Baca keterangan rasmi

Adakah anda tertarik dengan masa lalu dan masa depan Eropah? Adakah anda ingin menjadi warganegara kritikal di peringkat nasional dan antarabangsa? Adakah anda suka mengikuti berita dan ingin mengambil bahagian aktif dalam perdebatan utama yang diliputi dalam media? Adakah anda sering tertanya-tanya tentang mekanisme yang mendorong isu-isu masyarakat di seluruh dunia dan ingin memperoleh kemahiran analisis untuk menyiasat dan memahaminya? Adakah anda suka belajar di persekitaran antarabangsa dengan pelajar dan kakitangan dari pelbagai tempat di dunia? Kemudian Sejarah Eropah Perbandingan di Radboud University adalah pilihan yang tepat untuk anda.

Membandingkan sejarah dari perspektif global

Sejarah Eropah Perbandingan adalah program Sarjana Muda disiplin yang mengajar sejarah Eropah dari perspektif perbandingan dan isu-isu. Program ini memberi tumpuan kepada satu siri topik sosio-ekonomi, demografi, politik dan budaya asas yang sangat relevan untuk masyarakat hari ini. Contoh-contoh topik boleh menjadi penghijrahan, inklusi dan penganiayaan terhadap minoriti, fundamentalisme keagamaan, penguasaan budaya, kes-kes kegagalan membina bangunan negara dan respon masyarakat yang gagal terhadap krisis-krisis utama seperti kawalan penyakit. Pendekatan komparatif secara konsisten dalam program ini menawarkan peluang yang berharga untuk mengkaji proses-proses sejarah, baik di dalam dan di luar Eropah, yang mengungkap perkembangan sejarah yang unik serta pola umum tingkah laku manusia dan penyelesaian masalah.

Mengapa Sejarah Eropah Perbandingan di Radboud University ?

 • Belajar dari penyelidik utama;
 • Mengalami kelas antarabangsa;
 • Terlibat dalam pelbagai projek penyelidikan;
 • Mengambil bahagian dalam pelbagai projek pembelajaran kemahiran;
 • Tulis tesis bujang anda dalam bahasa Inggeris, Perancis, Jerman atau Itali;
 • Bercakap dengan pensyarah-pensyarah peribadi anda yang akan membantu anda mencari jalan anda dalam pengajian anda dan di Nijmegen.

Apakah prospek masa hadapan bagi graduan Sejarah Perbandingan Eropah?

Program BA kami, digabungkan dengan program Sarjana yang sesuai, menyediakan anda untuk kerjaya dalam pelbagai bidang, iaitu:

 • Kerajaan
 • Pendidikan
 • Penyelidikan
 • Warisan
 • Kewartawanan

Fakta Utama

 • Trek: Sejarah (Belanda)
 • Tajuk / ijazah: Sarjana Muda Seni (BA)
 • Tempoh: 3 tahun (180 EC), sepenuh masa
 • Mulai bulan: September
 • Bahasa arahan: Bahasa Inggeris
 • Kod CROHO (kod program unik): 56034

Garis besar program

Program Sarjana Muda tiga tahun dibahagikan kepada dua semester dan empat tempoh setahun. Pada akhir setiap tempoh, anda akan mempunyai beberapa peperiksaan untuk menguji apa yang telah anda pelajari.

Kursus

Tahun yang lengkap di Radboud University terdiri daripada 60 kredit kursus (kredit Eropah), dibahagikan kepada beberapa kursus. Untuk maklumat lanjut mengenai kursus yang ditawarkan oleh program Bachelor Inggeris yang diajar dalam Sejarah Eropah Perbandingan, sila lihat di bawah:

Tahun pertama

Tahun pertama di Sejarah Eropah Perbandingan

Tahun pertama program Bachelor ini memperkenalkan sejarah perbandingan sebagai metodologi dalam disiplin sejarah dan berkaitan dengan kemanusiaan dan sains sosial secara amnya. Ini akan menjadi tumpuan utama dalam semua kursus pada tahun pertama, yang akan terdiri daripada (1) pengenalan kepada disiplin sejarah dan disiplin bantu, (2) refleksi filosofi dan metodologi terhadap kajian perbandingan (Eropah) sejarah, (3) modul berasaskan masalah diakronik dan tema, (4) makmal humaniora digital dan (5) bengkel penulisan.

