Program BFA dalam Perhiasan Perhiasan dan Perhiasan Kontemporari

ALCHIMIA Contemporary Jewellery School

Penerangan Program

Baca keterangan rasmi

Program BFA dalam Perhiasan Perhiasan dan Perhiasan Kontemporari

ALCHIMIA Contemporary Jewellery School

Program BFA dua tahun menawarkan asas komprehensif dalam barang kemas dan hiasan kontemporari untuk mereka yang tidak mempunyai pengalaman atau memiliki kemahiran membuat barang kemas dalam masa yang agak singkat.

Kursus ini bermula dengan teknik dan kemahiran tradisional dalam pembinaan dan reka bentuk barang kemas, dan kemudian memperkenalkan pelajar kepada teknologi baru, penggunaan sumber kreatif, dan ungkapan material untuk keaslian dalam reka bentuk.

Program ini dibahagikan kepada enam modul 14 minggu yang menyediakan, melalui proses pencerobohan penuh yang mencabar tetapi organik, gabungan prinsip praktikal dan teoritis yang seimbang.

Dalam urat falsafah Alchimia, program ini memupuk pendekatan pembelajaran yang menggabungkan teori, pragmatik, dan pengalaman untuk membangunkan keyakinan, kemahiran, kreativiti dan imaginasi. Ia disesuaikan untuk setiap pelajar secara individu, dengan guru menyediakan latihan peribadi, dan membina pelbagai pengalaman profesional yang berbeza, termasuk lawatan belajar yang dipilih dengan teliti di dalam dan di luar negara.

Dua tahun ini boleh berfungsi sebagai program mandiri bagi mereka yang berminat untuk mencapai keputusan peringkat tinggi dalam jangka pendek, dan / atau bersedia untuk masuk ke program induk dalam perhiasan perhiasan.

Bidang utama kajian adalah seperti berikut:

Tahun pertama

Sejarah Seni - Kursus-kursus ini memberikan gambaran keseluruhan Sejarah Seni dengan tumpuan khusus pada seni dan kostum Eropah. Pengetahuan mata pelajaran ini adalah penting untuk bekerja sebagai pereka dan perhiasan. Pelajaran ini akan membolehkan pelajar untuk membangun bahasa kritikal dan deskriptif untuk sejarah reka bentuk. Ia juga memberi peluang untuk mempersoalkan pemahaman akademik dan peribadi objek, subjek dan persekitaran, dengan melawat muzium, pameran dan persekitaran bersejarah lain.

Gemology - Gemmology untuk perhiasan memberikan pengantar ke dunia batu yang digunakan dalam perhiasan. Pelajar akan belajar tentang ciri-ciri batu yang berharga dan semimulia, asal usulnya, pasaran dan nilai simbolik, sejarah pemotongan batu, dan kemungkinan penggunaan kontemporari dalam pengeluaran barang kemas. Tumpuan khusus diberikan pada soalan etika mengenai penggunaan dan perlombongan batu berharga.

Proses Kreatif - Kursus ini merupakan langkah pertama dalam generasi, perkembangan dan komunikasi idea kreatif melalui pelbagai fenomena visual, gaya persembahan dan pengeluaran artistik. Mencari inspirasi untuk membangunkan projek individu, pemindahan konsep dari satu pertengahan ke satu sama lain akan membawa kepada pengambilalihan dan pemakaian pengetahuan dan kemahiran yang dibentangkan dalam portfolio kerja yang besar pada akhir tahun ini. Pelajaran ini memperkenalkan pelajar kepada pendekatan metodologi yang digunakan dalam analisis kritikal pengeluaran, perwakilan dan penggunaan reka bentuk dan budaya bahan, dan akan menggalakkan pendekatan yang sadar sejarah untuk memahami reka bentuk dan budaya material sejak abad yang lalu.

