Sarjana Muda dalam Pengajian Falsafah

University of Parma

Penerangan Program

Baca keterangan rasmi

Sarjana Muda dalam Pengajian Falsafah

University of Parma

Penerangan Program Rasmi

Kajian falsafah

Kursus Sarjana Muda tanpa ujian masuk

• 5 tempat yang tersedia untuk warga bukan EU

Matlamat utama kursus Pengajian Falsafah selama tiga tahun, yang tersusun dalam satu program, adalah menyediakan pengetahuan asas yang mantap tentang bidang falsafah tradisional, baik dari segi sejarah dan teoritis. Ruang yang luas diberikan kepada sejarah falsafah, secara tradisinya berstruktur dari zaman purba hingga falsafah kontemporari, dengan perhatian khusus untuk membaca pemikiran falsafah klasik. Arahan logik-linguistik menyediakan alat untuk mengkaji falsafah analisis kontemporari. Kawasan ketiga yang diwakili oleh kajian-kajian etika-politik, sosiologi dan estetik, menumpukan pada zaman dan hubungan kompleks antara falsafah dan sains manusia. Latihan ketat falsafah ini dilengkapi dengan kajian sejarah, dengan tujuan mempromosikan akses pelajar kepada peluang kerjaya tradisional seperti pengajaran.

Secara umum, kursus ini bertujuan untuk membangunkan kemahiran analitik, kritikal dan argumentatif pelajar. Ini dapat digalakkan dengan gabungan dua faktor: bilangan pelajar yang terhad yang mendaftar dalam kursus serta nisbah angka yang menggalakkan antara profesor dan pelajar; kedua-dua keadaan menyediakan peluang, tidak mungkin dalam kursus lain, untuk penyertaan aktif semasa kuliah dan seminar. Kursus ini menawarkan asas teori pepejal untuk pembangunan kemahiran interdisipliner yang boleh digunakan dalam persekitaran profesional yang berbeza yang boleh berbeza daripada kerjaya pengajaran tradisional: profesion yang berkaitan dengan penerbitan, maklumat, penyediaan acara kebudayaan, pengantaraan antara budaya, perhubungan awam, dan organisasi kerja dan kakitangan di syarikat awam dan swasta.

KEPERLUAN KEMASUKAN

Untuk kemasukan ke kursus, pelajar harus mempunyai diploma sekolah menengah atas, atau kelayakan lain yang dibawa ke luar negara dan diiktiraf sebagai setaraf dengan undang-undang semasa. Syarat pendidikan dan kebudayaan lain mungkin diperlukan mengikut artikel 10 Peraturan Akademik Universiti. Sebarang syarat-syarat tersebut dinyatakan dalam Kursus Manifesto.

Walau bagaimanapun, tiada keahlian khusus dalam kemahiran filosofi atau sejarah-falsafah khusus diperlukan. Dalam beberapa hari pertama selepas permulaan kursus, pelajar akan diberi ujian menulis untuk mengesahkan kapasiti mereka untuk ekspresi dan argumentasi. Pelajar yang menunjukkan masalah yang serius dalam bidang ini akan mengikuti kursus persediaan yang berlangsung selama tiga bulan, mengenai subjek falsafah dan "pemikiran kritikal," mengikut pendekatan yang biasa di banyak negara Kesatuan Eropah.

HASIL PEMBELAJARAN UTAMA

Objektif utama kursus ijazah dalam Falsafah, yang tersusun ke dalam satu sukatan pelajaran tunggal, adalah menyediakan asas yang disatukan dalam bidang falsafah tradisional, yang boleh dikenal pasti dalam sektor-sektor dalam M-FIL / 01-08, semua bahagian kursus ini silibus. Ruang yang banyak didedikasikan untuk sejarah falsafah, dibahagikan kepada bidang tradisi, dan falsafah moral dan politik, dengan ajaran tambahan dalam bidang sosiologi dan sejarah pemikiran politik. Kemasukan bidang subjek logik dan linguistik direka untuk membangunkan kemahiran pelajar dalam argumentasi, dan juga merupakan persiapan untuk kajian falsafah analitik yang lebih terperinci.