Semester 1

 • Pengenalan kepada Sejarah Perbandingan Eropah
 • Sejarah Kuno dan Sejarah Moden Awal

Semester 2

 • Falsafah Sejarah
 • Sejarah Penulisan
 • Sejarah Abad Pertengahan dan Sejarah Moden

Tahun dua

Tahun kedua dan ketiga di Sejarah Eropah Perbandingan

Pada tahun kedua dan ketiga, anda menyesuaikan kurikulum anda ke topik-topik dalam program keseluruhan yang paling sesuai dengan minat anda. Tahun kedua menawarkan anda lebih mendalam tentang pendekatan sejarah komparatif melalui satu siri seminar tematik dan modul latihan kemahiran pembangunan.

Tahun ketiga menjemput anda untuk meneroka pelbagai pilihan yang akan membantu anda dalam membangunkan laluan kerjaya anda yang dijangkakan. Sebagai tambahan kepada beberapa elemen teras, seperti berfikir tangki dengan kaitan sosial, semester di luar negara, dan tesis Sarjana Muda akhir, anda bebas untuk melengkapkan profil anda dengan pilihan tambahan.

Kaunseling dan bimbingan akademik

Penasihat Pelajar dan Mentor bertanggungjawab menyediakan pelajar tahun pertama dengan kaunseling dan sokongan akademik. Penasihat Pelajar adalah sumber anda untuk bantuan dan bantuan semasa pengajian anda. Di samping itu, anda akan diberikan dua mentor peribadi (salah seorang pensyarah dan pelajar tahun kedua), yang boleh anda beralih untuk membincangkan kemajuan pengajian anda. Anda akan bertemu mentor peribadi anda dalam satu-satu mesyuarat dan dalam mesyuarat kumpulan bersama-sama dengan pelajar tahun pertama yang lain. Semasa mesyuarat mentor, anda akan membincangkan isu-isu seperti perbezaan di antara sekolah menengah dan universiti, kurikulum, pengalaman awal anda di universiti, bagaimana untuk mempersiapkan peperiksaan dan menangani stres, kejutan budaya dan kemusnahan. Isu-isu lain mungkin merangkumi perancangan pembelajaran, kehidupan pelajar, beban kerja, pekerjaan sampingan dan perspektif kerjaya.

Keperluan kemasukan

Kelayakan pendidikan Belanda

Anda boleh memohon program Bachelor dalam Sejarah Eropah Perbandingan jika anda mempunyai:

 • diploma pra-universiti (VWO-diploma dalam bahasa Belanda). Sekiranya anda memperoleh VWO-diploma, anda secara automatik memenuhi keperluan bahasa.
 • sijil propaedeutics dari Universiti Sains Gunaan (HBO Propedeuse) yang diperoleh dalam tempoh satu tahun dan gred purata 7 (daripada 10). Untuk membuktikan kecekapan bahasa Inggeris yang mencukupi, anda perlu memperoleh Bahasa Inggeris di peringkat vwo atau mengemukakan sijil bahasa Inggeris.
 • Sekiranya anda berumur 21 tahun ke atas dan tidak memenuhi syarat-syarat yang disebut di atas, kemasukan dengan doktor kolokium (pemeriksaan masuk) mungkin menjadi pilihan.

Sila hubungi Penasihat Pelajaran jika anda ingin menerima lebih banyak maklumat.

Kelayakan pendidikan antarabangsa

Sekiranya anda telah menyelesaikan atau akan melengkapkan program pengajian di luar negara, maka diploma anda akan dinilai secara individu untuk menentukan sama ada pendidikan terdahulu anda membolehkan kemasukan. Sekiranya diploma anda membenarkan kemasukan, maka anda boleh diterima secara langsung atau syarat tambahan boleh dikenakan. Anda akan menerima lebih banyak maklumat tentang keperluan tambahan ini semasa prosedur permohonan anda.