Goldsmith and Lab Perhiasan - Kursus ini adalah asas pembuatan perhiasan dan akan mengajar teknik-teknik penting untuk bekerja dengan logam. Kemahiran dalam kemahiran praktikal diperoleh melalui pengulangan dan pengenalan dengan proses, bahan atau teknik, yang memerlukan masa dan komitmen yang besar dalam bengkel dan studio. Khususnya, para pelajar disediakan dengan cara untuk menggunakan pengetahuan teknikal asas dan kemahiran bengkel dalam pembinaan barang kemas, belajar bekerja dengan selamat dan sesuai dengan jentera dan peralatan khusus, dan mula memahami sifat-sifat dan sifat-sifat bahan dan kemasan.

Teknologi - Bahagian ini adalah kursus teori dan praktikal metalurgi. Pelajar akan mendapat pengertian asas tingkah laku fizikal dan kimia unsur-unsur logam yang biasa digunakan dalam barang kemas, sebatian intermetik mereka, dan aloi mereka. Kursus ini memberikan penerangan yang diperlukan dan komprehensif mengenai isu berkaitan kimia untuk studio metalmiths dan menawarkan pengajaran dalam fizik penggunaan bahan yang baik dan praktikal. Ia juga menyediakan pemahaman yang diperlukan terhadap formula matematik yang digunakan untuk menyiasat bahan-bahan yang berkaitan dengan amalan barang kemas.

Reka Bentuk Perhiasan - Lukisan tangan dan rendering air untuk perhiasan adalah teras unit ini, menggalakkan tahap kemerdekaan dan kreativiti yang tinggi serta penglibatan dalam pelbagai aktiviti memimpin pelajar dan projek pembangunan peribadi. Ia memberi peluang kepada pelajar untuk menyiasat dan membangunkan kemahiran dalam aspek-aspek khusus lukisan untuk berjaya menyampaikan idea-idea dan konsep reka bentuk. Pelajar akan meneroka penggunaan pelbagai media, teknik dan proses untuk menyediakan asas menyeluruh dalam penggunaan lukisan sebagai alat komunikasi visual.

Prototaip 3D - Buatan tangan, prototaip 3 dimensi adalah teras kursus ini. Membina prototaip dan menggunakan bahan dan teknik yang berbeza membantu dalam memvisualkan dan menterjemahkan idea ke dalam representasi 3 dimensi fizikal. Selain meneroka pelbagai bahan, bentuk, dan sifat pelajar mereka akan mengembangkan kemahiran dalam membuat dan menggunakan model 3D yang berguna pada pelbagai peringkat proses reka bentuk.

Tahun kedua

Sejarah Perhiasan - Sejarah perhiasan dari zaman purba hingga awal abad ke-20 diterokai dalam kursus ini. Ia melihat faktor-faktor sejarah yang telah mempengaruhi dan membina amalan reka bentuk kontemporari dan bagaimana pengetahuan tentang sejarah reka bentuk memaparkan pendekatan teori dan keputusan gaya pereka hari ini. Matlamatnya adalah untuk membantu pereka / pembuat membangunkan penghayatan konteks di mana kerja kontemporari terbentuk. Kursus ini juga bertujuan untuk membangunkan perbendaharaan kata kritikal untuk pelajar melalui analisis kritis visual dan tekstual.

Strategi untuk Pembangunan Kreatif - Bengkel untuk meningkatkan kreativiti untuk membolehkan pelajar menjalankan pengajian mereka dengan cara yang lebih peribadi dan bebas. Pelajaran ini akan memulakan proses mengenal pasti arah reka bentuk peribadi melalui pemilihan dan penyelidikan seterusnya aspek tertentu reka bentuk dan teknik perhiasan. Pelajar mula menjalankan penyelidikan mereka sendiri dan dengan bimbingan dari kakitangan khusus dan mengembangkan sikap profesional terhadap pekerjaan mereka. Pelajar dikehendaki membangunkan sistem dan kaedah untuk mewujudkan "Kontrak Pembelajaran Pelajar" yang akan membolehkan mereka dengan jelas membentangkan matlamat dan hasil peribadi, dalam rangka keseluruhan program, untuk meningkatkan dan membezakan pengalaman pembelajaran mereka. Matlamatnya adalah untuk menggalakkan tahap kemerdekaan yang tinggi dan kreativiti pemikiran, serta penglibatan dalam pelbagai aktiviti pimpinan pelajar dan projek pembangunan peribadi.

