Program Ijazah Sarjana Muda dalam Pembangunan Bandar Lestari - Sains Sosial

Umum

Baca lebih lanjut mengenai program ini di laman web sekolah

Penerangan Program

Ke arah persekitaran bandar yang sosial

Bandar-bandar adalah arena inspirasi untuk perniagaan, budaya dan kehidupan seharian. Walau bagaimanapun, mereka menghadapi cabaran yang kompleks yang berkaitan dengan alam sekitar dan kesejahteraan individu. Program Ijazah Sarjana Muda dalam Pembangunan Bandar Lestari adalah program multidisiplin yang membangunkan kemahiran yang diperlukan untuk menangani cabaran-cabaran ini.

Perbandaran merupakan salah satu trend terbesar dalam dunia global. Dianggarkan 2/3 manusia akan hidup di kawasan bandar menjelang tahun 2050. Transformasi ini perlu dipenuhi dengan penyelesaian mampan yang memperhatikan bukan sahaja perubahan iklim tetapi juga keadilan sosial di antara banyak kriteria lain.

Program Ijazah Sarjana Muda dalam Pembangunan Bandar Lestari menawarkan satu cara untuk membangunkan kepakaran multidisiplin yang berkaitan dengan pembangunan bandar dan kemampanan. Program multidisiplin ini terdiri daripada tiga bidang kajian: sains pentadbiran, sains sosial dan teknologi. Program ini merangkumi kajian asas dan perantaraan dalam setiap bidang. Pengetahuan bidang ini akan membantu anda memahami fenomena kompleks yang berkaitan dengan pembangunan bandar lestari dari beberapa perspektif. Sebagai tambahan kepada kajian yang biasa untuk semua pelajar, program ini termasuk kajian pakar, yang mengembangkan asas teoretikal bidang pengajian yang dipilih dan untuk membuat profil profesional.

Sebagai tambahan kepada pelbagai disiplin, aspek unik dari program ini adalah gaya pembelajaran. Setiap tahun pelajar terlibat dalam projek pembangunan bandar sebenar. Projek-projek ini dijalankan dengan kerjasama syarikat-syarikat dan organisasi awam seperti Bandar Tampere. Sebagai contoh, kami menggunakan makmal dunia sebenar, Hiedanranta, yang merupakan sebuah daerah bandar raya masa depan dan satu projek yang diperiksa untuk projek-projek inovatif yang berkaitan dengan perumahan, tenaga, pengangkutan dan perniagaan yang cerdas dan mampan.

Semua pelajar yang diterima untuk Program Sarjana Muda ini secara automatik diberi hak untuk meneruskan pengajian mereka untuk ijazah Sarjana jika mereka ingin berbuat demikian.

Maklumat mengenai kajian

 • Jenis: Ijazah Sarjana Muda
 • Ijazah yang diperolehi: Ijazah Sarjana Muda Sains Sosial
 • Tempoh dirancang: 3 tahun
 • Takat pengajian: 180 ECTS
 • Bandar: Tampere
 • Kampus:
  • Kampus Pusat
  • Kampus Hervanta
 • Yuran pengajian untuk warga bukan EU / EEA: 10000 €

Objektif kajian

Selepas melengkapkan program Ijazah Sarjana Muda dalam graduan Pembangunan Bandar Lestari akan:

 • Memahami pelbagai aspek persekitaran yang dibina, pembangunan bandar lestari dan kepentingan masyarakat mereka;
 • Ketahui konsep dan terminologi utama dan dapat mengikuti perkembangan dalam bidang pembangunan bandar;
 • Kenali pelaku, soalan, konflik dan penyelesaian pusat yang berkaitan dengan pembangunan bandar yang mampan;
 • Dapat melaksanakan projek pembangunan secara individu dan dalam pasukan yang berkaitan dengan pembangunan bandar lestari
 • Memahami prinsip asas penyelidikan akademik dan dapat merancang, menjalankan dan melaporkan projek penyelidikan akademik secara bebas.