Sila muat turun dan berhati-hati mempertimbangkan 2019-2020 Syarat Kemasukan diajar dalam bahasa Inggeris Program Sarjana Muda dalam Perbandingan Sejarah Eropah untuk memeriksa sama ada anda boleh masuk terus atau syarat tambahan mungkin terpakai. Dokumen ini juga termasuk maklumat lanjut tentang keperluan Bahasa Inggeris untuk semua diploma.

Keperluan bahasa Inggeris

Oleh kerana bahasa pengajaran dalam program kami adalah Bahasa Inggeris, anda memerlukan penguasaan yang mencukupi dalam bahasa Inggeris.

Keperluan ini dipenuhi apabila anda memperoleh:

 • diploma Belanda VWO;
 • diploma antarabangsa Baccalaureate;
 • Diploma Baccalaureate Eropah, dengan sekurang-kurangnya kursus Bahasa Inggeris 2 atau Bahasa 1;
 • diploma, di mana bahasa Inggeris telah menjadi sebahagian daripada peperiksaan akhir;
 • diploma setara dengan atau lebih tinggi daripada tahap VWO Belanda dengan melengkapkan program pendidikan bahasa Inggeris di institusi di salah satu negara anggota EU / EEA, Australia, Kanada, New Zealand atau Amerika Syarikat, di mana bahasa pengajaran telah menjadi bahasa Inggeris.

Keperluan bahasa Inggeris tidak digunakan untuk penutur asli bahasa Inggeris. Anda dianggap sebagai penutur asli bahasa Inggeris jika anda dari Australia, Kanada (kecuali Quebec), Ireland, New Zealand, United Kingdom atau Amerika Syarikat.

Jika anda tidak memenuhi syarat bahasa yang disebutkan di atas, anda mesti memenuhi salah satu syarat minimum yang berikut:

 • skor TOEFL iBT sebanyak ≥80, kesemua empat subkumpulan ≥20;
 • skor keseluruhan Akademik IELTS ≥6.0, kesemua empat subkumpulan ≥6.0;
 • Cambridge Certificate of Advanced English (CAE) atau Certificate of Proficiency in English (CPE), dengan tanda C atau lebih tinggi;
 • skor ujian TOEIC ≥785 dan modul 'Speaking and Writing' dan 'Listening and Reading' berjaya diselesaikan.

Untuk maklumat lanjut, sila hubungi Pegawai Kemasukan kami.

Prospek kerjaya

Program BA kami menyediakan anda dengan set kemahiran yang akan memudahkan penerimaan anda ke dalam pelbagai laluan Master dan akan menjadi aset yang tidak ternilai untuk kerjaya profesional anda.

Graduan kami dijangka memegang jawatan seperti:

 • Pegawai kerajaan
 • Guru
 • Penyelidik
 • Warisan profesional
 • Wartawan untuk akhbar dan majalah

Ingin tahu lagi?

Adakah anda ingin mengetahui lebih lanjut tentang program ini dan Radboud University ? Sertai kami untuk Hari Terbuka Ijazah pada 30 Mac 2019! Untuk mengetahui lebih lanjut dan mendaftar untuk acara menarik ini, layari www.ru.nl/bachelors/openday.

Program diajar dalam:
English

Lihat 12 lagi program yang ditawarkan oleh Radboud University »

Tarikh Akhir Kemaskini February 26, 2019
This course is Campus based
Start Date
Sept. 2019
Duration
Sepenuh masa
Price
8,342 EUR
untuk tahun akademik 2019-2020
Deadline
Apr. 1, 2019
Non-EU/EEA applicants; 1 May: EU/EEA applicants (Recommended deadline for assistance with finding housing); 1 July: EU/EEA applicants (Final deadline)
Ikut lokasi
Ikut tarikh
Start Date
Sept. 2019
Tarikh tutup permohonan
Apr. 1, 2019
Non-EU/EEA applicants; 1 May: EU/EEA applicants (Recommended deadline for assistance with finding housing); 1 July: EU/EEA applicants (Final deadline)

Sept. 2019

Location
Tarikh tutup permohonan
Apr. 1, 2019
Non-EU/EEA applicants; 1 May: EU/EEA applicants (Recommended deadline for assistance with finding housing); 1 July: EU/EEA applicants (Final deadline)
End Date