Makmal Perhiasan Emas / Perhiasan Canggih - Teknik pembinaan barang kemas lanjutan seperti engsel, penutupan dan penetapan batu maju diliputi dalam kursus ini. Para pelajar akan meneruskan proses pembelajaran dalam pembuatan barang kemas teknikal, dengan teknik penyambungan dan kemasan yang lebih maju. Mereka akan mempelajari idea-idea asas mengenai penetapan batu dan meneroka kaedah-kaedah Florentine tradisional dalam pembuatan barang kemas dan teknologi yang berkaitan, menyediakan dia / dia untuk memasuki dunia kerja logam sebagai perancang / pembuat yang kompeten dan yakin dengan kerjaya yang bermanfaat dalam bidang perhiasan dan yang berkaitan reka bentuk.

Teknologi Lanjutan - Teknologi bahan, proses pengeluaran dan pembangunan perindustrian dalam metalurgi adalah teras kursus ini. Matlamatnya adalah untuk mendapatkan kefahaman teknikal khusus jentera khusus yang digunakan dalam pembuatan barang kemas, bukan sahaja untuk kerajinan tradisional, tetapi juga dalam fabrikasi perindustrian moden. Kursus ini akan meliputi bahan kimia dan fizikal bahan-bahan baru seperti poliuretan, resin, acrylics dan celluloid serta bahan tradisional seperti kertas, tekstil dan kayu yang digunakan dalam reka bentuk barang kemas kontemporari. Berhasil menghubungkan kraf tradisional dan kaedah pengeluaran kontemporari dan untuk menggabungkan lama dan yang baru, buatan tangan dan mesin yang dibuat dengan cara yang produktif adalah matlamat kursus ini.

Lukisan dan Reka Bentuk Lanjutan - Kursus ini direka bentuk untuk membolehkan pendekatan yang progresif untuk memperoleh kemahiran, pengetahuan dan pemahaman aspek kreatif, intelektual dan teknikal reka bentuk barang kemas. Lukisan bebas menggunakan bahagian kanan otak, proses pemikiran sisi dan latihan otak digunakan untuk meningkatkan keupayaan teknikal dan kreatif. Tumpuan program ini adalah untuk membolehkan pelajar berkembang secara intelektual dan mengembangkan kemampuan untuk membayangkan inovatif dan beroperasi secara bebas dalam bidang reka bentuk dan pembuatan barang kemas. Unit ini menyokong kemerdekaan dan kreativiti pemikiran melalui latihan dalam metodologi reka bentuk. Ia juga akan mengajarkan konsep asas Rhinoceros 3D, untuk apa-apa jenis perwakilan 3D, sama ada pembuatan atau reka bentuk perhiasan secara umum. Kaedah ini adalah "pembelajaran untuk belajar" aliran kerja projek, yang akan membolehkan pelajar menjadi bebas dan akhirnya melaksanakan prototaip percetakan 3D.

Analisis Reflektif - Kursus ini direka untuk membolehkan pelajar memohon, menyatukan dan melanjutkan pembelajaran mereka dalam rangka kerja dan situasi konteks yang berbeza, di dalam dan di luar bidang reka bentuk dan pembuatan barang kemas. Ia bertujuan untuk membolehkan pelajar mengenal pasti penyelidikan sebuah projek yang merupakan produk penglibatan yang berterusan dan kreatif dalam pelbagai sumber penyelidikan dalam bidang praktik studio dan pengeluaran perindustrian. Pelajaran akan menyatukan kemahiran pengenalan projek, organisasi penyelidikan dan pembangunan, pengurusan masa, analisis tertulis dan visual serta pembentangan perbincangan / tesis kritis. Kursus-kursus ini selanjutnya menyatukan pembangunan kemahiran yang diperlukan untuk pembelajaran autonomi.

