Matlamat program Sarjana Muda Sains Komputer adalah pendidikan siswazah dengan pengetahuan luas di dua bidang. Bidang pertama mendapat kepakaran digunakan sains komputer, khususnya, keupayaan untuk menganalisa dan memprogram masalah dunia nyata, yang membolehkan para graduan mendapatkan pekerjaan di industri langsung setelah menyelesaikan gelar sarjana mereka. Bidang kedua adalah sains komputer teori (termasuk asas matematik yang relatif luas), yang membolehkan graduan meneruskan pengajian mereka pada peringkat tuan (dan kemudian mungkin juga doktor). Liputan kedua-dua bidang tersebut di atas adalah selaras dengan kedudukan sains komputer di sempadan antara sains teknikal dan sains.

Program pengajian Sains Komputer mempunyai enam spesialisasi. Empat daripada mereka lebih berorientasikan praktikal (Pengaturcaraan dan pembangunan perisian, Pengaturcaraan sistem, Pangkalan data dan web, Grafik komputer, penglihatan, dan perkembangan permainan) dan dua lagi berfokuskan secara teoritis (Asas-asas sains komputer, kecerdasan buatan). Tahun pertama pengajian adalah perkara biasa untuk semua enam pengkhususan, yang membolehkan pelajar memilih bidang pengkhususan mereka pada akhir tahun pengajian kedua apabila mereka mempunyai maklumat yang cukup untuk keputusan tersebut.

Satu bahagian penting dalam program pengajian adalah kerja kreatif, termasuk tesis pelajar. Jenis kerja ini bertujuan untuk pembangunan perisian dan perkakasan khusus (dalam bidang sains komputer), dan penerbitan saintifik (dalam bidang teoritis sains komputer).


Perihalan kriteria pengesahan dan penilaian

Syarat Kemasukan Sarjana Muda

Matlamat proses semakan kemasukan adalah untuk memilih dari kumpulan pemohon individu yang telah menunjukkan keupayaan dan ketekunan yang diharapkan dari pelajar-pelajar Charles University. Untuk memohon program Sarjana Muda Sains Komputer yang diberikan dalam bahasa Inggeris anda mesti:

 • memegang atau bekerja ke atas Sijil Meninggalkan Sekolah (Diploma) atau yang setaraf dengannya; dalam kes yang dikehendaki oleh undang-undang, pensijilan kesetaraan pendidikan mesti menemani permohonan itu;
 • memenuhi Keperluan Kejujuran, dan
 • memberikan bukti yang mencukupi untuk Kemahiran Bahasa Inggeris.

Untuk menghantar skor anda secara elektronik, sila gunakan Kod Institusi berikut:

TOEFL 3184
SAT 7249
ACT 6790
IB 000147

Sijil Pengijazahan Pengajian Tinggi (Diploma)

Setiap pemohon ke dalam program Sarjana Muda mestilah menyerahkan sijil pengijazahan sekolah menengah secara rasmi dan, jika sijil sekolah tidak menunjukkan dengan jelas kandungan dan skop mata pelajaran yang dipelajari, juga mengesahkan transkrip sekolah menengah dengan terjemahan rasmi ke dalam Bahasa Inggeris atau Czech (jika dikeluarkan dalam bahasa yang berbeza untuk ini). Pemohon yang telah menamatkan pendidikan menengah mereka di sekolah menengah di luar negeri, mesti menyerahkan salah satu daripada dokumen berikut: dokumen mengenai pengiktirafan umum tentang kesaksamaan atau kesahihan sijil kelulusan sekolah menengah luar negeri di Republik Czech (yang dikenali sebagai "penghormatan" ), atau dokumen yang mengesahkan memperoleh Baccalaureate Eropah, atau dokumen asing mengenai pendidikan sekolah menengah asing jika ia diiktiraf secara automatik di Republik Czech, mengikut perjanjian antarabangsanya, tanpa pemprosesan rasmi lanjut (sijil tamat pengajian sekolah menengah dari Slovakia, Poland , Hungary, Slovenia), atau dokumen asing untuk menyelesaikan pendidikan menengah yang akan dinilai oleh fakulti itu sendiri (tiada bayaran dikenakan). Maklumat terperinci tentang bagaimana keadaan mendapatkan pendidikan menengah harus dibuktikan oleh alumni sekolah menengah asing, serta maklumat tambahan, boleh didapati di halaman web fakulti, di sini: https: // www. mff .cuni.cz / studium / bcmgr / os / nostrifikace.htm. Dokumen yang diberi kuasa secara rasmi mesti dihantar secara fizikal ke Pejabat Pengajian Fakulti Matematik dan Fizik pada 30 Jun, 2019, paling terkini. Sekiranya anda tidak menghantar dokumen tentang pendidikan menengah yang lengkap, anda tidak akan diterima atau didaftarkan untuk kajian sarjana.

Jika anda belum menyelesaikan pendidikan menengah anda tetapi akan menyelesaikannya tidak lama lagi, beritahu kami. Anda boleh memberi kami dokumentasi kemudian; Walau bagaimanapun, anda mesti telah menyelesaikan pengajian sebelum pendaftaran.


Syarat Kemasukan

Keperluan Penaakulan

Jadual di bawah meringkaskan Keperluan Penentuan minimum untuk program Sains Komputer siswazah di Charles University. Anda mesti mempunyai sekurang-kurangnya satu daripada kelayakan yang disenaraikan di sini atau memberikan hasil yang boleh dibandingkan untuk kelayakan yang diiktiraf seperti Irish Leaving Certificate, Abitur Jerman, Bagrut di Israel atau STMP di Malaysia (skor khusus yang diperlukan untuk kelayakan yang diiktiraf di peringkat antarabangsa yang lain boleh diberikan atas permintaan ). Apa-apa keputusan ujian tidak boleh lebih tua daripada tiga tahun.

