Perjalanan dari kepulauan Finland ke Lapland Artik
Ijazah Sarjana Muda dalam Pengembaraan dan Pendidikan Luaran
Sarjana Muda Kemanusiaan 210 ECTS
Pendidik Komuniti, Pengembaraan dan Pendidikan Luaran

Kajian di Humak University of Applied Sciences , institusi pengajian tinggi terkemuka dalam pendidikan pengembaraan di Finland.

Pendidik komuniti mengkaji melatih pakar dalam pengembaraan dan pendidikan luar. Pengembaraan dan pendidikan luaran adalah berdasarkan metodologi pembelajaran berasaskan pengalaman dan aktiviti dan bertujuan untuk menyokong pertumbuhan, pembangunan, kesejahteraan, dan agensi individu, kumpulan dan komuniti.

Sebagai asas kajian ini adalah rangka kerja teoritis pelbagai disiplin, yang dipraktikkan dalam persekitaran pembelajaran sah yang serba boleh, seperti tasik, laut, hutan, dan jatuh dan padang belantara Lapland. Semasa pembelajaran, pelajar belajar untuk merancang dan menjalankan proses pembelajaran pengembaraan yang selamat untuk kumpulan sasaran yang berbeza dan untuk menilai dan mengembangkan aktiviti pendidikan pengembaraan.

Selepas tamat pengajian, pelajar mempunyai banyak peluang pekerjaan dalam pelbagai sektor persekitaran kerja kebangsaan dan antarabangsa. Pendidik komuniti dengan orientasi pendidikan pengembaraan boleh digunakan misalnya dalam bidang pekerjaan belia, kerja organisasi, pendidikan dan latihan, perkhidmatan kesejahteraan, atau keusahawanan berasaskan alam dan petualangan.

Bergantung kepada kepentingan dan pengkhususan pelajar sendiri, mereka boleh memilih untuk bekerja sebagai pengajar atau panduan seperti kayak, trekking, mendaki gunung, dan bermain ski.

Maklumat asas

 • Kajian bermula: September.
 • Bahasa arahan: Bahasa Inggeris.
 • Masa pengajaran: Masa pengajaran hari.
 • Cara pengajaran: Pengajaran perhubungan, pembelajaran Campuran, Pengajian Dalam Talian.
 • Bentuk pembelajaran: Pembelajaran pembelajaran, Kejurulatihan, Pembelajaran individu, Latihan magang, Pembelajaran berasaskan kerja.
 • Seluas program pengajian: 210 kredit ECTS melihat Kandungan Kajian.
 • Tempoh yang dirancang: 3.5 tahun, termasuk semester musim panas.
 • Yuran pengajian: Dibayar daripada pelajar yang datang di luar kawasan EU / EEA dan Switzerland, 9000 euro / tahun pengajian. Kawasan EU / EEA dan warga Switzerland tidak dikenakan caj.
 • Bayaran pengangkutan dan peralatan: 1000 euro / tahun pengajian (termasuk dalam yuran pengajian).
 • Kelayakan: Sarjana Muda Kemanusiaan (BH, dalam Bahasa Finland yhteisöpedagogi (AMK))

Peluang kerjaya

Kajian dalam pendidikan masyarakat dengan pelatih orientasi pendidikan pengembaraan para pelajar ke arah penguasaan pelbagai kemahiran yang diperlukan dalam bidang profesional pendidikan masyarakat dan pengembaraan. Pelajar memperoleh prinsip dan amalan penting dalam kerja pencegahan dan promosi kesejahteraan dan membiasakan diri dengan pelbagai bentuk tindakan dalam komuniti dan masyarakat.

Semasa pengajian, pelajar memperoleh kemahiran pedagogi, sosial, teknikal, alam sekitar dan keselamatan dan juga bersedia untuk keusahawanan. Tempoh latihan praktikal dan kerjasama dengan kehidupan kerja adalah bahagian penting dalam membangunkan kemahiran masyarakat dan kecekapan pendidikan pengembaraan para pelajar (lihat juga Persekitaran Pembelajaran).

Kaedah pengembaraan dan pendidikan luaran boleh digunakan dalam pelbagai persekitaran dan konteks dengan kumpulan sasaran yang berbeza, dalam pelbagai sektor masyarakat. Pendidikan pengembaraan boleh digunakan contohnya dalam bidang kerja pencegahan, pekerjaan belia dan NGO, pendidikan dan latihan, dan keusahawanan berasaskan alam dan petualangan. Selain itu, bergantung kepada minat dan pengkhususan pelajar sendiri, mereka boleh memilih untuk bekerja sebagai pengajar dalam contoh seperti berkayak, trekking, mendaki gunung, dan bermain ski.

122320_122318_pexels-photo-532803.jpeg

Pixabay / Peksel

Pembelajaran berasaskan pengalaman dan pembelajaran

Melalui proses berasaskan pengalaman dan aktiviti, pelajar akan mempelajari pelbagai kemahiran baru. Dialog antara teori dan amalan akan ditekankan melalui program ijazah.

