Program Sarjana Pengurusan Pekerjaan Sosial (BA) adalah kursus akreditasi, yang diluluskan oleh negara yang ditawarkan oleh NBS Northern Business School Pengurusan dan Keamanan di Hamburg.

LATIHAN ATAU PELAJAR PROFESIONAL DI HAMBURG

Kursus ini ditawarkan secara sambilan oleh NBS pada malam hari Jumaat dan Sabtu untuk para profesional dan pelatih. Oleh itu, adalah mungkin untuk memperoleh ijazah universiti yang diiktiraf dan diiktiraf negeri dalam tempoh 8 semester sebagai kerja sambilan. Ijazah ini menyimpulkan dengan Sarjana Muda Sastera (BA).

Kandungan kajian

Program Kerja Ijazah Sarjana Muda Pengurusan Kerja Sosial menyediakan anda untuk keperluan khas dalam bidang kerja sosial dan melatih anda dengan kukuh dalam metodologi kerja saintifik. Mereka memperoleh kepakaran sosio-saintifik dan ekonomi serta memahami isu-isu interdisipliner. Dengan menyediakan kelayakan utama, anda akan dapat menganalisis masalah, membangunkan penyelesaian yang beretika secara etika dan sah dan mengamalkannya.

Graduan dari Program Kerja Sosial Pengurusan mengambil kedudukan terkemuka dan bertanggungjawab di institusi awam dan swasta. Mereka pakar saintifik dan praktikal terlatih yang dapat membangun, melaksanakan dan menilai proses dinamik dan kompleks. Berurusan dengan orang dan menyelaraskan proses kerja sensitif memerlukan kemahiran sosial khas. Pengetahuan profesional, kemahiran organisasi dan kaedah kerja yang bebas adalah sama pentingnya dengan kemahiran komunikasi dan kerja berpasukan.

Kajian ini dilakukan secara sambilan pada malam hari Jumaat dan hari Sabtu. Program pengajian terdiri daripada tiga disiplin pelengkap : Fokus kajian adalah pengajaran dasar-dasar dan aspek-aspek pekerjaan sosial yang relevan untuk amalan. Ini termasuk sejarah dan teori kerja sosial, etika profesional, konsep sosial dan konsep tindakan. Pada masa yang sama, anda akan dilatih dalam faktor ekonomi kerja sosial, seperti mengawal dan pengurusan kakitangan. Modul ketiga mengajar dan praktikal ujian metodologi dan asas kerja saintifik.

Pilihan kerjaya

Kerja sosial adalah medan pekerjaan berorientasikan praktikal yang menganalisis, menyokong dan memacu perkembangan sosial. Ia menangani resolusi konflik dan penjagaan dan sokongan rakyat. Keadilan sosial, hak asasi manusia dan tanggungjawab sosial adalah aspek utama. Kajian Pengurusan Kerja Sosial membolehkan anda menjalankan aktiviti dalam bidang seperti bantuan keluarga, penjagaan orang tua, kaunseling kecanduan, kerja penghijrahan, pendidikan dewasa dan belia atau kerja belia, tetapi juga di berbagai institusi, misalnya di klinik, kelab belia, rumah yatim, pusat kaunseling dan rumah persaraan.

Konsepsi program pengajian dilakukan dengan koordinasi dengan Yayasan SBB untuk Pendidikan dan Latihan Vokasional untuk memastikan kebolehan profesional siswazah. Di samping itu, kebolehpasaran pelajar akan dipromosikan lebih lanjut semasa pengajian mereka melalui program seminar bersepadu.

Pengiktirafan negara untuk pendidik sosial dan pekerja sosial

Graduan yang melengkapkan penempatan kerja sosial lebih daripada 100 hari bekerja sebagai sebahagian daripada pengajian mereka di NBS boleh, sebagai tambahan kepada Sarjana Muda Seni, diberi gelaran "pekerja sosial dan pekerja sosial yang diluluskan negara". Pengiktirafan negara adalah kelayakan utama untuk pekerja sosial di Jerman dan menyediakan akses kepada kerjaya di banyak institusi sosial.

