Kejuruteraan Kimia BEng

Umum

Penerangan Program

Kejuruteraan Kimia berkaitan dengan reka bentuk dan operasi proses yang mengubah bahan dan tenaga menjadi produk bernilai lebih tinggi yang kita gunakan setiap hari. Ia memahami proses yang berlaku pada skala kecil dan menghubungkannya dengan pengeluaran skala lebih besar, misalnya, farmaseutikal, bahan makanan, tenaga, polimer, pelincir, bahan bakar, semikonduktor, bateri, cat dan pelapis. Alat utama Jurutera Kimia adalah sains, kejuruteraan, teknologi, kewangan dan pengurusan yang diaplikasikan kerana sebagai Jurutera Kimia anda menjadi mahir bukan sahaja mengenal pasti bagaimana mengubah bahan menjadi produk berfungsi tetapi juga bagaimana membina, mengendalikan dan mengurus kemudahan supaya ekonomi, etika dan lestari. Ini bersempadan dan bertindih dengan disiplin kejuruteraan lain termasuk kejuruteraan mekanikal, elektrikal dan awam serta kajian perniagaan dan keusahawanan.
Ijazah MEng empat tahun tersedia untuk pelajar berkaliber tinggi dengan kemampuan dan aspirasi untuk belajar Kejuruteraan Kimia pada tahap tertinggi. Pelajar BEng dengan prestasi yang sangat baik boleh berpindah ke MEng hingga akhir Tahap 2.

Sorotan Ijazah Kejuruteraan Kimia

Kurikulum biasa pada semester 1 untuk pelajar Kimia dan Kejuruteraan Kimia menawarkan kemungkinan pertukaran antara mata pelajaran ini.

Pentauliahan Profesional

  • Ditauliahkan oleh Institusi Jurutera Kimia

Pautan Industri

  • Kami secara berkala berunding dengan, dan mengembangkan hubungan dengan, sebilangan besar majikan global dari pelbagai sektor yang merangkumi industri farmaseutikal (termasuk Eli Lilly, MSD, Pfizer, Alexion, Abbvie dan GSK), tenaga (termasuk Shell, Petronas dan BP) dan Produk Kimia / Khusus (Invista, Seagate, dan Johnson Matthey). Lebih jauh lagi, kami bekerjasama dengan pelbagai syarikat tempatan dan syarikat permulaan, termasuk Almac, GLT dan MOF Technologies.

Perkembangan kerjaya

  • Ijazah Kejuruteraan Kimia QUB memudahkan kerjaya dalam pelbagai industri global dan nasional termasuk tenaga boleh diperbaharui, keselamatan, bahan kimia, persekitaran dan pengurusan sisa. Majikan menghargai kemahiran yang dapat dipindahtangankan untuk merangkumi ijazah kita dan ini dapat dilihat dalam kedua-dua tahap gaji dan permintaan untuk jurutera kimia kita yang dapat cemerlang dalam penyelesaian masalah kritikal dan bekerja dalam pasukan pelbagai disiplin. Pelajar kami mempelajari kemahiran yang membolehkan mereka bekerja dalam pelbagai kerjaya peringkat tinggi.

Kemudahan Kelas Dunia

  • Pelaburan yang ketara telah menghasilkan pemasangan dan penggunaan beberapa instrumen paling moden yang ada serta platform pembelajaran digital terkini.

Pengalaman Pelajar

  • Sekolah ini menyasarkan dua cabaran terbesar abad ke-21 - Kelestarian dan Penjagaan Kesihatan. Sebagai satu-satunya Sekolah Kimia dan Kejuruteraan Kimia gabungan di dalam Kumpulan Russell, kami secara mahir ditempatkan untuk melengkapkan generasi saintis seterusnya untuk menangani masalah ini.


jarmoluk / Pixabay

Yuran tuisyen

Ireland Utara (NI) £ 4,530
England, Scotland atau Wales (GB) £ 9,250
EU (bukan UK) lain * TBC
Antarabangsa £ 21,400

Cara memohon

Permohonan kemasukan ke kursus sarjana dan sandwic sepenuh masa di Universiti biasanya harus dibuat melalui Perkhidmatan Kemasukan Universiti dan Kolej (UCAS).

Bila Terapkan

UCAS akan mula memproses permohonan kemasukan pada musim luruh 2021 dari 1 September 2020.

Tarikh tutup penasihat: 15 Januari 2021 (18:00). Ini adalah tarikh akhir 'pertimbangan yang setara' untuk kursus ini.

Permohonan dari pelajar UK dan EU selepas tarikh ini, dalam praktiknya, dipertimbangkan oleh Queen's untuk memasuki kursus ini sepanjang baki kitaran permohonan (30 Jun 2021) tertakluk kepada ketersediaan tempat.

Permohonan dari pelajar Antarabangsa (bukan UK / EU) biasanya dipertimbangkan oleh Queen's untuk masuk ke kursus ini sehingga 30 Jun 2021. Sekiranya anda melamar 2021 selepas tarikh akhir ini, anda akan dimasukkan ke dalam Kliring secara automatik.

Pemohon digalakkan untuk memohon seawal selaras dengan membuat pilihan institusi dan kursus yang berhati-hati dan dipertimbangkan.

Nama kod Institusi untuk Queen's adalah QBELF dan kod institusi adalah Q75.

Tarikh Akhir Kemaskini Dis 2020

Latar Belakang Pusat Pengajian

Founded in 1845 as Queen's College Belfast, we became an independent university in 1908. Today, we are ranked in the top 173 universities in the world (QS World Rankings 2020) in the top 140 in the wo ... Baca lebih lanjut

Founded in 1845 as Queen's College Belfast, we became an independent university in 1908. Today, we are ranked in the top 173 universities in the world (QS World Rankings 2020) in the top 140 in the world for graduate prospects (QS Graduate Employability Rankings 2020), and a member of the Russell Group of UK research-intensive universities, combining excellence in research and education with a student-centred ethos. Baca Ringkas