Di samping itu, mereka yang menumpukan pada bidang Sains Sosial akan memahami tujuan dan kepentingan sosial penyelidikan sosial. Mereka juga akan terbiasa dengan teori-teori dan konsep-konsep utama dalam sains sosial. Selepas menamatkan program, anda layak melanjutkan pengajian untuk Ijazah Sarjana Sains Sosial. Anda secara automatik akan mempunyai hak untuk melanjutkan pelajaran dalam Program Ijazah Sarjana dalam Masyarakat Global - Dasar dan Kebajikan Sosial Perbandingan.

Lebih banyak mengenai bahasa pengajaran

Bahasa rasmi program ini adalah bahasa Inggeris, yang bermaksud bahawa semua kursus, peperiksaan dan perkhidmatan pelajar disusun dalam bahasa Inggeris. Akibatnya, kemahiran dalam bahasa Inggeris yang ditulis dan bertutur adalah prasyarat mutlak.

Kandungan kajian

Skop program sarjana muda adalah 180 ECTS. Ia terdiri daripada unsur berikut:

 • Pengajian Am 35 ECTS; seperti ekonomi, teknologi maklumat, kajian bahasa dan komunikasi dan pengenalan kepada pembangunan bandar lestari
 • Pengajian Asas 50 ECTS; seperti kaedah penyelidikan, politik pembangunan mampan, kajian bandar dan kajian pilihan dalam sains sosial
 • Kajian pertengahan dalam pembangunan bandar lestari 70 ECTS: seperti pembaharuan ekonomi bandar dan wilayah, politik dan penyertaan, perubahan organisasi, sistem pengangkutan, pengurusan air dan Tesis Sarjana Muda
 • Kajian Pilihan Percuma 25 ECTS; anda boleh memilih secara bebas daripada persembahan komuniti Tampere University .

Yuran tuisyen

Yuran pengajian Sarjana Muda dan Program Sarjana berikut adalah 10,000 euro setiap tahun akademik untuk pelajar bukan EU / EEA dengan sistem biasiswa untuk pelajar yang membayar yuran.

Struktur pengajian

Program Ijazah Sarjana Muda 180 ECTS
 • Pengajian Am 35 ECTS
 • Pengajian Asas dalam Sains Sosial 50 ECTS
 • Pengajian Perantaraan dalam Pembangunan Bandar Lestari 70 ECTS
 • Pengajian Pilihan Percuma / Pengajian Persiapan 25 ECTS

Peluang kerjaya

Graduan program Sarjana Muda akan mendapat kemahiran multidisiplin yang kuat dan mereka akan berpengalaman bekerja dalam persekitaran yang pelbagai budaya. Program-program ini menyediakan graduan menjadi profesional dalam hal-hal yang berkaitan dengan pembangunan bandar yang lestari, kawasan yang sedang berkembang dan permintaan.

Kelayakan

Dengan melengkapkan Program Sarjana Muda dalam Pembangunan Bandar Lestari (Sains Sosial), anda akan mendapat Ijazah Sarjana Muda Sains Sosial. Selepas tamat pengajian dari Program Sarjana Muda anda secara automatik akan mempunyai hak untuk melanjutkan pengajian dalam Program Ijazah Sarjana dalam Persatuan Global (lagu: Dasar Sosial dan Kebajikan Perbandingan).

Pengantarabangsaan

Kajian yang termasuk dalam program ijazah bahasa Inggeris di Tampere University bersifat antarabangsa, kerana kumpulan pelajar terdiri daripada pelajar dari seluruh dunia. Tampere University juga menawarkan banyak peluang lain untuk pengantarabangsaan, seperti tutor pelajar antarabangsa, pembelajaran bahasa tandem, pertukaran pelajar dan / atau magang di luar negara.

Kerjasama dengan pihak lain

Sebagai tambahan kepada pengajian dalam program ijazah sendiri, para pelajar dapat memanfaatkan sepenuhnya pengajaran yang ditawarkan oleh komunitas pendidikan tinggi Tampere mulai dari bidang teknik hingga ke bidang kejuruan dalam berbagai bidang.

Peluang belajar pasca siswazah

Ijazah Sarjana Muda memberikan kelayakan untuk memohon kemasukan ke peringkat ijazah sarjana.

Kriteria kelayakan

Kelayakan am

Pemohon yang layak memegang sijil pendidikan menengah atas - peperiksaan matrikulasi Finland, Baccalaureate Antarabangsa, Baccalaureate Eropah, Reifeprüfung / Die Deutsche Internationale Abiturprüfung atau mana-mana kelayakan pendidikan tinggi menengah lain yang menyediakan kelayakan untuk pengajian Sarjana Muda di peringkat universiti yang berkenaan .

