Ba audio reka bentuk

Umum

Penerangan Program

58605__MG_3106.jpg

Reka bentuk Audio merangkumi lebih banyak daripada rakaman bunyi dan dubbing untuk filem, atau komposisi jingles yang menarik untuk siaran radio dan TV, gaya Charlie-Sheen. Pelajar kami dilatih untuk reka bentuk audio mengenai instrumen dan komputer, untuk menghasilkan dan merekodkan bunyi, pertuturan atau muzik, dengan itu mencipta suasana pendengaran.

Kandungan, Struktur Objektif dan Padang

Reka bentuk Audio: Untuk belajar bunyi, mendengar dan didengarkan

Sebagai sebahagian daripada kursus Sarjana Bentuk Audio di hdpk di Berlin pelajar akan mencipta dunia yang menyeramkan bunyi, akustik 3D untuk permainan dan soundlog (penjenamaan bunyi). Mereka akan belajar cara akustik mewakili data (sonifikasi), dan menggunakan komputer iaitu perisian seperti Pro Tools sebagai platform untuk komposisi dan susunan, dan sebagai alat digital.

Struktur modular pengajian kursus pengajian Audio termasuk tujuh semester, di mana anda akan dijangka mencapai sejumlah 210 titik kredit, dan mencapai ijazah akademik Sarjana Muda Seni Reka Bentuk Seni (BA Audio Design). Dalam dua semester pertama, kursus terakreditasi anda akan memberi tumpuan kepada asas-asas: latihan aural, reka bentuk bunyi dan elektro-akustik. Semasa semester ketiga dan keempat, kursus berturut-turut akan memperdalam pemahaman anda tentang komposisi, kejuruteraan bunyi dan informatika muzik. Sukatan pelajaran ini diselesaikan dengan kursus-kursus mengenai sejarah muzik, undang-undang media, pengurusan projek dan latihan keperibadian. Projek-projek ekstrakurikuler dan studio bunyi cemerlang kami menawarkan pelbagai pilihan untuk meletakkan teori untuk berlatih. Kursus pengajian juga akan menawarkan peluang untuk bekerja di projek interdisipliner, seperti komposisi audio dan visual; serta kesan-kesan psycho-akustik.

Jadual kursus memberikan gambaran keseluruhan unit pengajaran individu, yang modul mereka adalah sebahagian daripada dan apabila mereka telah ditetapkan waktu. Semasa tempoh ke-6 mereka, pelajar melengkapkan latihan atau semester di luar negara. Aspek utama belajar di hdpk adalah untuk mengambil bahagian dalam rangkaian thesix program sarjana muda utama Pengeluaran Muzik, Muzik Popular, Reka Bentuk Audio, Pengurusan Media, Reka Bentuk Media dan Pengurusan Industri Kreatif: Kursus lintas disiplin bertujuan untuk mengumpulkan pelajar dari pelbagai program, memberi mereka permulaan kepada kerjaya mereka, yang mana mereka perlu bekerjasama dengan pelanggan dan rakan kongsi. Projek-projek rentas disiplin ini juga berfungsi untuk menubuhkan hubungan di kalangan profesional masa depan, dan kemudiannya sering berkhidmat sebagai rangkaian interdisipliner pertama - dan peribadi - rangkaian.

Perspektif Kerjaya

Reka Bentuk Audio: bagaimana untuk membuat hidup sebagai artis bunyi - lagu masa depan!

Pereka Audio semakin bekerja untuk industri perisian audio, menyumbang kepada penciptaan perpustakaan sampel dan reka bentuk dunia bunyi untuk permainan komputer. Dilatih untuk bekerja dengan elektro-akustik, sebagai jurutera yang baik dan informatika muzik, para pelajar kami kebanyakannya pergi bekerja dalam kumpulan multimedia.

Pereka Audio mengarang muzik dalam pelbagai genre, mencipta reka bentuk bunyi digital dan kesan akustik khas; mereka menyedari produksi suara dan lain-lain yang berasaskan bahasa dan rakaman suara terus dengan band dan kumpulan. Mereka membangunkan instrumen digital, antara muka dan bantuan komposisi. Dalam saling melintang media artistik bunyi dan ruang, pergerakan dan bentuk, Pereka Bunyi membuat pemasangan dan menyumbang kepada projek media-artistik seperti drama audio. Dalam pasukan lintas media, reka bentuk alumni kami, kini dan secara bebas menyedari projek artistik. Mereka menulis lagu, mengaturkan pengaturan mereka sendiri dan membangunkan alat muzik digital dan aplikasi. Pereka Audio sama ada bekerja sebagai freelancer atau bekerja dengan agensi web dan pemasaran, pengeluar permainan, jabatan pembangunan korporat, pengeluar filem dan dalam pelbagai jawatan yang besar. Sebagai tambahan kepada kemahiran kreatif muzik, Pereka Audio juga memerlukan pengalaman kejuruteraan bunyi, dalam bidang teknologi peralatan, elektro-akustik dan informatika muzik.

