Ijazah Sarjana Muda Sains dalam Kualiti Makanan & Keselamatan


Objektif: Program ini menyediakan kajian teori dan kemahiran eksperimen dalam bidang seperti kimia, farmasi, sains makanan dan kejuruteraan, keselamatan makanan dan kebersihan, kualiti makanan mengawal dan pengurusan kualiti. Program ini direka untuk menyediakan pelajar untuk penyelidikan dan akademik kerjaya di universiti-universiti, institusi penyelidikan dan industri makanan, dalam bidang penilaian keselamatan makanan, kebersihan kawalan, pengurusan kualiti, pembuktian kualiti, pengedaran, pembuatan, import dan eksport, pengawasan sebagaimana serta makanan dan pentadbiran dadah.


Keperluan Ijazah: Pelajar dalam program ini menghabiskan 2 tahun pertama belajar sains, biologi dan kimia kursus asas. Pada semester pertama Tahun 3 pengajian ijazah pertama, pelajar perlu memilih dari pelbagai bidang tumpuan.Setelah tamat pengajian, pelajar mestilah tamat kursus teras, kursus makmal, praktikum dan penulisan tesis.

&nbsp


Menawarkan Kursus:

Asas

  • Matematik Lanjutan
  • Linear Algebra Kebarangkalian & Statistik
  • Fizik
  • English College
  • Asas undang-undang
  • Asas Komputer
  • Bahasa Pengaturcaraan



Biologi & Kimia

  • Kimia tak organik
  • Kimia Analisis
  • Kimia Organik
  • Kimia Fizikal
  • Biokimia
  • Mikrobiologi



Teras

  • Makanan Kimia,
  • Proses makanan,
  • Pemakanan Makanan,
  • Keselamatan Makanan,
  • Kebersihan Makanan,
  • Analisis Makanan,
  • Analisis Instrumen moden,
  • Bahaya Analisis dan Kawalan Kritikal Point (HACCP),
  • Makanan berfungsi,
  • Undang-undang Pentadbiran Makanan,
  • Peraturan-Peraturan Makanan dan Piawaian

&nbsp

Kursus ini Lokasi Kampus
Start Date
Sep 2019
Sep 2019
Duration
Sepenuh masa
Ikut lokasi
Ikut tarikh
Start Date
Sep 2019
Tarikh tutup permohonan
Start Date
Sep 2019
Tarikh tutup permohonan

Sep 2019

Location
Tarikh tutup permohonan
End Date

Sep 2019

Location
Tarikh tutup permohonan
End Date