Konflik bersenjata dan bentuk-bentuk keganasan yang teratur dapat menjejaskan orang di banyak tempat di dunia. Universiti Malmö mengkhususkan diri dalam subjek kajian damai dan konflik melalui penekanannya pada masyarakat madani dan kawasan yang sangat relevan seperti pergerakan sosial, tanpa kekerasan, imej musuh dan media.

Sebagai pelajar di sini, anda akan mendapat pemahaman mengenai asas-asas subjek, tetapi anda juga akan dicabar untuk melibatkan diri dalam bidang ini. Kursus ini merangkumi persoalan seperti:

 • Mengapa dan bagaimana konflik ganas timbul?
 • Bagaimanakah keganasan boleh diuruskan dan konflik ditukar kepada keadaan damai dengan cara yang aman?
 • Di samping pemberhentian keganasan ketenteraan dan terorganisir, apa lagi yang diperlukan untuk mencapai keamanan?
 • Bagaimanakah para pejuang dan mangsa pengalaman bersenjata bersenjata dan menangani situasi mereka?
 • Apakah peranan yang dimainkan oleh pertubuhan-pertubuhan antarabangsa dan peserta-peserta sivil dalam bekerja untuk perdamaian - di dalam dan luar negara? Bagaimanakah mereka menjalankan amalan mereka dalam amalan?
 • Keganasan boleh langsung, tetapi juga struktur dalam bentuk penindasan. Apa yang diperlukan untuk menentang keganasan tersebut; Sebagai contoh, amalan tidak keganasan dalam revolusi?
 • Apakah peranan pembandaran dan diskriminasi dalam konflik ganas, termasuk di negeri-negeri di mana tiada peperangan sedang dijalankan?
 • Apakah kesan media dan imej musuh dalam pembangunan konflik, dan bagaimana konflik dapat difahami oleh pihak yang terlibat, serta oleh dunia luar?

Apa yang saya Adakah Belajar?

Menganalisis dan memahami konflik bersenjata

Sepanjang pengajian, anda akan belajar untuk memahami dan menganalisis bagaimana pelbagai jenis konflik bersenjata timbul dan berkembang dan keadaan apa yang ada, jika ada, untuk keamanan global yang berkekalan. Sebagai pengenalan, anda akan mengambil bahagian dalam gambaran teori dan sejarah mengenai keamanan dan konflik - alasan saintifik.

Peranan media dan globalisasi

Anda akan menjadi akrab dengan konsep analitik utama kajian damai dan konflik. Seterusnya anda akan memberi tumpuan kepada peranan pengaruh seperti media dan globalisasi dalam wabak dan perkembangan peperangan dalam masa kita. Kemudian anda akan mengambil kursus dalam analisis konflik pada akhir yang anda sendiri akan menganalisis konflik bersenjata dengan menggunakan metodologi dan alat yang telah anda perolehi.

Keadaan hidup dan kepelbagaian manusia

Adalah penting untuk memahami dimensi manusia dalam semua ini, yang merupakan sebab anda akan menghabiskan banyak masa belajar mengenai keadaan hidup manusia dan kepelbagaian. Anda akan melakukannya secara besar-besaran dalam rangka kajian antropologi anda. Akhirnya, anda akan mengambil kursus untuk mengkaji keadaan institusi dan budaya yang ada untuk mencapai keamanan yang berkekalan.

Pengalaman dan kajian praktikal di luar negara

Di dalam rangka program Pengajian Keamanan dan Konflik, anda akan berpeluang untuk berkhidmat sebagai pelatih selama satu masa dengan organisasi, persatuan, pihak berkuasa antarabangsa atau kebangsaan atau tempatan atau syarikat, yang dalam beberapa cara dikaitkan dengan isu-isu yang berkaitan dengan keamanan dan kajian konflik. Anda juga akan berpeluang untuk belajar di universiti di luar negara untuk satu tempoh. Baca lebih lanjut mengenai magang.

GURU

Bukan sahaja guru anda mempunyai PhD dalam Kajian Keamanan dan Konflik, tetapi mereka juga membawa perspektif dari bidang seperti hak asasi manusia, sains politik, antropologi dan sejarah idea, dengan itu menyediakan dasar yang pelbagai disiplin dan interdisiplin yang kukuh yang mencirikan penyelidikan dalam bidang kajian damai dan konflik.