Di samping itu, pemohon dalam tahun akhir pendidikan menengah atas mereka layak memohon. Dalam kes ini, mereka akan diterima dengan syarat dan mereka mesti melengkapkan ijazah terdahulu sebelum memulakan pengajian dalam program. Pemohon mesti mengikuti arahan khas berkenaan dokumen pendidikan yang dinyatakan di bawah.

Sila ambil perhatian bahawa tidak mungkin untuk memohon kepada program ijazah Sarjana Muda berdasarkan ijazah Sarjana Muda.

Kemasukan kumpulan I - kemasukan berdasarkan keputusan ujian SAT

Ujian Aptitude Scholastic (SAT) adalah wajib dalam kumpulan kemasukan I. Kemasukan adalah berdasarkan kepada keputusan SAT (bahagian Pembacaan dan Penulisan Berbasis Matematik dan Bukti: Membaca dan Menulis dan Bahasa).

Ujian perlu diambil selepas 1 Januari 2018 untuk dipertimbangkan. Pemohon mesti melengkapkan Ujian SAT mereka pada Mac 2020. Hasilnya mesti dihantar ke Tampere University secara langsung oleh Lembaga Kolej, yang mentadbir ujian. Keputusan mesti tersedia tidak lewat dari April 2020 selepas keputusan ujian yang diambil pada bulan Mac menjadi tersedia.

Pemohon yang telah menamatkan atau sedang menyelesaikan peperiksaan matrikulasi Finland / diploma IB / EB / RP / DIA boleh memohon dalam kedua-dua kumpulan kemasukan, I dan II. Dalam kemasukan berdasarkan keputusan ujian SAT, kriteria kelayakan untuk kemasukan langsung tidak akan digunakan dan gred peperiksaan (disebutkan di bawah) tidak akan memberi kesan ke atas kemasukan. Pengakuan akan didasarkan hanya kepada keputusan ujian SAT.

Kumpulan kemasukan II - kemasukan terus

Kemasukan adalah berdasarkan skor kemasukan yang dikira berdasarkan gred yang diperolehi dalam peperiksaan matrikulasi Finland, Baccalaureate Antarabangsa, Baccalaureate Eropah, atau Reifeprüfung / Die Deutsche Internationale Abiturprüfung. Harap maklum bahawa kemasukan langsung Reifeprüfung / Die Deutsche International Abiturprüfung mesti diselesaikan di Finland untuk dipertimbangkan.

Untuk dipertimbangkan untuk kemasukan terus, anda mesti memenuhi syarat kemasukan minimum berikut: anda telah menerima sekurang-kurangnya gred C untuk peperiksaan matrikulasi dalam bahasa ibu (Finland / Sweden / Sami sebagai bahasa ibu atau Bahasa Finland / Bahasa Sweden sebagai bahasa kebangsaan kedua )

Gred setanding dalam diploma IB / EB / RP / DIA:

 • Dalam Baccalaureate Antarabangsa
  • 4 dalam bahasa A-bahasa
 • Dalam Baccalaureate Eropah
 • 6.0 dalam 1. Bahasa (L1)
 • Dalam Reifeprüfung / Die Deutsche Internationale Abiturprüfung
 • 7 bahasa ibu (Finland atau Jerman)
 • Semua mata pelajaran mesti dimasukkan dalam "Leistungen in der Reifeprüfung".

Titik pemohon yang menamatkan ijazah IB mereka pada musim bunga tahun 2020 dikira berdasarkan Gred Rangka Calon mereka. Titik pemohon yang menamatkan gelar EB mereka pada musim bunga tahun 2020 dikira berdasarkan gred ramalan rasmi. Jika pemohon diterima berdasarkan gred yang diramalkan, pemilihan itu bersyarat sehingga pemohon mengemukakan sijil rasmi gred akhir ke Tampere University Admissions Office. Sekiranya mata dikira berdasarkan gred akhir adalah lebih rendah daripada poin yang dikira berdasarkan gred yang diramalkan, tawaran masuk boleh dibatalkan.

