Sarjana Muda Teknologi Maklumat (Kepujian) dalam Keselamatan Maklumat

Umum

Penerangan Program

Program ini direka untuk melengkapkan pelajar dengan kebolehan teknikal dan pengetahuan tentang keselamatan maklumat dalam bidang Keselamatan Komputer, Keselamatan Internet, Jaminan Maklumat dan Keselamatan, Keselamatan Rangkaian, Pentadbiran Sistem dan Keselamatan Perisian. Di samping itu, pelajar mempunyai peluang untuk belajar tentang rangkaian komputer dan pembangunan perisian. Pelajar akan belajar dan dilatih bagaimana untuk mengesan, mencegah dan mempertahankan sistem organisasi daripada akses yang tidak dibenarkan.

Kursus-kursus pilihan seperti Penilaian Kerentanan dan Ujian Penembusan, Forensik Digital, Forensik Rangkaian, Penilaian Keselamatan dan Pengurusan Risiko, Kecerdasan Buatan, Pembangunan Aplikasi Mudah Alih, Internet Perkara dan Pengkomputeran Awan akan ditawarkan kepada pelajar yang menjalani program ini.

Pelajar akan mempunyai peluang untuk bekerja dengan industri ini melalui latihan industri mereka selama 6 bulan dan melaksanakan projek kehidupan sebenar dalam keselamatan maklumat. Semua latihan sedemikian akan menambah nilai kepada kelayakan mereka dan meningkatkan peluang pekerjaan mereka.

121954_IS1s.JPG

Keperluan Kemasukan Minimum

Pelajar mesti memenuhi syarat-syarat berikut untuk dipertimbangkan untuk masuk ke Sarjana Muda Teknologi Maklumat (Kepujian) Keselamatan Maklumat dalam TAR UC :

Tahap A - Gred C dalam 2 mata pelajaran yang berkaitan (O Leve: Gred C dalam Matematik & Pas dalam bahasa Inggeris)
Kelayakan TAR UC - Yayasan Sains (Track A) ATAU Diploma Sains (Teknologi Internet) (dengan min CGPA 2.50 di atas)
Lain - kelayakan lain yang diiktiraf oleh Kerajaan Malaysia dan memenuhi syarat kemasukan minimum TAR UC

Keperluan IELTS: Band 5.0

121955_IS2s.JPG

Prospek kerjaya

 • Penganalisis Keselamatan Maklumat
 • Perunding Keselamatan Maklumat
 • Pengurus Keselamatan Maklumat
 • Jurutera Keselamatan Maklumat
 • Pentadbir Keselamatan Maklumat
 • Juruaudit Keselamatan Maklumat
 • Penganalisis forensik
 • Penyiasat Forensik
 • Pemaju Perisian Keselamatan
 • Pemaju Aplikasi Mudah Alih
 • Jurutera Keselamatan Rangkaian
Tarikh Akhir Kemaskini Apr. 2020

Latar Belakang Pusat Pengajian

By 2019, Tunku Abdul Rahman University College (‘TAR UC’) will have reached a very significant milestone – its 50th anniversary since inception in 1969. Indeed a journey of 50 years is unquestionably ... Baca lebih lanjut

By 2019, Tunku Abdul Rahman University College (‘TAR UC’) will have reached a very significant milestone – its 50th anniversary since inception in 1969. Indeed a journey of 50 years is unquestionably long but it is a journey that shapes and colours the history of TAR UC. We are an institution that is built on the noble mission of providing quality and affordable education. In the course of fulfilling this mission, TAR UC has made huge progress in academic and scholarly pursuits that has increasingly distinguished itself as one of the premier institutions of higher learning in Malaysia. Baca Ringkas
Kuala Lumpur , George Town , Perak , Johor Bahru , Kuantan , Penampang + 5 Lagi Kurang