Program Ijazah Sarjana Muda dalam Media dan Seni

Umum

Penerangan Program

Kecekapan praktikal untuk minda kreatif

Media dan Seni adalah program ijazah untuk pakar masa depan dalam bidang budaya. Kajian akan membimbing anda untuk mencipta idea-idea baru dan mengembangkannya ke dalam produk berkualiti tinggi dengan cara yang secara seni, teknikal dan ekonomi berjaya.

Program Ijazah dalam Media dan Kesenian memberi anda kemahiran terkini dalam sektor budaya yang semakin berkembang, antarabangsa dan terus berubah. Anda akan belajar cara menggunakan alat media baru muncul dan kaedah kerja yang berbeza dalam cara yang mesra pengguna. Pilihan untuk latihan praktikal dan kajian pertukaran di luar negara akan menawarkan peluang yang sangat baik untuk karier antarabangsa.

Pada tahun pertama, anda akan memilih salah satu jalur pengajian: Media Interaktif, Pengeluaran Muzik atau Seni Halus. Selain memilih jalur pengajian utama anda, anda boleh membina kurikulum peribadi anda dari beberapa modul pembelajaran yang dipecah bahagi, seperti reka bentuk permainan, reka bentuk bunyi atau fotografi seni halus.

Sebagai seorang siswazah, anda akan mempunyai kemahiran yang diperlukan dalam sektor media dan seni antarabangsa. Industri ini menawarkan pelbagai peluang pekerjaan sebagai pakar, pemaju dan usahawan seperti syarikat permainan, muzik dan acara acara secara langsung, pengeluaran media baru, reka bentuk perkhidmatan, dan galeri seni.


Objektif kajian

Tumpuan program ijazah adalah untuk menyediakan kompeten terkini dalam sektor media dan seni antarabangsa yang terus berubah dan berkembang. Kajian mengikuti tiga jalur pengajian utama:

 • Media Interaktif
 • Pengeluaran Muzik
 • Seni halus

Laluan kajian utama dibahagikan kepada modul pembelajaran, yang membawa kepada kecekapan profesional yang tinggi dalam satu atau lebih bidang permohonan berikut: reka bentuk dan perkhidmatan web, reka bentuk permainan, reka bentuk grafik gerak, reka bentuk pengeluaran dan kandungan, pengeluaran muzik dan perniagaan muzik, penulisan lagu, reka bentuk bunyi, pengeluaran acara, eksport budaya, fotografi seni halus, imej bergerak, lukisan dan lukisan, animasi, dan seni halus yang digunakan.

Matlamat umum kajian ialah pelajar menjadi profesional yang mampu bekerja sebagai pakar, pemaju dan usahawan di lapangan, baik di Finlandia maupun di luar negeri.

Pada tahap yang lebih spesifik, matlamat utama adalah bahawa graduan akan

 • menjadi inovasi kreatif dan penyelesaian yang boleh digunakan dalam amalan.
 • menguasai media, kaedah kerja dan teknologi kepakarannya.
 • dapat bertindak secara profesional dalam situasi komunikasi dan interaksi tipikal di lapangan.
 • dapat merancang, mencipta dan mengetuai media dan produksi berkaitan seni, dan bertindak sebagai ahli pasukan.
 • memperoleh kecekapan untuk memasuki bidang pekerjaan kebangsaan dan antarabangsa sebagai seorang profesional dan sebagai seorang usahawan.


Kandungan kajian

Tahun pertama menyediakan perspektif yang luas tentang kemahiran asas yang diperlukan pada setiap jalur pengajian. Pada musim luruh anda akan mengkaji pelbagai pilihan kursus pengenalan dan satu kursus Bahasa Finland asas. Pada musim bunga, anda akan memilih modul kajian profesional profesional pengkhususan anda dari laluan belajar anda. Selepas tahun pertama, anda akan tahu cara menggunakan alat dan teknik penting. Projek yang termasuk dalam modul kajian musim bunga akan mengandungi juga bekerja dengan pelanggan.

Pada tahun kedua, anda akan memilih modul pengkhususan kedua untuk musim luruh dan modul ketiga untuk musim bunga. Pada tahun kedua, anda boleh memilih modul dari pemilihan semua laluan pengajian. Projek yang termasuk dalam modul akan termasuk juga bekerja dengan pelanggan.