Pemohon yang telah menamatkan pelbagai peperiksaan dalam subjek yang sama (seperti matematik peringkat lanjutan dan matematik peringkat asas) akan dinilai pada mana-mana yang kedua paling sesuai untuk pemohon.

Keperluan kemahiran bahasa

Semua pemohon dikehendaki menunjukkan kecekapan dalam bahasa Inggeris.

Terdapat dua cara untuk menunjukkan kecekapan bahasa Inggeris: ujian bahasa dan kajian terdahulu. Sila ambil perhatian bahawa dalam kumpulan kemasukan saya, kerana ujian SAT adalah wajib, pemohon akan menunjukkan kecekapan bahasa mereka dengan mengambil ujian.

Keperluan ujian bahasa minimum bahasa untuk program Sarjana Muda di Tampere University :

Nama ujian

 • SAT: Jika kemasukan adalah berdasarkan skor SAT, pemohon tidak akan diminta mempamerkan kemahiran berbahasa secara berasingan.
 • TOEFL iBT: 78 keseluruhan dengan minimum 20 pada Penulisan
 • IELTS (akademik): 6.0 keseluruhan dengan minimum 5.5 pada Penulisan
 • PTE (akademik): 54
 • C1 Advanced: C
 • C2 Kemahiran: C1
 • Sijil Kemahiran Bahasa Kebangsaan (Bahasa Inggeris): Tahap Kemahiran 5

* CAE dan CPE sebelumnya telah dinamakan semula sebagai C1 Advanced dan C2 Proficiency

Kajian terdahulu

Anda mungkin dikecualikan daripada menghantar skor ujian bahasa jika anda telah menyelesaikan pengajian tertentu. Sila ambil perhatian bahawa hanya kajian yang disenaraikan oleh Tampere University yang diterima.

Pengambilan

Maksimum 10 pelajar diterima masuk ke program ini.

49% pelajar dipilih antara kumpulan Kemasukan I dan 51% pelajar terpilih di kalangan Kumpulan Masuk II.

70% daripada tempat kajian di kedua-dua kumpulan kemasukan adalah dikhaskan untuk pemohon yang tidak memiliki kelayakan pendidikan tinggi atau tempat pengajian tinggi di Finland. Pemohon yang telah menerima tempat belajar dalam program ijazah di universiti sains gunaan atau universiti di Finland yang bermula pada musim gugur 2014 atau selepas tidak akan dianggap sebagai pemohon kali pertama.

Prosedur kemasukan

Kemasukan untuk program Sarjana Muda yang dijalankan dalam Bahasa Inggeris di Tampere University dianjurkan sekali setahun pada musim bunga permohonan bersama untuk pengajian tinggi semasa tempoh permohonan pertama. Tempoh permohonan untuk pengajian bermula pada bulan Ogos 2020 akan bermula pada 8 Januari pada 8.00 GMT 2 dan berakhir pada 22 Januari 2020 pukul 15.00 GMT 2.

Pelajar mengakui Ijazah Sarjana Muda dalam Pembangunan Bandar Lestari - Sains Sosial dan mereka yang meneruskan program ini layak untuk meneruskan pengajian mereka ke peringkat Ijazah Sarjana dalam Program Sosial dan Kebajikan Sosial Masyarakat Perbandingan Global.

Kemasukan untuk program ini dianjurkan dalam dua kumpulan kemasukan.

Dalam kumpulan kemasukan saya pengakuan adalah berdasarkan kepada keputusan ujian SAT. Pemohon yang memegang ijazah peringkat menengah yang membuat mereka layak untuk melanjutkan pengajian tinggi boleh mendapatkan pengakuan berdasarkan ujian SAT mereka. Mereka mesti memegang salah satu darjah terdahulu yang dijangkakan dari pemohon yang ingin masuk melalui sistem aplikasi nasional bersama Finland. Anda mesti telah menyelesaikan ijazah terdahulu sebelum memulakan pengajian anda dalam program ini.