Sarjana Muda dalam Reka Bentuk Audio menawarkan pelbagai peluang kerjaya yang sangat baik. Anda boleh memutuskan untuk bekerja untuk:

 • industri kreatif dan rekod
 • pemasaran, media dan agensi reka bentuk
 • perisian dan syarikat IT
 • perusahaan komersial dan pengeluar barangan pengguna
 • Stesen TV dan radio, produksi drama audio
 • penganjur acara
 • pengarah dan pengeluar suara
 • komposer dan penyusun
 • band dan persembahan muzik
 • pengeluar permainan

58602_IMG_9775.jpg

Permohonan

"Paparkan apa yang anda ada!" - Bagaimana untuk memohon program Sarjana Reka Bentuk Audio di hdpk:

Prosedur kemasukan kami adalah dua peringkat: pra-pemilihan pertama dilakukan berdasarkan dokumen permohonan dan sampel karya seni. Jika anda melewati pemeriksaan pra-pemilihan ini, kami akan menjemput anda untuk datang ke Berlin untuk peperiksaan kemasukan praktikal kami.

PERMOHONAN

Pemohon kepada SRH Hochschule der populären Künste (hdpk) mestilah mempunyai kelayakan masuk umum untuk universiti atau untuk kolej teknikal yang maju dan, sebagai sebahagian daripada prosedur pendaftaran, akan diminta memberikan keterangan tentang bakat-bakat teknikal / reka bentuk mereka. Kami akan secara khusus mencari:

 • motivasi yang kuat untuk mengekspresikan diri dan reka bentuk
 • pemahaman yang mantap mengenai kesedaran berasaskan komputer muzik dan bunyi
 • pengetahuan teoritis dan praktikal asas muzik popular

Pelajar yang memohon dari luar negara diminta memberikan bukti kemahiran bahasa Jerman yang memadai, baik secara lisan dan bertulis (minimum B2 level).

Dokumen berikut perlu diserahkan:

 • Borang Permohonan yang telah dilengkapkan dan ditandatangani
 • surat motivasi (digabungkan ke dalam borang permohonan) yang menyatakan: Kenapa anda berminat untuk belajar di hdpk? Apakah harapan anda? Apakah perspektif profesional anda? (Maksimum 2 halaman).
 • lembaran data peribadi, bersama-sama dengan gambar pasport, tempat, tarikh, tandatangan
 • sekolah meninggalkan sijil: salinan yang disahkan, boleh diserahkan kemudian
 • Sekiranya anda pernah belajar di universiti yang lain, sila berikan sijil de-pendaftaran (juga boleh diserahkan kemudian)
 • contoh kerja anda: tiga minit satu minit karya seni anda sendiri
 • Untuk keterangan terperinci tentang keperluan, sila pergi ke peperiksaan Entrance BA Audio Design.

PINTU MASUK PEPERIKSAAN

Berikutan pemilihan pra-pemilihan yang berjaya anda akan dijemput ke hdpk untuk pemeriksaan praktikal. Ini akan membolehkan kami menilai pengetahuan khusus program-program anda, kreativiti anda, komitmen anda untuk mengekspresikan diri anda secara kreatif dan motivasi anda.

Peperiksaan masuk terdiri daripada penyampaian praktikal selama 10 minit, dan akan disiapkan oleh temubual yang dijalankan oleh dua profesor / guru yang memberi tumpuan kepada kelayakan seni-estetika-teknikal anda, pengetahuan muzik teoritis dan praktikal asas anda, minat anda dan motivasi anda untuk belajar reka bentuk audio di hdpk.

Penyampaian 10-minit yang disebutkan di atas perlu memasukkan dua keping muzik / bunyi, yang dipilih oleh anda, dengan penekanan pada pengeluaran muzik digital / kejuruteraan bunyi bersama-sama dengan komposisi / adaptasi muzik. Kedua-dua bidang adalah sama pentingnya. Peperiksaan praktikal ini akan menjadi penentu untuk kemasukan anda untuk mengkaji kesenian muzik kreatif di hdpk. Sepanjang tempoh peperiksaan praktikal ialah 30 minit.

Tarikh Akhir Kemaskini Mac 2020

Latar Belakang Pusat Pengajian

The hdpk is a leading private university for the creative industries, situated in one of Germany's creative hubs: in Berlin. The study programs cover both artistic and technological aspects as well as ... Baca lebih lanjut

The hdpk is a leading private university for the creative industries, situated in one of Germany's creative hubs: in Berlin. The study programs cover both artistic and technological aspects as well as practical management issues and media theory. The curriculum focuses on the music and media industries (apart from film and television). Baca Ringkas