Sarjana Muda Pembangunan di Pertubuhan dan Wilayah

Umum

2 lokasi tersedia
Baca lebih lanjut mengenai program ini di laman web sekolah

Penerangan Program

Penyampaian

Sarjana Muda Pembangunan Masyarakat dan Wilayah menawarkan latihan pelbagai disiplin yang menggabungkan pengajaran teori dalam bidang kemanusiaan dan sains sosial dengan kursus, bengkel praktikal dan latihan magang yang menyediakan komitmen untuk bertindak.

Penuaan penduduk, globalisasi, perubahan iklim, keluasan bandar, transformasi luar bandar, demokrasi, pertumbuhan ekonomi pengetahuan, ketidaksamaan sosial dan pluralisme budaya dan cara hidup adalah Ini adalah realiti yang dihadapi oleh agen perubahan sosial yang ditangani dalam latihan sains sosial yang digunakan ini.

Program ini bertujuan meningkatkan pengetahuan dan pemahaman kritikal terhadap realiti sosial kontemporari yang mempengaruhi pembangunan masyarakat dan wilayah.

objektif

Membangunkan pengetahuan dan pemahaman tentang realiti sosial kontemporari yang mempengaruhi keadaan pembangunan masyarakat dan wilayah.

Latihan antara disiplin yang menggunakan beberapa disiplin sains sosial

Perkembangan masyarakat dan wilayah melibatkan beberapa disiplin sains sosial: antropologi, sosiologi, geografi, sains politik, ekonomi, sejarah.

Kursus memungkinkan untuk mendekati kepentingan sosial dan wilayah dari sudut pandangan yang berbeza ini, untuk mempunyai perspektif lengkap dan kritikal terhadap realiti yang dikaji.

Baccalaureate dalam Pembangunan Syarikat dan Wilayah memudahkan kemasukan ke pasaran tenaga kerja melalui kursus dalam pentadbiran, etika, pengenalan kepada amalan persekitaran, dan pengalaman pelatih. Untuk melengkapkan kursus, pelajar juga boleh memilih beberapa kursus pengayaan dalam UQAR lain.

Peluang untuk lebih memahami kehidupan di dalam masyarakat untuk bertindak lebih baik

Baccalaureate in Development of Societies and Territories menawarkan peluang untuk berinteraksi dengan aspirasi rakyat, untuk menganalisis situasi konkrit dan membantu menyelesaikan masalah sosial.

Teori digerakkan untuk memahami fenomena masyarakat, menggalakkan inovasi sosial dan menghasilkan pengetahuan yang boleh dipercayai untuk membimbing tindakan kolektif. Mengambil perspektif sejarah atau falsafah juga sesuai untuk menjelaskan isu-isu masa kini, kepentingan peristiwa dan implikasi perubahan-perubahan tersebut.

Belajar di lapangan, dengan amalan

Formula pedagogi di peringkat sarjana pembangunan syarikat dan wilayah berdasarkan dua prinsip:

 • analisis situasi sebenar adalah cara terbaik untuk maju dalam mengintegrasikan pencapaian disiplin yang berbeza;
 • Langkah seterusnya adalah untuk menjangkau para profesional pembangunan sosial yang dapat memberi inspirasi kepadanya, meningkatkan kesedarannya tentang tuntutan amalan, dan minatnya dalam peluang untuk terlibat.

Pelajar mendapat manfaat daripada beberapa pertemuan dengan banyak profesional pembangunan dan lawatan ke organisasi, aktiviti dan perjalanan lapangan, memperkenalkan mereka ke pelbagai saluran yang mungkin.126565_rsz_adobestock_250661602.jpg

Pelatih untuk menerapkan pengetahuan yang diperoleh dalam konteks konkrit

Ijazah Sarjana Muda Pembangunan di Pertubuhan dan Wilayah termasuk latihan krediti dalam organisasi yang ingin menjadi tuan rumah pelajar yang bercita-cita menjadi agen pembangunan dan perubahan.

Di bawah pengawasan profesor dan organisasi yang dipilih, kursus ini menawarkan peluang untuk menerapkan pengetahuan yang diperoleh untuk merealisasikan pendekatan penyelidikan yang lengkap, menggabungkan dimensi teori, kritikal dan metodologi.

Proses ini juga melibatkan menulis laporan penyelidikan dan menyampaikan hasil kepada organisasi pelanggan. Set bertujuan untuk digunakan dalam persekitaran latihan.

Latihan praktikal juga boleh dilakukan di luar negara.

Kemahiran yang diingini dalam pelbagai bidang profesional

Fikiran kreatif dan ketat dicari untuk menangani cabaran yang dihadapi oleh organisasi awam dan swasta, kerajaan dan kumpulan rakyat, secara ringkas, semua orang yang bekerja pada skala yang berbeza dalam pembangunan komuniti dan wilayah.

Majikan utama

Sebagai seorang penganalisis sosial, graduan BScD memegang latar belakang dalam sains sosial yang membolehkan beliau menawarkan perkhidmatannya sebagai pegawai pembangunan atau sebagai perunding dalam sains sosial yang diterapkan di pelbagai agensi kerajaan, komuniti, tempatan dan serantau, dari perspektif perancangan, menyelaraskan projek atau inisiatif mengenai fenomena sosial yang mempengaruhi wilayah dan populasi.