Dalam kumpulan kemasukan II kemasukan adalah berdasarkan skor kemasukan, yang dikira berdasarkan gred yang dicapai dalam peperiksaan matrikulasi Finland, Baccalaureate Antarabangsa, Baccalaureate Antarabangsa, atau Reifeprüfung / Die Deutsche Internationale Abiturprüfung. Anda layak untuk memohon kemasukan terus jika salah satu daripada yang berikut terpakai:

 1. Anda telah menyelesaikan peperiksaan matrikulasi Finlandia
 2. Anda mengambil peperiksaan matrikulasi Finland pada musim bunga 2020 dan akan menyelesaikan peperiksaan dan menerima diploma anda pada 5 Jun 2020
 3. Anda telah dianugerahkan Diploma Baccalaureate Eropah (EB) atau Diploma Baccalaureate Antarabangsa (IB) di Finland atau di luar negara pada musim bunga 2020 atau lebih awal
 4. Anda telah dianugerahkan diploma Reifeprüfung (RP) / Die Deutsche Internationale Abiturprüfung (DIA) di Finland pada musim bunga 2020 atau lebih awal.

Semua pemohon dalam kumpulan kemasukan ini mesti memegang peperiksaan matrikulasi Finland / diploma IB / EB / RP / DIA.

Cara memohon

Permohonan langkah demi langkah
 1. Semak kriteria kemasukan dan dokumen yang diperlukan.
 2. Baca melalui arahan bagaimana untuk memohon dan mula menyediakan dokumen permohonan anda seawal mungkin!
 3. Masa buku untuk ujian SAT (jika memohon dalam kumpulan kemasukan I).
 4. Mengambil ujian bahasa jika diperlukan, sila lihat keperluan bahasa (kumpulan kemasukan II).
 5. Apabila tempoh permohonan dibuka, isikan permohonan dalam talian di Studyinfo.fi semasa tempoh permohonan dan muat naik lampiran yang diperlukan untuk permohonan itu. Tempoh permohonan adalah 8 Januari 2020 jam 8.00 GMT 2 - 22 Januari 2020 jam 15.00 GMT 2.
 6. Dokumen permohonan mesti dimuat naik pada permohonan anda pada 29 Januari 15.00 GMT 2.
 7. Tunggu keputusan kemasukan yang akan diumumkan.
 8. Sekiranya anda ditawarkan tempat belajar, hantarkan salinan dokumen pendidikan yang disahkan melalui pos ke Pejabat Kemasukan Tampere University . Di samping itu, ingatlah untuk menerimanya pada tarikh akhir yang diberikan.
 9. Bayar yuran tuisyen, jika diperlukan. Mula bersiap untuk kedatangan anda di Finland.
 10. Daftar sebagai pelajar dan menyertai komuniti Tampere University !

Lampiran

Dokumen permohonan

Anda perlu memuat naik salinan semua dokumen yang diperlukan sebagai penutup pada borang permohonan.

1. Salinan sijil pendidikan menengah atas dan terjemahan bahasa Inggeris rasmi

2. Salinan transkrip rekod (menyenaraikan kursus-kursus yang diselesaikan semasa pendidikan menengah atas) dan terjemahan bahasa Inggeris rasminya

Maklumat tambahan mengenai dokumen pendidikan

Pada masa memohon; hanya salinan salinan dokumen yang dimuatkan di borang permohonan yang diperlukan. Jika ditawarkan tempat kajian, pemohon mesti menyerahkan salinan dokumen pendidikan mengikut pos mengikut arahan di bawah.

Sekiranya dokumen asal tidak dalam bahasa Finland, Sweden atau Bahasa Inggeris, mereka perlu diterjemahkan ke dalam salah satu bahasa yang disebutkan di atas sama ada oleh pihak berkuasa yang mengeluarkan dokumen asal atau penterjemah rasmi.

Pemohon dalam tahun akhir pendidikan menengah atas juga layak memohon. Daripada sijil pendidikan menengah / sekolah menengah yang meninggalkan sijil, mereka perlu mengemukakan dokumen yang dikeluarkan oleh sekolah mereka yang menandakan kelayakan yang akan dilengkapkan pemohon dan tarikh tamat pengajian yang dijangka. Mereka mesti melengkapkan ijazah terdahulu sebelum memulakan pengajian dalam program. Sekiranya terpilih, pemohon perlu mengemukakan salinan sijil akhir pendidikan menengah atas kepada Pejabat Kemasukan Tampere University melalui pos seperti yang dinyatakan di bawah.