Kerjasama dengan Yayasan SBB untuk Pendidikan Vokasional

Konsepsi program pengajian dilakukan dengan koordinasi dengan Yayasan SBB untuk Pendidikan dan Latihan Vokasional untuk memastikan kebolehan profesional siswazah.

kurikulum

Semester 1

 • Bidang kerja sosial
 • Perakaunan dalaman
 • Asas Pentadbiran Perniagaan
 • Sejarah dan Teori Kerja Sosial

Semester ke-2

 • Penyelidikan sosial empirikal
 • Pangkalan undang-undang
 • Kerja sosial sebagai sains

Semester ke-3

 • mengawal
 • Dasar-dasar saintifik tindakan sosio-pedagogi
 • etika profesion
 • dasar sosial

Semester 4

 • Instrumen dan Kaedah Kerja Sosial
 • Perkhidmatan sosial dalam fluks

Semester 5

 • Konsep Tindakan Kerja Sosial
 • Komunikasi dan konflik

Semester 6

 • Kakitangan Pengurusan / Pengurusan Perniagaan
 • Analisis kes pada senario multiproblem

Semester 7

 • Modul Elektif Wajib: Kajian Kes / Pengurusan Magang Institusi Sosial
 • Pengurusan kualiti / pentadbiran berasaskan IT

Semester ke-8

 • Projek, proses
 • Sarjana Muda tesis

asas

 1. Mac dan September 1 setiap tahun

siap

Sarjana Muda Sastera (BA)

prasyarat

 1. University pintu masuk kelayakan:
 • Kelayakan masuk universiti am atau Fachhochschulreife
 • ATAU pemegang ijazah universiti yang telah diperoleh di universiti Jerman setelah menyelesaikan kursus pengajian dengan minimal enam semester, serta orang yang telah lulus pemeriksaan awal di universiti sains ilmu pengetahuan Jerman dengan kejayaan lebih dari rata-rata
 • ATAU Orang yang telah berhasil menyelesaikan pelatihan lanjutan negara seperti Master; Juruteknik / -dalam; Ahli ekonomi atau pakar perniagaan
 • ATAU Pemegang sertifikat kompetensi di bawah Peraturan Latihan Pegawai Kapal
 • ATAU Pemegang ijazah dari sekolah khusus mengikut peraturan berkanun menurut §24 (2) Akta Sekolah Hamburg
 • ATAU Orang yang telah menyelesaikan pelatihan kejuruan dan kemudian membuktikan bahwa mereka telah bekerja selama sekurang-kurangnya tiga tahun dan membuktikan kemampuan mereka untuk belajar untuk program gelar ini dalam pemeriksaan masukSelain itu: Bukti sekurang-kurangnya empat minggu pengalaman profesional dalam penjagaan sosial dan kesihatan, misalnya dengan cara sijil kerja, sijil latihan yang berkelayakan, latihan vokasional yang relevan atau bukti penyelesaian tahun sosial sukarela. Pengalaman profesional boleh dibuat sehingga akhir semester 2. Latihan ini boleh dibahagikan kepada dua blok, satu blok mestilah berterusan sekurang-kurangnya dua minggu.

tempoh normal

8 semester (48 bulan); Memendekkan mungkin dengan kajian sebelumnya, latihan vokasional atau latihan lanjutan yang diiktiraf oleh negara.

Pekerjaan selain belajar

Untuk membolehkan program pengajian yang berjaya diselesaikan dalam tempoh pengajian standard dan untuk mengelakkan tuntutan yang berlebihan ke atas pelajar, disarankan untuk tidak melebihi masa kerja mingguan selama 30 jam.

Tempoh kuliah dan rehat semester

Semester musim sejuk meluas dari 01.09. sehingga 15.02., semester musim panas berlangsung dari 01.03. sehingga 31.07. Selama dua minggu terakhir bulan Februari, Ogos dan dari Malam Krismas hingga Tahun Baru, tidak ada kursus atau peperiksaan.

Waktu dan tempat kuliah

Kursus berlangsung pada hari Jumaat dari pukul 18:00 hingga 21:15 dan pada hari Sabtu dari pukul 08:30 hingga 17:00 di pusat pengajian kami Quarree dan Holstenhofweg serta di bilik-bilik di Universiti Helmut Schmidt Hamburg.

yuran pengajian

Yuran pengajian berjumlah 295 euro sebulan. Di samping itu, bayaran peperiksaan satu kali sebanyak 300 euro akan dikenakan untuk peperiksaan akhir (jumlah harga: 14,460 euro).

Program diajar dalam:
 • Jerman
NBS Northern Business School

Lihat 15 lagi program yang ditawarkan oleh NBS Northern Business School »

Kursus ini Lokasi Kampus
Start Date
Duration
Sambilan
Price
295 EUR
sebulan
Ikut lokasi
Ikut tarikh
Start Date
Tarikh tutup permohonan
Start Date
Tarikh tutup permohonan
Location
Tarikh tutup permohonan
End Date
Tarikh tutup permohonan
End Date