BSc dalam Kimia

Umum

Penerangan Program

Program ijazah sarjana muda dalam Kimia di Northeastern memenuhi keperluan pelajar dengan tujuan akademik yang beragam dan menyediakan mereka untuk kerjaya dalam industri dan akademik. Program ini diakreditasi oleh American Chemical Society (ACS) dan memenuhi piawaian yang ditetapkan oleh Jawatankuasa ACS mengenai Latihan Profesional.

Kurikulum ini menyediakan latar belakang yang diperlukan untuk pelajar yang merancang untuk menghadiri sekolah siswazah atau profesional dalam bidang kimia, perubatan, pergigian, farmasi, dan bidang kesihatan profesional yang lain. Selain kursus kimia dalam bidang disiplin tradisional, jabatan ini juga menawarkan kursus khusus dalam bidang kimia alam sekitar, kimia perubatan, farmakologi, toksikologi, dan kimia bio organik. Pelajar dalam program kimia mempunyai peluang untuk menjalankan penyelidikan dengan fakulti jabatan kimia atau menyertai program magang di pelbagai institusi dan industri.

Penempatan jurusan Kimia Northeastern ke tempat kerja sejurus selepas tamat pengajian serta penerimaan mereka ke program sarjana dan profesional yang diberi nilai tertinggi di negara ini mengesahkan kekuatan program kami. Jabatan Kimia bangga dengan kejayaan semua graduan dan berusaha cemerlang dengan merancang kursus dan program baru untuk membantu pelajar Northeastern mencapai matlamat pendidikan dan kerjaya mereka.

Faedah Program

Northeastern adalah universiti pengajaran. Fokus utama fakulti Jabatan Kimia adalah penanaman asas yang kuat dalam bidang utama kimia (analisis, organik, organik dan fizikal).

Kepelbagaian latar belakang dan minat penyelidikan fakulti bersempena dengan pelajar rendah kepada nisbah pengajar diterjemahkan ke dalam kebolehcapaian oleh jurusan Kimia kepada naratif orang pertama oleh ahli fakulti pilihan kerjaya yang tersedia kepada mereka serta bimbingan dalam merealisasikan matlamat kerjaya mereka.

Tuisyen yang berpatutan, dan pilihan komuter dan kediaman memberikan manfaat tambahan kepada mereka yang menuntut kajian sarjana muda di Northeastern.


Pilihan Kerjaya

American Chemical Society (ACS) mengakui bahawa graduan Kimia mempunyai peluang pekerjaan di lima bidang utama, termasuk industri, akademik, kerajaan, bukan keuntungan, dan keusahawanan. Khususnya, graduan kimia mencari pekerjaan di:

 • Penyelidikan dan pembangunan
 • Kawalan Kualiti dan Sokongan Peraturan
 • Sokongan Jualan dan Pemasaran
 • Pembuatan
 • Alam Sekitar dan Kesihatan
 • Undang-undang dan Dasar
 • Penguatkuasa Tentera dan Undang-undang
 • Pendidikan tinggi
 • Pendidikan Rendah dan Menengah


Keperluan Pembelajaran

Kursus yang Diperlukan

1. CHEM-211C dan CHEM-212C sangat disyorkan untuk diambil serentak dengan CHEM-211 dan CHEM-212.
2. CHEM-231C dan CHEM-232C amat disyorkan untuk diambil serentak dengan CHEM-231 dan CHEM-232.
3. CHEM-311C dan CHEM-312C amat disyorkan untuk diambil serentak dengan CHEM-311 dan CHEM-312.
4. Kredit elektif utama diberikan hanya jika kursus tidak digunakan untuk menghitung kursus-kursus yang diperlukan dalam bidang utama.

Kursus yang Dikehendaki dalam Bidang Terkait

1. PHYS-206 dan PHYS-207 sangat disyorkan untuk semua jurusan kimia dan dikehendaki bagi mereka dalam program yang diluluskan oleh ACS


Pelajar dengan kelayakan asing dinilai oleh Pejabat Kemasukan sebagai mempunyai 90 jam kredit mesti mengambil minimum enam kursus berikut:

Program Penulisan Intensif CHEM-213: Analisis Kuantitatif


Program Kimia Amerika yang diluluskan dalam Kimia:


Majistret yang mendapat ijazah boleh menerima sijil yang menyatakan bahawa mereka telah menamatkan program yang memenuhi piawaian ACS untuk Latihan Profesional jika mereka memenuhi syarat-syarat berikut:

 1. Ambil PHYS-206 sebagai prasyarat untuk CHEM-311.
 2. Ambil PHYS-207 sebagai prasyarat untuk CHEM-312.
 3. Ambil CHEM-311 dan CHEM-312 semasa tahun pertama.

CHEM-316, CHEM-330, CHEM-331, CHEM-347, dan CHEM-348 diperlukan. CHEM-318 dan CHEM-326 tidak dikira sebagai pilihan. Dua tambahan 300 peringkat peringkat mesti dipilih.

Penyelesaian program ini memerlukan sekurang-kurangnya 50 kr. dalam kimia dengan purata titik gred minimum 3.0 dan tiada gred kimia di bawah C dalam mana-mana kursus yang diperlukan.

Tarikh Akhir Kemaskini Mac 2020

Latar Belakang Pusat Pengajian

Northeastern’s diverse academic offerings, student population and learning opportunities are just a few of the reasons NEIU is a unique and vibrant place to earn a degree. Our mission, vision, values ... Baca lebih lanjut

Northeastern’s diverse academic offerings, student population and learning opportunities are just a few of the reasons NEIU is a unique and vibrant place to earn a degree. Our mission, vision, values and support services are all here to help you reach your full potential. We invite you to take a closer look at our programs. We look forward to discussing your options with you. Baca Ringkas