Baca keterangan rasmi

Ijazah Sarjana Muda Sains di Jabatan Mekatronik

&nbsp

Mekatronik adalah integrasi sinergi kejuruteraan mekanikal dengan elektronik dan kawalan komputer pintar dalam reka bentuk dan pembuatan produk dan proses. Mekatronik juga ditakrifkan sebagai satu bidang antara disiplin sains kejuruteraan, yang menyifatkan saling hubungan antara kejuruteraan mekanikal, kejuruteraan elektrik / elektronik dan sains komputer seperti yang saling hubungan ini adalah asas bagi "pintar " tingkah laku mesin. Ciri-ciri biasa mekatronik diekstrak daripada definisi ini adalah terutamanya penggunaan teknik kawalan digital berasaskan komputer, melalui pelbagai antara muka elektrik dan elektronik untuk mencapai fungsi mekanikal cekap.

&nbsp

Mekatronik ialah hasil daripada gabungan sinergi ketepatan kejuruteraan mekanikal, elektronik, kejuruteraan kawalan dan sains komputer. Elemen utama dalam mekatronik adalah integrasi kawasan-kawasan ini melalui proses reka bentuk bermula dari pengenalpastian keperluan reka bentuk. Produk mekatronik memerlukan integrasi mekanisme, penggerak, sensor, perkakasan pengiraan dan algoritma kawalan. Ciri yang membezakan produk mekatronik adalah: "penggantian banyak fungsi mekanikal dengan yang elektronik, menyebabkan banyak fleksibiliti yang lebih besar; memudahkan reka bentuk semula atau pengaturcaraan semula; keupayaan untuk melaksanakan kawalan diedarkan dalam sistem yang kompleks; dan keupayaan untuk menjalankan pengumpulan data automatik dan melaporkan ".Oleh kerana kelebihan ini reka bentuk mekatronik, trend umum dalam industri adalah untuk membuat lebih banyak dan lebih pintar produk seperti mesin basuh pinggan mangkuk pintar, mesin basuh dan kereta maju. Trend industri baru memerlukan apa-apa profil pelajar yang mempunyai beberapa pengalaman dalam reka bentuk mekatronik dan mekatronik falsafah.

&nbsp

Mekatronik dianggap dalam erti kata yang lebih luas seperti nama yang diberikan kepada falsafah khas di belakang reka bentuk dan pembangunan produk berasaskan mikropemproses. Kurikulum di jabatan kejuruteraan mekatronik di Atilim Universit y direka untuk memenuhi keperluan ini sepenuhnya. Kurikulum dan kursus bertujuan pengalaman hands-on benar dalam kejuruteraan mekatronik, dengan penekanan khas mengenai reka bentuk kejuruteraan produk mekatronik.

&nbsp

&nbsp

Peluang pekerjaan

&nbsp

Opportunies pekerjaan kepada graduan Jabatan Kejuruteraan Mekatronik adalah diversing dari Hi-Tech syarikat swasta untuk projek kejuruteraan besar-besaran kerajaan dan syarikat-syarikat industri di seluruh dunia. Graduan kami adalah yang paling berjaya dalam reka bentuk dan teknologi kerja-kerja pembangunan, projek-projek teknologi depan dalam skop yang luas, seperti; automasi perindustrian, aplikasi robotik, sistem automatik, mekatronik perubatan dan lain-lain Ramai graduan kita telah menubuhkan syarikat mereka sendiri dengan idea-idea teknologi sampingan dibangunkan semasa tahun universiti mereka.
 

Lihat 12 lagi program yang ditawarkan oleh Atilim University »

This course is Campus based
Start Date
Sept. 2019
Duration
Ikut lokasi
Ikut tarikh
Start Date
Sept. 2019
Tarikh tutup permohonan

Sept. 2019

Location
Tarikh tutup permohonan
End Date