Adakah anda sangat bermotivasi dan mencari program yang memberi anda kebebasan untuk meneruskan minat anda sendiri? Adakah anda ingin menjadi sebahagian daripada komuniti akademik yang saling berkait rapat yang menggalakkan perbincangan dan perbahasan? Kolej Universiti Maastricht adalah Kolej Kepujian Seni dan Sains Liberal yang menyediakan pendidikan bujang berskala kecil dan individu. Di UCM, anda akan menjadi sebahagian daripada komuniti benar-benar antarabangsa, bekerja dan bersosial dengan pelajar dari lebih 50 negara. Dengan sokongan kakitangan yang komited kami, anda boleh memilih dari lebih daripada 150 kursus yang berbeza dalam Kemanusiaan, Sains Sosial dan Sains untuk membina profil akademik yang membantu anda memenuhi matlamat anda.


Kenapa program ini?

Sebagai sebuah kolej kepujian, UCM adalah mencabar dan sangat bermanfaat. Dengan membenarkan anda menyusun kurikulum individu, program UCM memastikan anda:

 • membangunkan pemahaman asas mengenai pelbagai disiplin akademik
 • menjadi pakar dalam bidang akademik tertentu
 • belajar berfikir secara akademik
 • menjadi pelajar sendiri
 • bekerja dengan baik dalam pasukan antarabangsa


Memilih kursus anda
Sepanjang tiga tahun anda di UCM, anda akan membina kurikulum anda sendiri dengan memilih dari lebih daripada 150 kursus yang berbeza. Penasihat Akademik anda berada di sana untuk membantu anda menentukan matlamat yang jelas, meneroka kekuatan dan keutamaan anda, dan memilih kursus yang betul.


Penasihat Akademik anda
Penasihat Akademik anda adalah pakar yang mengajar dan menjalankan penyelidikan dalam bidang yang ingin anda laksanakan. Dia memberikan bimbingan dan maklum balas dan membantu anda merumuskan jawapan konkrit kepada soalan-soalan seperti:

 • Apa kursus yang saya dapati menarik?
 • Bagaimanakah saya dapat menggabungkan pelbagai kepentingan saya ke dalam satu kurikulum yang bermakna?
 • Apa jenis program tuan saya ingin meneruskan?
 • Apakah kekuatan saya?
 • Di manakah saya melihat keperluan dan peluang untuk penambahbaikan?


Luangkan semester di luar negara
UCM mempunyai institusi rakan kongsi di seluruh dunia, dengan universiti di Asia, Afrika, Australia, Amerika Utara dan Selatan, dan juga di Eropah. Pelbagai pelajar telah pergi semester ke luar negara pada semester keempat atau kelima mereka dan mempunyai pengalaman seumur hidup. Mereka mengembara dunia, membuat banyak kawan, mengembangkan pemahaman budaya yang berbeza, dan melengkapkan kurikulum UCM mereka dengan mengambil kursus yang menarik.

Pembelajaran Berasaskan Masalah
Kursus di UCM diajar menggunakan Pembelajaran Berasaskan Masalah (PBL). PBL memberikan anda masalah akademik dan mencabar anda untuk menyelesaikannya. Menggunakan gabungan kerja kelompok kecil dan penyelidikan individu, anda mencari penyelesaian yang mungkin untuk masalah dan mendapatkan maklum balas untuk membantu anda memperbaiki jawapan anda. Anda mengawal pendidikan anda sendiri, dan tutor ada untuk memudahkan pembelajaran anda. Format PBL membantu anda mengekalkan maklumat dengan lebih baik, mengajar anda untuk berfikir tentang masalah secara bebas dan mengembangkan kemahiran interpersonal anda. Semua pengajaran di UCM berlaku dalam kumpulan kecil tidak lebih dari 12 pelajar. Pengaturan berskala kecil ini mendorong anda untuk menjadi peserta aktif di kelas, memberikan anda ruang untuk mengembangkan ide anda sendiri dan memastikan anda mendapat perhatian peribadi dari tutor.


Komuniti akademik
Kolej Universiti Maastricht adalah komuniti akademik yang rapat yang memupuk keinginan anda untuk belajar dengan mewujudkan persekitaran di mana ia mudah mengenali tutor dan rakan-rakan anda. UCM hanya mendaftar 225 pelajar setiap tahun, dan saiz kelas adalah terhad kepada 12 orang pelajar. Format PBL membolehkan kakitangan akademik benar-benar berada di sana untuk pelajar, baik dari segi akademik dan sosial. Perbincangan cenderung tumpah dari bilik darjah ke bilik umum, yang merupakan hab sosial kolej. Bilik umum juga adalah tempat kejadian dan kegiatan ekstrakurikuler yang dianjurkan oleh Universalis, persatuan pelajar dinamik UCM. Organisasi yang dikendalikan sepenuhnya oleh pelajar ini menyumbang kepada kehidupan di UCM dengan menganjurkan perdebatan, malam mic terbuka, acara untuk kebajikan dan banyak lagi.