Pada tahun ketiga, anda akan memperdalam dan memperluaskan wawasan profesional anda ke pengkhususan anda sama ada dengan mengambil bahagian dalam pertukaran pengajian antarabangsa atau dengan memilih modul kajian keempat di TAMK . Contohnya mengkaji kecekapan kehidupan kerja di koperasi yang didorong pelajar kami adalah satu pilihan. Memilih modul di seluruh laluan dan termasuk kajian dari pemilihan cross-study Tampere University adalah mungkin. Pada musim bunga, sukatan pelajaran terdiri daripada beberapa kajian bahasa, kajian pilihan bebas dan latihan praktikal.

Program tahun keempat untuk musim gugur terdiri daripada kajian pilihan bebas dan mengkaji analisis dan penyelidikan media. Pada musim bunga, anda akan melakukan latihan praktikal dan menghasilkan tesis sarjana muda.


Ukur laluan belajar anda sendiri

Sila ambil perhatian bahawa perihal pengajian yang diberikan di atas hanyalah contoh pelan kajian. Anda akan mempunyai peluang untuk merancang program pengajian individu anda dengan tutor guru dan kaunselor belajar anda. Terdapat banyak pilihan dan senarai kursus wajib tidak lama.

Anda mungkin pakar dalam beberapa bidang kepakaran:

 • animasi
 • menggunakan seni halus
 • eksport kebudayaan
 • lukisan dan lukisan
 • pengeluaran media baru muncul (VR / AR / MR / XR)
 • media baru muncul dalam reka bentuk bunyi dan muzik
 • keusahawanan
 • pengeluaran acara
 • fotografi seni halus
 • reka bentuk dan pengeluaran permainan (Akademi Permainan)
 • teknologi acara langsung
 • reka bentuk grafik gerakan
 • imej bergerak
 • pengeluaran muzik dan penulisan lagu
 • Penyelidikan & Pembangunan
 • reka bentuk bunyi
 • reka bentuk visual
 • reka bentuk web dan aplikasi
 • bekerja dengan pelanggan


Memilih bidang pengkhususan

Laluan kajian utama ialah Media Interaktif, Pengeluaran Muzik, dan Seni Halus.

Ini terbahagi kepada modul pembelajaran (contohnya pengeluaran media baru, akademi permainan, perniagaan muzik dan pengeluaran acara, reka bentuk bunyi, fotografi seni halus, imej bergerak, seni rupa yang baik).

Anda boleh membina bidang kepakaran anda sendiri dengan memilih atau menggabungkan kajian dari pelbagai pilihan kajian yang ditawarkan.

Menggabungkan pengajian dari lebih daripada satu jalur pengajian adalah mungkin selepas tahun pertama. Kurikulum ini juga mengandungi bahagian besar dan projek yang dikongsi di antara jalur pengajian yang berbeza dan dengan program ijazah yang berkaitan dalam Seni, Muzik dan Media. Contohnya Akademi Permainan selama satu tahun http://www.gamesacademy.fi/. Selain itu, kerjasama dengan Tampere University akan membuka lebih banyak pilihan untuk pemilihan dan projek kursus.


Struktur pengajian

Skop program ijazah adalah 240 kredit secara keseluruhan, yang terdiri daripada

 • kajian asas dan profesional (180 kredit)
 • latihan amali (30 kredit)
 • kajian pilihan percuma (15 kredit)
 • Tesis Sarjana Muda (15 kredit)

Untuk memastikan kemungkinan pekerjaan yang baik, kajian ini meliputi kira-kira lima bulan (30 kredit) latihan praktikal. Adalah disyorkan agar anda membiasakan diri dengan lebih daripada satu tugas kerja dan tempat kerja semasa tempoh latihan. Anda akan mendapatkan bimbingan untuk latihan praktikal dari guru penyelia dari TAMK , dan sekolah dan tempat kerja akan bersama-sama bersetuju dengan objektif kerja dan pembelajaran anda.

Untuk memastikan kemungkinan pekerjaan yang baik, kajian ini meliputi kira-kira lima bulan (30 kredit) latihan praktikal. Adalah disyorkan agar anda membiasakan diri dengan lebih daripada satu tugas kerja dan tempat kerja semasa tempoh latihan. Anda akan mendapatkan bimbingan untuk latihan praktikal dari guru penyelia dari TAMK , dan sekolah dan tempat kerja akan bersama-sama bersetuju dengan objektif kerja dan pembelajaran anda.

Projek terakhir

Projek akhir yang diperlukan untuk ijazah sarjana muda terdiri daripada tesis, seminar penilaian dan ujian kematangan. Tesis boleh mengambil bentuk berikut:

 • projek media, kerja pembangunan atau karya seni, termasuk bahagian bertulis kritis yang menggambarkan dan mencerminkan kerja dan latar belakang teoritisnya.
 • laporan penyelidikan bertulis.


