BTech / BSc Hons dalam Biokimia

Umum

Penerangan Program

Kepujian BTech dalam Biokimia

KAMPUS DOORNFONTEIN

Graduan program ini dapat merangka dan menggunakan strategi khusus dan prinsip pengurusan yang relevan dalam kawalan kualiti (QC) dan penyelidikan dan pembangunan (R

Mereka boleh bekerja sebagai penyelia juruteknik dan teknolog dalam pembangunan produk dan proses, dan kawalan kualiti. Penggajian boleh di dalam makmal, atau persekitaran pengeluaran atau jualan.

Hasil peringkat keluar

Pelajar harus dapat:

 • Kenal pasti masalah, rumuskan hipotesis yang sesuai, menjana data eksperimen, tafsirkan betul dan potongan yang sesuai.
 • Bekerja secara harmoni dengan rakan sekerja dalam persekitaran kerja yang sama-bekerja dalam kelompok dengan orang lain dalam penyelesaian masalah dan pelaksanaan projek.
 • Bekerja secara bebas dalam penguasaan kandungan Modul, prestasi projek praktikal dan penyusunan laporan.
 • Cari, menilai dan mengintegrasikan kesusasteraan teknikal, menggunakan bahasa dan terminologi teknikal yang sesuai dan tepat dalam laporan.
 • Melaksanakan amalan sains dan teknologi dengan berkesan dan bertanggungjawab tanpa membahayakan persekitaran atau kesejahteraan rakan sekerja.
 • Menggunakan teknik yang berbeza untuk mengasimilasi dan menganalisis data, dengan membaca, perbincangan, pelaporan dan persembahan projek dan seminar.
 • Mengambil bahagian secara bertanggungjawab dalam aktiviti yang memudaratkan kualiti hidup masyarakat.
 • Menyiasat kemungkinan berlatih dan pekerjaan.
 • Menunjukkan keupayaan untuk mengaitkan bidang pengajian kepada masyarakat dan dengan itu tahu di mana kemahiran tersebut mungkin diperlukan.

Kriteria penilaian

Pelajar memerlukan markah semester sebanyak 40% untuk mendapatkan peluang penilaian ke atas. Nilai markah semester dan akhir ialah 50:50. Pelajar memerlukan tanda akhir 50% untuk lulus modul. Tanda semester juga menyumbang kepada keputusan penilaian tambahan. Hasil akhir penilaian tambahan dibatasi pada 50%.

BSc Kepujian dalam Biokimia

Tujuan utama kelayakan Kepujian BSc adalah untuk menyatukan dan memperdalam pengetahuan dan kepakaran pelajar dalam Biokimia dan untuk membangunkan kapasiti penyelidikan dalam metodologi dan tekniknya. BSc Honors pada dasarnya adalah ijazah kursus yang sekurang-kurangnya 25% (30) kredit dikhaskan untuk projek penyelidikan dan pelaporan di bawah pengawasan.

Ijazah ini memerlukan tahap penglibatan teoritis dan kemerdekaan intelektual yang tinggi dan berfungsi sebagai kelayakan pengkhususan khusus sains pasca siswazah yang menyediakan pelajar dengan pengetahuan saintifik dan kemahiran mendalam yang menyediakan mereka untuk kajian sains pasca siswazah berasaskan penyelidikan.

Kemasukan ke program Kepujian adalah tertakluk kepada kelulusan Jabatan. Calon calon mesti mempunyai tanda minimum minimum sekurang-kurangnya 65% untuk Biokimia pada peringkat tahun ketiga.

Program Honours dalam Biokimia terdiri daripada empat modul teori: Teknik Analitik Lanjutan (BIC0088), Biokimia Protein (BIC0116), Advanced Catalysis dan Teknologi Enzim (BIC0089) dan Kemajuan Semasa dalam Bioteknologi (BIC0090). Teori-teori maju dalam Biokimia ditangani. Kerja praktikal terdiri daripada eksperimen lanjutan terpilih serta Projek Penyelidikan ringkas (satu mod semester) (BIC0097).

Sila ambil perhatian:

 • Pelajar antarabangsa dikehendaki lulus ujian kemahiran bahasa dengan minimum 60%.
 • Pemohon dikehendaki menulis peperiksaan dalaman seperti yang ditetapkan setiap tahun oleh Jabatan.

Pendaftaran dan Tarikh Mula

Pendaftaran bermula pada bulan Januari dan kuliah pada bulan Februari untuk kedua-dua program kerja kursus Sarjana dan Siswazah.

Semua program penyelidikan untuk Sarjana dan PhD boleh mendaftar sepanjang tahun.

Tarikh Akhir: Akademik bermula pada bulan Januari dan berakhir pada bulan Disember. Tenggat waktu program ditentukan oleh tempoh program.

Tarikh Akhir Kemaskini Mac 2020

Latar Belakang Pusat Pengajian

Vibrant, multicultural and dynamic, the University of Johannesburg (UJ) shares the pace and energy of cosmopolitan Johannesburg, the city whose name it carries. Proudly South African, the university i ... Baca lebih lanjut

Vibrant, multicultural and dynamic, the University of Johannesburg (UJ) shares the pace and energy of cosmopolitan Johannesburg, the city whose name it carries. Proudly South African, the university is alive down to its African roots, and well-prepared for its role in actualising the potential that higher education holds for the continent’s development. Baca Ringkas