Penglibatan pelajar
Menjadi komuniti akademik juga bermakna semua orang bertanggungjawab terhadap kualiti program. Pelajar terlibat dengan menjalankan kolej di setiap peringkat. Terdapat pelajar di semua papan utama dan jawatankuasa. Mereka mengambil bahagian dalam menilai dan meningkatkan kursus dan memberi nasihat tentang semua perkara yang mempengaruhi pengalaman mereka di UCM. Ia juga mudah untuk mendekati setiap orang yang terlibat dalam pentadbiran, untuk membincangkan kebimbangan pelajar.

Kakitangan berdedikasi
Kakitangan UCM terdiri daripada orang yang berdedikasi yang terlibat dalam pengajaran, penyelidikan dan nasihat. Mereka datang dari seluruh dunia dan pakar dalam pelbagai bidang akademik termasuk psikologi, hubungan antarabangsa, sains hayat, falsafah, dan sejarah. Kami juga bekerjasama rapat dengan pensyarah dari semua fakulti UM yang bertanggungjawab untuk kursus dalam bidang undang-undang, ekonomi, pembangunan lestari, kajian penghijrahan, dan sebagainya.


Kursus

UCM menawarkan katalog kursus yang mengandungi lebih daripada 150 kursus, latihan kemahiran, dan projek. Sebagai pelajar, anda memilih kursus yang anda dapati menarik dan bermanfaat untuk kajian masa depan anda, dengan itu mewujudkan profil akademik anda sendiri.

Kepekatan
Kepekatan anda adalah bahagian tengah kurikulum anda, yang membolehkan anda memperoleh pengetahuan mendalam dalam bidang minat anda. UCM menawarkan pilihan tiga kepekatan: Sains Sosial, Kemanusiaan, dan Sains. Anda boleh memberi tumpuan kepada disiplin tertentu (contohnya psikologi, ekonomi, sejarah, biologi) atau sebaliknya memilih kursus di sekeliling gabungan tema atau disiplin. Sebagai contoh, kurikulum anda boleh termasuk ekonomi, undang-undang, dan hubungan antarabangsa, atau sains dan psikologi, atau kajian budaya dan sejarah. Semasa tahun pertama anda di kolej, anda meneroka kepekatan yang anda ingin pilih dengan mengambil kursus dalam disiplin akademik minat anda. Sebaik sahaja anda memutuskan tumpuan, anda boleh mula mengambil kursus yang lebih maju dan mendalam. Struktur kurikulum UCM menjamin bahawa anda memperoleh pengetahuan pakar yang cukup untuk berjaya memohon program tuan pilihan anda.

Inti akademik dan pendidikan umum
Selain kursus dalam kepekatan, setiap pelajar perlu melengkapkan 'teras akademik'. Ia terdiri daripada empat kursus yang memberikan pengetahuan asas yang perlu ada akademik. Kursus-kursus ini adalah mengenai prinsip-prinsip penyelidikan saintifik, isu-isu politik utama masa kita, perkembangan sejarah di dunia sepanjang 70 tahun yang lalu, dan mengapa konsep dan model abstrak sangat penting dalam sains. Anda juga akan memilih empat kursus di luar kepekatan anda. Ini memastikan anda dapat berfikir dari perspektif yang berbeza dan memahami bagaimana orang dalam bidang akademik lain berfikir dan bekerja.

Latihan kemahiran
Pada tahun pertama anda, anda akan melengkapkan latihan kemahiran yang memberi tumpuan kepada prinsip am untuk melakukan penyelidikan dan asas-asas penulisan akademik. Pada tahun kedua, anda boleh memilih untuk mengambil latihan kemahiran yang lebih maju yang meneroka teknik penyelidikan yang berbeza dengan lebih mendalam, termasuk statistik, kaedah kualitatif dan kuantitatif, temubual etnografi dan kemahiran makmal. Anda juga boleh mengambil latihan untuk meningkatkan kemahiran anda dalam argumentasi, persembahan, dan juga bahasa asing.


Projek-projek
Semasa projek UCM, anda bekerja sepenuh masa selama empat minggu menerapkan kemahiran yang anda perolehi dalam latihan kemahiran dan pengetahuan yang anda peroleh semasa kursus untuk menghasilkan karya akademik yang luas, seperti artikel jurnal, kertas kedudukan , laporan penyelidikan atau analisis dasar. Sesetengah pelajar memilih untuk melakukan projek penyelidikan enam bulan di bawah pengawasan penyelidik aktif di Maastricht University. Anda menjalankan penyelidikan bebas dengan kumpulan penyelidikan profesional dan mendapat pengalaman berharga untuk kerjaya masa depan dalam penyelidikan.