Beberapa daripada mereka juga mempunyai pengalaman yang luas dalam kegiatan perdamaian dan konflik yang berkaitan dengan akademik, termasuk di kawasan konflik bersenjata yang bekerja dengan aktivis perdamaian setempat, pemilihan politik, penyesuaian, isu jantina dan sebagai perunding dan penyidik ​​untuk pertubuhan bantuan. Penyelidikan yang dijalankan oleh guru anda juga berada di barisan hadapan perdebatan semasa dalam bidang, termasuk hubungan antara peserta tempatan dan luar dalam inisiatif damai sebenar.

Peluang kerjaya

Anda akan memperoleh kemahiran dan pengetahuan yang penting, menyediakan anda untuk kerjaya akademik atau untuk pekerjaan dalam bidang dasar luar, hubungan antarabangsa, urusan global, pelarian dan isu suaka, analisa, pencegahan dan penyelesaian konflik, pembinaan damai dan perdamaian.

Kedua-dua sektor awam dan swasta, serta banyak badan bukan kerajaan mencari kakitangan yang mahir dan berpengetahuan dapat menganalisis peluang dan ancaman, memproses maklumat mengenai senario risiko dan menerapkan sistem pengetahuan tempatan secara kontekstual.

Syarat kemasukan

Keperluan kemasukan am + Klinik A, Bahasa Inggeris B. Atau: Klinik 1b / 1a1 + 1a2.

Pertubuhan

Program sarjana ini terdiri daripada enam semester dan membawa kepada ijazah Sarjana Muda dalam kajian Keamanan dan konflik.

Matlamatnya dengan program ini adalah untuk menjadikan para pelajar membangunkan pemahaman untuk perspektif tahap akar sistemik dan rumput mengenai keganasan yang teratur, penyelesaian konflik dan konsep keamanan.

Dalam tiga semester kajian damai dan konflik (I, II dan III), teori-teori konvensional bidang itu dirawat. Ini termasuk antara lain analisis konflik dan teori dan kaedah konflik. Semester terakhir program ini termasuk tesis BA.

Pada semester tiga kursus ini termasuk pelaku masyarakat Sivil dalam konteks tempatan, kebangsaan dan antarabangsa serta pengurusan Projek dan kaedah dalam zon konflik. Kedua-dua kursus ini menjadikan profil program ini. Kursus ini melibatkan peranan masyarakat sivil dan konflik amalannya serta hubungannya dengan pelakon lain di dalam dan luar negara. Masyarakat sivil akibatnya berkaitan dengan masyarakat antarabangsa dan politik-ekonomi sekitarnya. Kaedah kerja, kemungkinan dan masalah dalam konteks yang berbeza adalah fokus.

Dalam semester empat dan lima pelajar mengkaji kursus elektif. Adalah mungkin untuk belajar di universiti-universiti lain di Sweden dan di luar negara. Pada semester lima, satu latihan magang dibenarkan di tempat kerja yang ditetapkan untuk program ini, misalnya agensi atau organisasi kerajaan.

Kursus

 • Kajian Keamanan dan Konflik saya, 30 kredit (FK111L)
 • Kajian Keamanan dan Konflik II, 31-60 kredit (FK102L)
 • Pelakon masyarakat awam dalam konteks tempatan, kebangsaan dan antarabangsa, 15 kredit (FK201L)
 • Pengurusan projek dan kaedah dalam zon konflik, 15 kredit (FK202L)
 • Kajian Keamanan dan Konflik III, 61-90 kredit (FK103L)
Program diajar dalam:
English
Malmö University

Lihat 6 lagi program yang ditawarkan oleh Malmö University »

Kursus ini Lokasi Kampus
Start Date
Sep 2019
Duration
Sepenuh masa
Price
70,000 SEK
Ikut lokasi
Ikut tarikh
Start Date
Sep 2019
Tarikh tutup permohonan

Sep 2019

Location
Tarikh tutup permohonan
End Date