Pemohon yang ingin memohon semester terakhir IB, EB atau pendidikan RP / DIA dikehendaki mengemukakan dokumen Gred Predicted ke Pejabat Kemasukan Tampere University pada 8 April 2020 15.00 GMT 3 melalui e-mel (admissions.tau@tuni.fi) .

Pemohon dalam kumpulan kemasukan II:

Pemohon yang telah mengambil Peperiksaan Matrikulasi Finland tidak perlu mengemukakan sebarang dokumen pendidikan ke Tampere University , kerana gred dalam peperiksaan matrikulasi akan dipindahkan ke Tampere University secara elektronik.

Dokumen pendidikan yang akan diposkan selepas pemilihan pelajar

Jika anda ditawarkan tempat belajar, anda mesti menghantar salinan dokumen pendidikan melalui pos, pada 15 Julai 2020 15.00 GMT 3. Salinan sijil pendidikan menengah / sekolah menengah atas meninggalkan sijil, transkrip rekod dan terjemahan mereka ke dalam bahasa Inggeris mesti diperakui oleh notari awam, Kedutaan / Konsulat Finland di negara asal anda atau institusi yang mengeluarkan dokumen asal dengan cap institusi pada dokumen.

Pemohon yang ingin memohon semester terakhir IB, EB atau pendidikan RP / DIA perlu menyalin salinan diploma akhir, ia mesti sampai ke Pejabat Kemasukan Tampere University pada 15 Julai 2020 15.00 GMT 3.

Alamat pos:

 • Tampere University
 • Pejabat Kemasukan
 • FI-33014 University of Tampere
 • Finland

Alamat jalan dan nombor telefon untuk penghantaran kurier tiba:

 • Pejabat Kemasukan Tampere University di Kampus Pusat:
 • Kalevantie 4, Bangunan Utama
 • 33100 Tampere, Finland
 • Tel. 358 50 318 7001

3. Salinan halaman ID pasport dan kemungkinan permit kediaman ke Finland

Pemohon dikehendaki memuat naik salinan ID halaman pasport mereka untuk borang permohonan di studyinfo.fi. Di samping itu, salinan imbasan permit kediaman diperlukan daripada pemohon yang bukan penduduk EU / EEA tetapi mempunyai permit kediaman di Finland. Salinan digunakan untuk menentukan sama ada anda dikenakan yuran pengajian atau tidak.

4. Keputusan ujian SAT

Dalam kumpulan kemasukan saya, ujian SAT adalah wajib. Semua ujian perlu diambil selepas 1 Januari 2018 dipertimbangkan. SAT mesti diambil pada tarikh ujian pada 2020 Mac.

Anda boleh mendapatkan lebih banyak maklumat mengenai tarikh ujian, pusat ujian dan cara mendaftar di laman web pendaftaran SAT.

Keputusan ujian mesti dihantar ke Tampere University secara langsung dari Lembaga Kolej menjelang April 2020 sebaik sahaja keputusan ujian untuk SAT Mac dikeluarkan. Kod Lembaga Kolej Tampere University of Technology (0599) masih digunakan semasa tempoh kemasukan ini.

Anda tidak perlu memuat naik keputusan untuk borang permohonan anda di Studyinfo.fi kerana hasilnya dikemukakan kepada Tampere University terus dari Lembaga Kolej.

Keputusan kemasukan dan rayuan

Untuk kumpulan kemasukan saya keputusannya akan diterbitkan pada bulan April 2020 dan untuk kemasukan kumpulan paling terkini pada 5 Jun 2020.

Tarikh Akhir Kemaskini Mac 2020

Biasiswa Keystone

Terokai pilihan yang ditawarkan oleh biasiswa kami

Latar Belakang Pusat Pengajian

The University of Tampere and Tampere University of Technology merged on January 2019. The new foundation-based Tampere University together with Tampere University of Applied Sciences form a new highe ... Baca lebih lanjut

The University of Tampere and Tampere University of Technology merged on January 2019. The new foundation-based Tampere University together with Tampere University of Applied Sciences form a new higher education community in Tampere with competitive edges in technology, health and society. Our higher education community is the second largest university community in Finland with our 35 000 students, 50 international degree programmes, 3 500 international students and 1 000 international partnerships. Baca Ringkas