Matematik BSc (Kepujian)

Umum

Penerangan Program

Gambaran keseluruhan

Adakah anda menikmati nombor seperti orang lain yang menikmati muzik, puisi atau seni? Adakah anda menikmati menggunakan Matematik untuk menerangkan fenomena dunia sebenar dan menyelesaikan masalah?

Latihan matematik membangunkan kemahiran khusus dan kepakaran analisis luas, yang dinilai di semua profesi. Terdapat juga permintaan khusus untuk graduan yang bukan sahaja mempunyai kemahiran kuantitatif tetapi juga tahu cara menggunakannya.

Kursus ini menyampaikan gabungan yang dicari - melalui gaya pengajaran kami, dan tumpuan kami terhadap aplikasi dunia sebenar teknik matematik dan statistik. Sebagai contoh, anda akan menggunakan makmal pengkomputeran matematik sebagai sebahagian daripada proses pembelajaran anda, menjadikan kajian anda sebagai eksperimen sebagai teori.

Bahagian Sains dan Matematik Pengkomputeran kami menyediakan persekitaran pembelajaran yang merangsang dan menyokong, dan kami mempunyai kumpulan penyelidikan yang kuat dan aktif. Kepentingan utamanya ialah penerapan matematik kepada biologi, sains dan sains hayat, dan kami menawarkan gabungan gelaran Kepujian dalam bidang yang berkaitan.

Peraduan Matematik dalam Pemodelan

Sejak 2011, pasukan University of Stirling telah menyertai pertandingan antarabangsa yang dikendalikan oleh COMAP (Amerika Syarikat). Pada tahun 2017 lebih daripada 8,500 pasukan dari seluruh dunia mengambil bahagian. Ini cara terbaik untuk mendapatkan kemahiran penyelidikan dan kepimpinan. Pada 2017, empat pasukan kami selesai dalam 9% teratas di dunia.

Persatuan Matematik University of Stirling

Kami mempunyai Masyarakat Matematik yang bertenaga di mana anda boleh mengembangkan kemahiran lebih lanjut melalui aktiviti pasukan. Ia dijalankan oleh pelajar untuk pelajar.

Pelajar Stirling telah sangat berjaya menyertai Peraduan Matematik antarabangsa dalam Pemodelan. Pada 2017, empat daripada lima pasukan kami berada di kedudukan tertinggi 9% di dunia.

Matematik Gunaan juga boleh dipelajari sebagai ijazah Sarjana Muda (UCAS Code G120).

Sebab utama untuk belajar bersama kami

# 1 Kami menyediakan persekitaran pembelajaran yang merangsang dan menyokong dengan kemudahan komputer yang canggih.

# 2 Staf kursus kami aktif dalam penyelidikan yang menyegarkan kursus kami untuk mencerminkan kemajuan komputer dan matematik.

# 3 Peluang untuk memasuki pertandingan matematik di seluruh dunia

Butiran kursus

Dalam Semesters 1-3, anda akan mengambil Matematik ditambah dua mata pelajaran lain. Bahan yang diliputi di peringkat menengah dikaji dan diterapkan sebelum dimajukan lagi, memastikan peralihan yang lancar dari pendekatan pengajaran sekolah ke universiti.

Anda akan mengambil modul teras dalam: Kalkulus Satu dan Beberapa Pembolehubah; Vektor, Matriks, Bilangan Kompleks dan Aplikasi mereka dalam Teori Geometri dan Sistem; Statistik dan Kemungkinan; dan analisis. Anda juga boleh memilih untuk mengambil modul matematik tambahan dalam Struktur Diskret.

Dalam Semester 4-8, kursus ini merangkumi pelbagai kemahiran. Modul lanjutan merangkumi bidang utama berikut: teknik matematik untuk menyelesaikan pelbagai masalah; teori yang mendasari teknik matematik ini; dan bangunan model, sebagai contoh, mengubah masalah dunia nyata ke dalam bentuk matematik. Ini akan merangkumi projek-projek yang membolehkan perkembangan kemahiran dalam bidang matematik yang digunakan.

Mengajar

Kami telah dianugerahkan kecemerlangan lima bintang untuk pengajaran kami oleh QS World University Rankings 2017/18. Kebanyakan modul kursus dinilai melalui ujian kelas dan peperiksaan akhir semester.

Penilaian

Tugasan tambahan mingguan tambahan digunakan oleh tutor dan pelajar untuk memantau kemajuan. Dalam beberapa modul, ujian kelas digantikan oleh projek-projek di mana anda akan menyelesaikan masalah berdasarkan data dunia sebenar. Biasanya, pada semester akhir, anda akan melaksanakan projek atau masalah yang mencabar di bawah bimbingan penyelia projek.

Peluang penempatan kerja

Kami menawarkan peletakan musim panas sama ada dengan kakitangan atau syarikat.

Hubungi

Dr Anthony O'Hare

44 (0) 1786 467427

anthony.ohare@stir.ac.uk

Yuran - 2018/2019

  • Pelajar luar negara (bukan EU): £ 12,140
  • Pelajar Scotland dan EU: £ 1,820
  • Pelajar dari seluruh UK: £ 9,250
Tarikh Akhir Kemaskini Mac 2020

Latar Belakang Pusat Pengajian

At the University of Stirling, being the difference is in our DNA – providing education with a purpose and carrying out research that helps to shape society.

At the University of Stirling, being the difference is in our DNA – providing education with a purpose and carrying out research that helps to shape society. Baca Ringkas