Pengasingan

Sebagai pelajar TAMK , anda mempunyai peluang untuk melengkapkan sebahagian darjah anda di luar negara di salah satu universiti rakan kongsi TAMK , di mana kami mempunyai lebih dari 300 di lebih daripada 50 negara. Latihan praktikal, juga boleh dilakukan di mana saja di dunia; anda bebas untuk menguruskan peletakan latihan anda sesuai dengan pelan kerjaya antarabangsa anda sendiri. Cara lain untuk menjamin pengalaman pembelajaran yang benar-benar antarabangsa dan multikultural adalah untuk melibatkan diri dalam kajian bahasa, tunjuk ajar rakan-rakan antarabangsa, aktiviti keluarga, dan projek-projek antarabangsa dan minggu bertema.


Peluang kerjaya

Graduan program ijazah mempunyai banyak peluang pekerjaan yang mencabar, kebangsaan dan antarabangsa seperti televisyen, teater, media interaktif, syarikat media digital, pengeluaran kandungan, agensi pengiklanan, rumah permainan, syarikat rekod, syarikat penerbitan, agensi tempahan, syarikat pengeluaran acara, rakaman dan menguasai studio, organisasi seni, galeri, dan syarikat pengeluaran.

Tajuk kerja yang mungkin termasuk: animator, pengarang seni, pereka konsep, artis permainan, pereka grafik, pengurus projek, pengeluar, pereka UI, pereka web, pengaturcara web, artis (Fine Art), jurugambar seni, pengarah seni dalam projek komunal, , penulis lagu, artis berprestasi, jurutera bunyi dan jurutera ringan, pengeluar acara, dan pengurus produksi.


Peluang belajar pasca siswazah

Selepas ijazah sarjana muda dan pengalaman kerja selama tiga tahun, anda boleh memohon program ijazah Sarjana Kebudayaan dan Kesenian. Ijazah sarjana yang dianugerahkan oleh universiti sains gunaan adalah 60-90 kredit dalam skop dan memerlukan 1-2 tahun pengajian sambilan.

Ijazah sarjana yang dianugerahkan oleh universiti sains gunaan menawarkan kelayakan yang sama untuk jawatan dalam sektor pentadbiran awam sebagai ijazah sarjana yang dianugerahkan oleh sebuah universiti.

Yuran pengajian dan biasiswa

Yuran pengajian untuk program ini adalah 9800 euro per tahun akademik untuk pelajar bukan EU / EEA dengan sistem biasiswa untuk pelajar yang membayar yuran.

Anda tidak perlu membayar yuran jika anda:

 • warganegara EU / EEA
 • bersamaan dengan warga EU / EEA (iaitu warganegara Switzerland)
 • sudah bermastautin di Finland (tetap A atau tetap tinggal P / P-EU permit), atau mempunyai Kad Biru EU dikeluarkan di Finland. Permit kediaman yang dikecualikan mestilah sah apabila anda memohon pengajian dan sekurang-kurangnya sehingga 1 Ogos iaitu apabila kajian bermula dengan betul. Sila ambil perhatian bahawa permit kediaman di negara EU / EEA lain tidak mengecualikan anda dari yuran pengajian.


Beasiswa

 • 50% Kurikulum Early Bird, jika penerimaan dilakukan dalam masa 7 hari
 • Anugerah Akademik - biasiswa 25% - 50% berdasarkan kredit yang diperoleh dan IPK

Pelajar yang menamatkan pengajian boleh mendapat kelayakan Akademik Kecemerlangan - biasiswa atas pelbagai sebab: kerja tesis yang luar biasa, kejayaan dalam penempatan praktikal atau kerja projek. Biasiswa ini ditadbir dan dianugerahkan oleh TAMK R

Pelajar juga boleh ditaja oleh sama ada keluarga atau organisasi / syarikat. TAMK sedang merundingkan tajaan syarikat untuk pelajar masa depan.

Tarikh Akhir Kemaskini Nov 2018

Latar Belakang Pusat Pengajian

Welcome to the most popular university of applied sciences in Finland! TAMK has a good reputation among students; its fields of study are interesting and its graduates are in demand on the job market. ... Baca lebih lanjut

Welcome to the most popular university of applied sciences in Finland! TAMK has a good reputation among students; its fields of study are interesting and its graduates are in demand on the job market. TAMK is also highly respected in all sectors of working life - both as a successful educator of bright new professionals, and as a valued partner in many forms of collaboration. Baca Ringkas