Penyelidikan Profesional - Untuk menggalakkan tahap kemerdekaan dan kreativiti pemikiran yang tinggi, serta penglibatan dalam pelbagai aktiviti yang dipimpin oleh para pelajar dan projek pembangunan peribadi, kursus ini bertujuan untuk menyediakan pelajar dengan cara untuk meneroka, menganalisis dan menerangkan dengan yakin penyelidikan dan percubaan bahan. Pelajar akan menilai yang sesuai dengan penggunaan bahan, proses dan teknik dalam konsep reka bentuk mereka. Kursus ini terdiri daripada penyelidikan, pemilihan, pengujian dan penggunaan bahan, proses dan teknik yang bersesuaian dengan persamaan logik dengan konsep reka bentuk individu mereka.

Amalan Profesional Bebas - Sifat keusahawanan pengeluaran barang kemas memerlukan pelajar untuk mengeksploitasikan sepenuhnya tanggapan kemerdekaan, berdikari, pengurusan diri dan pemikiran yang inovatif. Untuk membangunkan kebolehan ini, bengkel amalan profesional bebas, dengan kemajuan projek yang dirundingkan sangat penting. Pelajar dikehendaki dengan jelas menetapkan matlamat dan hasil peribadi dalam rangka keseluruhan kerja mereka. Projek / penilaian terakhir untuk kursus ini ialah penyempurnaan badan kerja dan tamat pengajian mereka.

Sejarah Barang Kemas Kontemporari - Kursus ini akan menangani jenis objek dan amalan yang dinamakan oleh istilah "barang kemas kontemporari". Ia akan menjelaskan dan membincangkan, dalam dialog dengan para pelajar, pembangunan amalan barang kemas kontemporari di seluruh dunia dan mendedahkan cabaran dan peluang yang dihadapi oleh subjek di masa lalu dan apa yang menanti masa kini dan masa depannya.

Tesis - Tesis ini harus memandang pandangan dan kebolehan pelajar melalui penyelidikan yang diartikulasikan mengenai tema pilihan yang berkaitan dengan konsep reka bentuk individu mereka yang dibentangkan dalam bentuk "paparan". Ia bertujuan untuk menunjukkan kemahiran pelajar dalam membuat, analisis teori, dan penjelasan / analisis bertulis. Kerja tesis adalah wajib untuk menyelesaikan ijazah. Dengan tesis ini, pelajar akan menunjukkan bagaimana mereka berjaya dan membangunkan satu projek rekabentuk sebagai tindak balas kepada projek yang dipilih secara ringkas. Mereka akan yakin menganalisis dan menerangkan proses penyelidikan, eksperimen dan pembangunan reka bentuk.

Bayaran:

  • Bagi pelajar EU, yuran bagi setiap kursus tahunan ialah € 12,932 (€ 10,600 VAT 22%)
  • Bagi pelajar antarabangsa luar negara, setiap kursus tahunan ialah € 15,372 (€ 12,600 VAT 22%)

Setelah mendaftar, pelajar perlu membayar yuran kemasukan sebanyak 40% (pelajar EU € 5,172, pelajar luar negeri € 6.292) untuk mendapatkan tempatnya, ditambah dengan yuran pentadbiran € 610. Baki jumlah yuran pengajian boleh dibayar secara ansuran.

This school offers programs in:
  • English
ALCHIMIA Contemporary Jewellery School

Tarikh Akhir Kemaskini April 8, 2018
Tempoh & Harga
This course is Lokasi Kampus
Start Date
Tarikh mula
Sept. 2019
Duration
Tempoh
Sepenuh masa
Price
Harga
12,932 EUR
Pelajar EU (€ 10,600 VAT 22%). Bagi pelajar antarabangsa setiap kursus tahunan ialah € 15,372 (€ 12,600 VAT 22%).
Locations
Itali - Florence, Tuscany
Tarikh mula : Sept. 2019
Tarikh tutup permohonan Permintaan Maklumat
Tarikh akhir Permintaan Maklumat
Dates
Sept. 2019
Itali - Florence, Tuscany
Tarikh tutup permohonan Permintaan Maklumat
Tarikh akhir Permintaan Maklumat