Lembaga Kolej.

5. Bukti penguasaan bahasa Inggeris

Sila periksa cara-cara menunjukkan kecekapan berbahasa Inggeris anda mengenai syarat Bahasa dan hantarkan dokumen yang sesuai hanya jika anda tidak memohon berdasarkan keputusan ujian SAT, atau keputusan peperiksaan matrikulasi / IB / EB / RP / DIA anda dalam Bahasa Inggeris tidak tinggi cukup untuk membuktikan penguasaan bahasa Inggeris anda.

Keputusan kemasukan dan rayuan

Untuk kumpulan kemasukan I hasilnya akan diterbitkan pada bulan April 2021 dan untuk kumpulan kemasukan selewat-lewatnya pada 4 Jun 2021.

Harap maklum bahawa semua pelajar yang terpilih perlu menghantar salinan dokumen pendidikan mereka yang disahkan ke Tampere University melalui pos.

ryser

Tarikh Akhir Kemaskini Sep 2020

Latar Belakang Pusat Pengajian

The University of Tampere and Tampere University of Technology merged on January 2019. The new foundation-based Tampere University together with Tampere University of Applied Sciences form a new highe ... Baca lebih lanjut

The University of Tampere and Tampere University of Technology merged on January 2019. The new foundation-based Tampere University together with Tampere University of Applied Sciences form a new higher education community in Tampere with competitive edges in technology, health and society. Our higher education community is the second largest university community in Finland with our 35 000 students, 50 international degree programmes, 3 500 international students and 1 000 international partnerships. Baca Ringkas