Kelayakan Minimum

 • Skor Komposit SAT 1240, termasuk skor dalam Matematik sekurang-kurangnya 620 (dalam SAT Lama, Skor Komposit 1790, termasuk skor dalam Matematik sekurang-kurangnya 620)
 • Ujian Subjek SAT dalam Matematik, peringkat I atau II 700
 • ACT Composite Score 26, termasuk skor dalam Matematik sekurang-kurangnya 26
 • Diploma Baccalaureate Antarabangsa 32, termasuk skor dalam Matematik HL atau Lanjutan Matematik HL sekurang-kurangnya 6
 • Tahap GCE AS atau GCE A Levels (tidak termasuk Pengajian Am, Pemikiran Kritikal atau Kemahiran Utama) AAB, termasuk A dalam Matematik

Pematuhan terhadap syarat kemasukan untuk program Sains Komputer yang diberikan dalam bahasa Czech adalah alternatif kepada Syarat-syarat Penyelesaian minimum di atas.

Kemahiran Bahasa Inggeris

Seorang pemohon mestilah memiliki bahasa Inggeris yang mencukupi untuk mendaftarkan diri dalam program berbahasa Inggeris di Charles University. Kemahiran dalam bahasa Inggeris boleh ditunjukkan oleh salah satu ujian bahasa standard yang disenaraikan di bawah; apa-apa keputusan ujian bahasa tidak boleh lebih tua daripada dua tahun. Pelajar yang telah menyelesaikan sekurang-kurangnya dua tahun pendidikan terdahulu mereka dengan bahasa Inggeris sebagai bahasa pengajaran tunggal di Australia, Kanada, Ireland, New Zealand, UK, Republik Afrika Selatan atau AS dikecualikan daripada keperluan ini. Pemohon yang memberikan kami kelayakan setanding yang menunjukkan kemahiran berbahasa Inggeris juga memenuhi keperluan kami.

Jadual di bawah menyenaraikan pelbagai ujian Bahasa Inggeris yang kami kenali, dan memberikan skor minima yang perlu diperolehi.

Skor Minimum Ujian

 • Kertas TOEFL / Komputer / Internet berasaskan 550/213/80
 • SAT Membaca dan Penulisan Berasaskan Ketara 550 (dalam SAT Lama, 550 dalam kedua-dua bahagian Membaca dan Menulis Kritikal)
 • ACT English and Reading 24
 • Baccalaureate Antarabangsa Bahasa Inggeris 6
 • Sistem Ujian Bahasa Inggeris Antarabangsa (IELTS) 6.5
 • Cambridge ESOL FCE Tahap
 • Cambridge ESOL CPE, atau Cambridge ESOL CAE Lulus
 • City
 • Tahap Sijil Bahasa Eropah TELC English C1
 • UNIcert Bahasa Inggeris untuk Matematik Tahap C1
 • Melab 77
 • Peperiksaan untuk Sijil Kemahiran dalam Pas Bahasa Inggeris (ECPE)
 • Ujian Bahasa Inggeris untuk Komunikasi Antarabangsa (TOEIC) 605
 • Peperiksaan Bahasa Umum di Bahasa Inggeris di Republik Czech Pass


Syarat kemasukan

Kemasukan ke pengajian Sarjana dibaikpulih oleh pendidikan menengah yang disahkan oleh sijil yang meninggalkan sekolah.

Kaedah pengesahan:


Prospek Kerjaya

Graduan program pengajian Sains Komputer mempunyai gabungan kemahiran dan pengetahuan, yang membolehkan mereka bekerja sama dengan aplikasi IT (pengaturcaraan, pentadbiran sistem, pembangunan aplikasi SW), dan dalam pekerjaan analisis, yang memerlukan latar belakang teori dan pemikiran kritikal yang mendalam. Graduan mampu dengan cepat menyerap penemuan baru dan dengan itu berpengalaman dalam dunia teknologi IT yang pesat berubah. Profil tepat lulusan, tentu saja, bergantung kepada pengkhususan yang dipilih kerana spesialisasi yang berbeza meletakkan penekanan yang berbeza terhadap kemahiran dan pengetahuan konkrit.

Peluang peluang pekerjaan untuk graduan dari enam pengkhususan adalah sangat baik. Senarai pekerjaan yang mana graduan disediakan dalam pengkhususan pengajian individu termasuk: pengaturcara, pemaju aplikasi (kedua-duanya untuk platform standard dan mudah alih), penganalisis perisian, penganalisis aplikasi dan data web, penganalisis proses (terutamanya dalam syarikat IT), pentadbir sistem komputer , pakar pengoptimuman proses, pakar pemprosesan bahasa semulajadi (untuk bahasa lisan dan bertulis), pemaju permainan komputer. Pekerjaan ini adalah milik mereka yang paling menuntut di pasaran pekerjaan. Kadar pengangguran graduan kami adalah batal dan majoriti graduan kami tinggal di bidang di mana mereka memperoleh ijazah mereka.

Program diajar dalam:
English
Tarikh Akhir Kemaskini January 9, 2019
Kursus ini Lokasi Kampus
Start Date
Okt 2019
Duration
Sepenuh masa
Price
140,000 CZK
setiap tahun akademik. Yuran pengajian untuk pelajar dari EU ialah 84 000 CZK setiap tahun akademik. Bayaran permohonan dalam talian: 640 CZK.
Ikut lokasi
Ikut tarikh
Start Date
Okt 2019
Tarikh tutup permohonan

Okt 2019

Location
Tarikh tutup permohonan
End Date