Capstone
Semua pelajar UCM menyiapkan pengajian mereka dengan menulis tesis sarjana muda, yang dipanggil Capstone. Di bawah bimbingan ahli fakulti Universiti Maastricht, anda akan menghasilkan karya akademik yang besar. Ini boleh menjadi projek penyelidikan, kajian literatur, kajian eksperimen, kertas analisis, risalah falsafah atau beberapa bentuk penyelidikan lain. Capstone membolehkan anda untuk menunjukkan profil akademik individu anda dan untuk menunjukkan tahap akademik yang telah anda capai sepanjang masa anda di UCM. UCM menawarkan katalog kursus yang mengandungi lebih daripada 150 kursus, latihan kemahiran, dan projek. Sebagai pelajar, anda memilih kursus yang anda dapati menarik dan bermanfaat untuk kajian masa depan anda, dengan itu mewujudkan profil akademik anda sendiri.


Muat turun katalog kursus lengkap untuk gambaran keseluruhan kursus dan penerangan terperinci kursus.

Masa depan kamu

Selepas tiga tahun di UCM dan 180 ECTS, anda layak mendapat Ijazah Sarjana Muda Sastera atau Ijazah Sarjana Sains. Anda boleh meninggalkan universiti dan memasuki pasaran kerja, atau anda boleh memohon program tuan di Belanda atau di luar negara. Kurikulum yang direka sendiri anda menentukan program tuan yang anda layak. Penasihat Akademik anda akan membantu anda menyusun kurikulum yang sepadan dengan program tuan yang anda kehendaki.

Beberapa graduan UCM telah tinggal di Maastricht University, sementara yang lain telah berpindah ke universiti Belanda lain. Para graduan UCM juga telah dimasukkan ke program sarjana berprestij di universiti antarabangsa seperti:

 • Universiti Oxford
 • Universiti Columbia (New York)
 • Sekolah Ekonomi London
 • University College London
 • Sciences Po (Paris)
 • Sekolah Tadbir Hertie (Berlin)
 • Universiti Sains dan Teknologi Hong Kong

Kemungkinan kerjaya
Memandangkan UCM membolehkan anda merancang kurikulum anda sendiri untuk memenuhi kepentingan individu, bakat dan cita-cita anda, anda mempunyai kemungkinan kerjaya masa depan yang hampir tidak terbatas. Graduan UCM telah pergi ke pelbagai kerjaya profesional, di Belanda dan di luar negara, termasuk:

 • perunding pengurusan
 • penyelidik
 • penasihat dasar kerajaan
 • pembantu kepada Pesuruhjaya EU
 • ahli pemikir tangki
 • usahawan
 • pereka perindustrian
 • ahli farmakologi
 • peniaga saham
 • Penyelaras projek NGO
 • ahli psikologi forensik
 • pengaturcara teater
 • pengkaji muzium
 • inovator pendidikan

Dengan perancangan yang teliti, anda boleh mengambil kursus yang diperlukan untuk dimasukkan ke dalam kebanyakan program induk. Walau bagaimanapun, beberapa program vokasional, seperti Undang-undang Belanda dan Psikologi Klinikal, mungkin mempunyai keperluan tambahan.

Yuran tuisyen

Universiti Maastricht mempunyai yuran pengajian berkanun dan institusi. Ia bergantung kepada keadaan anda yang dikenakan yuran pengajian yang anda perlu bayar.

Belajar tahun 2019/20

 • Yuran statutori untuk program ini ialah: € 3.445
 • Yuran institusi untuk program ini ialah: € 10,900
Program diajar dalam:
English
Tarikh Akhir Kemaskini October 20, 2018
Kursus ini Lokasi Kampus
Start Date
Sep 1, 2019
Duration
Sepenuh masa
Price
- Yuran Pengajian 2019/20 Pelajar EU / EEA membayar yuran berkanun sebanyak € 3,445, pelajar bukan EU membayar € 10,900.
Deadline
Permintaan Maklumat
EU/EEA-students: up to and including 1 March 2019. Non-EU/EEA-students who need a visa or residence permit: up to and including 5 January 2019.
Ikut lokasi
Ikut tarikh
Start Date
Sep 1, 2019
End Date
Ogo 31, 2022
Tarikh tutup permohonan
Permintaan Maklumat
EU/EEA-students: up to and including 1 March 2019. Non-EU/EEA-students who need a visa or residence permit: up to and including 5 January 2019.

Sep 1, 2019

Location
Tarikh tutup permohonan
Permintaan Maklumat
EU/EEA-students: up to and including 1 March 2019. Non-EU/EEA-students who need a visa or residence permit: up to and including 5 January 2019.
End Date
Ogo 31, 2022

University College Maastricht in a nutshell

University College Maastricht Virtual Open Day