Program Sarjana Pengurusan Pekerjaan Sosial (BA) adalah kursus akreditasi, yang diluluskan oleh negara yang ditawarkan oleh NBS Northern Business School Pengurusan dan Keamanan di Hamburg.

Program ini ditawarkan di NBS dalam dua model masa, sepenuh masa pada siang hari untuk graduan sekolah menengah dan lulusan sekolah menengah, dan pada malam hari Jumaat dan Sabtu untuk para profesional dan perantis.

Kelebihan khas: Anda boleh menukar model masa semasa pengajian anda. Sebagai contoh, semasa latihan yang lebih panjang anda dialu-alukan untuk mengambil bahagian dalam kursus-kursus dalam model waktu kerja tambahan, dengan itu mempercepat pengajian anda.

Ijazah ini menyimpulkan dengan Sarjana Muda Sastera (BA). Ijazah yang berjaya digabungkan dengan internship dalam sektor sosial juga dikaitkan dengan pengiktirafan negeri sebagai pekerja sosial / pekerja sosial.

Kandungan kajian

Program ijazah Sarjana Muda Pengurusan Kerja Sosial menyediakan aplikasi yang berorientasikan untuk keperluan khas dalam bidang pekerjaan sosial dan melatih anda dengan kukuh dalam metodologi kerja saintifik. Mereka memperoleh kepakaran sosio-saintifik dan ekonomi serta memahami isu-isu interdisipliner. Dengan menyediakan kelayakan utama, anda akan dapat menganalisis masalah, membangunkan penyelesaian yang beretika secara etika dan sah dan mengamalkannya.

Graduan dari Program Kerja Sosial Pengurusan mengambil kedudukan terkemuka dan bertanggungjawab di institusi awam dan swasta. Mereka pakar saintifik dan praktikal terlatih yang dapat membangun, melaksanakan dan menilai proses dinamik dan kompleks. Berurusan dengan orang dan menyelaraskan proses kerja sensitif memerlukan kemahiran sosial khas. Pengetahuan profesional, kemahiran organisasi dan kaedah kerja yang bebas adalah sama pentingnya dengan kemahiran komunikasi dan kerja berpasukan.

Program pengajian terdiri daripada tiga disiplin pelengkap: Fokus kajian adalah pengajaran dasar-dasar dan aspek-aspek pekerjaan sosial yang relevan untuk amalan. Ini termasuk sejarah dan teori kerja sosial, etika profesional, konsep sosial dan konsep tindakan. Pada masa yang sama, anda akan dilatih dalam faktor ekonomi kerja sosial, seperti mengawal dan pengurusan kakitangan. Modul ketiga mengajar dan praktikal ujian metodologi dan asas kerja saintifik.

Pilihan kerjaya

Kerja sosial adalah medan pekerjaan berorientasikan praktikal yang menganalisis, menyokong dan memacu perkembangan sosial. Ia menangani resolusi konflik dan penjagaan dan sokongan rakyat. Keadilan sosial, hak asasi manusia dan tanggungjawab sosial adalah aspek utama. Kajian Pengurusan Kerja Sosial membolehkan anda menjalankan aktiviti dalam bidang seperti bantuan keluarga, penjagaan orang tua, kaunseling kecanduan, kerja penghijrahan, pendidikan dewasa dan belia atau kerja belia, tetapi juga di berbagai institusi, misalnya di klinik, kelab belia, rumah yatim, pusat kaunseling dan rumah persaraan.

Konsepsi program pengajian dilakukan dengan koordinasi dengan Yayasan SBB untuk Pendidikan dan Latihan Vokasional untuk memastikan kebolehan profesional siswazah. Pengiktirafan negara sebagai pendidik sosial / pekerja sosial juga boleh dicapai dengan ijazah yang berjaya. Di samping itu, kebolehpasaran pelajar akan dipromosikan lebih lanjut semasa pengajian mereka melalui program seminar bersepadu.

Pengiktirafan negara untuk pendidik sosial dan pekerja sosial

Graduan yang melengkapkan penempatan kerja sosial lebih daripada 100 hari bekerja sebagai sebahagian daripada pengajian mereka di NBS boleh, sebagai tambahan kepada Sarjana Muda Seni, diberi gelaran "pekerja sosial dan pekerja sosial yang diluluskan negara". Pengiktirafan negara adalah kelayakan utama untuk pekerja sosial di Jerman dan menyediakan akses kepada kerjaya di banyak institusi sosial.

