Ijazah Sarjana Muda dalam Pengembaraan dan Pendidikan Luaran

Umum

Penerangan Program

Pengembaraan dan Pendidikan Luaran
Pendidik Komuniti, Sarjana Muda Kemanusiaan, 210 ECTS

125874_talvi.jpg

Kajian di Humak University of Applied Sciences , institusi pengajian tinggi terkemuka dalam pendidikan pengembaraan di Finland.

Pendidik komuniti mengkaji melatih pakar dalam pengembaraan dan pendidikan luar. Pengembaraan dan pendidikan luaran adalah berdasarkan metodologi pembelajaran berasaskan pengalaman dan aktiviti dan bertujuan untuk menyokong pertumbuhan, pembangunan, kesejahteraan, dan agensi individu, kumpulan dan komuniti.

Maklumat asas

 • Kajian bermula: September.
 • Bahasa arahan: Bahasa Inggeris.
 • Masa pengajaran: Masa pengajaran hari.
 • Cara pengajaran: Pengajaran perhubungan, pembelajaran Campuran, Pengajian Dalam Talian.
 • Bentuk pembelajaran: Pembelajaran pembelajaran, Kejurulatihan, Pembelajaran individu, Latihan magang, Pembelajaran berasaskan kerja.
 • Seluas program pengajian: 210 kredit ECTS melihat Kandungan Kajian.
 • Tempoh yang dirancang: 3.5 tahun, termasuk semester musim panas.
 • Yuran pengajian: Dibayar daripada pelajar yang datang di luar kawasan EU / EEA dan Switzerland, 9000 euro / tahun pengajian. Kawasan EU / EEA dan warga Switzerland tidak dikenakan caj.
 • Bayaran pengangkutan dan peralatan: 1000 euro / tahun pengajian (termasuk dalam yuran pengajian).
 • Kelayakan: Sarjana Muda Kemanusiaan (BH, dalam Bahasa Finland yhteisöpedagogi (AMK))

Peluang kerjaya

Kajian dalam pendidikan masyarakat dengan pelatih orientasi pendidikan pengembaraan para pelajar ke arah penguasaan pelbagai kemahiran yang diperlukan dalam bidang profesional pendidikan masyarakat dan pengembaraan. Pelajar memperoleh prinsip dan amalan penting dalam kerja pencegahan dan promosi kesejahteraan dan membiasakan diri dengan pelbagai bentuk tindakan dalam komuniti dan masyarakat.

Semasa pengajian, pelajar memperoleh kemahiran pedagogi, sosial, teknikal, alam sekitar dan keselamatan dan juga bersedia untuk keusahawanan. Tempoh latihan praktikal dan kerjasama dengan kehidupan kerja adalah bahagian penting dalam membangunkan kemahiran masyarakat dan kecekapan pendidikan pengembaraan para pelajar.

Kaedah pengembaraan dan pendidikan luaran boleh digunakan dalam pelbagai persekitaran dan konteks dengan kumpulan sasaran yang berbeza, dalam pelbagai sektor masyarakat. Pendidikan pengembaraan boleh digunakan contohnya dalam bidang kerja pencegahan, pekerjaan belia dan NGO, pendidikan dan latihan, dan keusahawanan berasaskan alam dan petualangan. Selain itu, bergantung kepada minat dan pengkhususan pelajar sendiri, mereka boleh memilih untuk bekerja sebagai pengajar dalam contoh seperti berkayak, trekking, mendaki gunung, dan bermain ski.

122320_122318_pexels-photo-532803.jpeg

Pixabay / Peksel

Teori dimasukkan ke dalam amalan

Dari awal kajian, kerangka teoretikal pengembaraan dan pendidikan luaran akan dipraktikkan melalui pelbagai jenis aktiviti dan lawatan, contohnya kenaikan dan treks, lawatan kayak, musim panas dan kem musim sejuk, dan aktiviti musim sejuk Nordic. Melalui proses pengalaman dan proses berasaskan aktiviti, pelajar akan belajar bagaimana merancang, menganjurkan, melaksanakan dan menilai pengembaraan dan aktiviti luaran yang selamat untuk kumpulan sasaran yang berlainan dalam persekitaran yang berbeza dan dalam pelbagai keadaan.

Semasa pengajian, pelajar akan mempelajari beberapa kemahiran baru, terutamanya kemahiran pedagogi, kepimpinan, sosial, alam sekitar, teknikal dan keselamatan. Kajian untuk pendidik masyarakat juga akan meliputi bidang-bidang seperti sistem kebajikan Nordic, kerja pencegahan, kesetaraan, kepelbagaian, dan keusahawanan.

Struktur Kajian

Beban kerja program ijazah adalah 210 kredit ECTS. Program ijazah meliputi kandungan inti berikut:

 • Kajian am 10 ECTS
 • Kajian profesional 125 ECTS
  • Kajian bahasa profesional 15 ECTS
  • Pengenalan kepada pendidikan masyarakat 10 ECTS
  • Kemahiran pedagogi dalam pendidikan pengembaraan 40 ECTS
  • Kemahiran teknikal dalam pendidikan pengembaraan 30 ECTS
  • Kajian sosial 30 ECTS
 • Kajian profesional lanjutan 30 ECTS
  Profesionalisme dalam pendidikan pengembaraan:
 • Pembangunan rangkaian dan perkongsian 15 ECTS
 • Pengaturcaraan pengaturcaraan pendidikan 15 ECTS
 • Kajian dalam bidang penyelidikan dan pembangunan, termasuk tesis sarjana muda (projek akhir) 30 ECTS
 • Kajian pilihan 15 ECTS

Apa yang perlu dijangkakan dalam amalan

Kajian pendidikan komuniti anda akan memberi tumpuan kepada aktiviti pengembaraan dan luar. Anda akan belajar di dalam dan di luar rumah. Anda akan berpartisipasi dalam perjalanan perkhemahan berbilang hari di mana anda akan tidur di dalam khemah dan / atau di kabin padang belantara. Hari di kampus bermula pada pukul 9.15 dan terakhir hingga pukul 16.00. Hari perjalanan lapangan mungkin bertahan lebih lama. Semasa tempoh latihan, jadual harian ditentukan oleh tempat latihan.

Semasa tahun pertama pengajian anda, anda boleh mengharapkan bahawa kira-kira 1/3 masa akan dibelanjakan untuk kemahiran kelas / aktiviti / amalan, 1/3 masa akan dibelanjakan untuk projek / kajian bebas / tugasan kumpulan, dan 1/3 lepas akan dibelanjakan dalam latihan magang (latihan praktikal berasaskan kehidupan).

Untuk maklumat lanjut:

https://studyinfo.fi/wp2/en/

https://www.humak.fi/en/

Tarikh Akhir Kemaskini Mac 2020

Latar Belakang Pusat Pengajian

Humak University of Applied Sciences is engaged in the development of higher education and modernization of the world of work. We contribute to working new types of higher education, as well as resear ... Baca lebih lanjut

Humak University of Applied Sciences is engaged in the development of higher education and modernization of the world of work. We contribute to working new types of higher education, as well as research, development, and innovation that serve students on their career path and support professional partners as they develop their own activities. Baca Ringkas