Ijazah Sarjana Muda Perdagangan

Umum

Penerangan Program

Sarjana Muda Perdagangan (B.Com)

Sekolah Perniagaan dan Pengurusan

Program B.Com telah direka untuk melahirkan graduan untuk bekerja dalam bidang pengurusan, kewangan, perakaunan, pemasaran, perbankan, perundingan, pentadbiran dan bidang berkaitan. Ia juga mempunyai asas yang kukuh untuk pertumbuhan kerjaya yang berterusan. Program ini dirancang untuk melambangkan dunia yang berubah-ubah perniagaan dan menyediakan asas yang kukuh untuk dunia pekerjaan di kedua-dua tempat kejadian domestik dan global. Program ini juga bertujuan untuk menyediakan pelajar dengan asas profesional yang disesuaikan dengan penggubalan dasar dan amalan dalam perniagaan. Prinsip-prinsip etika dan kajian umum telah dipertimbangkan secukupnya dalam reka bentuk program. Dari tahun ketiga, calon-calon hendaklah pakar dalam salah satu bidang berikut: Perakaunan; Kewangan; Pemasaran atau Pengurusan Sumber Manusia.

Syarat kemasukan tertentu

Sebagai tambahan kepada syarat kemasukan umum ke PIU, pemohon mestilah mempunyai sekurang-kurangnya KCSE C (C plain) dalam kedua-dua mata pelajaran Matematik dan Bahasa Inggeris atau Kiswahili atau yang setara dengannya.

Kemasukan Matang

Kemasukan matang yang dibenarkan bagi pemohon yang hendaklah telah mencapai umur tiga puluh lima (35) tahun ke atas pada tarikh kemasukan. Di samping itu, pemohon mesti menunjukkan bukti sekurang-kurangnya tiga (3) perniagaan tahun, atau pengalaman yang berkaitan dan mesti telah mendapat gred min C dalam KCSE.

Pemindahan Kredit

Para pelajar dengan CHE disahkan diploma dan dengan kepujian atau lulus kredit dalam unit yang berkaitan akan layak untuk pemindahan kredit.

Calon-calon yang menyertai program ini dengan Diploma Tinggi Kebangsaan yang berkaitan hendaklah juga layak untuk pemindahan kredit.

Calon yang mempunyai sijil profesional yang berkaitan juga boleh memindahkan kredit.

Bilangan maksimum unit kursus yang akan diberikan pemindahan kredit tidak boleh melebihi lima puluh peratus (50%) daripada jumlah yang diperlukan unit kursus untuk program ini.

Pemindahan kredit dan pengecualian hanya diberikan pada tahun pertama dan kedua pengajian. Tiada pengecualian boleh diberikan pada tahun-tahun berikutnya pengajian.

Seorang pelajar berdaftar dalam satu lagi universiti swasta awam atau bertauliah yang dibenarkan untuk memindahkan kredit ke dalam program ini.

Kredit hanya boleh dipindahkan selepas Senat PIU menerima dan meneliti salinan diperakui bagi sukatan pelajaran dan kelulusan bertulis. UAP Senat boleh pada budi bicaranya mendapatkan maklumat tambahan daripada institusi berkenaan pada kos pemohon.

Pengkhususan Kursus:

Penerbangan, Perbankan, Micro-Kewangan, Pemasaran, Sumber Manusia, Kewangan, Perakaunan, Insurans, Pengurusan Strategik.

Diploma Pengurusan Perniagaan:

Pilihan-Sumber Manusia, Kewangan, Micro-Finance

Syarat Kemasukan Diploma Pengurusan Perniagaan

KCSE bermakna Gred C Plain dengan C- dalam matematik dan Bahasa Inggeris atau Sijil dalam bidang berkaitan daripada institusi yang diiktiraf, atau kelulusan yang setaraf.

Sijil Pengurusan Perniagaan

Syarat Kemasukan untuk Sijil Pengurusan Perniagaan

KCSE bermakna Gred c-.

Tarikh Akhir Kemaskini Jan 2016

Latar Belakang Pusat Pengajian

Pioneer International University is a market driven university in a class of its own dedicated to educating socially responsible citizens for active and dedicated lives as high caliber and competent l ... Baca lebih lanjut

Pioneer International University is a market driven university in a class of its own dedicated to educating socially responsible citizens for active and dedicated lives as high caliber and competent leaders. Baca Ringkas