Kerjasama dengan Yayasan SBB untuk Pendidikan Vokasional

Konsepsi program pengajian dilakukan dengan koordinasi dengan Yayasan SBB untuk Pendidikan dan Latihan Vokasional untuk memastikan kebolehan profesional siswazah.

kurikulum

Semester 1

 • Bidang kerja sosial
 • perakaunan
 • Asas Pentadbiran Perniagaan
 • Sejarah dan Teori Kerja Sosial
 • Kerja sosial sebagai sains

Semester ke-2

 • Penyelidikan sosial empirikal
 • Pangkalan undang-undang
 • Dasar-dasar saintifik tindakan sosio-pedagogi
 • etika profesion

Semester ke-3

 • mengawal
 • Instrumen dan Kaedah Kerja Sosial
 • Konsep kerja sosial

Semester 4

 • Analisis kes pada senario multiproblem
 • Perkhidmatan sosial dalam fluks
 • Komunikasi dan konflik

Semester 5

 • Modul elektif: kajian kes / pengurusan magang institusi sosial
 • Pengurusan kualiti / pentadbiran berasaskan IT
 • dasar sosial

Semester 6

 • Kakitangan Pengurusan / Pengurusan Perniagaan
 • Projek, proses
 • Sarjana Muda tesis

asas

 1. Mac dan September 1 setiap tahun

siap

Sarjana Muda Sastera (BA)

prasyarat

 1. University pintu masuk kelayakan:
 • Kelayakan masuk universiti am atau Fachhochschulreife
 • ATAU pemegang ijazah universiti yang telah diperoleh di universiti Jerman setelah menyelesaikan kursus pengajian dengan minimal enam semester, serta orang yang telah lulus pemeriksaan awal di universiti sains ilmu pengetahuan Jerman dengan kejayaan lebih dari rata-rata
 • ATAU Orang yang telah berhasil menyelesaikan pelatihan lanjutan negara seperti Master; Juruteknik / -dalam; Ahli ekonomi atau pakar perniagaan
 • ATAU Pemegang sertifikat kompetensi di bawah Peraturan Latihan Pegawai Kapal
 • ATAU Pemegang ijazah dari sekolah khusus mengikut peraturan berkanun menurut §24 (2) Akta Sekolah Hamburg
 • ATAU Orang yang telah menyelesaikan pelatihan kejuruan dan kemudian membuktikan bahwa mereka telah bekerja selama sekurang-kurangnya tiga tahun dan membuktikan kemampuan mereka untuk belajar untuk program gelar ini dalam pemeriksaan masukSelain itu: Bukti sekurang-kurangnya empat minggu pengalaman profesional dalam penjagaan sosial dan kesihatan, misalnya dengan cara sijil kerja, sijil latihan yang berkelayakan, latihan vokasional yang relevan atau bukti penyelesaian tahun sosial sukarela. Pengalaman profesional boleh dibuat sehingga akhir semester 2. Latihan ini boleh dibahagikan kepada dua blok, satu blok mestilah berterusan sekurang-kurangnya dua minggu.

tempoh normal

6 semester (36 bulan); Memendekkan mungkin dengan kajian sebelumnya, latihan vokasional atau latihan lanjutan yang diiktiraf oleh negara.

Tempoh kuliah dan rehat semester

Semester musim sejuk meluas dari 01.09. sehingga 31.01., semester musim panas berlangsung dari 01.03. sehingga 31.07. Pada bulan Februari dan Ogos, serta dari Malam Krismas hingga Tahun Baru, tiada kursus atau peperiksaan.

Waktu dan tempat kuliah

Kursus-kursus ini berlangsung pada hari-hari bekerja pada siang hari di pusat pengajian kami Quarree and Holstenhofweg.

yuran pengajian

Yuran pengajian perlu dibayar dalam 36 ansuran sebanyak 435 euro sebulan. Di samping itu, bayaran peperiksaan sebanyak 300 euro akan dikenakan untuk prestasi tesis bujang (jumlah harga: 15,960 euro). Di samping itu, pada permulaan setiap semester, kos SemesterTicket yang ditetapkan oleh HVV dikenakan (sehingga WS 2016/17: kira-kira 170 euro setiap semester).

Program diajar dalam:
 • Jerman
NBS Northern Business School

Lihat 15 lagi program yang ditawarkan oleh NBS Northern Business School »

Kursus ini Lokasi Kampus
Start Date
Duration
Sepenuh masa
Price
435 EUR
sebulan
Ikut lokasi
Ikut tarikh
Start Date
Tarikh tutup permohonan
Start Date
Tarikh tutup permohonan
Location
Tarikh tutup permohonan
End Date
Tarikh tutup permohonan
End Date