Berkenaan dengan kandungan bidang pengetahuan tertentu yang diberikan oleh kursus, para pelajar akan mencapai genggaman yang memuaskan (a) dari teks-teks utama oleh penulis yang saksama dalam falsafah klasik; (b) konsep yang berlainan dalam kaedah falsafah, (c) arahan di mana argumen mengenai teori pengetahuan bergerak, (d) kedudukan utama dalam bidang falsafah moral dan politik, (e) jawatan utama dalam bidang falsafah fikiran (pelajar yang berminat mempunyai peluang untuk menghadiri kuliah secara langsung oleh pakar neurosains kontemporari), (f) konsep asas logik moden dan falsafah bahasa.

Pelajar dalam kitaran tiga tahun diperlukan untuk menggabungkan pengetahuan mengenai subjek sejarah dengan kajian falsafah murni mereka. Alasan untuk ini dapat dijumpai di satu sudut dalam hubungan yang secara tradisinya dekat antara sejarah dan falsafah, dan yang lain dalam keperluan untuk menjembatani pandangan falsafah moral dan politik terhadap latar belakang pengetahuan sejarah dan sosial yang asas. Subjek bersejarah adalah wajib disertai dengan syarahan dalam sosiologi umum, sesuai dengan pendekatan konsolidasi Universiti Parma terhadap keadaan kontemporari. Untuk ini, matlamat memberi peluang kepada pelajar peluang pekerjaan secara profesional, seperti akses kepada pengajaran.

Pendekatan akademik yang bebas telah diwujudkan yang membangunkan kemahiran pelajar dalam analisis, penilaian kritis mereka dan argumentasi mereka. Pada masa yang sama, latihan asas yang ditawarkan oleh kursus ini menyediakan asas yang kukuh untuk kajian lanjut dalam pelbagai bidang penyelidikan falsafah kontemporari - sejarah filsafat, falsafah moral dan politik, dan falsafah analitik.

Sehubungan dengan keupayaan "menggunakan sekurang-kurangnya satu bahasa Kesatuan Eropah, serta bahasa Itali, secara efektif dalam bentuk bertulis dan lisan, dalam bidang penggunaan khusus dan pertukaran maklumat umum," 3 kredit diberikan kepada peperiksaan bahasa, yang menghasilkan penilaian kelayakan atau kelayakan. Pusat bahasa Universiti menyediakan sokongan pendidikan yang diperlukan, mengikut kaedah yang ditentukan oleh Universiti dan Fakulti Kesusasteraan. Semasa peperiksaan akhir, perhatian khusus akan didedikasikan untuk memastikan pelajar menunjukkan kebiasaan dengan bahagian-bahagian penting dalam literatur bahasa asing mengenai tema yang dipilih.

PELUANG KERJAYA

Kursus ini menjamin akses kepada kursus Ijazah Sarjana dalam Falsafah, dan ia dikonfigurasi sedemikian rupa untuk mengintegrasikan dengan kitaran dua tahun berikut. Pada masa yang sama, kursus ini juga menyediakan akses ke arah kemungkinan pengajaran di sekolah menengah, dalam kelas Sejarah dan Falsafah, dengan akses kepada kursus-kursus berturut-turut masing-masing tanpa sebarang jurang semasa persiapan. Di samping itu, kursus, dalam batasan yang diwakili oleh tempoh tiga tahun, memberikan asas yang mantap untuk peranan profesional dalam komunikasi, latihan kebudayaan, penerbitan, pengedaran dan pengagihan multimedia budaya, dan aktiviti komunikasi, organisasi dan perancangan yang dilakukan oleh struktur sektor awam dan swasta.

PEPERIKSAAN AKHIR, JIKA SEPERTI

Esei dan perbincangan masing-masing. Esei itu harus terdiri daripada beberapa halaman yang bervariasi dari sekitar tiga puluh hingga lima puluh. Ia termasuk bibliografi berstruktur. Pelajar perlu membentangkan hipotesis atau pendirian yang mereka ingin mengamalkan dengan jelas, menggunakan hujah yang relevan. Di samping itu, mereka perlu menjajarkan subjek pilihan mereka dalam bidang subjek saintifik masing-masing.

This school offers programs in:
  • Itali


Tarikh Akhir Kemaskini June 13, 2018
Tempoh & Harga
This course is Lokasi Kampus
Start Date
Tarikh mula
Okt. 2019
Duration
Tempoh
Sepenuh masa
Locations
Itali - Parma, Emilia-Romagna
Tarikh mula : Okt. 2019
Tarikh tutup permohonan Permintaan Maklumat
Tarikh akhir Permintaan Maklumat
Dates
Okt. 2019
Itali - Parma, Emilia-Romagna
Tarikh tutup permohonan Permintaan Maklumat
Tarikh akhir Permintaan Maklumat