Fakulti sains fizikal

Umum

Penerangan Program

Berikutan penubuhan Universiti Ilorin sebagai sebuah Kolej Universiti Universiti Ibadan oleh Kerajaan Persekutuan Nigeria pada bulan September, 1975, Fakulti Sains merupakan satu daripada tiga Foundation Fakulti yang memulakan perniagaan Akademik pada 23 Oktober, 1976.

Lima jabatan asas adalah Sains Biologi, Kimia, Geologi dan Sains Mineral, Matematik dan Fizik. Dalam 1977-1978 Sesi dua lagi jabatan, Biokimia dan Statistik telah ditambah. Jabatan Sains Biologi telah splitted kepada tiga, iaitu Mikrobiologi, Biologi Loji dan Zoologi dalam 2000/2001 sesi akademik. manakala Sains Komputer telah dipindahkan ke Fakulti Komunikasi dan Maklumat Sains pada sesi 2008/2009. Pada masa ini terdapat sepuluh (10) program dalam tempoh sembilan (9) Jabatan Fakulti. Jabatan Kimia mempunyai dua program yang Kimia dan Kimia Industri.

Jabatan Kimia

Jabatan Kimia bermula sebagai salah satu jabatan asas di Fakulti Sains pada tahun 1976, pada masa ini jabatan ini adalah salah satu jabatan terbesar di Fakulti Sains. Chemistry - disiplin pusat sains - memperkatakan dunia di sekeliling kita termasuk kehidupan dan sains fizikal. Ia memainkan peranan yang penting dalam pemahaman kita tentang struktur dan interaksi jirim dalam alam semesta. Oleh itu ia memberi kesan kepada bidang seperti geologi, kajian alam sekitar, perubatan, bahan-bahan baru dan pertanian.

Jabatan Matematik

Falsafah dan Objektif Jabatan Matematik

Falsafah jabatan adalah untuk menghasilkan graduan yang terlatih dalam semua aspek Matematik dengan tujuan utama untuk memenuhi keperluan negara dalam bidang kemajuan teknologi yang pada masa ini adalah satu kebimbangan global. penghargaan masalah terletak dalam objektif konkrit keadaan Nigeria dan persekitaran budaya.

Objektif jabatan ini adalah:

 • i. Untuk melatih pelajar untuk berdikari dalam bidang pilihan mereka Matematik.
 • ii. Melahirkan pelajar yang cukup bersedia untuk kerja-kerja pasca siswazah.
 • iii. Melahirkan Ahli matematik yang mudah dapat memberikan pengetahuan kepada pelajar pada tahap yang lebih rendah pendidikan.
 • iv. Pembangunan keyakinan diri dalam mengendalikan masalah dengan minimum atau tanpa pengawasan.
 • v. Untuk melatih pelajar untuk membina keyakinan dalam menghargai dan menyelesaikan masalah secara umum.
 • vi. Melahirkan pelajar yang mempunyai asas pendidikan yang baik untuk pelbagai kerjaya dalam perkhidmatan awam, industri dan perdagangan.
 • vii. Melahirkan Ahli matematik yang boleh bekerja sendiri

Jabatan fizik

Falsafah program ini adalah pemahaman NATURE melalui Fizik untuk perkembangan intelek dan teknologi masyarakat. yang B.Sc. program fizik di Fakulti Sains, Universiti Ilorin, diperkenalkan sebagai salah satu daripada set pertama program akademik dimulakan oleh Universiti dalam 1976-1977 sesi. Dari masa itu, program dan Jabatan memupuk ia telah membangunkan jauh dari segi kekuatan kakitangan, ruang makmal yang ada dan kemudahan fizikal yang lain, nombor pelajar, kurikulum dan penyelidikan.

Jabatan Perangkaan

VISI KAMI: Ketika kami tiba, kami bertemu di atas tanah sebuah jabatan yang sangat aktif dalam bidang akademik. Kami menyertai dalam keseronokan. Visi kami adalah untuk membina sebuah Jabatan Perangkaan yang akan menjadi yang terbaik, sekurang-kurangnya di Pantai Afrika Barat. Kami amat peka dengan Jabatan lain di Universiti Ibadan dan University of Nigeria, Nsukka. Kami juga sangat sedar program Statistik di jabatan ABU Matematik. objek kami adalah untuk menjadi titik rujukan di Perangkaan. motto tidak bertulis kami adalah 'Ajise bi Oyo Laari, Oyo ki ise bi enikan. Untuk tujuan ini, tindakan pertama kami semasa ketibaan di sini adalah untuk menjalankan kajian kritikal sukatan pelajaran mahasiswa yang sedia ada.

Oleh itu, kami mencadangkan Sukatan Pascasiswazah. Kami juga dimulakan seminar Jabatan di mana sebahagian daripada pensyarah telah dijemput dari kedua-dua dekat oleh Universiti di Ife dan Ibadan. Semua ini telah dilaksanakan untuk membuat Jabatan kami iri hati kakak lain Jabatan Perangkaan dalam Negara.

Misi kita: Misi kami adalah untuk membangunkan satu Jabatan Perangkaan di sini di Ilorin.

 • yang akan meneruskan tradisi terbaik akademik,
 • yang akan terus menarik lebih ramai profesional.
 • yang akan terus menghasilkan statistik yang berwibawa untuk orang ramai
 • pertubuhan, industri dan institusi akademik.
 • yang akan menjadi rumah kedua untuk ahli-ahli kakitangan.

Keinginan ini mendapati ungkapan-ungkapan dalam cara kita menjalankan diri kita sendiri, dalam dedikasi kami bawa ke dalam prestasi tugas kita, dalam cara kita berkaitan dengan pelajar-pelajar kita dan dalam hubungan yang dicemburui dibangunkan dan dipupuk antara kakitangan.

Tarikh Akhir Kemaskini Jun 2017

Latar Belakang Pusat Pengajian

Provide world-class environment for learning, research and community service.

Provide world-class environment for learning, research and community service. Baca Ringkas