Teori dimasukkan ke dalam amalan

Dari awal kajian, kerangka teoretikal pengembaraan dan pendidikan luaran akan dipraktikkan melalui pelbagai jenis aktiviti dan lawatan, contohnya kenaikan dan treks, lawatan kayak, musim panas dan kem musim sejuk, dan aktiviti musim sejuk Nordic. Melalui proses pengalaman dan proses berasaskan aktiviti, pelajar akan belajar bagaimana merancang, menganjurkan, melaksanakan dan menilai pengembaraan dan aktiviti luaran yang selamat untuk kumpulan sasaran yang berlainan dalam persekitaran yang berbeza dan dalam pelbagai keadaan.

Semasa pengajian, pelajar akan mempelajari beberapa kemahiran baru, terutamanya kemahiran pedagogi, kepimpinan, sosial, alam sekitar, teknikal dan keselamatan. Kajian untuk pendidik masyarakat juga akan meliputi bidang-bidang seperti sistem kebajikan Nordic, kerja pencegahan, kesetaraan, kepelbagaian, dan keusahawanan.

Struktur Kajian

Dialog antara teori dan amalan akan ditekankan melalui keseluruhan kurikulum. Pengetahuan dan kemahiran pelajar akan berkembang dari pengetahuan faktual, disokong oleh pengalaman praktikal, ke arah pengetahuan dan kemahiran yang lebih abstrak dan analitik.

Kajian-kajian ini merupakan kajian sepenuh masa, termasuk semester musim panas. Sekurang-kurangnya 30 ECTS akan dijalankan sebagai internship diurus sama ada di Finland atau di luar negara. Kajian dan sejarah kerja pelajar akan diambil kira (pengiktirafan pembelajaran terdahulu) dalam rancangan pembelajaran masing-masing.

Beban kerja program ijazah adalah 210 kredit ECTS. Program ijazah meliputi kandungan inti berikut:

 • Kajian am 10 ECTS
 • Kajian profesional 125 ECTS
  • Kajian bahasa profesional 15 ECTS
  • Pengenalan kepada pendidikan masyarakat 10 ECTS
  • Kemahiran pedagogi dalam pendidikan pengembaraan 40 ECTS
  • Kemahiran teknikal dalam pendidikan pengembaraan 30 ECTS
  • Kajian sosial 30 ECTS
 • Kajian profesional lanjutan 30 ECTS
  Profesionalisme dalam pendidikan pengembaraan:
 • Pembangunan rangkaian dan perkongsian 15 ECTS
 • Pengaturcaraan pengaturcaraan pendidikan 15 ECTS
 • Kajian dalam bidang penyelidikan dan pembangunan, termasuk tesis sarjana muda (projek akhir) 30 ECTS
 • Kajian pilihan 15 ECTS

Tesis / Projek Akhir

Projek akhir (tesis sarjana) adalah projek pembangunan berorientasikan kehidupan. Melalui projek akhir, pelajar menunjukkan keupayaan mereka untuk membangunkan kehidupan kerja secara konkrit. Projek akhir boleh dilakukan secara individu atau sebagai satu kumpulan. Hasil akhirnya projek mungkin misalnya produk atau peristiwa.

Apa yang perlu dijangkakan dalam amalan

Kajian pendidikan komuniti anda akan memberi tumpuan kepada aktiviti pengembaraan dan luar. Anda akan belajar di dalam dan di luar rumah. Anda akan berpartisipasi dalam perjalanan perkhemahan berbilang hari di mana anda akan tidur di dalam khemah dan / atau di kabin padang belantara. Hari di kampus bermula pada pukul 9.15 dan terakhir hingga pukul 16.00. Hari perjalanan lapangan mungkin bertahan lebih lama. Semasa tempoh latihan, jadual harian ditentukan oleh tempat latihan.

Semasa tahun pertama pengajian anda, anda boleh mengharapkan kira-kira 1/3 masa akan dibelanjakan untuk kemahiran kelas / aktiviti / amalan, 1/3 masa akan dibelanjakan untuk projek / kajian bebas / tugasan kumpulan, dan 1/3 lepas akan dibelanjakan dalam latihan magang (latihan praktikal berasaskan kehidupan). Sila, pelajari diri dengan struktur pengajian dan kurikulum.

Peralatan dan pakaian

Humak menyediakan semua peralatan petualangan dan luaran khas seperti khemah, dapur perkhemahan, peralatan mengangkut, tali, dan tali pinggang. Dari segi pakaian, sila beri perhatian kepada empat musim!

Maklumat lanjut mengenai pakaian dan peralatan akan disediakan di dalam surat penerimaan. Sebagai pelajar baru, anda akan menerima senarai yang membantu anda untuk bersiap sedia untuk pembelajaran anda. Senarai ini memberikan anda contoh pakaian luaran yang sesuai dan peralatan berkaitan perkhemahan yang diperlukan untuk kajian.

Program diajar dalam:
 • English
Tarikh Akhir Kemaskini Oktober 8, 2019
Kursus ini Lokasi Kampus
Start Date
Sep 2020
Duration
42 
Sepenuh masa
Price
9,000 EUR
Yuran pengajian adalah 9000 € bagi pelajar bukan EU / EEA / Swiss setiap tahun akademik. Kawasan EE / EEA dan warga Switzerland tidak dikenakan caj.
Deadline
Jan 22, 2020
Ikut lokasi
Ikut tarikh
Start Date
Sep 2020
End Date
Dis 2023
Tarikh tutup permohonan
Jan 22, 2020

Sep 2020

Location
Tarikh tutup permohonan
Jan 22, 2020
End Date
Dis 2023