Majikan utama bagi graduan Sarjana Muda Pembangunan di Masyarakat dan Wilayah adalah organisasi pembangunan daerah dan daerah, sama ada mereka dari sektor kemasyarakatan, orang awam atau swasta, seperti:

 • Perbadanan Bantuan Pembangunan Masyarakat (CFDC);
 • konsultasi dan majlis pembangunan serantau (CRCD);
 • Majlis Alam Sekitar Serantau (CRE);
 • daerah perbandaran daerah (RCM);
 • organisasi bukan keuntungan (ekonomi sosial, persekitaran, kemasukan sosial, dll.);
 • majlis perbandaran;
 • perkhidmatan awam;
 • organisasi penyelidikan;

Kerja utama

Pekerjaan utama yang tersedia untuk graduan Sarjana Muda Pembangunan di Pertubuhan dan Wilayah adalah:

 • pegawai pembangunan;
 • pegawai penyelidik;
 • pengurus projek;
 • pegawai penyelaras;
 • ejen komuniti;
 • ejen pembangunan pelancongan;
 • penasihat pembangunan;

Kemungkinan berterusan ke doktor

Graduan dengan ijazah sarjana muda dalam pembangunan syarikat dan wilayah berpeluang meneruskan perkembangan mereka ke peringkat sarjana dalam pembangunan serantau (dengan ingatan atau ujian), DESS dalam pembangunan serantau dan wilayah dan doktor dalam pembangunan serantau.

Mereka juga mempunyai akses kepada program siswazah UQAR dalam bidang berikut:

 • etika;
 • pengurusan projek;
 • pengurusan orang di tempat kerja.

Satu pasukan profesor yang komited kepada pelajar

Kursus kelas yang terhad memudahkan pertukaran dengan profesor dan antara pelajar, sambil mewujudkan suasana yang kondusif untuk merealisasikan projek pelajar.

Pasukan fakulti yang pelbagai terlibat dalam projek penyelidikan yang didedikasikan untuk memahami dan menyokong pembangunan di Quebec, wilayahnya dan di peringkat antarabangsa.

Ketersediaan dan pengawasan yang luar biasa pada bahagian profesor ini memihak kepada kejayaan kajian.

Banyak peluang untuk kekal di luar negara

UQAR menawarkan banyak peluang untuk tinggal di luar negara untuk pelajar yang bermotivasi untuk mengembangkan pengetahuan mereka sambil menjalani pengalaman budaya yang memuaskan. Kehidupan ini boleh mengambil bentuk program pertukaran, latihan praktikal atau penginapan penyelidikan. Beberapa sumber pembiayaan juga tersedia.

Perjanjian Ijazah Double dengan Universiti Katolik Barat (Perancis)

Sebagai sebahagian daripada latihan mereka, pelajar boleh mengambil kesempatan daripada perjanjian ini yang membolehkan mereka, selain memperoleh ijazah Sarjana Muda dalam pembangunan syarikat dan wilayah, untuk memperoleh gelar sarjana dalam kemanusiaan dan sains sosial, sains sosial, kursus Sosiologi dan Etnologi Gunaan di Université Catholique de l'Ouest, Angers Campus, Perancis.

Syarat kemasukan

Pangkalan kolej

Pegang Diploma Pengajian Kolej (DCS) atau setaraf.

Kemahiran bahasa Perancis: Di samping itu, calon yang tidak dapat menunjukkan kecekapan dalam bahasa Perancis mengikut kriteria "Dasar mengenai bahasa Perancis sarjana" harus menjalani pemeriksaan institusi Perancis, setelah menerima saman untuk kesan ini. Sekiranya gagal peperiksaan, kursus kursus Perancis yang berjaya akan diperlukan dan pendaftaran untuk kursus ini adalah wajib dalam tempoh berikut.

Pengalaman asas

Mempunyai pengetahuan dan pengalaman yang sesuai yang dianggap relevan. Dalam kes ini, calon perlu menunjukkan kepada anggota jawatankuasa pemilihan yang dia mempunyai pengetahuan yang diperlukan untuk menjalankan program sarjana muda universiti.

Kemahiran bahasa Perancis: Di samping itu, calon yang tidak dapat menunjukkan kecekapan dalam bahasa Perancis mengikut kriteria "Dasar mengenai bahasa Perancis sarjana" harus menjalani pemeriksaan institusi Perancis, setelah menerima saman untuk kesan ini. Sekiranya gagal peperiksaan, kursus kursus Perancis yang berjaya akan diperlukan dan pendaftaran untuk kursus ini adalah wajib dalam tempoh berikut.

Tarikh Akhir Kemaskini Mac 2020

Latar Belakang Pusat Pengajian

L'UQAR, une université d'excellence en recherche! Riche de la diversité de ses expertises de calibre international, l’UQAR se démarque parmi les meilleures universités en recherche au Canada. La comp ... Baca lebih lanjut

L'UQAR, une université d'excellence en recherche! Riche de la diversité de ses expertises de calibre international, l’UQAR se démarque parmi les meilleures universités en recherche au Canada. La composition des axes d'excellence en recherche de l'UQAR- les sciences de la mer, le développement régional et la nordicité- reflète cette réalité distinctive. https://uqar.ca/nouvelles/uqar-info/3088-l-uqar-se-demarque-en-recherche-parmi-les-meilleures-universites-au-canada Baca Ringkas